zawijane - 1500 przepisów (strona:69/100)

Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką 198

paprykę i całość mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy w 180-190 stopniach przez około 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi 237

myjemy i  kroimy w plasterki.  Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem.  Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu.  Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180  stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię i pozwalani przyrumienić się mozzarelli.  Podajemy posypując posiekanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 308

mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami,  upieczoną stroną do zewnątrz.  Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem,  dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.  Następnie dodajemy ketchup i doprawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku 181

połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli.      Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gotowane roladki z sosem curry z ogórkiem i papryką 211

myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy.  Smarujemy całą powierzchnię sosem curry, układamy paprykę oraz ogórka pokrojonego na długie paseczki, zwijamy roladkę, oprószamy pieprzem i solą.  Zawijamy roladkę ciasno w folię spożywczą, zakręcamy końce (folia musi być zawinięta tak by nie dostałą się do środka woda). Roladki wkładamy do gotującej się wody i gotujemy około 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety po rusku 272

mieszamy.  Przygotowujemy naleśniki.  Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę i szczyptę soli.  Całość miksujemy. Na natłuszczonej patelni smażmy rumiane naleśniki.  W naleśniki zawijamy farsz.  Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku -roztrzepujemy.  Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wigilijne gołąbki z pieczarkami 240

Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na złoty kolor na łyżce oleju.  Do ryżu dodajemy pieczarki oraz cebulę, doprawiamy wszystko pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty, które ciasno układamy w parowarze,  gotujemy przez około 45-50 minut  Gołąbki są mięciutkie i mają swój świąteczny smak. Jeżeli wybierzemy metodę gotowania klasycznie w garnku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zrazy mielone w sosie cebulowym 258

mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.  Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.  Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy,  tak by ogórek był w ich środku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Imprezowe przekąski naleśnikowe 432

razem jako przekąski na jeden kęs. Takie przekąski przygotowuję najczęściej kiedy zostaną mi naleśniki np. z obiadu. Smaruję je wówczas serkiem, dodaję to co akurat mam pasującego w lodówce, zawijam w rulonik i chłodzę. Tym sposobem kolację mam już gotową. Przekąski naleśnikowe sprawdzają się również doskonale na imprezkach. Imprezowe przekąski naleśnikowe SKŁADNIKI: 2 naleśniki 100 g serka śmietankowego 4 liście

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Masa makowa do makowca. 174

razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie

Przepisy i porady kulinarne
Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem 219

czosnkiem, udusić do miękkości. Na koniec doprawić solą, papryką i ewentualnie koncentratem pomidorowym. Ciasto filo pokroić na prostokąty (dowolnej wielkości). Nakładać po plasterku sera, łyżce mięsa i łyżce szpinaku. Zawijać w podobny sposób, jak krokiety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco lub po całkowitym przestygnięciu.  Doskonale smakują

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 268

rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić na dwie części wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną  w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym serem. Pieczemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 202

niej nasze 3 kolorowe papryki uprzednio obtoczone w dłoniach oliwą z oliwek. Trzymamy je w piekarniku do momentu aż skórka na paprykach popęka. Następnie upieczoną paprykę każdą z osobna zawijamy w folie aluminiowa i odstawiamy. Nasze mięso w kawałkach kroimy na mniejsze kawałki, mięso płuczemy i umieszczamy w osobnym naczyniu. Doprawiamy je odrobiną soli i pieprzu i obtaczamy

ClauditteMissCooking
Kruche tartaletki z czekoladą 137

kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę).  Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy (z ciastem na tartę nie wolni się cackać).  Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut.  Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą wtedy mamo pewność

ClauditteMissCooking
Tarte tatin 228

naczyniu. Jeśli będziemy piec w formie na tartę to przekładamy jabłka do wysmarowanej masłem formy. Delikatnie przyciskamy jabłka szpatułką. Dbamy, żeby pokrywały całe dno formy. Przykrywamy je ciastem. Zawijamy wystające brzegi do środka formy, żeby uformowały boki tarty. Nie będzie z tym problemu, śliskie jabłka chętnie zrobią Wam miejsce. Nacinamy ciasto w kilku miejscach nożem, żeby w trakcie pieczenia para

W kuchni wieczorem