zawijane - 1500 przepisów (strona:68/100)

Rolady wieprzowe-2 181

fakt, że wielu z Was gotuje ze mną, to wielka radość z tworzenia tego bloga. Nie ma tu nic, czego nie wypróbowałam! Ponieważ rolady, czy jak kto woli zrazy zawijane to mięso, które zadowoli każde podniebienie - szukam inspiracji na nowe farsze- dziś kolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.)  przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól, pieprz

Kuchnia Beaty
Przystawka/przekąska - terrina z łososia. 206

mieszamy i kładziemy na łososia, na pastę kładziemy plastry ogórka, Przygotowujemy drugą pastę: 1/2 opakowania serka Almette z ziołami, drobno posiekana pietruszka ewentualnie przyprawy, kładziemy na ogórek, zwijamy łososia, zawijamy folię i terrina wędruje do lodówki, Po kilku godzinach potrzebny jest Wam naprawdę ostry nóż, aby pociąć ładnie terrinę i gotowe! SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Pieróg calzone 173

sporą ilość bazylii.  Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym

Amatorka kuchenna
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 216

drugą połową sera Roladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika na 20 minut - dzięki temu rolada łatwiej się pokroi i nie rozpadnie podczas dzielenia na plasterki Zaklejamy dokładnie boki... ... i zawijamy w ten sam papier, co było zawinięte ciasto Po wyjęciu zaznaczyłam sobie nożem porcje, a następnie dużym, ostrym nożem kroiłam plastry (wychodzi 12-13 sztuk) Nagrzać piecyk do 200 stopni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 206

liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia Zwijamy najpierw od siebie... ... następnie z jednego boku... ... i drugiego Całość zawijamy jak krokiety Gołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Czekoladowa tarta z bananami i orzechową posypką. 161

gram czekolady gorzkiej -50 gram czekolady mlecznej -cukier waniliowy -skórka pomarańczy -jajko -dwa banany -garść orzechów włoskich Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko i formujemy kulę. Zawijamy ją w folie spożywczą i wkładamy na 1h do zamrażalnika.   W następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy

BaRepas
Pierniczki bożonarodzeniowe 132

false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Pierniczki pieczemy ok 8 minut

noteskulinarnyfiga
Słodkie różyczki na Dzień Chłopaka... 158

cukrem wanilinowym. Dodajemy szczyptę soli oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka potrzeba można dodać łyżkę zimnej wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy ok godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy, oddzielamy niewielką część ciasta i zostawiamy na listki. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, i rozwałkowujemy większą część ciasta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łopatka pieczona w winie 157

SKŁADNIKI: łopatka około 700 g sól do peklowania około 4 łyżeczki 3- 5 liści laurowych 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i nacieramy peklosolą, Następnie zawijamy dokładnie nićmi bądź naciągamy siatką do wyrobów. Liść laurowy oraz plastry czosnku wciskamy między siatkę i zostawiamy całość w lodówce na około 48h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pikantne buritto 181

chili i koncentrat pomidorowy - mieszamy całość pozostawiając na małym ogniu przez około 5 minut.  Na koniec dodajemy posiekana natkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie. Farsz zawijamy w placki tortilli i grillujemy bądź opiekamy w opiekaczu.  Podajemy na gorąco

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kwiaty parówkowe 272

francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą.   Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy z niego taki kawałek, aby można zawinąć w niego parówkę. Zawijamy parówkę w ciasto. Nacinamy na całej długości, ale uważamy aby nie przeciąć całej parówki.      Na talerzy rozmącamy jajko z jogurtem naturalnym. Parówkę w cieście obtaczamy w rozmąconym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przekąska z ciasta francuskiego i kiełbasy 196

ciasta francuskiego 1 kiełbasa wiejska musztarda francuska jajko Pasek ciasta francuskiego (taki aby zawinąć w niego kiełbaskę) smarujemy musztardą francuską. Na to kładziemy dowolną kiełbasę. Ciasto francuskie zawijamy i sklejamy brzegi. Jajko rozmącamy. Cały rulon przekładamy do jajka i obtaczamy dokładnie w nim. Rulon kroimy na 2 cm kawałki.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 167

opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe serduszka z cebulką 149

jakie serduszka chcemy) u mnie było to 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałeczek i rozciąć go przez środek wzdłuż, nie docinając do końca.      Górny koniec zawijamy przez siebie i formujemy serduszko. Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.   Serduszka z wierzchu smarujemy mlekiem lub rozmąconym jajkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Kuleczki Rafaello 181

godzinę do lodówki.  Herbatniki kruszymy na drobniutko. Dodajemy do schłodzonej masy i dokładnie mieszamy.  Z powstałej masy formujemy placuszki na których układamy - płatki migdałowe bądź migdała i zawijamy formując kuleczki.  Obtaczamy je w wiórkach kokosowych.  Odstawiamy do lodówki by się schłodziły na 2-3 godziny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki