Faworki robione mikserem 345ciasto zacznie gęstnieć zmieniamy trzepaczki na haki. W momencie, gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 5 części. Pierwszą cienko rozwałkowujemy (pozostałe zawijamy w folię, aby nie wyschły) i kroimy radełkiem na paski. W środku każdego robimy nacięcie, jeden koniec przekładamy i go przewlekamy. Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu
mojewypiekiinietylko
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 376skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na, co najmniej, godzinę do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować, jako dodatek, np. ziemniaki pieczone. Zamarynowanego tuńczyka wyjmujemy z lodówki, zawijamy w papier do pieczenia i spinamy zszywaczem biurowym. Porcje kładziemy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy na kilka minut, aby wchłonęły
mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 284zmiksowałam blenderem. W razie potrzeby można dodać mleka, aby go rozrzedzić. Nie podaję proporcji do sosu, gdyż była to improwizacja. W każdym razie sos ma być gęsty. Upieczone mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na ok. 5 minut, po tym czasie dopiero kroimy.Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym wyszła prze-pysz-na. Mięso upieczone w niskiej temperaturze było kruche
mojewypiekiinietylko
Sushi owocowe 221minut w temperaturze pokojowej. Na macie bambusowej kładziemy liść nori, stroną błyszczącą (gładką) do dołu. Naładamy ryż (nie za grubo), zostawiając wolne 2cm od krawędzi. Układamy dodatki, zawijamy lekko ściskając przy użyciu maty. Bardzo ostrym nożem kroimy na 2 cm porcje.No i jak? Sushi na słodko, jako przystawka, czy deser? Dla osób, które nie lubią smaku, czy zapachu nori też
mojewypiekiinietylko
Sałatka z makreli wędzonej na zimno 508zimno- masło (bez soli!)- pęczek koperku- folia aluminiowa Dodatkowo: - dymka ze szczypiorkiem- cebulka prażona- olej sezamowy- sezam Do środka każdej makreli wkładamy masło i koper (w całości). Zawijamy w folię (błyszczącą stroną do środka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195°C na 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia odwijamy folię i dopiekamy. Makrele odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone
mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 219woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy
mojewypiekiinietylko
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 255pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone pieczarki kroimy
mojewypiekiinietylko
Chleb dla leniwych… i nie tylko 266temperatura w piekarniku osiągnie 220°C. Pod koniec pieczenia, przy użyciu pędzelka, chleby smarujemy wodą, i chwilę dopiekamy, będą miały błyszczącą skórkę. Wykładamy na kratkę i po lekkim przestudzeniu zawijamy do całkowitego wystygnięcia w czyste ściereczki.Zapach chleba dla leniwych… i nie tylko, zawsze przywołuje wiele wspomnień. Unosi się po całym domu, korci swym aromatem. Chrupiąca skórka, delikatny, wilgotny
mojewypiekiinietylko
Chlebki naan Blue 271czasu nagrzania się piekarnika. Wstawiamy 2 ruszty jednocześnie i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone chlebki ponownie posmarowałam masłem i posypałam kminkiem (miałam posypać kminkiem przed pieczeniem, ale zapomniałam). Gorące zawijamy w lekko wilgotną ściereczkę.Chlebki naan Blue wyszły przepyszne. Mięciutkie, puszyste, bardzo dobrze wyrośnięte, porowate i baaardzo aromatyczne. Piekłam je specjalnie do… chili con carne. Ale o tej potrawie
mojewypiekiinietylko
szybkowar-gołąbki bardzo smaczne... 226sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym na gołąbki dać przecier pmidorowy i wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować 30 minut - z szybkowara
W Mojej Kuchni Lubię
Trufle Czekoladowe 231włoskie zmielone migdałyMasło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki biszkopt. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, razem z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dłońmi łączymy wszystkie składniki ze sobą. Zawijamy w folię i wstawiamy na około 1 h do lodówki. Wyjmujemy. Formujemy kulki. Obtaczamy w orzeszkach, migdałach lub w czym tylko chcecie. Wstawiamy do lodówki i tam tez przechowujemy
Made By Mom And Son
Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami 323konsystencję bardzo gęstą. po ostygnięciu dodajemy twarogu sernikowego i chwilę miksujemy.Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy.Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki..Blachę
NaKońcuJęzyka
Piernik staropolski 223prostokąt o wymiarach 39-29 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut.Po lekkim przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 części. Marmoladę lekko podgrzewamy i smarujemy placki. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i obciążamy dską.Smacznego
Salonik smaków
Roladka ze schabu z owocami suszonymi z parowaru 311Plastry schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce każdego suszonego owocu, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami.Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i natką pietruszki.Układamy mięso i ziemniaki w parowarze, na tackach z folii aluminiowej
Parowar Faceta
Makowiec nie tylko świąteczny 424masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy , by masa podczas pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy na 180 C - 30-40 min.Makowiec gotowy :)Lukier rozrabiamy w miseczce- jak zacznie tężeć polewamy makowiec - dekorujemy.Smacznego
Smaki Edyty