jeszcze na ciepło, ale to jak prawie wszystko inne :)1 opakowanie ciasta francuskiegonutellamasło orzechowejajko lub odrobina mlekaCiasto kroimy mniej więcej na kwadraty, w rogu nakładamy nadzienie i rolujemy, rogi zawijamy dodatkowo w ślimaka, żeby farsz nam nie wyciekał i kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zostawiać duże odległości między ciastkami. Smarujemy je pędzelkiem umaczanym w rozbełtanym jajku
Z butelką mleczka w tlemąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię
kulinarnyswiatdomiproszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki (lub niedużej
Słodka Stronacukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić
Smakowity Blog Kulinarnysodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy je cienko (im ciasto grubsze tym pierniczki będą miększe), wycinamy pierniczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia lub z czym się lubi................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka musztardy1 łyżeczka chrzanu2 ząbki czosnkuszczypta soli i pieprzuWYKONANIEWszystkie składniki sosu łączymy i dobrze mieszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę.Jajka gotujemy na twardo- studzimy. Na szynkę kładziemy ćwiartki jajka zawijamy w rulonik, układamy na plastry pomidora. Każą roladę polewamy sosem. posypujemy szczypiorkiemSos wlewamy również do środka półmiska.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm).Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta).Podajemy
Słodka Stronagłębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Środek każdej tortilli smarujemy sosem czosnkowym, chili (lub innym ulubionym), wykładamy warzywa, kilka stripsów i zawijamy w rożek (można spiąć za pomocą wykałaczek).Moje posty
Słodka Stronabarwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki
Słodka Stronabrzegi i rozwałkowujemy, tak aby znów powstało ciasto w proporcji 1:3. Ponownie rozwałkowujemy ciasto tworząc prostokątny kształt i również składamy w list tym razem już bez masła.Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na 30 minut.Następnie wkładamy do lodówki na kolejne 60 minut.Po tym czasie znów rozwałkowujemy ciasto (w proporcji 1:3), wykładamy pozostałe masło
Słodka Stronamakowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części. Na makowca kładziemy masę i dokładnie zawijamy. Tak samo robimy s drugą częścią. Wykładamy na blachę i znów dajemy im podrosnąć.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem
Moje pyszne gotowanietakie większe kulki. Kładziemy na stolnice i rozwałkowujemy na nieduży prostokąt (zależy jak duże chcecie mieć bułeczki) i przecinamy go wzdłuż. Na jedną część kładziemy ser, a drugim nakrywamy. Zawijamy w ósemkę. I tak aż wyczerpiemy zapas ciasta. Bułki układamy na blachę. I odstawiamy, aby wyrosły.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy
Moje pyszne gotowanieZapraszam na piersi z kurczaka zawijane z mieszanką ziół "Bruschetta" i parmezanem.Skończyło mi się trochę przypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich:W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka.Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs
Codzienna kuchnia niecodzienna