zawijane - 1500 przepisów (strona:87/100)

Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 268

świeżym oregano. Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie! Takie roladki to wspaniała lekka przekąska do wina "na jeden gryz". Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów. Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie, ale warto się czasem pomęczyć, aby olśnić swoich gości:) Przy okazji przekażę Wam małą radę techniczną - koniecznie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 388

były przykryte. Zaletą ciasta filo z kolei jest to, że nawet jeśli arkusz ciasta trochę nam się porwie w czasie przygotowań, z uwagi na wiele warstw ciasta i fakt zawijania wypieku, rozerwanie nie będzie widoczne w finalnym daniu.Czytelników znających angielski zapraszam do przeczytania całości wskazówek dotyczących obchodzenia się z ciastem filo. Filo występuje w formie dużych arkuszy pakowanych

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczne naleśniki na kefirze 546

jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce. Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania. Zajadać ze smakiem i cieszyć się efektem odchudzającym dania

Grunt to przepis!
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 183

cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również ugnieść ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy powoli łyżka po łyżce 100 g cukru. Kolejną łyżkę cukru dajemy wtedy

Made By Mom And Son
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 186

patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g  pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniczki 1116

sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik ekspresowy z powidłami 2906

być posmarowany powidłami . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową, polewamy wierzch ciasta na całej powierzchni, na płynną czekoladę sypiemy siekane migdały i srebrne kulki, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 24 godziny, piernik najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego! The post Piernik ekspresowy z powidłami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernikowe tartaletki z żurawiną 228

jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka i kefir. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Robimy z ciasta wałek, zawijamy  w folię i schładzamy w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z modrej kapusty 163

robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker.  Gołąbki z były wegetariańskie, bez mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 180

stolnica i sprawne ręce J Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło, dokładnie siekamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy

Mania Gotowania
Tortilla - no to Twister 967

powstanie sosik. Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille, na to kładziemy ser, sałatę, 3 stripsy, pokrojonego  w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko to polewamy sosem i zawijamy lekko spłaszczając.  Zawinięte tortille wkładamy do opiekacza na 3 minuty albo do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla na 5 minut.  Te składniki  wystarczą na 3 duże tortille

Niezły Młynek
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 288

czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki. Następnie każdego kotleta smarujemy musztardą, kładziemy kawałek ogórka, parę plastrów cebuli, posypujemy majerankiem, sola i pieprzem i zawijamy i tak przygotowujemy każda roladkę, na koniec obwiązujemy je sznurkiem, nitką lub zapinamy wykałaczką. Soli i pieprzu używałam świeżo mielonych. Na koniec wszystkie zawinięte roladki posypujemy majerankiem. Tak powinny wyglądać nasze

Zainspiruj się kuchnią
Płyną łodzie, płyną czyli Fårikål Dagen i Norge 213

umieścić w wysokim garnku warstwami (ok. 4), między każdą warstwę wrzucić pieprz w ziarenkach (dość sporo, bo 2-3 ziarna na porcję baraniny) i osolić; niektórzy zawijają pieprz w tzw. pepperholder, czyli rodzaj płóciennych woreczków wrzuconych do potrawy, unikając w ten sposób wydłubywania pieprzu w trakcie jedzenia całość zalać 3 l wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem

bastalena
Roladki wieprzowe 188

rozbijamy za pomocą tłuczka, ale niezbyt cienko. Wewnętrzną i zewnętrzną stronę nacieramy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę kotletów smarujemy musztardą. Na końcu kotletów nakładamy paprykę, ogórka i cebulę. Kotlety zawijamy ciasno w rulon. Następnie owijamy roladki 2-3 cienkimi plastrami wędzonego boczku. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podajemy np. z gotowanym ryżem

Emcia Pichci
Rolada z Malinami 259

temperaturze 150-180 stopni. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego podałam Wam przedział temperatur. Po upieczeniu biszkoptu przekładamy go na czystą lnianą ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia, a biszkopt zawijamy w ściereczkę formując na kształt rolady, odkładamy do wystudzenia. *Wzorki: jeśli chcecie wykona wzorki na biszkopcie, musimy z masy biszkoptowej odłożyc do małej miseczki 2 łyżki masy, dodajemy do tej miseczki

Blondynka Gotuje