minut. Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 – 30 minut ) w osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę. Dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem
Ostra na Słodkoporcje a każdą z nich delikatnie nacinamy.W miseczce rozrabiamy olej smakowy z solą , kolorowym pieprzem i słodką papryką.Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą.Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Ostra na Słodkożeby odpoczęło.Dzielimy na 4 kawałki.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki.Każdy delikatnie smarujemy olejem.Na środek każdego nakładamy farsz. Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ). To samo robimy z górnym i dolnym , tak by zakryc farsz. Delikatnie ugniatamy. Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony
Ostra na Słodkojajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.Dusimy na wolnym ogniu
Ostra na Słodkopastę kokosową , wlewamy jogurt naturalny , dodajemy posiekaną trawę cytrynową i papryczkę chili oraz wsypujemy przyprawy : sól , pieprz i curry.Dokładnie mieszamy , a następnie zanurzamy w tej marynacie naszą roladkę.Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki – im dłużej będzie w marynacie , tym później zyska bardziej intensywny smak i aromat.Po tym czasie w rondelku , bądź też na mniejszej patelni
Ostra na Słodkopatyczka ).Odwracamy do góry nogami i studzimy.Wystudzony kroimy na 2 blaty – 1/4 całości i 3/4 całości.KRUCHE CIASTO:Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ze sobą gładkie ciasto .Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy z powrotem do lodówki.Nagrzewamy
Ostra na Słodkogładką , białą masę , a następnie powoli wlewamy mleko z cukrem i dodajemy po łyżce mleka w proszku – dokładnie mieszamy.MASA NUGATOWA:Orzechy prażymy na suchej patelni , obieramy ( po uprażeniu zawijamy w ściereczkę , zgniatamy – dzięki temu łatwiej odejdą skórki ) , a następnie drobno siekamy.Masło ucieramy na gładką , biała masę , dodajemy krem orzechowy , kakao i orzechy – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy
Ostra na Słodkotwardo.Mięso mielimy razem z jajkiem i cebulą.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką, a następnie dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Z ciasta urywamy kawałek , formujemy kulkę , rozwałkowujemy , nakładamy na środek farsz, zawijamy i formujemy kotlety.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Smacznego
Ostra na SłodkoCIASTO:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.KREM:Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.Kiedy mleko zagotuje
Ostra na Słodkooczyszczamy , osuszamy.MARYNATA:Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami.Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz olej, dokładnie mieszamy.Marynatą smarujemy dokładnie mięso, wbijamy goździki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc! ).MIĘSO:Skórę na piersi nacinamy na krzyż.Smażymy na patelni skórą do dołu ( tylko z jednej strony
Ostra na Słodkopołożyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować, tak by cukier przyczepił się do ciasta. Obrócić na drugą stronę i znów wałkować, tak by ciasto było dokładnie oblepione cukrem. Ciasto zawijać z obu stron do środka, tak by obok siebie powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia
W poszukiwaniu inspiracjiokoło 0,5 cm grubości.Pociąć na prostokąty lub kwadraty o wymiarach długości kiełbaski. Na środku każdego kawałka posypać starty ser żółty , położyć kiełbaskę.Naciąć ciasto po bokach i zawijać kiełbaski paseczkami ciasta tak jak warkocz, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.Marka DEGUSTINO powstała z myślą o koneserach
Moje domowe kucharzenieostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką.Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką.Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej
Made By Mom And Sonrozbił się dobrze. (pomyślałam o zblendowaniu tego dipu, ale nasz łosoś nie poradziłby sobie z taką konsystencją).Oddzielamy plastry łososia. Na środek plastra dajemy nasz dip, i zawijamy z obu stron. Robimy tak samo z kolejnymi plastrami. Ja położyłam na kiełkach rzodkiewki, a Ty co proponujesz
Kuchnia moimi oczamichwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki zaplatam z 3 lub 4 ruloników, w zależności od humoru. Końcówki zawijam pod spód chałki.Blachę do pieczenia wykładam papierem i kładę na niego gotową chałke. Smaruję rozbełtanym masłem i posypuję kruszoną, duuuużą ilością kruszonki ;)(Kruszonkę robi się tak, że wrzuca się
Z butelką mleczka w tle