zawijane - 1500 przepisów (strona:70/100)

NA zielonej łace- jajka ubrane 120

soli Żółtko jajka jest lejące. Smak niesamowity. Etapy przygotowania wodę zagotowujemy z solą, wlewamy ocet. każde jajko wbijamy do chochelki i powoli wlewamy na wodę,a boki powstałego jajka zawijać widelcem. tworzy  się wówczas koszulka. Gotujemy 3 minuty. Tak powstałe jajka ukladamy na talerzu pelnym zielonej salaty-spryskanej oliwą truflową , grzanek pokrojonych w kostkę ,pomidora pokrojonego w kostkę posypanego

w mojej kuchni
Sernik--- torta di formaggio 148

zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce. z niej skórkę Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut, i , cały czas ucierając, dodajemy

w mojej kuchni
Sajgonki z mięsem mielonym i makaronem 404

talerzu przygotować ciepła wodę, w której będziemy zanurzać papier ryżowy przez kilka sekund z każdej strony aby zmiękł. Papier układać na blacie, z jednego brzegu nakładać farsz łyżką i zawijać jak krokiety.  Przygotowane sajgonki odstawiamy na 40 minut aby obeschły przed smażeniem. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut, obracając z każdej strony. Podajemy z sosem sojowym oraz

kulinarnyswiatdomi
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 247

miarki mąki zwykłej pszennej (żeby nie przekombinować) - pół miarki mleka sojowego czekoladowego (Biedronka, 4 zł/litr) - 1,5 miarki wody W usmażone naleśniki - które, jak widać, wychodzą brązowe - zawijamy plasterki banana (w moich wyszło 5 kawałków na naleśnik czyli jakieś pół banana). Jednorazowo zjada się 4-6 a potem dojada jeszcze 2 :) Gotowe rulony układamy wszystkie razem na dużej patelni

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 181

już gotowe, mieszamy je ze sobą. Dodajemy też cebulę z mięsem i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie oddzielamy liście kapusty, z każdego wycinamy zgrubienie. Nakładamy farsz i zawijamy ciasno (zostawiamy kilka najmniejszych liści luzem). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwy zawiniętych gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi, podlewamy całość wodą (można też bulionem lub dowolnym sosem), nakładamy pokrywę i wstawiamy

KasiekGotuje
Pierś w szynce prosciutto z faszerowaną papryką 235

ząbek czosnku pieprz cayenne sól pieprz cukier PO DRUGIE - PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w grube plastry, tak by powstały trzy kawałki z jednej piersi. Nacieramy solą, pieprzem, ziołami. Każdy kawałek zawijamy w szynkę i skrapiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotujemy farsz do nadziewania papryki. Przepis na Faszerowane papryki podpatrzyłam w książce "Pyszne 25" Ani Starmach.   Kuskus przygotowujemy

Mój Smak na Życie
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 260

mięso. Nadzienie. Borowiki, orzechy, chleb, czosnek, szczypiorek i łyżeczkę masła wyrabiamy w naczyniu na zwartą masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane wg w/w kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte

BaRepas
Tarta ze szpinakiem 232

miarę zwartej masy. Muszę się przyznać, ale moje ciasto nie chciało "trzymać się kupy", więc dodałam łyżkę zimnej maślanki.            Delikatnie formuję kulę, zawijam folią spożywcza i wkładam do lodówki na godzinę.  Biorę się za farsz. Na patelnię wrzucam szpinak, kiedy całkowicie się rozmrozi, dokładam pozostałe składniki: por pokrojony w pół-plastry

Życie na widelcu
Polędwiczka wieprzowa z serem gorgonzola i boczkiem 241

zarumienienia. Wyciągamy na talerz do lekkiego ostygnięcia. Tłuszcz z patelni mieszamy z pozostałą marynatą. 3. Gorgonzolę kroimy na 5 równych plastrów. Układamy na 5 polędwiczkach, przykrywamy pozostałymi 5 i zawijamy ściśle boczkiem, pomagając sobie wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy marynatą z tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki ;) Smacznego

My Culinary Art
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 210

łyżki mleka PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym czasie cisto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze do pieczenia

Pyry na Gaz
Rolowany ser 256

rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszu dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście

Pyry na Gaz
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 189

tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy

Pyry na Gaz
Maślane rogale z kruszonką 191

dużo mąką na okrągły placek o grubości ok. 2 – 3 mm a następnie podzielić (przeciąć nożem) na 8 części. Każdą część posmarować pędzelkiem moczonym w roztopionym tłuszczu, a następnie zawijać zaczynając od szerszej strony a kończąc na wąskiej tak jak jest pokazane na rysunku (strzałka pokazuje kierunek zwijania rogala). Węższa część rogala powinna znaleźć się pod spotem rogala.   Zawinięte

Na słodko lub wytrawnie
SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI 232

żurawina w syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy z kremówką , jajkami , proszkiem budyniowym i cukrami. CAŁOŚĆ: Nagrzewamy piekarnik do 180C. Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 171

przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. I podgrzewamy. Podczas pasteryzacji wieczka powinny się delikatnie uwypuklić. Wyjmujemy słoiki, obracamy do góry dnem i zawijamy na noc w gruby ręcznik. Smacznego

kgwjanczewo