zawijane - 1500 przepisów (strona:63/100)

Dietetycznie: roladki z kurczaka ze szpinakiem i frytki z marchewki i selera (337 kcal) 223

lodówki na przynajmniej 30 min. Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podlewamy odrobiną wody. Rolady pieczemy w piekarniku w temp

e-PrzepisyKulinarne
Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej z parowaru 249

pamiętać i nie pękają :)   Jak jajka trochę ostygną obieramy je i kroimy na pół. Na środek każdego plasterka szynki kładziemy połówkę jajka, na wierzch łyżkę kiełków i boki zawijamy. Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy, następnie kroimy na małe kawałki. Układamy szynkę szwarcwaldzką z jajkiem na docelowy talerz i posypujemy rzodkiewką i szczypiorkiem.  Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli

Parowar Faceta
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 210

łączymy ze sobą. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 40-50 minut

Niezły Młynek
Naleśniki z serem truskawkowym 249

Twarożek ugniatamy widelcem. Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru do śmietany, ale można dodać cukier puder

O kuchni z uczuciem
Tortilla z kurczakiem i warzywami 212

cieniutko.  Smażymy placki na suchej patelni, po minucie z każdej strony.  Każdy gorący placek, posmarować sosem, posypać serem i kapustą, ułożyć kurczaka i paprykę z bazylią.  Zawijamy i tortille są gotowe do zjedzenia.  Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Naleśniki ze szpinakiem 245

Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz posypując go startym żółtym serem, podsmażamy, zawijamy w rurkę i naleśniki ze szpinakiem są gotowe do podania. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji

Naleśniki
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 172

grzybów dorzuć przeciśnięte ząbki czosnku. Warzywa doprawiaj sosem sojowym lub solą. Gotowe składniki przygotuj sobie w miseczkach lub na desce, tak aby wygodnie sięgać po nie, kiedy będziesz zawijać sajgonki. Piekarnik rozgrzej do 200 °C . Włóż do niego pokrojone tofu, aby delikatnie się przypiekło, co powinno zająć ok. 5 min. Przygotuj większą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier ryżowy przygotuj

Roślinna - blog wegański
Indyk po meksykańsku (porcja - ok. 410 kcal) 323

oleju. 2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż (ja zrobiłam to jak zawsze w parowarze - 40 min zalany wrzątkiem niewiele ponad poziom ryżu) 3. Paprykę kroimy w krótkie paski, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku aż będzie miękka. (Możemy także podsmażyć ją na łyżeczce oleju aż zmięknie) 4. Do podsmażonego indyka dodajemy ugotowany ryż, paprykę, kukurydzę z puszki oraz

Malowane smakiem
Domowy chleb pieczony na kamieniu 186

mąką. I teraz opis w książce robi się tak zagmatwany, że nie będę go przytaczać - ciasto trzeba wyrobić, w ten sposób, że ciasto wyciągamy do przodu (około 1/4) i zawijamy na górę ciasta, obracając ciasto w trakcie. dzięki temu ciasto zrobi się elastyczne. Ciasto ugniatamy w ten sposób około 10 - 15 minut, po czym odkładamy je do delikatnie wysypanej mąką

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 319

łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która

Moja Delicja
Batoniki 100% bakalii 153

suszonych moreli i orzechów", a   przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, tj. "Dwaj łakomi Włosi" . Składników w nim jest dużo więcej, a na końcu batoniki zawija się w papier ryżowy i kroi jak salami. Za pierwszym razem zrobiłam dokładnie tak, jak kazali Włosi. Batoniki okazały się pyszne, ale zupełnie niefotogeniczne :) A papier ryżowy do niczego

bistro mama
Sushi z wędzonym łososiem 159

odkrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.  Na bambusowej macie kładziemy listek alg. Na nim rozkładamy niezbyt grubą warstwę ryżu, przy czym należy pamiętać, aby brzeg alg, na którym zakończymy zawijanie, pozostawić bez ryżu, co ułatwi sklejenie alg. Jako, że mam bzika na punkcie ziół, posypałam ryż ziołami prowansalskimi, co nie jest oczywiście konieczne, a ziołomaniakom polecam kupić łososia przyprawionego ziołami

Smakowy Raj
Jarskie krokiety z nadzieniem gryczano – pieczarkowym 183

około 10 minutach, zdejmujemy je z ognia i mieszamy z kaszą gryczaną. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i całość jeszcze raz dobrze mieszany. Naleśniki faszerujemy kaszą i zawijamy w koperty lub roladki. Po nafaszerowaniu wszystkich krokiecików, przystępujemy do panierowania, w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczenia krokietów na oleju z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec

Smakowy Raj
Rolada śmietankowa, waniliowa lub z adwokatem :) 195

temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 2 – 3 minuty, by lekko odparowało, a następnie odrywamy delikatnie ciasto od papieru i jeszcze ciepłe zawijamy w rulon w ściereczkę i odkładamy w zimne miejsce do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w kubku w 2 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy na chwilę ( 2 – 5 minut) by się namoczyła

Smakowy Raj
Francuskie nadziane marchewy 191

łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym jajkiem

Smakowy Raj