łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości
Ciastkozercykilka kropel tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. W tym samym czasie z boku na grillu grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między
Mechanik grillujełyżek cukru Dodatkowo: cukier puder Ciasto Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i brandy i szybko siekamy wszystkie składniki, tak, aby uformowały zwarte ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do piekarnika. Po 30 minutach ciasto dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości tartaletek) i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!woda odparuje, dodajemy biały ser, przyprawiamy pieprzem i solą, zestawiamy z ognia dodajemy potarty żółty ser, dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy. Każdy naleśnik smarujemy farszem, następnie naleśniki dość ciasno zawijamy w rulon. Gotowy rulon rozcinamy na kawałki 2 centymetrowe. Gotowe kawałki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Można podawać polane sosem koperkowym, bądź też bez nakłuwania na patyczki zapiec w piekarniku
Kuchenne aromatyJest to bardzo prosty przepis z domowego notatnika na gołąbki, których nie musisz zawijać... Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 70 dag białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno
Kuchenne aromatygroszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę. 2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem. 3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty oraz nadzienie, zawijamy i podajemy
Kuchenne aromatygram margaryny ok 3-4 łyżki wody Do przesianej mąki dodajemy mielone migdały, oraz posiekaną margarynę. Dolewamy wodę, a następnie wyrabiamy na jednolite, miękkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki, bądź na 15 minut do zamrażalnika, uważając aby nie zamarzło całkowicie. Po tym czasie ciastem wykładamy natłuszczoną i posypaną bułką
Kuchenne aromatytrawy żubrowej olej, masło sałata 2 łodygi mięty sól morska Obrane szparagi podgotować na parze razem z trawą żubrową. Chodzi o to, by zmiękły. Plastry szynki przekroić wzdłuż i zawijać nimi szparagi. Związywać trawą żubrową. Obsmażać pakieciki z obu stron na rozgrzanym oleju z masłem. Podawać z liśćmi sałaty wymieszanymi z miętą (u mnie mięta omszona). Całość posypać solą morską
Weekendy w domu i ogrodzienastępnie nadziewam dwoma plasterkami cytryny bez skórki, natką pietruszki może być 1 natka pietruszki i 1 natka koperku i łyżeczką masła - najlepsze to takie zmrożone które się kruszy. Zawijam w folię aluminiową i grilluję. Do grillowania pstrąga najlepszy jest grill z pokrywą oraz brykiet bo daje o ok 10-15% wyższą temperaturę. Na grillu z pokrywą nie trzeba rybki obracać
Mechanik grillujeMasło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników). Ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), ciasto
upichconaskładniki: mąka, cukier biały, soda, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy, kakao. Dodajemy masełko i mleko, wyrabiamy ciasto rękami. Masa powinna być jednolita, trochę lepka, w formie brązowej kuli. Zawijamy ciacho w folię i chłodzimy w lodówce 15 minut. W czasie chłodzenia wyrabiamy nadzienie: miksujemy tofu, dżem oraz cukier puder (lepiej jest pokroić tofu na małe kawałki i dopiero miksować
upichconagrube końcówki. Gotujemy w wodzie 2-3 minuty, nie dłużej bo staną się włókniste, ugotowane szparagi wyciągamy z wody, lekko osuszamy oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Osuszone warzywa zawijamy w plaster boczku i podsmażamy na patelni. Podajemy ze startym parmezanem. Tak przygotowane szparagi świetnie smakują z jajkiem sadzonym i kieliszkiem białego wina ;) Smacznego
upichconaZdejmujemy blachę na której piekł się biszkopt, z ciasta odklejamy delikatnie papier (owoce gdy się przykleją do papieru odcinamy nożykiem i układamy na cieście). Następnie przy pomocy papieru (ręcznika) zawijamy naszą roladę wzdłuż dłuższego boku (dość ciasno) i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można również wcześniej polukrować roladę lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem
Smaczne Zdrowecytryny skórka otarta z całej dużej cytryny ½ łyżeczki cynamonu Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st .C. Ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie na grubość
Dzieje kuchennej Wiewióryostatnim etapem jest zwijanie, czekamy chwilkę aż masa wniknie w pory wafla i zaczynamy delikatne zwijanie (masa powinna delikatnie zmiękczyć wafel) h/. gdy uda nam się zwinąć wafel, zawijamy całość w folię aluminiową żeby ładnie się scaliło Rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie Kruszymy wafle i herbatniki na miazgę Rozpuszczamy margarynę z cukrem i kakaem Skrapiamy banana cytryną Rozpuszczone kakao
Sprawdzone przepisy kulinarne