zawijane - 1500 przepisów (strona:64/100)

Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 229

wyczuwalne). Na środek naleśnika nakładamy szpinak, posypujemy tartym serem i składamy w kopertę (lewy i prawy bok naleśnika zakładamy nieznacznie do środka, po czym zakładamy dolną część naleśnika i zawijamy go do góry – jak na zdjęciu w przepisie na krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju

Smakowy Raj
Gołąbki inaczej 283

wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo

Salonik smaków
Moja wielka, grecka jesień 173

ciastka na grube kawałki i polewamy przestudzonym sosem czekoladowym. Dodajemy orzechy i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut, żeby ciastka wchłonęły część płynu. Następnie masę układamy na kawałku folii spożywczej, zawijamy, formujemy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Się dzielę się:) A przy okazji greckich wspominek, chciałabym pokazać kawałek Korfu z naszej kulinarno-roślinnej perspektywy

les mirabelles
Rogaliki z różą mamy Majki 199

wszystkich właśnie na nie. Uwielbiałam obserwować, jak mama robi te rogaliki. Nie wiem dlaczego, ale najbardziej podobało mi się jak kładzie konfiturę na każdy kawałek ciasta, a dopiero potem zawija. To całe dzielenie na osiem, to było chyba moje pierwsze zetknięcie z tabliczką mnożenia (bo ciasto dzielimy na osiem a potem każdy kawałek na osiem- to ile zjemy rogalików?:)). Sama

les mirabelles
Mirabelki eksperymentalnie 152

Myślę, że można ten smak złamać brązowym cukrem, dobrze zrobi też dodanie czosnku. I to tyle na dziś, bo pomimo nędznej pogody mamy zamiar zrelaksować się w ogrodzie. Zaraz zawijamy nowy hamak (już po testach- wyższa szkoła jazdy, ale jaki wygodny!), leżak i parę koców, znajdzie się też miejsce na kawę  w termicznym kubku, książkę i może jakieś małe

les mirabelles
Scones na śniadanie 216

jednocześnie wszystkich bardzo oklapł. I tak w niedzielę stałam się zombie, żywiącym się białym pieczywem z miodem i rumiankową herbatą. W pracy ledwie kontaktowałam, po powrocie do domu zawijałam się w koce i spałam. I zero kawy od tego czasu- to straszne, ale po prostu nie mam ochoty. Może z powodu choroby, może z braku kofeiny w obiegu, nie miałam

les mirabelles
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ 255

cienko rozwałkowane ciasto francuskie, które kroimy w trójkąty prostokątne o wymiarach wysokość 12cm oraz szerokość u podstawy 6cm. Na środku najszerszej podstawy umieszczamy jedną wiśnię z naszej konfitury oraz zawijamy w kierunku najwęższej części trójkąta, zaś boku modelujemy w formę rogala. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka malujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Umieszczamy w piekarniku

Mentor Smaku
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 189

Zanim jednak odwiedzisz Kyoto Sushi, warto wiedzieć, że pod konkretnymi nazwami kryją się różne rodzaje sushi: Sushi maki   Źródło: W ikipedia i strona restauracji - maki (po japońsku zwija , zawijana , rulon zwijany za pomocą bambusowej maty, pokrojony na mniejsze kawałki) - futomaki (duże, płaskie krążki) - hosomaki (małe, wysokie krążki) - temaki (rożki z alg nori) - gunkan maki (łódeczki)   - nigiri (formowane

Qlinarnie i Qlinarnie
Bóbmus czyli humus z bobu, Polska Bułka 296

pieczarkowe. Bułki są chrupiące (białe, pszeniczne, a nie słodkie, macdonaldsowe z sezamem), bardzo smaczne i tanie (odpowiednio 4 zł i 7 zł). Zamiast folii aluminiowej czy woreczka foliowego, zawijane są w biały papier śniadaniowy (co mi się szczególnie podoba). Wnętrze nie powala ( w środku są 3 tylko stoły) , ale przecież i tak bułki jemy, spacerując. Czynne do późnych godzin nocnych

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 229

wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dorsz w ziołach z folii 245

kubeczka wlewamy ocet i mieszamy z ziołami Dorsza najpierw nacieramy solą i pieprzem, a następnie o ctem z ziołami  Nagrzewamy piecyk do 200 stopni C Dokładnie zawijamy w folię aluminiową, rolując jej krawędzie tak, żeby nie wypłynął sok Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym... ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C Pieczemy 25 minut Jeden talerz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
140. Roladki z bakłażana z serkiem Almette 170

odsączyć z zalewy. Jeżeli oliwki są bardzo duże to można je poprzecinać na połówki. Serek dokładnie i delikatnie wymieszać z oliwami i kaparami. Wystudzone plastry bakłażana smarować serkiem i zawijać w roladki. Podawać z pieczywem, schłodzone jako przystawkę lub nawet danie główne

Jadło i czytadło
Sajgonki szarlotkowe z ryżem - dla gości 154

samym końcu dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.   Papier ryżowy należy zamoczyć na ok. 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie nakładać masę jabłkową wielkości mandarynki i zawijać sajgonki jak kopertę, tak aby wszystkie brzegi zachodziły na siebie. Sajgonki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Trwa to ok 1 minuty z każdej strony. Proces smażenia należy cały

Jadło i czytadło
Cynamonowe rolsy z migdałami 197

wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tak, aby miało kształt koła. Nacinamy je następnie na 6 trójkątów * (jak na zdjęciu), na każdy trójkąt nakładamy powidła, dżem lub nutellę. Następnie zawijamy każdy trójkąt osobno, zaczynając od spodu w kierunku wierzchołka. Rogale smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut

bistro mama
Pizza z salami i warzywami z ryżem 165

patelnię podsmażamy. Przygotowane ciasto smarujemy keczupem (5 cm od brzegu) i posypujemy oregano. Następnie wykładamy podsmażone warzywa z ryżem i salami.   Na pozostawiony brzeg wykładamy połowę sera, zawijamy do środka. Na wierzch wysypujemy pieczarki. Pizzę pieczemy przez 20 minut w 220*C. Po 15 minutach posypujemy resztą sera

VioletoweKucharzenie