zawijane - 1500 przepisów (strona:82/100)

Parówki w cieście francuskim 221

kilka części tak by móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę/kiełbaskę. Na każdą część kładziemy ser oraz parówkę/kiełbaskę.2. Tak przygotowane parówki/kiełbaski zawijamy w ciasto francuskie. Przy łączeniu dociskamy palcami. 3. Każdy z tak przygotowanych rulonów przecinamy na 3 części. Na każdej parówce w cieście robimy trzy, równoległe do siebie nacięcia

Szefowa kuchni
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 212

proporcję 2 szklanki wody ma szklankę ryżu na bardzo małym ogniu raz na jakiś czas mieszając. Kiedy będzie już miękki i woda odparuję, ja robię jeszcze babcinym sposobem czyli zawijam w folię, ręcznik i pod pierzynkę. Sprawdza się nie tylko w przypadku kaszy gryczanej ale również ryżu, będzie miękki i sypki. W między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem

pieprzny smaczek
Cynamonki- Cinnamon rolls 199

grubosci. Następnie  zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką obu cukrów i cynamonu. Można lekko docisnąć cukier do ciasta, aby lepiej się trzymał. Ciasto zawijamy w roladę, złączenie delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej

Mia Cucina Sofieta
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 390

Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i zakręcamy ciasto - jeden raz- w przeciwnych kierunkach - to znaczy  w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo :)  Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty.Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
ROLADKI Z ŁOSOSIA 194

wędzonego łososia plastryopakowanie serka Almette z ziołami sól morska z pieprzem Kamis młynekWykonanie:Łososia delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Wykładamy na każdy plaster serek, rozsmarowujemy, ciasno zwijamy, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie koimy w grube plastry. Podajemy z plasterkami cytryny

Z Majeczką w kuchni
ROGALIKI Z DOMOWYM POWIDŁEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 244

nietypowe... ale tak działa sentyment i siła wspomnień. Gdzieś tam głęboko w głowie zakorzenił nam się zapach i smak unoszący się przez lata i widok przygarbionego, uśmiechniętego mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki (każdy miał identyczny kształt i rozmiar) i z największą precyzją (jak na zegarmistrza przystało) posypywał je cukrem szeptając "zjemy te zanim Babcia przyjdzie, żeby nie krzyczała

Wypisz Wymaluj
Kolby kukurydzy - co z tym fantem zrobić? 225

zupełności wystarczy. Dłuższe gotowanie sprawi, że kukurydza z powrotem stwardnieje. Można również do gotującej się kukurydzy dolać odrobinę mleka.…lub pieczemy!Przygotowane kolby kukurydzy smarujemy masłem ziołowym, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 30 - 40 minut. Masło ziołowe - idealny dodatek do kukurydzy gotowanej i pieczonej

W kuchni Katie
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 446

zmiksowanych składników dodajemy czerwoną cebulę posiekana w drobna kostkę oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.Nakładamy krem z łososia na ostudzone naleśniki, zawijamy w ruloniki. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed imprezą wyciągamy naleśniki i kroimy je na mniejsze porcje. Podajemy nabite na wykałaczkę.Smacznego

W kuchni Katie
Muu-Muu Chleb 214

Każdy kawałek podziel na 20 cząstek. Aby to sobie ułatwić, z każdej części warto uformować wałek - najpierw rozciągamy do kwadratu, składamy podwójnie do środka z dwóch przeciwległych brzegów, następnie zawijamy wzdłuż jednego boku do środka starając się uformować jak najbardziej regularny wałek, który podzielisz na cząstki.  Z każdej cząstki uformuj małą kulkę.Daj odpocząć kulkom 10-15 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Pszenna tortilla 165

odpoczęło. Następnie dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej strony, aż pojawią się rumiane bąble. Upieczone tortille zawijamy w wilgotną ściereczkę, bo zrobią się suche i łamliwe.Smacznego

Oryginalny smak
Drożdżowe rogaliki 152

swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 części tak aby wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia. Rogaliki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st

charlotte gotuje
Jagodzianki z białym serem i lukrem 205

kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na prostokąt o długości ok 20 cm. Na brzegu krótszego boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy go tak, aby powstały paseczki i przekładamy przekrojone kawałki

charlotte gotuje
Babeczki morskie zwierzątka 191

jeszcze bardziej szczegółowe możemy użyć białych cukrowych koralików.Do zrobienia ośmiornicy potrzeba dłużej kulki na głowę i ośmiu kawałków masy na macki. Z masy cukrowej robimy osiem cienkich wałeczków, zawijamy trochę na końcach i sklejamy razem spłaszczając końce w środku. Całość zostawiamy na kawałku papieru do pieczenia, żeby łatwo było przenieść gotową figurkę i odstawić do wyschnięcia. Poszczególne kawałki masy

Ciastkozercy
Drożdżowe ślimaczki 400

prostokąt (nie muszą być zbyt równe) nakładamy nadzienie zostawiając puste brzegi, tak żeby dało się je skleić. Prostokąty składamy wzdłuż, przyciskamy palcami brzegi, żeby zabezpieczyć nadzienie przed wypływaniem i zawijamy w ślimaczka. Ślimaczki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 222

czas ubijając.Wylewamy na podpieczony ser i posypujemy kruszonką z którą dopiekamy całość jeszcze 15 minut./KRUSZONKAmasło i pozostałe składniki wyrabiamy bardzo krótko (nie dodajemy jajka), robimy kulę, zawijamy w folię spożywczą/woreczek śniadaniowy i umieszczamy na godzinę w zamrażalniku. Następnie ścieramy na dużych oczkach i wykładamy na bezę./PIECZENIE:Godzina w temperaturze 180 stopni - góra - dół, termoobieg

Wypisz Wymaluj