łyżki miodu-15 dkg masła-2 jajka-aromat-można dodać przyprawy korzenne Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masłoi zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 2 godziny odstawiamy do lodówkido wychłodzenia. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciastona grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty
Maminek kulinarnyoliwy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.Łososia układamy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy przygotowany szpinak i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zawijamy danie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut
Smakowity Blog Kulinarnyrozpadły. Dodajemy cynamon i rodzynki.Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, dodajemy posiekane masło, 3 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy
Smakowity Blog Kulinarnysmażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem.Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sos czekoladowy:Czekoladę
Smakowity Blog Kulinarnymąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, rozwałkowujemy je cienko i wykrawamy okręgi o średnicy około 5 cm. Na okręgach umieszczamy małe kulki farszu. Zlepiamy brzegi jak przy pierogach, następnie zawijamy na palcu w kształt uszek. Zagotowujemy wodę z liściem laurowym, cebulą, zielem angielskim i solą. Pielmieni rzucamy na wrzątek, mieszamy, by pierożki nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię
Smakowity Blog Kulinarnylimonki kroimy w plastry.Rybę ponownie obtaczamy w marynacie i układamy na kawałku pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
Smakowity Blog Kulinarnymiodułyżeczka sosu tabascołyżka octu balsamicznegosólDodatkowo:2 jabłkasok z cytrynyPrzygotowanie:Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy
Smakowity Blog Kulinarnyprzechowywać w lodówce do 3 tygodni.Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. 1 część schłodzonego ciasta wałkujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy
Smakowity Blog Kulinarnycebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy.Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście.Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy szklanką bulionu lub wody w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywką lub sreberkiem i wkładamy na 20 minut
Smakowity Blog Kulinarnystolnicy mieszamy mąkę z żółtkiem, stopniowo dodajemy zieloną wodę i wyrabiamy ciasto aż składniki zaczną się łączyć. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej, elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.Farsz: Dorsza gotujemy na parze, następnie odstawiamy do wystudzenia, po czym rozdrabniamy widelcem. Wędzonego łososia drobno kroimy, mieszamy z dorszem
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów i formujemy kulki. Układamy je na blaszce
Smakowity Blog Kulinarnykilka płatków masła. Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, układamy na kwadratach z folii i otulamy płatkami z masła. Następnie każdy kawałek ryby posypujemy z wierzchu skórką cytrynową. Folię zawijamy, tak by powstały prostokątne paczuszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30-40 minut. Gotowe steki wykładamy na talerze i polewamy dressingiem. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjidodać. I kiedy przyszedł czas na pieczenie weekendowych bułeczek, pomyślałam, że ziołowe sprawdzą się idealnie. Kiedy ciasto wyrastało pomyślałam, że nadam mu nieco inną formę - i tak powstał uroczy, zawijany chlebek. Miałam w domu akurat jeszcze czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki, wszystko posiekałam i wrzuciłam do ciasta (Wy możecie dodać ulubione zioła albo te, które akurat macie pod ręką). Wyszło
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeść .... więc postanowiłam wykorzystać na to mój patent :)Potrzebna nam będzie tylko kawałek czystej gazy na której układam zioła i przyprawy które chcę wykorzystać do potrawy którą gotuję. - gazę zawijam wiąże- tak przygotowaną wrzucam do potrawy i gotuję, gdy już wydobędzie się cały aromat przypraw po prostu wyciągam ja i wyrzucam :)- nikt nie trafi na pieprz czy inne zioło
Basia w kuchniszczypty soli morskiej- mąkę do podsypywania (405) SPOSÓB WYKONANIA: makaronu- semolinę mieszamy z solą robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten. Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi
Basia w kuchni