zawijane - 1500 przepisów (strona:80/100)

Zraziki babci Zuzanny 232

Solimy i pieprzymy.Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek.Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą.Oprószamy mąką i obsmażamy na oleju. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, wrzucamy pokrojoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 186

mąkę w torebce papierowej.Kawa, herbata czy przyprawy znacznie dłużej zachowują swoje aromaty. Zasada ich przechowywania jest podobna: wkładamy do pojemnika w opakowaniu, czyli na przykład jak otworzymy kawę, to zawijamy lekko torebkę i umieszczamy w pojemniku.Pokrojone wędliny nie wysychają, ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Galantyna z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką 1187

około półtorej.Ugotowaną galantynę wyjmujemy z wody i kiedy już będzie na tyle przestudzona, że będzie można ją wziąć w ręce, rozwijamy z gazy (lub ściereczki), a zawijamy w folię spożywczą. W niej powinna dokładnie wystygnąć. (Folia zabezpieczy skórę przed wysychaniem.)Galantynę podajemy schłodzoną jako dodatek do chleba lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę.Smacznego!Przepis dodaję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kajzerki 265

posypać ulubioną posypką.Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - do zrumienienia.Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Liski >KLIK!< Tam też zobaczycie jak Liska zawijała swoje kajzerki.Kajzerki zjadaliśmy jeszcze ciepłe. Były pachnące, miękkie i delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące. Ze świeżym zimnym masłem lub domowym dżemem są po prostu pyszne :)Moje bułeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 211

durszlak, składałam go na płasko i wygodnie zdejmowałam liście. Ze zdejmowanych liści ścinać środkowy gruby nerw, żeby gołąbki nie wyszły łykowate. Liście zawijać podobnie jak krokiety, kładąc porcję masy mięsnej na środku, a następnie zakładać lekko boki do środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy 186

minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą czy pieprzem.Przygotowujemy wrapsy: Cebulę kroimy w pół krążki, mieszamy z sałatą układamy na tortillach z serem Brie i sosem czosnkowym zawijamy i przez chwilę podgrzewamy na patelni.Podajemy ciepłe z gorącą zupą. Mmmm pycha

NA MOIM TALERZU
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 316

wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm.6.Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą noc, ale 2 godziny też wystarczą).7.Wałek ciasta kroimy w 1-centymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej

W kuchni Katie
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 220

elementem obowiązkowym."...tak działa sentyment i siła wspomnień. Gdzieś tam głęboko w głowie zakorzenił nam się zapach i smak unoszący się przez lata i widok przygarbionego, uśmiechniętego mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki..."Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.Reszta świątecznych

Wypisz Wymaluj
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 269

umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. W czasie kiedy smażymy boczek myjemy pory i kroimy na półplasterki. Podsmażony

Kolizje Smaków
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 225

porcje):duży filet łososia norweskiego (600-800 g)8 płatów alg noriolej sezamowy lub arachidowysól morskaFilet podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek posolić. Następnie umieścić na macie do zawijania sushi płat nori. Na 1/3 wysokości położyć wzdłuż dwa kawałki łososia. Zawinąć do środka tak jak sushi. Wziąć drugi płat nori i zwilżyć go odrobiną wody. Na 1/3 wysokości położyć

Food Square
Ciasteczka z sezamem 188

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, aromatem i 3 łyżkami mąki pszennej.   Dodajemy pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto.Dosypujemy sezam i zagniatamy.   Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.   Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy porcje ciasta.Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Pieczemy

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 163

wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.   Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły.W dwa prostokąty zawijamy jabłka.   Układamy je na dnie blaszki.   Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramybrzegi ciasta.Pozostawiamy do wyrośnięcia.   Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Babeczki z grzybowym farszem 206

Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek.   Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli,  przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy  w folię spożywczą i wkładamy do lodówki  do czasu przygotowania farszu.   Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 193

łyżka wody   Drożdże, cukier i mąkę mieszamy.Drożdże nie muszą rosnąć.   Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto.   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówcena czas przygotowania farszu.   Cebulę kroimy w grube plastry.Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy.Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju

Maminek kulinarny
Naleśniki z grzybowym farszem 269

pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Składniki miksujemy.   Smażymy placki naleśnikowe.   Nakładamy porcje farszu.   Zawijamy naleśniki.     Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mlekaa jeśli nie - roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka, mieszamy i przygotowujemy ciasto

Maminek kulinarny