zawijane - 1500 przepisów (strona:85/100)

Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 248

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu chleba  z piekarnika spryskujemy go wodą, zawijamy w lnianą ściereczkę i pozwalamy  wystygnąć. Chleb żytni jemy dopiero 24 godziny po upieczeniu. Lista osób, która piekła w styczniowej piekarni: Aciri  http://bajkorada.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.htmlAnia http://jswm.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html AniaW

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówką amerykańską 241

łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie. Ciasto wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Burrito 264

obok rozgrzałam patelnię grillową, na której ogrzałam placek tortilli, następnie wyłożyłam go na drewnianą deskę, ułożyłam kilka łyżek farszu na środek i zawinęłam tortillę w taki sam sposób jak zawija się krokiety. Zawinięte burrito ułożyłam na rozgrzanej patelni grillowej i opiekłam z obu stron. Opiekłam na "sucho" bez dodawania tłuszczu. Tak postąpiłam z każdym plackiem tortilli. Niestety mój

Blondynka Gotuje
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 249

limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo:  ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy z folii, wrzucamy do misy blendera wraz z jedną papryczką bez pestek(!), kilkoma

Tajskie smaki
Pomarańczowe żeberka 233

składniki i łączymy je energicznie mieszając. Obtaczamy w marynacie żeberka i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. Żeberka grillujemy bezpośrednio na dolnym  rożnie. Gdy przybiorą złocisty kolor, zawijamy je w folię aluminiową i dalej grillujemy. Żeberka układamy na talerzu i polewamy sosem balsamicznym. Starajmy się wybierać jak najchudsze żeberka, będą się lepiej grillować i zapewne będą smaczniejsze

Moniki Smakołyki
Brokułowe drzewka w ogródku babci 167

smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min, aby się schłodziło. Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody.  Marchewki i fasolkę gotujemy w oddzielnym

Moniki Smakołyki
Jak ugotować kaszę jaglaną 248

ogniu, przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu do momentu, aż wchłonie się woda Gdy kasza wchłonie już całą wodę dodaję kopiastą łyżeczkę masła, mieszam Przykrywam pokrywką i zawijam garnek grubym ręcznikiem lub kocem Po około 30 min. kasza będzie sypka, w sam raz do jedzenia :) Podczas gotowania kaszy często do niej zaglądać, by nie przypalić :) Wypróbowałam też sposób gotowania

Proste Potrawy
Naleśniki z kremem miętowym 242

łyżeczki kropel miętowych i barwnika zielonego w takiej ilości, by uzyskać łagodny smak i ładny kolor miętowy.  Na usmażone naleśniki, rozsmarowujemy krem , posypujemy pokrojonymi drobno truskawkami. Każdy naleśnik zawijamy w rulon i polewamy musem truskawkowym. Podczas przygotowywania kremu dodajemy krople i barwnik bardzo ostrożnie, by nie przeholować. A krem nie stracił swojego oryginalnego smaku

Proste Potrawy
JAK ZROBIĆ SUSHI? 278

wilgotnymi rękoma, gdyż ryż do sushi straszliwie się klei.  Na ryżu, najlepiej zaraz od brzegu, układam łososia, awokado i surimi.   Trzymając palcami za składniki nadzienia, dokładnie zawijam sushi,  pomagając sobie matą bambusową. Smaruję wasabi przy drugim krańcu. Mocno sprasowuję, aby wszystko dokładnie się posklejało, po czym odwijam z maty.    Kroję za pomocą bardzo ostrego noża

W kuchni Karmel-itki
Rolada serowa z oliwkami, pieczarkami i kukurydzą 178

uważałabym na sól...sery same w sobie sa dość słone..Ser żółty jeszcze ciepły rozwałkowujemy na dość cienki placek...smarujemy go naszym farszem i zwijamy w rulon. Naszą roladę zawijamy w folię i odkładamy do lodówki aż wszystko ładnie sie połączy i zgęstnieje

NaKońcuJęzyka
Zrolowany Kurczak 190

zależności od grubości...Rozbijam tłuczkiem na cienkie kotlety...Przyprawiam słodką oraz ostrą papryk, świeżym mielonym pieprzem. Do środka wkładamy ulubione warzywa, oraz wszystko tak naprawdę na co mamy ochotę...Zawijamy...Smażymy, az kurczak będzie gotowy

NaKońcuJęzyka
Galette z rabarbarem i gruszką 238

szklanka piwa Somersby konfitura z rabarbaru  2 kłącza rabarbaru Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat

NaKońcuJęzyka
Tarta z kremem marshmallow i polewą z białej czekolady 251

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy posiekane na drobne kawałki masło i jajko, szybko zagniatamy lub miksujemy za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, wyrównując dokładnie dłonią. Nakłuwamy spód i pieczemy 30 minut

sama złodycz
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 212

cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy      Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem

sama złodycz
Knedle jak u mamy 202

wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia.Smacznego

Salonik smaków