mega szama. Wystarczy, że umiecie usmażyć naleśniki, a całość pójdzie gładko. Warto zrobić jak mamy więcej gęb do wykarmienia. Przepis na same naleśniki może być również bazą do zwykłej zawijanej wersji na ostro z różnymi dodatkami. Polecamy! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIERSI Z KURCZAKA (3 min): > myjemy je, oczyszczamy i kroimy
Nerds Kitchenblachę i pieczemy 20 minut tak aby lekko się zarumienił ale nie wysuszył za bardzo. Gotowy ciepły biszkopt przekładamy na blat i kładziemy na niego wilgotną ściereczkę bardzo powoli zawijamy go w roladę. Czekamy aż wystygnie. Następnie rozwijamy go i nakładamy do środka masę lub dżem i ponownie zwijamy. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy
ciastkarnia na kruchym spodziestożku robimy otwór do którego wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Ciasto lekko zagniatamy i dodajemy margarynę. Wszystko razem wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Gdy będzie już gotowe zawijamy je folią i chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i układamy w formie na dnie i brzegach. Ciasto pieczemy około 30 minut
ciastkarnia na kruchym spodzieskładników. Zagniatamy je aż utworzą jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na okrąg o średnicy około 30 cm i wycinamy trójkąty. Kładziemy na każdym trójkącie po pół kostki czekolady i zawijamy go w rogalika. Wszystkie układamy na blaszcze, pozostawimy na około 15 minut. Po tym czasie pieczemy rogaliki przez około 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu nadają się do zjedzenia
ciastkarnia na kruchym spodziegałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy
Brzuszki Łakomczuszkismaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :) Wskazówka
Tajskie smakimasłem i solą. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Staramy się by nie trwało to za długo, gdyż zbyt długie wyrabianie ciasta może spowodować zatracenie jego kruchości. Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujmy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów. Przeciskamy przez praskę czosnek, chwilkę smażymy, uważając by się nam nie przypalił
Kolizje Smakówrozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dekoracja: Rozpuszczamy ciemną czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Miód podgrzewamy i mieszamy z czekoladą. Powstałą masę wylewamy na folie spożywczą i zawijamy. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę czasu. Zimne ciasto wykładamy na raszkę od piekarnika, pod którą układamy blachę. Ścinamy górę ciasta tak by było równe i obracamy całość
Kolizje Smakówpieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Chwilkę mieszamy i nakładamy na przygotowane wcześniej kawałki mięsa. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i obwiązujemy nitką/sznurkiem. Zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15 minut, później zmniejszamy temp na 160 stopni i trzymamy jeszcze 45 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami
Kolizje Smakówpalcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego ciasta z lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wałkujemy do rozmiaru
Kolizje Smakówszczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko. Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną
kuchnia do kwadratuszczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko. Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną
kuchnia do kwadratuporcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades (ντολµάδες) i gigantes plaki (γίγαντες πλακί)Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki.Gigantes plaki
Chilli Czosnek i Oliwatalerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów, np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde
Chilli Czosnek i Oliwaliterę S. Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek - ciasteczka możecie przygotować
Chilli Czosnek i Oliwa