zawijane - 1500 przepisów (strona:86/100)

NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3361

mega szama. Wystarczy, że umiecie usmażyć naleśniki, a całość pójdzie gładko. Warto zrobić jak mamy więcej gęb do wykarmienia. Przepis na same naleśniki może być również bazą do zwykłej zawijanej wersji na ostro z różnymi dodatkami. Polecamy! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. PIERSI Z KURCZAKA (3 min): > myjemy je, oczyszczamy i kroimy

Nerds Kitchen
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 177

blachę i pieczemy 20 minut tak aby lekko się zarumienił ale nie wysuszył za bardzo. Gotowy ciepły biszkopt przekładamy na blat i kładziemy na niego wilgotną ściereczkę bardzo powoli zawijamy go w roladę. Czekamy aż wystygnie. Następnie rozwijamy go i nakładamy do środka masę lub dżem i ponownie zwijamy.  Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 169

stożku robimy otwór do którego wbijamy jajka i dodajemy śmietanę.  Ciasto lekko zagniatamy i dodajemy margarynę. Wszystko razem wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Gdy będzie już gotowe zawijamy je folią i chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i układamy w formie na dnie i brzegach. Ciasto pieczemy około 30 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki z czekoladą 184

składników. Zagniatamy je aż utworzą jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na okrąg o średnicy około 30 cm  i wycinamy trójkąty. Kładziemy na każdym trójkącie po pół kostki czekolady i zawijamy go w rogalika. Wszystkie układamy na blaszcze, pozostawimy na około 15 minut. Po tym czasie pieczemy rogaliki przez około 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu nadają się do zjedzenia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z grzybami leśnymi. 223

gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz   Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy

Brzuszki Łakomczuszki
Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks 260

smaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :) Wskazówka

Tajskie smaki
Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 201

masłem i solą. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Staramy się by nie trwało to za długo, gdyż zbyt długie wyrabianie ciasta może spowodować zatracenie jego kruchości. Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujmy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów. Przeciskamy przez praskę czosnek, chwilkę smażymy, uważając by się nam nie przypalił

Kolizje Smaków
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 597

rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dekoracja: Rozpuszczamy ciemną czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Miód podgrzewamy i mieszamy z czekoladą. Powstałą masę wylewamy na folie spożywczą i zawijamy. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę czasu. Zimne ciasto wykładamy na raszkę od piekarnika, pod którą układamy blachę. Ścinamy górę ciasta tak by było równe i obracamy całość

Kolizje Smaków
Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym 206

pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Chwilkę mieszamy i nakładamy na przygotowane wcześniej kawałki mięsa. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i obwiązujemy nitką/sznurkiem. Zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15 minut, później zmniejszamy temp na 160 stopni i trzymamy jeszcze 45 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 224

palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego ciasta z lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wałkujemy do rozmiaru

Kolizje Smaków
Tarta z malinami i borówkami 269

szczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko.  Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.  Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną

kuchnia do kwadratu
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 273

szczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko.  Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.  Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną

kuchnia do kwadratu
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 157

porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades (ντολµάδες) i gigantes plaki (γίγαντες πλακί)Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki.Gigantes plaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebki pita - historia i przepis 253

talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów, np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde

Chilli Czosnek i Oliwa
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 725

literę S.  Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek - ciasteczka możecie przygotować

Chilli Czosnek i Oliwa