stole ta wersja cannelloni ląduje. Wiecznie suszy mi głowę aby rury jak najszybciej powtórzyć :) Składniki na 4 porcje (po 3-4 rury każda):MAKARON: 12-16 rurek makaronu cannelloni 2 łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza(...)gotowania brokuła. Dodać oliwę i na wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 2 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały. SOS SEROWY: Zagotować w rondelku wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dokładać stopniowo kawałki sera topionego i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę rozmieszać z mąką
Grunt to przepis!regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio. Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek paccheri(*), i wypełniłam je pysznym ragu- czyli sosem bolońskim. Przygotowanie pasticcio jest trochę pracochłonne ale zapewniam, że goście będą prosić o dokładke. Ja zawsze dzień “przed” przygotowuję ragu. Przedstawię(...)spodu i po bokach, bo lubi się przypalać. Doprowadzić do wrzenia, gotować 4 min. Ugotować makaron bardzo al dente( musi byc twardawy), odcedzić, nadziewać makaron sosem bolońskim, układać rurki w żaroodpornym naczyniu. Powinno wyjsć dwie warstwy makaronu. Na pierwszej warstwie makaronu rozprowadzić beszamel z 3 łyzkami sosu bolońskiego i posypać parmezanem, na niej ułożyć nastepną warstwę, znów
Mia Cucina Sofietakoniec partiami wsypując cukier. Gładką, lśniącą pianę delikatnie wymieszać z zawartością miski. Przełożyć do blaszki (płaskie dno wyłożone papierem do pieczenia, boki niczym nie nasmarowane, na środku metalowa rurka). Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki. Po ok 15 minutach blaszkę delikatnie przełożyć na metalową kratkę (od dołu(...)musi być "przewiew"). Odstawić do całkowitego wystudzenia! Gdy ciasto wystygnie delikatnie nożem odciąć brzeg od blaszki, zdjąć obręcz, całość odwrócić do góry dnem, delikatnie odkleić papier, wyjąć rurkę. Wierzch oprószyć cukrem pudrem
6niebojajko dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy 12 długich paseczków (ok. 2 cm szerokie). Każdy maseczek nawijamy na natłuszczone foremki do rurek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, do zrumienienia. Po upieczeniu ściągamy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki(...)krem: 200 g śmietany kremówki 120 g masy kajmakowej wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przy pomocy rękaw cukierniczego nadziewamy rurki. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. przykładowy sposób nawijania ciasta
Domowy Smak Jedzeniadaniem. Delikatny serek z dodatkiem szpinaku uwięziony został w makaronowych rurkach, zalany śmietanką i zapieczony z żółtym serem. Pycha! Składniki: • 14 sztuk gotowych rurek canelloni • 500 ml śmietanki 30% • 100 g sera żółtego Farsz • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 200 g sera Ricotta • 8 sztuk suszonych pomidorów • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła(...)pokrojony szpinak oraz pomidory suszone pokrojone w kostkę. • Wymieszać z ricottą, doprawić solą i pieprzem. • Masę przełożyć do rękawa foliowego i nadziać każdą rurkę. • Canelloni ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać śmietanką i przykryć folią aluminiową. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut, po czym zdjąć folię. • Posypać
To co kochamłące pasły się zające" Przy tej formie jest trochę więcej pracy, ale też i efekt niezły :) Na jednego zajączka potrzebuję dwie długości rurki, czyli dwie długie połączone rurki. Oczywiście wkładamy w środek drucik, formujemy zajączka przy pomocy kombinerek, nawet przy miękkim druciku ciężko jest dobrze kształt uformować. (Na zdjęciu wyżej jest jeden mały zajączek, który jest zrobiony(...)półtorej długości rurki - jedna długa i jedna krótka). A! Jedna ważna sprawa - podczas oplatania wyszło mi, że trzeba formować za duże uszy i dość wydatny pyszczek. Bo w innym przypadku, po opleceniu formy, będą one za małe. Więc robimy duże uszy! Oplatamy tak, jak zwykle. Pierwsza rurka przyklejana, dokładamy kolejne w miarę potrzeb. Można oplatać fragmentami - najpierw łebek
dobra gospodyni dom wesołym czyniRurki w wersji dla dorosłych z pysznym kremem adwokatowym. Kruche, pyszne i najlepiej od razu zróbcie ich więcej. Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła 250g mascarpone 100g śmietany kremówki 36% 75ml likieru adwokat 3 łyżki cukru pudru Olej lub masło do smarowania foremek Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę(...)Schłodzone cienko rozwałkowujemy, kroimy w paski. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem, nawijamy na nie ciasto, tak by pierścienie ciasta zachodziły na siebie i układamy na blaszce – w pozycji leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12 minut – aż uzyskają złoty kolor. Śmietankę miksujemy na sztywną pianę, do ubitej dodajemy partiami mascarpone, następnie adwokat i cukier puder
Gotowanie i blogowaniebędę się rozpisywać, to są po prostu rurki z tego przepisu, przed pieczeniem obtoczone w brązowym cukrze, nadziewane kremem budyniowym. Składniki: 10 upieczonych kruchych rurek budyń: z pół litra mleka sojowego, 50 g mąki ziemniaczanej i 80 g cukru 2 łyżki rafinowanego masła kokosowego. Przygotowanie: Ugotować budyń, po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładnie wymieszać. Napełnić rurki z kremem. A przy okazji pokarzę Wam sposób na brak szprycy do kremu. Zdjęcia mówią same za siebie
greenscarfcienka tekturka lub kartka z bloku technicznego, tacki papierowe talerz od średnicy 20 cm lub cyrkiel nożyczki folia aluminiowa metalowe spinacze biurowe Rada: Jeśli robimy foremki do rurek z papieru do pieczenia(...)lepiej jest złożyć koło w trójkąt i dopiero wtedy zawinąć dokładnie w folię aluminiową. W tedy forma będzie grubsza i sztywniejsza. Można również formy wykonać z rurek np. z foli spożywczej. Jest twarda i rurki będą trochę grubsze. rurkę tniemy na kawałki 10 cm i zwijamy w folię aluminiową. pamiętajmy jeśli robimy domowe foremki
Ciastka - domowe słodkościwody. Do dużego balonu (min. 15 l) z dużym otworem wsypać głóg. Do balonu wlać syrop, pożywkę i drożdże. Zamknąć balon wieczkiem z dziurką na rurkę fermentacyjną. Do rurki wlać trochę wody i włożyć w otwór w wieku. Odstawić balon. Już po kilku godzinach drożdże zaczną pracować, a woda w rurce plumkać. Pierwsza fermentacja bywa bardzo aktywna, więc warto(...)wylewała się na podłogę. Gdy pierwsza fermentacja ustanie (po 7-10 dniach), przygotować syrop z reszty wody i cukru. Wlać schłodzony syrop do balonu. Zamknąć go ponownie wiekiem z rurką. Co jakiś czas wymieniać i uzupełniać wodę w rurce fermentacyjnej. Zlać nastaw znad owoców do nowego balonu po ok. dwóch miesiącach. Zamknąć balon korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić balon
Weekendy w domu i ogrodziejest drugi wariant wykorzystania upieczonych rurek drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z dżemem..ale można także z jakąś masą itd. 500 g mąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania dowolny dżem Wszystkie składniki(...)chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. Wystudzone napełnić dżemem
Moje domowe kucharzeniekaszy i grzybów. Następnie dodaj ziaren Ziołowo Mi. Wymieszaj. Posyp wszystko pieprzem ziołowym i ponownie ładnie wymieszaj, powstanie masa elastyczna i przyjemna, w sam raz do nadziewania muszli, rurek oraz nawet do pierogów(...)Przygotuj brytfannę do zapiekania u mnie brytfanna Toscana , o której pisałam TUTAJ Wysmaruj ją masłem. Każdą rurkę nadziewaj farszem.Wywar z grzybów zagotuj, dodaj śmietany i siemię lniane mielone około 2 łyżeczki. Siemię lniane zagęści sos i nie będziemy musieli robić beszamelu. Rurki „pozygzakuj”serem topionym grzybowym i zalej sosem. Zapiekaj w 200 stopni około 20 minut. Brokuła ugotuj
Z Kuchni Do Kuchnigałka muszkatołowa bazylia zioła prowansalskie sól PRZYGOTOWANIE W garnku zagotować wodę na makaron. Osolić, można dodać chlust oleju, by makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę(...)jeszcze 3-5 min. Farsz ostudzić. Makaron nadziewać powstałą masą. Najlepiej użyć do tego małej łyżeczki, a farsz nakładać raz z jednej, raz z drugiej strony tak, aby cała rurka była mocno nadziana. Gotowy makaron układać w naczyniu żaroodpornym – można warstwowo. Beszamel: W garnku rozpuścić łyżkę masła i dodać do niego mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Zmniejszyć moc palnika
zabawa smakiemgrudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku. 3. Kiedy już mamy powyższe składniki: - 1/4 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, - rurki makaronu (surowe) nadziewamy szczelnie szpinakiem (musi wypełniać rurki po same krawędzie, tam gdzie go nie będzie makaron nie zmięknie) jedna po drugiej i układamy w naczyniu żaroodpornym. - ułożone rurki polewamy resztą sosu (każda rurka musi
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisywierzcie lub nie, tort jest naprawdę królewski! :) (I wcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa.) Tort czekoladowo-karmelowy z masłem orzechowym, fistaszkami i rurkami waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: (Biszkopt, który proponuję do tego tortu, gościł na moim blogu już nie raz i nie dwa. Jest pyszny, wilgotny(...)gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia/nasączenia: ok. 500 g masy krówkowej (gotowej lub z ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego) 100 ml mleka 100 ml wódki Do dekoracji: rurki waflowe (mogą być takie z nadzieniem lub bez - ja używam tych pustych w środku) orzeszki ziemne ok. 50 g gorzkiej czekolady dość szeroka wstążka o długości
Ratunku obiad