Francuskie rurki z aromatycznym, puszystym kremem piernikowym na kremówce. Smaczny deser nie tylko na święta :) Rurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :) Składniki na 12 rurek rurki: 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle) 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)kakao 1-2 łyżki cukru pudru (wg. uznania) 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 saszetka śmietan-fixu dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki posmarować odrobiną masła
Ze smakiem i z pasjątyle cierpliwości i kupuję gotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę na skład czy ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne! Składniki na 12 rurek: blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle!) 200 ml śmietanki 30% 125 ml mascarpone 1 galaretka pomarańczowa 2 łyżki puree z dyni 1 małe jajko 3 łyżki cukru(...)wystygnięcia. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, ubić śmietankę, dodać mascarpone, puree z dyni, galaretkę i jeszcze chwilę zmiksować. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotować rurki. Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki posmarować odrobiną masła
Ze smakiem i z pasjąoczywiście w miarę taniego przepisu na rurki z kremem. No i oczywiście grzebiąc w internecie znalazłam wiele identycznych przepisów tak wiec zrobiłam według najsłynniejszego przepisu na rurki z kremem. Powiem wam ,że jak już kupować "formy" do rurek z kremem to lepiej kupić dwie paczki - robota idzie o wiele szybciej :) Składniki są rozpisane na dużą ilość rurek(...)szczypta soli Krem: 250 g masa 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe 1 cukier waniliowy 800 ml mleka około 5 łyżek cukru (wedle uznania tak na prawdę) Dodatkowo: formy do rurek ewentualnie tłuszcz do ich posmarowania Wykonanie: Rozgrzewamy piekarniki do 200 *C. do 500 g mąki dodajemy śmietanę i ciepłe masło pokrojone w kostkę aby łatwiej nam się wyrabiało
W Moim Magicznym Domuzagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie oraz mąkę. Do gotującego mleka wlewamy budyń, zagotowujemy. Do ciepłego jeszcze budyniu dodajemy masło energicznie mieszamy aż masło się rozpuści. Ostudzoną masą nadziewamy rurki. Smacznego
kgwjanczewojagodowej cukier puder przepis Mąkę dokładnie siekamy z margaryną ,dolewamy po trochu śmietanę i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy cienkie placki, kroimy na małe kwadraciki , nakładamy konfiturę i zawijamy rurki . Układamy spojeniem do dołu na posmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy na złoty kolor i obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaPolecam wszystkim rekonwalescentom w czasie grypy czy przeziębienia. Danie daje niezłego "kopa" i wracamy do zdrowia. Dziś było zaćmienie słońca a przy okazji jest pierwszy dzień wiosny. Rurki z pesto z rukoli i pulled pork. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskładniki* 2 piersi z kurczaka* 2 średnie cebule* 2 ząbki czosnku* 30 dag pieczarek* puszka pomidorów w zalewie* sól, pieprz naturalny, pieprz Cayenne* 40 dag makaronu rurki* ser typu parmezan do posypaniaSposób wykonaniaMięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory zmiksować.W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulę, czosnek i podsmażyć.Następnie
Mix smakuNaszła mnie ochota , na rurkę, ooooo taką długą.Kruchą z kremem, a bliżej rzecz ujmując z bitą śmietaną.Sprawa nie zbyt łatwa, jeśli się nie posiada dobrego sprzętu. A że potrzeba, matką wynalazku to szybko myśląc- wymyśliłam. Czytaj więcej
FarmażonyDziś mam dla Was wyjątkowy deser – rurki z kremem! Zawsze wydawało mi się, że zrobienie ich w domu jest skomplikowane – nic bardziej mylnego! Rurki, które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą(...)zagniecenia. Ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Paski nawijamy na przygotowane wcześniej foremki. Zwijając rurkę warto uważać, żeby ciasto lekko na siebie nachodziło i nie tworzyło szpar. W małej miseczce mieszamy białko z niewielką ilością wody. Smarujemy nim rurki, posypujemy cukrem. Przygotowane rurki pieczemy około 15-20 minut w temp. 200 stopni. Czas, kiedy rurki
CiastkozercyWitajcie :) Dzisiaj chcielibyśmy zachęcić Was to zainteresowania się takim dziwnym kalafiorem, który nazywa się romanesco. Bardzo smaczne, a przy tym niezwykle efektowne wizualnie. Kalafior romanesco to
vegetanieZaczyna się sezon kiedy wejście do kuchni zaczyna być irytujące- bardziej pociąga balkon. Na taką porę rezerwuję sobie robienie wszelkich sałatek typu ,, sprzątanie lodówki,, Tu trochę
Buniabaje w kuchniKarnawał trwa i mnóstwo osób piecze pączki czy chrust. Ja też na pewno jakiej popełnię, ale tym czasem szukałam pomysłu na coś innego, niedużego, co mogłabym
Smaczna Pyzagodzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy je na cienkie placki (2-3 mm). Teraz kroimy długie paski o szerokości 1,5 cm. Bierzemy foremki do rurek (rurki kupimy w każdym sklepie z gospodarstwem domowym), smarujemy je olejem i zawijamy wokół nich paski ciasta. Zaczynamy od węższej strony. Tak przygotowane rurki układamy(...)złoto. Zostawiamy na kratce do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z wystudzonych ciastek wyjmujemy foremki do rurek. […] Artykuł Rurki z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokijednej, a nawet na dwóch. 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego cukier do obtaczania rurek (u mnie biały i brązowy w proporcjach 1:1) masło do posmarowania rurek (opcjonalnie) masło do wysmarowania foremek Nadzienie: 500 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru 1 śmietan-fix (opcjonalnie) 1/2 puszki brzoskwiń w syropie 1 kiwi Przygotować(...)cukrem (opcjonalnie można dodać śmietan-fix) ubić na sztywno i wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami. Ciasto pociąć na paski o grubości 1,5-2 cm. Foremki do rurek dokładnie wysmarować masłem. Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca. (Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę
Di gotuje