Rurki francuskie z kremem cytrynowym i migdałami Nie macie pomysłu na smaczny i szybki deser dla siebie, znajomych lub dzieci??? Z przepisem na rurki francuskie z kremem wychodzę wam na przeciw Zabrzmiało jak całkiem niezły slogan reklamowy A tak na poważnie to rurki chciałam zrobić już wielokrotnie, ale nie udało mi się jeszcze kupić foremek, dzięki którym(...)kremem gdy już ostygną, a brzegi maczamy w orzechach. Końcówki rurek maczamy w orzechach Rurki zniknęły u nas już tego samego wieczoru Jedna rurka to około 280 kcal (przy 6 sztukach) Ekspresowe rurki z kremem Proste rurki z kremem Szybki i prosty deser Rurki francuskie z kremem cytrynowym Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
RelaxtimeJuż od dawno za mną chodziły rurki z bitą śmietaną... wyszły naprawdę pyszne! Kruche rurki można przechowywać w szczelnych pudełkach i nadziewać, kiedy ma się tylko na nie ochotę :) Moja koleżanka mrozi takie rurki, wyciąga na 20 minut przed podaniem, nadziewa kremem i zawsze są pyszne :) Nikt mi nie wierzył, że zrobiłam je sama... każdy myślał(...)białko, do posypania: cukier, do foremek : margaryna i bułka tarta. Przygotowanie: Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, margaryna, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej, Gdy ciasto się klei do rąk, podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut
Aga w kuchnimogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace, więc ciasto półfrancuskie na rurki zrobiło się samo :-) Wykorzystałam przepis dołączony do foremek i jestem bardzo zadowolona z efektu - rurki wyszły maślane, delikatne i kruchuteńkie. Z podanych proporcji upiekłam 30 sporych rurek. Składniki(...)mąki 250 g śmietany 18% 250 g masła opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 500 ml śmietany kremówki do ubicia 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: cukier do obtoczenia rurek (użyłam: różowego dekoracyjnego, cynamonowego i zwykłego) Przygotowanie: Mąkę, śmietanę 18%, masło, cukier waniliowy i sól zmiksowałam, uformowałam w kulę i włożyłam na 45 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowałam
Kulinarny Pamiętnikużyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości foremki, myślę, że lepiej robić większe rurki. Deser lekki, smaczny i trudno mu się oprzeć. Bardzo polecam… (przepis z gazety „Claudia”, ciut zmodyfikowany). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou oraz Royal(...)cannoli). Metalowe formy na rurki posmarować masłem i ciasto nawinąć na foremki, ale tak, by ciasto nachodziło na siebie (gdzieś do połowy już nawiniętego paska). 6. Nawinięte rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam
Mała Cukierenkasię wydawało) i jak wróciłam to jedną blachę rurek trzeba było wyrzucić do kosza tak się mocno przypiekły. Podam przepis na ok. 80 rurek . Zrobiłam rurki z większych i mniejszych foremek. Wzięłam kiedyś przepis z TEJ strony. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 150 g kwaśnej śmietany(...)opakowanie śmietany śnieżki w proszku ( jeżeli śmietana będzie zbyt rzadka) 2 – 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo kilka łyżek cukru do obtaczania rurek A oto foremki do rurek, jak ktoś nie wie jak wyglądają. Nawet nie dawno były do kupienia w sklepach sieci Biedronka. Sposób wykonania: Z mąki, śmietany, margaryny i szczypty soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć
Na słodko lub wytrawniedługości 9 cm: 0,5 kg mąki pszennej 200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek 200 g śmietany 18% cukier waniliowy około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek) Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru wyrobić ciasto. Wstawić na około pół godziny do lodówki przykrywając folią. Odrywać mniejsze kawałki i wałkować w prostokątny kształt o grubości około(...)Wykrawać długie paski, które następnie nawijać na wysmarowane masłem foremki do rurek. Nawijać zaczynając od węższej części rurki. Obtoczyć w cukrze. Ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Przygotować bitą śmietanę. Ubić śmietanę z cukrem: 500 g śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru Wystudzone rurki zdjąć
Bullioprostu nie mogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną(...)lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem i posypujemy grubo mielonymi orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy
Mia Cucina Sofietapierwszy postanowiłam zrobić je sama;) Zawsze myślałam, że są bardzo pracochłonne, ale okazało się, że wcale nie;) Chyba najwięcej czasu zajmuje samo zawijanie ciasta na foremki. Ja swoje rurki napełniłam kremem karpatkowym, ale równie pyszne będą z ubitą kremówką jeśli zależy Wam na czasie. ja napełniłam wszystkie rurki od razu i niestety na drugi dzień rurki nieco(...)zmiękły, dlatego radzę, aby nadziewać je tuż przed podaniem:) Rurki są po prostu obłędne!!! Delikatne, eleganckie, idealne na wiele okazji... Ciasto: 250g mąki pszennej, 125 g masła, 125 g kwaśnej śmietany 12%, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekane masło oraz śmietanę. Połączyć nożem, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię
Z miłości do słodkościużywam margaryny) - 250ml Crème fraîche 30% * - szczypta soli waniliowej (można zwykłą) - 1,5 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: - cukier brązowy nierafinowany Demerara (do posypania rurek) - foremki do wypieku rurek * - olej arachidowy do smarowania foremek - 1 jajko do smarowania rurek Bita śmietana: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (30 – 36%) - 2 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżki mleka(...)Stolnicę oprószamy mąką i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość maksymalnie 5mm. Ja rozwałkowałam cieniej. Tniemy na paski szerokości ok. 1,5 do 2 cm. Foremki do rurek smarujemy przy pomocy pędzla olejem arachidowym. Na każdą nawijamy pasek, aby kolejne warstwy nakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wierzch smarujemy
mojewypiekiinietylkozaproponować wam przepis na kruche słodkie rurki z delikatnym kremem z bitej śmietany. Wymagają trochę pracy ale efekty są tego warte, żaden łasuch im się nie oprze. Rurki trzeba bardzo delikatnie ściągać z formy aby się nie pokruszyły, u mnie pierwsza próba była nieudana, ale szybko nauczyłam się na błędach i kolejne jakoś ładnie poszły :) Przepis(...)masę na dwie części dla ułatwienia sobie pracy. Rurkę smarujemy tłuszczem, ciasto kroimy na długie paski szerokości ok 1,5-2 cm, owijamy rurkę od cieńszego końca do najgrubszego tak aby ciasto na siebie nachodziło. Rurki obtaczamy w cukrze pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp 200C przez 15 min. Zostawić do ostygnięcia. W między czasie
W kuchennej krainiewiększości cukierniach można kupić takie rurki. Ja widząc je w oknie wystawowym nie mogłam przejść obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia rurek i teraz jak mam ochotę to sobie upiekę. Z nadzieniem można eksperymentować. Rurki można zrobić z bitą śmietaną, kremem budyniowym, kremami maślanymi np kawowy, waniliowy, rumowy. Składniki:500 g mąki pszennej(...)Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm.Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce.Krem budyniowy:w szklance mleka
Ala piecze i gotujeRurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień. Składniki:Ciasto3 szklanki mąki50 g miękkiego smalcu50 g margarynyłyżeczka sody3 łyżki cukru1/2 łyżeczki imbirułyżeczka cynamonu2 łyżki jogurtu greckiegoKrem300 ml kremówki250 g serka "Milandia" z dodatkiem mascarpone(...)odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania)Następnie obwijać paskami sreberko.Piekarnik na 200 stopni i piec rurki 20-25 minut.Wyjąć rurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia.KremKremówkę zmiksować dać serek i przyprawę oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać.Za pomocą szprycy nadziewać rurki. Odstawić, aby krem
Moje pyszne gotowanieKoleżanka poczęstowała mnie fajnymi rurkami. Dostałam przepis i owszem. Ale czy byłabym sobą nie modyfikując go i robiąc po swojemu? Fakt faktem miałam na nie ogromną chęć, a że zbliżała się moja 8 rocznica ślubu postanowiłam je "popełnić". Włączanie piekarnika, gdy na zewnątrz temperatura odczuwalna sięga 40 stopni zakrawa na postradanie zmysłów ;). Pomyślałam, dlaczego(...)się tak samo jak wcześniejsze i dodatkowo, aby przyspieszyć pracę korzystałam z 2 patelni. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier różany do smaku. Pamiętamy, że rurki są mocno słodkie ;). Gotową masą wypełniamy zimne rurki tuż przed podaniem
Malinowe Pocałunkimają czasu na pieczenie skomplikowanych wypieków. A w tym wypadku rurki można upiec wcześniej i przed przyjściem gości ubić do nich tylko śmietanę. Jak się okazuje upieczone rurki bez nadzienia można przechowywać nawet i tydzień czasu i są dobre jak zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 400ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru (lub więcej(...)jeśli wolicie słodsze:) 1 cukier waniliowy 2 opakowania sztywnika do śmietanki np. śmietan-fixu* Z ciasta wykrawamy pasy na około 2cm szerokie, którymi owijamy wysmarowane rurki. Pieczemy na złoty kolor, po czym jeszcze ciepłe zdejmujemy delikatnie z metalowych rurek-foremek. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do którego po krótkiej chwili dodajemy sztywnik. Na koniec nadziewamy
Smakowy RajKiedyś robiłam te rurki bardzo często. Ale wtedy posługiwałam się wałkiem i folią aluminiową. Wychodziły takie bransoletki z posypką do chrupania :) Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie foremki do rurek z kremem. Niewysokie, 8 cm mają. I postanowiłam je wypróbować. Super są! Składniki: na ciasto: 260 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów świeżych drożdży(...)cukru białego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki migdałów w płatkach rozdrobnionych lub 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (zarówno z migdałami jak i z orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam migdały) Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne Do blendera włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać Następnie ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com