Cannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam(...)papierem ściernym takiej kołki należy zakonserwować gotując przez kilka minut w gorącym oleju. Można też zrobić foremki jednorazowe ze złożonego kilka razy arkusza folii aluminiowej. Zobacz przepis na cudowne rurki korzenne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMrożone ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-)A potrzebujemy na nie:opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują(...)przewidzianych 2-3 płaskie łyżki cukru i dodatkowo łyżeczkę masła, która sprawi, że nasz budyń będzie bardziej delikatny. Oczywiście można tez zrobić popularny krem budyniowy i nim napełnić nasze rurki. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem
Walijskie Pichceniedawna chciałam przygotować rurki z bitą śmietaną. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Co prawda można jeszcze(...)kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je w domu. Składniki to nie problem, gorzej z waflownicą. Szukałam, szukałam i znalazłam. Teraz z radością przygotowuję smaczne i kruche rurki. Składniki: 4 białka 1/2 szklanki gęstej śmietany 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1.5 szklanki mąki pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną
Salonik smakówzdecyduje się oddać na mnie głos, będzie mi raźniej w tym szaleństwie i będzie to dla mnie wielka przyjemność;) BRANDY SNAPS /składniki na ok. 20 rurek i 12 koszyczków Brandy Baskets/ 110 g masła 1/2 filiżanki (125 ml) melasy lub Golden Syrup 1/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki cukru brązowego 1 łyżka brandy (można dać(...)piekarnika chłodzić - maksymalnie 1 minutę, jeśli przekroczycie ten czas, placki będą za twarde i nie uda się uformować z nich rurek czy koszyczków. W celu uzyskania rurek gorące placki owijać wokół metalowego lub drewnianego uchwytu łyżki lub ubijaczki do białek (dobrze jeśli przygotujecie ich kilka, wówczas praca pójdzie szybciej). Rurki bardzo szybko twardnieją, więc można
KUCHARNIArazem. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum godzinę. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (w oryginalnym przepisie na grubość 1mm, mi smakują grubsze rurki). Tniemy na długie paski o szerokości około 1,5cm. 3. Na posmarowane masłem foremki zawijamy wycięte paski, zaczynając od węższego końca. 4. Na talerzyk wysypujemy cukier, obtaczamy(...)każdą rurkę.5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. 6. Po wystudzeniu nadziać za pomocą szprycy ulubionym kremem
Szefowa kuchniłyżki cukru 2 małe opakowania Śmietan-Fix cukier puder do posypaniaCiasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć i pokroić w paski szerokości 2 cm (fot.1). Nawinąć na posmarowaną masłem rurkę zaczynając od węższej części. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2). Piec 15 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu zdjąć z metalowych foremek i odstawić na kratce do ostygnięcia(...)między czasie wlać śmietanę kremówkę do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Tuż przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix-y. Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną za pomocą szprycy do dekoracji tortów. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Są wtedy delikatne i kruche. Pycha
Świat Ciastarozpocząć czymś przepysznym. Nie wiem jak Wy, ale ja przy tej słodkości czasem zapominam o zdrowym i rozsądnym jedzeniu i pochłaniam ją w olbrzymich ilościach. Mówię tu o ptysiowych rurkach z bitą śmietaną. Nie wiem czy kiedyś próbowaliście - przesuszone paluszki ptysiowe napełniamy bitą śmietaną z cukrem waniliowym i delektujemy się chwilą słodkiej przyjemności - kto ma podobnie? Czy tylko(...)minut w piekarniku rozgrzanym do 200`CW drugiej misce ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego - gotowa śmietanka nie powinna odchodzić od miski. Po ubiciu śmietankę wstawiamy do lodówki.Gdy rurki całkowicie ostygną, za pomocą szprycy z podłużną końcówką, każdą z nich napełniamy ubitą śmietanką od boku, albo od spodu. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpierwszy nie wiedziałam na co się piszę... Teraz mam na nie co tygodniowe zamówienie :P Ciasto szybko się zagniata, jedyne co jest pracochłonne to zawijanie pasków na foremki do rurek ale warto poświęcić trochę czasu :) Przepis ze strony /mojewypieki.pl/.Składniki:Ciasto: 500g mąki pszennej,250g kwaśnej śmietany,250g masła,cukier do obtoczenia.Nadzienie:600ml śmietanki,cukier puder do smaku(...)Następnie partiami (ja dzielę ciasto na 3 części ) i rozwałkowujemy ( grubość ok.1 mm). dzielimy na równe paski o szerokości ok. 1,5 cm. Foremki do rurek natłuszczamy masłem. Każdy pasek nawijamy na foremkę nakładając na poprzednią część. Obtaczamy z jednej strony w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Pudełko rozmaitościSkładniki:opak. ciasta francuskiegokrem:20 dag masła1 jajko1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy ok 15 minut. Ostudzone zdjemujemy z foremek.Jajka ubijamy z cukrem, jak masa zgęstnieje dodajemy sok z cytryny, miksujemy z masłem. Napełniamy rurki
Z Majeczką w kuchnicoś: Dobra chemia nie jest zła, a tu dodatkowo dają nam listę zakupów, więc czemu by nie spróbować ;) A wspomniana lista okazała się nawet skromna: - 200 g makaronu rurki - 250 g piersi z kurczaka - cebula sztuk jeden - olej - 50 g tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę(...)Misia i Mili.Dołączony przepis nakazuje nam w pierwszej kolejności ugotować makaron według instrukcji z opakowania. Spoko. A swoją drogą, wiedzieliście, że nie ma czegoś takiego, jak makaron rurki? Jest penne albo... piórka. Głupie.Następnie każą nam pokroić cebulę w kostkę i ją podsmażyć, kurczaka zaś pokroić w paski i dodać do cebuli, żeby się radośnie razem smażyły. Pytanie
Kulinarne zapędy Kokosadelikatnej róży i musu jabłkowego. Pycha! Film, który wyjaśnia zawijanie rurek, zrobiłam rok temu u mamy. Dopiero dzisiaj doczekał się swojej "premiery". Mama ma foremki do rurek, ja do rożków. Stad różnica pomiędzy zdjęciami i filmem :). Zapraszam do pobrania marcowego kalendarza na pulpit: Ściągnij. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryCześć! :)Robiliście kiedyś rurki z kremem? Jeśli nie, to na co czekacie? :DMusicie się zaopatrzyć w specjalne stożkowe metalowe rurki i możecie się zabierać do pracy :) Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćbloga przerobioną sukienkę, ale nadal myślę czy zmienić jej drastycznie dół. Jak się zdecyduję, to już niedługo zobaczycie efekty. Tymczasem, wrzucam Wam instrukcję jak zrobić ze starych jeansowych dzwonów – rurki. Tym razem nie będzie zdjęcia przed, gdyż przerobiłam je już dawno. Zrobiłam za to dla Was instrukcję na podstawie zdjęcia dzwonów z Internetu. Pomyślałam, że może się Wam taki(...)kolorze podobnym do szwa. Fajnym dodatkiem, będzie wszycie po jednej stronie nogawki (np. zewnętrznej) kilkucentymetrowego suwaka z metalowymi ząbkami. Na zdjęciach poniżej przedstawiam moje spodnie przerobione na rurki
Fabryka pomysłówziemniaczanej cukier waniliowy kostka masła Wykonanie:Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i około(...)gęstnieć, trzeba ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliła w garnku. Powstały budyń studzimy.Masło ucieramy na gładki puch i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Powstały krem umieszczamy w rurkach i chłodzimy.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Czerwona Porzeczka