Składnik: szpinak (20 dag mrożonego, oczywiście można też świeży) czosnek (3 ząbki) zielone oliwki (15 szt.) cannelloni (6 rurek) mleko kokosowe (200 ml, czyli 1/2 puszki) sól pieprz Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 1 duża lub 2 małe Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy na patelni (lub kroimy i dusimy świeży). Wyciskamy do niego czosnek. Oliwki kroimy i mieszamy(...) cannelloni napełniamy szpinakiem. Metody napełniania zapewne są różne. Ja wymyśliłam taki patent: w lewej ręce trzymamy łyżkę, na której pionowo stawiam rurkę. Podtrzymuje ją tą ręką. W prawej ręce trzymam małą łyżeczkę, której używam do napełnienia rurki farszem. Kiedy rurka jest pełna, odwracam ją żeby była poziomo i wkładam do naczynia. Napełnione rurko układamy obok siebie w naczyniu
Weganka gotujeRurki jadłam raz czy dwa w dzieciństwie, ostatnio ich smak przypomniałam sobie u znajomych i tak mi przypadły do gustu, że musiałam zrobić sama :). W moim domu rodzinnym nigdy nie gościły, ale tak wszystkim posmakowały, że zagoszczą na pewno jeszcze nie raz. Bo czy może być coś lepszego niż obłędnie kruche ciasto z lekką bitą śmietaną? Jest(...)śmietany zagniatamy ciasto. (jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. (można je zagnieść wieczorem, a rurki robić następnego dnia). Ciasto rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i wycinamy paski o szerokości ok 2 cm. Owijamy paski na foremki do rurek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy
Cynamonowe szczęścieZrobiłam sałatkę ze śledzia...upiekłam rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić(...) -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.Napełnić wystudzone rurki i udekorować szczypiorkiem
Moje domowe kucharzenieczymś nie miałam ani czasu, ani ochoty. Pierwsze to pomyślałam sobie, a wrzucę do sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury. 250 g makaronu rurki 600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju duża cebula 2 zabki czosnku(...)wilgoci. Nie polecam mąki, ponieważ wtedy zapiekanka zrobi się zbita i taka zakalcowata. Wszystko przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. I teraz zaczyna się zabawa, wciskamy rurki, jedna przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego
Dieta moja pasjaOstatnio naszła mnie ochota na rurki ze śmietaną. Wyszły świetne, kruche, a co najważniejsze ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. W sam raz na niespodziewane przybycie gości. Takie rurki z powodzeniem można nadziać kremem budyniowym (przepis tutaj) . Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 250 ml śmietany kremówki 36% * cukier puder do śmietany (według uznania) * cukier puder(...)posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na paski (wzdłuż dłuższego boku) o szerokości około 1,5-2 cm. Foremki do rurek owijać paskami ciasta francuskiego, zaczynając od najwęższej strony, tak aby paski nachodziły na siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić. W między czasie ubić śmietanę na sztywno, dodając
Zrób to smaczniemleka budyń waniliowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) - Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Następnie z ciasta kroimy długie wąskie paski o szerokości(...)cukierniczego nadziewamy rurki. Przygotowane rożki warto włożyć do naczyń lub pojemniczków dzięki którym będą mogły stać pionowo do momentu zastygnięcia kremu (np. w szklankach). W takiej formie umieszczamy rurki w lodówce do momentu stężenia masy. Gotowe rożki francuskie oprószamy cukrem pudrem. Moje posty
Słodka Stronakilka minut (zamrożone) do nagrzanego piekarnika. Profiterolki – ciasteczka na jeden kęs znikają z talerza w „mgnieniu oka”. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Rurki lub ptysie, eklerki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Sweet Orange – Ptysie z chrupką - Sama słodycz i szczypta chili – Rurki z ciasta francuskiego(...)kremem czekoladowym - Marcepanowy Kącik – Ptysie i eklerki - Izioni pyszne smaki – Ptysie - Esmeralda ze smakiem – Eklerki z kremem kawowym i czekoladą - W garach u Gosi – Rurki ze śmietaną - Małgorzata Kluza-Rojek – na Fb – Rurki - Iwona Bajek – na Fb – Ptysie Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis
mojewypiekiinietylkoMamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book. Tym razem pieczemy rurki, eklerki, ptysie co kto lubi od koloru do wyboru :) Ja postanowiłam upiec rurki z ciasta francuskiego, piekłam już z ciasta kruchego więc pomyślałam czemu by nie zrobić właśnie takie. Często piekę sobie większą ilość rurek, zamykam w szczelnym pojemniku(...)szklanki mleka 500 ml śmietanki słodkiej 30 % 1 krem czekoladowy Dr. Oetkera Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy około 1 cm paski i nawijamy delikatnie na foremki do rurek. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 190/200 stopni na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy krem czekoladowy i ubijamy na sztywno. Rękaw cukierniczy napełniamy
Sama słodycz i szczypta chiliciasta kruchego [ klik , klik ] , a nawet z drożdżowego. .No i nie lubię powtarzać tego samego przepisu i poszukuję nowych..no i tym razem skorzystałam z przepisu Asi ..Takie rurki można nadziać czym się chce i będą pysznie smakować...a kto nie ma foremek do pieczenia takich rurek, polecam zrobić je samodzielnie [ klik ]...ja zrobiłam ..używać je można wielokrotnie(...)szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą rurkę i obsypać cukrem trzcinowym.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor
Moje domowe kucharzeniedolewamy stopniowo mleko ( powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ). Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekali makaron, wlewamy część sosu pomidorowego, tak by przykrył dno naczynia. Teraz czas na nadziewanie rurek makaronu, przygotowanym wcześniej farszem. Nadziewamy surowe rurki. Ja robiłam to małą łyżeczką do herbaty, ale każdy znajdzie swój sposób, by jak najłatwiej i jak najszybciej napełnić rurki :). Zapełnione rurki układamy w naczyniu wylanym sosem pomidorowym, u mnie wyszło ich 26 sztuk. Gotowe cannelloni, ułożone w naczyniu, polewamy sosem beszamelowym, układamy plastry ( lub starty ) sera żółtego i całość zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy +/- 30 minut. Artykuł Cannelloni przepis pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plprzygotowania tych rurek potrzebne są specjalne foremki, które można kupić, np. na allegro. Nie są drogie, a naprawdę warto mieć je w kuchni- bardzo ułatwiają prace. Foremki można przygotować również samemu- z folii aluminiowej. Ja jednak zachęcam do wydania kilku złotych. Oszczędzimy tym samym trochę czasu. Rurki z tego przepisu są niezwykle kruchutkie i tu od razu napiszę(...)lekko przestudzić. Następnie delikatnie ściągnąć rurki z foremek. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Nadzienie: Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec obydwa rodzaje cukrów. Półkruche rurki napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieciasto możecie wykrzystać na wiele sposobów, jako właśnie rurki, spody do tart, kruchych babeczek i co Was jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone(...)upieczeniu zamknięte w pojemniku wytrzymają nawet 2 tygodnie. Na dniach będzie kilka propozycji zastosowania takich rurek. Składniki na około 30 rurek w przypadku 10 cm form: 500 g maki pszennej (śmiało można 200 g z tego zamienić na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub inną) 250 ml wegańskiego jogurtu natiralnego 200 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki
greenscarfspora zawartość tłuszczu w farszu (ser!). Przypilnujcie tylko, aby na dnie brytfanny do której zaczynacie wkładać makaron było już trochę sosu – dzięki temu dokładnie otoczy on cannelloni. Między poszczególnymi rurkami powinny być też wprawdzie niewielkie, ale jednak przerwy. Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 2015-10-30 11:54:34 Włoskie cannelloni ze szpinakiem i ricottą, o serowo-śmietankowym smaku(...)przykryte ziołowym sosem pomidorowym. Proste i bardzo efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) ok. 10 suchych rurek cannelloni 150g szpinaku 250g sera ricotta 1-2 ząbki czosnku 2-3 nieduże cebule dymki (biała część) 1 łyżka parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki białego pieprzu 250ml bulionu sos pomidorowy wg naszego przepisu (ok. 350ml) Instrukcje
Kulinarna Pokusadzieci. W letni upalny dzień niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie: Truskawki umyć, oczyścić z szypułek(...)przebić, gdyż powstaną grudki masła). Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej). Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną. Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz. Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym czasie rurki
Kuchcik gotujewidelcem na możliwie jak najmniejsze kawałki, dołożyć cebule, pieczarki, czosnek, majeranek, oregano pieprz, całość podsmażyć, na koniec dodać puszkę groszku oraz 3 łyżki startego żółtego sera, 2. Nie ugotowane rurki nadziewamy farszem, 3. Sporządzamy sos beszamelowy , wlewamy go na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, 4. Na sosie układamy jedną warstwę rurek z farszem, 5. Całość polewamy sosem bolońskim(...)całkowicie pokryte farszem), 6. Zapiekamy 30 - 40 minut w temp 180 stopni, gotowe posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści. ...rurki po wypełnieniu farszem... ... w trakcie polewania sosem... gotowe do spożycia... Zapomniałam dodać, że z powyższych ilości składników wyszły mi dwa naczynka żaroodporne, wypełnione przepysznymi rurami, jedno małe widoczne
Kuchenne aromaty