lato, to warto znaleźć chwilkę na takie słodkości Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję) 3 gałki lodów czekoladowych 2 banany (średnie) 1/2 szklanki mleka* bita śmietana 2-3 czekoladowe rurki z białej i mlecznej czekolady (u mnie od Cukieteria) Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy 2 banany, dodajemy(...)gałki lodów i dolewamy mleko (Uwaga! Jeśli chcecie uzyskać gęstego shake mleka należy dolać mniej). Szybko i krótko blendujemy. Całość przelewamy do pucharka. Na wierzch napoju wkruszamy jedną czekoladową rurkę. Następnie całość dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy ją drugą pokruszoną w rękach czekoladową rurką. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiLubisz makaron, ale znudziło Ci się spaghetti bolognese lub carbonara? Nie masz pomysłu co zrobić z rurkami z ostatniego obiad? Ugotowałaś za dużo penne? Mam dla Ciebie inny(...)pomysł na jego wykorzystanie. Zapiekanka..to świetny pomysł na codzienny obiad. Jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna. Skusisz się? Będzie niezły meksyk. Składniki: 150g makaronu penne pełnoziarnistego (lub rurek, świderków, nawet do spaghetti się nada) 1 duży filet z piersi kurczaka 4 łyżki fasoli 1/2 kulki mozzarelli 1/2 papryki Papryka słodka Sól himalajska Papryka ostra 2 ząbki
Czarnawisienkałyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody 2 Śnieżki w proszku lub 250 ml śmietany kremówki 1 szklanki mleka- do śnieżek biszkopty do wyłożenia trotownicy czekoladowe wiórki- CUKIETERIA czekoladowe rurki- CUKIETERIA tulipany z masy- CUKIETERIA Wykonanie: *Tortownicę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z szklanką zimnego mleka, ubijamy na sztywno(...)śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na boki ciasta wbijamy rurki czekoladowe, wierzch obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi, układamy tulipany jako dekorację
Z Majeczką w kuchniSKŁADNIKI : na 6 porcji 2 galaretki malinowe lub truskawkowe 600 g świeżych malin 400 ml jogurtu greckiego, naturalnego 2 cukry waniliowe kilka rurek waflowych mięta lub winogron do ozdoby(...)Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym, maliny lekko płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do pucharków nakładamy po 2 łyżki jogurtu i uzupełniamy deserki malinami. Dekorujemy mięta, winogronem i rurkami waflowymi. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce i serwujemy deserki schłodzone. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliopłaca się stać tę chwilkę w kuchni, bo jest przepyszne! Składniki: -500g szpinaku (u mnie mrożony) -250g sera ricotta -200g makaronu cannelloni (ok. 20 rurek) -1 jajko -1 ząbek czosnku -sól i pieprz -łyżka oleju -60g tartego parmezanu Sos pomidorowy: -600g pomidorów z puszki(...)naczynia żaroodpornego nalewamy 1/3 sosu pomidorowego i rozprowadzamy po całym dnie naczynia. Następnie wlewamy połowę beszamelu, tak by był wszędzie. Układamy cannelloni na obu sosach. Zalewamy rurki reszta sosu, tak by pokrył każdą z nich. Następnie polewamy całość reszta beszamelu i rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy całość parmezanem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut
Smakuj życie!siebie w domu, to gorąco polecam ten przepis :-) Jestem przekonana, że Polska ponownie wygra :-) Składniki na około 10 - 12 przekąsek: 0,5 kg zielonych świeżych szparagów 10 -12 rurek Cannelloni Lubella 10 - 12 plasterków owędzanego boczku gałązki pietruszki i kopru (lub np. szczypiorku) do zawiązania przekąsek sól i cukier łyżka smalcu do podsmażenia Wykonanie: W wysokim garnku zagotować(...)cedzakową i nie czekając by się posklejał nadziewać go szparagami i układać na nim boczek. W ten sposób cała przekąska będzie się dobrze trzymać. Dla pewności można przewiązać całe rurki gałązką szczypiorku, czy pietruszki. To wszystko :-) Smacznego! Instagram /// Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnydżem lub marmolada Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 200 g masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji około 10 rurek dekoracyjnych do deserów WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)pokojową. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostudzenia. Masło ubić wraz z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na warstwie galaretki. Dekoracja: Rurki dekoracyjne zmielić np. w młynku do kawy i posypać nimi górę ciasta. truskawki przekroić na pół i ułożyć na każdym kawałku ciasta
Passions hobbies lifeSkładniki: 200 g uprażonego na patelni słonecznika 15 suszonych pomidorów w zalewie ząbek czosnku ostra papryka, pieprz, sól, oliwa 5 łyżek pasty z suszonymi pomidorami z czosnkiem makaron duże rurki Baronia ok 25 dag mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 1 cebula Wykonanie: Uprażony na patelni słonecznik zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia słonecznik(...)dokładnie odsączamy z wody. Blendujemy z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pastą, oliwą oraz przyprawami na gładką masę. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Farszem nadziewamy rurki makaronu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, puszkę pomidorów i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gotowy sos mięsny wykładamy na faszerowany makaron. Smacznego
Podróż w kulinariaryżu jaśminowego Skworcu 1 szklanka wody 3 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru około 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw wanilia z aromatem rumu 3-4 truskawki 2-3 waflowe rurki do ozdoby Przygotowanie Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy ryż, zalewamy go szklanką wody. Zagotowujemy. Następnie odlewamy całą wodę. Do ryżu dodajemy mleko, przyprawę i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu(...)wchłonie większość mleka garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na 5 minut. Pudding ryżowy przekładamy do pucharków. Na wierzch każdej porcji układamy kawałki truskawek i wbijamy waflowe rurki. Pudding podajemy ciepły. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkisłonecznej Italii, a drugim okiem szukam pomysłu co dać dziecku , które w kółko to samo :"Mamo, makaron,mamo makaron!". Patrzę mam Malma! To już sukces! No jasne pół paczki rurek i pół muszelek. Jest nas więcej, więc postanawiam ugotować ...obydwa na raz. Z czym? A to się zobaczy później. Włoskie obiady niejednokrotnie są szybsze w przygotowaniu niż ugotowanie makaronu(...)makaron pachnący eksperymentami włoskich gospodyń, tradycją polskiego regionu i już sama nie wiem czym, grunt , że pyszny i słychać wrzaski :"Dokładka! Jeszcze, jeszcze !". Składniki makaron u mnie rurki i muszelki na jednym talerzu , oczywiście MALMA tuńczyk z puszki, najlepiej jednak ze słoiczka czerwona fasola z puszki ( miałam pół to dodałam ) ser koryciński swojski tarty parmezan olio extravergine
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: serek homogenizowany 400 gram/waniliowy, serek mascarpone 250 gram, śmietana 30 % 200 ml/zimna, żelatyna 3,5 łyżki, płatki kukurydziane 4 szklanki, draże 100 gram/orzechowe, rurki wafelkowe 200 gram/ajerkoniak, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie wysoka forma z wyciąganym dnem 20 cm lub tortownica 24 cm, użyłam 20 cm - blaszkę wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki(...)kukurydziane, płatki trochę nasączyć łyżką herbatą z cytryną serek homogenizowany, mascarpone, zimną śmietanę 30 % zmiksować mikserem, dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i wszystko szybko zmiksować rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę masy serowej, przyklepać i rozsypać resztę draży, schować do lodówki galaretki rozmieszać
W Mojej Kuchni LubięCzyż nie jest słodki ten ptasi domek? :) Składniki: 36 ciastek szkolnych 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy 2 łyżki kakao 2 rurki waflowe Masa: 1 szklanka śmietany 30% 50 dag twarogu 0,5 szklanki cukru Gorzka czekolada- 1 tabliczka Cukier wanilinowy Galaretka o smaku owoców 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Twaróg zmielić, wymieszać z białym cukrem, cukrem wanilinowym, ubitą kremówką, sokiem(...)drugiej aromat (kilka kropel) Na foli spożywczej rozłożyć połowę herbatników i posmarować ciemną masą. Przykryć kolejną warstwą herbatników na którą nałożyć masę jasną. Na środek położyć dwie rurki i przy pomocy foli zginać delikatnie boczne ciastka do góry, tak aby obie masy złączyć w trójkąt tworząc domek. Tak przygotowane ciasto, schłodzić w lodówce przez parę godzin. Kroić
Tradycyjna KuchniaPamiętam ich smak z dzieciństwa. To moje ulubione rurki z bitą śmietaną. Składniki: 4 białka 1/2 szklanki gęstej śmietany 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1.5 szklanki mąki pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone(...)masło. Na koniec wsypujemy mąkę. Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem napełniamy bita śmietaną lub dowolnym kremem według upodobań
Pyszności Słodkościłyżki pasty pomidorowej 6 x 400 ml puszek najczystszych pomidorów bez skórki, jakie znajdziecie ( przeczytajcie skład!!! ) kilka listków bazylii sól do smaku 680 g rigatoni u mnie DUŻE RURKI MAKARONY POLSKIE garść gruboziarnistej soli morskiej do gotowania makaronu szklanka świeżego tartego parmezanu świeże pieczywo Do wysokiego i szerokiego garnka wlejcie oliwę, wsypcie pokrojoną w kostkę cebulę(...)Przykryjcie garnek. Po drugiej godzinie możecie wyjąć wszystkie kawałki mięsa z wyjątkiem żeberek-te zostają do końca. Gdy RAGU gotowało się w sumie 3 godziny, wyłączcie ogień. Ugotujcie duże rurki w osolonej wodzie i po odcedzeniu wrzućcie makaron do garnka z ciemnoczerwonym RAGU. Posypcie potrawę parmezanem i podawajcie ze świeżym pieczywem ( u mnie chleb z makiem ) do wybierania sosu
Z Kuchni Do Kuchniryżu jaśminowego Skworcu 1 szklanka wody 3 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru około 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw wanilia z aromatem rumu 3-4 truskawki 2-3 waflowe rurki do ozdoby Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy ryż, zalewamy go szklanką wody. Zagotowujemy. Następnie odlewamy całą wodę. Do ryżu dodajemy mleko, przyprawę i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu(...)wchłonie większość mleka garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na 5 minut. Pudding ryżowy przekładamy do pucharków. Na wierzch każdej porcji układamy kawałki truskawek i wbijamy waflowe rurki. Pudding podajemy ciepły. Smacznego
Słodkie okruszki