Uwielbiam smak cytrynowy! Pamiętacie z dzieciństwa słodycze takie jak guma Shock, albo rurki z kwaśnym(...)proszkiem w środku? Nieraz prosiłam rodziców o parę groszy i biegałam do sklepu po te przysmaki. Kwaśny przekręcał każdemu buzię, a smak po nich pozostał do dziś:) Ale zostawmy rurki, mam całą cytrynę, do tego moja koleżanka przywiozła mi z Czech ich słodki przysmak - czekoladę studencką;) Tak więc mam cytrynowe muffinki z białą czekoladą w środku, pyszne szaleństwo! Składniki
pink envelopemiski ścieramy cukinie na większych oczkach i odciskamy dobrze wodę. Dodajemy twarożek i ścieramy połowę żółtego sera. Doprawiamy pieprzem i papryką oraz sporo tymianku przecieramy w dłoniach. Nadziewamy farszem rurki cannelloni i układamy w blaszce na ciasto lub naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym, który robimy z jednej puszki pomidorów, cebuli i kukurydzy. Sos doprawiamy oregano i bazylią oraz(...)cannelloni posypujemy pozostałym tartym serem i na wierzch posypujemy jeszcze całość otartym w dłoniach oregano. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15-20 min. Zapieczone rurki podajemy jako samodzielne danie. My dodajemy jeszcze zielone oliwki. Danie jest gotowe i wyśmienite :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniemożna się najeść! Składniki: - 3 kolorowe galaretki (już stężałe); - kawałek mango; - garść truskawek; - 1 nektarynka; - 2 łyżki jagód; - 4 kulki lodów w ulubionym smaku; - szklanka śmietany 36% - cukier puder; -rurki do ozdobienia Wykonanie: Galaretki kroimy w kostkę, wrzucamy na dno miseczek. Mango i nektarynkę obieramy, kroimy w kostkę(...)wrzucamy do miseczek razem z truskawkami. Ubijamy śmietanę na koniec dodając cukier puder do smaku. Na owocach układamy po 2 gałki lodów, porcję bitej śmietany. Posypujemy jagodami i wbijamy rurki. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plbyły mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem, serem feta. Ze starej wersji zostawiłam sos pomidorowy, który jest nie tylko zdrowy, niskokaloryczny, ale i smaczny. :-) Nadzienie rurek: 1 cebula 500g mielonego mięsa 450g mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 100ml mleka 3,2% 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 cebule 2 puszki(...)małym ogniu około 20 minut. Dodajemy koncentrat, przyprawy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. 3. Za pomocą małej łyżeczki nadziewamy makaron przygotowanym farszem tak by wypełniał całe rurki. Układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Podgrzewamy sos do momentu wrzenia i bardzo gorącym zalewamy makaron. Posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem. 4. Zapiekamy przez 40 minut
Szefowa kuchnizatem kryje się pod włoskimi nazwami makaronów i jaki makaron dodać do jakiego sosu? źródło:http://bit.ly/1KBnsIs źródło: http://bit.ly/16UhINu Najbardziej popularne rodzaje makaronów: Penne - rurki ; nadają się do gęstych sosów np. serowych lub pomidorowych jak neapolitano czy bolognese, wszelkiego rodzaju zapiekanek i zup; Fusilli - świderki ; nadają się do makaronowych sałatek, gęstych sosów i zup; Farfalle(...)sałatek, zup i makaronów typu mac & cheese; Orzo - makaron w kształcie ryżu ; nadaje się do zagęszczania zup, sałatek makaronowych, sosów na bazie białego wina; Cannelloni - grube, duże rurki ; nadaje się do nadziewania i zapiekania; Lasagna - lazania (płaty) ; nadaje się do przekładanych zapiekanek z dowolnym farszem; Tortellini - pierożki tortelini ; najczęściej kupuję gotowe ze szpinakiem, ricottą lub pomidorami; źródło
Pełna Lodówkadlaczego słomka wyparta została przez rurkę?! Pamiętam czasy kiedy w niedzielne przedpołudnia chodziłam z Mamą do kawiarni i niecierpliwie czekałam na szklankę oranżady wypijanej przez słomkę. Oprócz łaskoczących nos bąbelków najfajniejszym momentem było wyszukiwanie w słomce kolanka - zgrubienia, które namiętnie łamałam. Słomka bez kolanka nie była już taka wartościowa:) Ale i tak lepsza od rurki (oczywiście, nie licząc tych
KUCHARNIABiałko roztrzepać z mlekiem, dodać barwnik, odstawić. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w paski, paskami ciasta dość ciasno owijać metalowe rurki, po zawinięciu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.U mnie na stojąco .Posmarować bialkiem z mlekiem i barwnikiem .Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć, bardzo(...)delikatnie i wystudzić na kratce. Całkowicie wystudzone „marchewki” nadziać pastą lu jak kto woli słodkim kremem..SMACZNEGO jak ktoś nie ma rurek to można z kartonu wyciąć i owinąć sreberkiem
w mojej kuchnimorfologię krwi w celu sprawdzenia, czy wszystko jest w porządku. Po otrzymaniu wyników, przechodzi się do Sali aferezy i zostaje podłączonym do aparatury. Seperataor, czyli wielka szafa z licznymi rurkami i kręcącymi się zaworkami, wygląda dość zatrważająco. W jednym zgięciu ręki wkłuty zostaje wenflon, w drugim – igła separacyjna, która zasysa krew do jednej rurki… Opisanie całego procesu
W kuchni Karmel-itkiszklanki wody mineralnej nie gazowanej łyżeczka olejku rumowego 2 łyżki cukru pudru można dodać odrobinę spirytusu lub rum zamiast olejku rumowego Dodatkowo: 1 dżem z czarnej porzeczki 400 g rurek w czekoladzie ażurki czekoladowe do przybrania kilka kropel zielonego barwnika Sposób wykonania kremu: Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić(...)ponczem i nasmarować 1/3 kremu czekoladowego. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić. Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć. Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort. Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym
Na słodko lub wytrawniemałym ogniu w głębokiej patelni roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając, aby powstała zasmażka.Następnie stopniowo wlewać mleko, dokładnie i energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.Rurki układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym odrobinę masłem i sosem beszamelowym.Po ułożeniu rurek w naczyniu zalej wszystko sosem, jeżeli zostało Ci trochę szpinaku śmiało możesz go połączyć
Kredowe Menuproszku do pieczeniamasa:2 kubki śmietany 30 % po 330 ml każdypuszka brzoskwiń2 łyżki żelatyny3 łyżki cuku pudruponcz:1/3 szklanki wody z sokiem z brzoskwiń - soku 4 łyżkidodatkowo:2 opakowania rurek niskich pustychWykonanie:*biszkopt:Ubijamy pianę z białek, dodajemy po 1 żółtku, ciagle miksujemy. dosypujemy cukier, miksujemy, na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, wylewamy do natłuszconje(...)brzoskwiń dodajemy żelatynę, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy i dodajemy do ubitej smietany, miksujemy.*przekładanie:Biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy na niego warstwę bitej smietany. Boki biszkopta obkładamy rurkami . Układamy brzoskwinie, jedną połówkę odkładamy do dekoracji. Na brzoskwinie wylewamy resztę bitej śmietany- odkładamy ok pół szklanki masy na dekorację. Wyrównujemy wierzch torcika, ozdabiamy kleksami bitej smietany, układamy kawałki brzoskwiń
Z Majeczką w kuchnibyło dzis i powstało takie oto danie :)Składniki:40 dag mięsa wieprzowego łopatki1 puszka pomidorów w puszce1 cukinia2 marchwie1 czerwona cebula1,5 szkl bulionu warzywnego2 garście makaronu rurki skosne Czanieckie Makarony ognista mieszanka przypraw Kamis młyneksól morska z piepzem Kamis młynek2 łyzki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KamisWykonanie:Mieso kroimy w kostkę , podsmazamy, dodajemy(...)TEST MAKARONU :Do przyrządzenia tego dania użyłam makaronu rurki skośne Czanieckie Makarony. Super makaron, idealna miękkośc, nie rozwala się, zachowuje sprężystośc. Super do takich potraw. szczerze polecam
Z Majeczką w kuchniśmietanki 30% 2 "fixy" do bitej śmietany cukier puder do smaku (około 4 łyżek) * na dekorację: duże opakowanie m&m's-ów dwa opakowania rurek z kremem wstążka Przygotowanie: Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli. Kiedy widziałam, że piana zaczyna robić się sztywna, dorzucałam po łyżce cukru, ciągle ubijając(...)wierzch tortu). Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając herbatą. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem. Boki obłożyłam rurkami, zaś na wierzch wysypałam m&m's-y. Tort obwiązałam tasiemką. Odstawiłam na całą noc do lodówki
Kulinarny Pamiętnikchyba moja druga dopiero przygoda z makaronem cannelloni. I choć faszerowanie wąskich rurek sprawiało mi na początku pewną trudność, to jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie(...)Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Do farszu można również dodać kilka posiekanych pomidorów w oliwie oraz zielonych oliwek. Farsz nieco przestudzić. Następnie nafaszerować suche rurki makaronu. Ułożyć w w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę
Czerwień i błękitminut. Długo czasu zajęło, aby ułożyć idealny przepis na wafle! Ale się udało. Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki(...)mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko). Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki, płaty lub rożki. Odkładamy do przestygnięcia. Smacznego
Kuchnia Łukasza