ciepła woda ok 2 łyżki masła Ciasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody. Powinno być pulchne ale nie za mokre :) Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać. Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może(...)się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką. Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów. Taki ekspresowy przepis
Jemy PijemyLekka surówka z młodej kapusty, bardzo ją lubię w połączeniu z ogórkiem, polecam jako dodatek do dań obiadowych, delikatna, a jednocześnie o wyraźnym bukiecie smaku, prosta i tania! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 ogórek świeży 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju lnianego sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć poszatkować drobno nożem przełożyć do miski osolić do smaku lekko ugnieść aby zmiękła., Koperek posiekać ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem wlać olej lniany, wymieszać. Schłodzić 30 minut w lodówce przed podaniem, dzięki temu wszystkie smaki idealnie się połączą
Wanilia i Kardamonszaleć to szaleć. Botwinkę robimy nie często, a już taką w towarzystwie czerwonej kapusty to już pierwszy raz i zaręczam, że nie ostatni, bo wyszła przednia. Wersja dla malucha jest po prostu delikatniejsza i nie zawiera soli. ;) Potrzebujemy: mały kawałek mięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół(...)cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz
MamaOskarkawiększym mieście, sprawa jest dodatkowo ułatwiona, ponieważ masz do dyspozycji delikatesy. Poza tym narzucanie jakichkolwiek norm związanych z przygotowaniem takiej zupy jest sprzeczne z obyczajem. Jeżeli nie możesz dostać kapusty pak choi, niech Cię to nie odstrasza - dodaj kilka młodych szparagów, fasolkę szparagową, garść kiełków lub pokrojonych w paseczki bądź plasterki dymek. Jeżeli trudno Ci znaleźć te cudowne paczuszki(...)kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 300 g kapusty pak choi 200 g grzybów shiitake 1 łyżka oleju sezamowego 250 g japońskiego makaronu Udon 4 łyżki kolendry 2 łyżki jasnego sezamu Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i zahartuj go zimną
Roślinna - blog wegańskiszansę. Nie żałuję, że ją przyrządziłam. Zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna ;) P rzepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól". Serdecznie polecam;) Składniki: 1/2 główki dużej kapusty 1 cebula 500 g mielonego karczku 100 g ryżu 1 marchewka 1 por 1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu(...)Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość gotować około 15 minut. Następnie wsypać do zupy ryż i gotować
Krakowskie smaki Anizaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny- mała główka kapusty (ok. 700g)- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- 2 jajka- 5 łyżek kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól i pieprz do smaku- mąka pszenna(...)Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką
mojewypiekiinietylkobędzie dla wielu nowością. Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo mielony pieprz- 1 łyżeczka papryki wędzonej- 1 łyżeczka kminku i majeranku- cebulka prażona- olej arachidowy (może być inny) Umytą kapustę i cebulę(...)patelni (bez przykrycia) na rozgrzanym oleju (ok. 10-15 minut). Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną.Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest
mojewypiekiinietylkoświeżych drożdżyłyżka oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukrudodatki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa:cebula/cebula czerwonaogórki konserwowe/kiszone2-3 pomidorypołowa kapusty pekińskiejpapryka konserwowasos pomidorowy (passata) przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprzok. 150 g żółtego seraolej do smażeniaPizza Kebab - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru(...)dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem
Słodka Stronawiększą imprezę można przygotować gołąbki. Zawsze wychodzi ich sporo a bardzo szybko się je przyrządza :) Co nam jest potrzebne: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 duża kapusta 4 woreczki ryżu białego 3 jajka 2 cebule masło do smażenia bulion pomidory papryczki piri piri zioła polecam ( majeranek, oregano) pieprz, sól Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie i go ostudź, Cebulę posiekaj(...)podsmaż następnie połącz z ryżem. Do miski dodaj mięso, jajka, przyprawy (sól, pieprz, zioła). Wymieszaj dokładnie farsz. Następnie z kapusty usuń głąb i włóż kapustę do garnka z gorącą wodą ( gotuj ok 5 min). Zewnętrzne liście ułóż na dno garnka, w którym będą się gotowały gołębie. Ostrożnie oddzielaj liście i wypełniaj je farszem od wewnętrznej strony. Układaj jest bardzo ściśle
Niezły Młynekwarzywa. To co, robicie jarzynkę razem ze mną...?! Składniki: 150g korzenia selera 1 pęczek naci selera 800g marchwi 200g korzenia pietruszki 1 pęczek naci pietruszki 200g pora 200g kapusty 1 duża cebula 1 pęczek lubczyku 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki soli morskiej 5 suszonych grzybków 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu Sposób przygotowania w Tefal(...)dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. W misie Tefal Companion umieszczamy tarczę tnącą „C” i montujemy pokrywę szatkownicy. Ustawiamy prędkość 12 i przepuszczamy przez otwór marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, pora oraz kapustę. Poszatkowane warzywa układamy wraz z pozostałymi: cebulą, czosnkiem oraz natkami na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub w elektrycznej suszarce. Co kilka godzin mieszamy, a w elektrycznej suszarce zmieniamy sita
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: -4 piersi z kurczaka -pół kapusty pekińskiej -pół kilo grubych frytek prostych lub falowanych -200 g. tartego sera żółtego -4 łyżki majonezu -4 łyżki śmietany 18% -4 łyżki ketchupu -przyprawa go kebabu -sól -pieprz -olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę pekińską kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kebaba i podsmażamy na oleju. Frytki smażymy(...)oleju na złoty kolor. Przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą majonez, śmietanę i ketchup. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dnie kapusta pekińska. Następnie usmażone frytki i mięso. Polewamy sosem i posypujemy serem. Ser posypujemy delikatnie przyprawą do gyrosa. Podpiekamy w piekarniku od góry by ser się roztopił i zarumienił. Smacznego
Magia jedzenia.pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci(...)dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy
Ciastka - domowe słodkościsola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka z kiszonej kapusty np. taka. lub tradycyjna surówka z kiszonej kapusty . Do doprawienia ryb przeważnie wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę do ryb i potrawa z ryby była dla mnie(...)złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Dodatkowo posypujemy każdy kawałek ryby pieprzem cytrynowym i podajemy rybę z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego! The post Ryba smażona z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : 1 mała czerwona kapusta 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku sól pieprz mielony 2-3 łyżki oleju ocet jabłkowy Sposób wykonania : K apustę poszatkuj, wsyp do garnka, zalej wodą , dodaj kminek, listki laurowe, ziele angielskie, gotuj przez około 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie kapustę odcedź, dodaj olej, dopraw do smaku
Przepisy i porady kulinarneselera 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku(...)plastry. Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno posiekaną kapustę, ugotowane, (wcześniej obrane ze skórki) i pokrojone w talarki buraki, oraz fasolę. Wszystko gotujemy do czasu aż ziemniaki i kapusta będą miękkie, następnie d odajemy słodką śmietanę, solimy, pieprzymy
Miód i pieprz