Przypadkowe zakupienie kapusty włoskiej zaowocowało przyrządzeniem gołąbków. Jak zwykle w trochę innej wersji;) Niestety ja nie mogę ich jeść, ze względu na moją przymusową dietę :( ale Narzeczony zajada się ze smakiem i mówi, że są pycha:) Gołąbki bez mięsa, a mimo to pyszne i sycące. Dodatek kasz sprawia, że są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Są bogatym źródłem(...)gryczanej 100 g kaszy owsianej szczypta suszonej szałwi kopiasta łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka tymianku suszonego pieprz, sól tłuszcz do smażenia (ja użyłam łyżki oleju kokosowego) średniej wielkości kapusta włoska Przygotowanie: Farsz: Kasze ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić Pieczarki i cebulę obrać Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki Na dużej patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić
pyszne zdrowościsię, można podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula sól(...)pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszne gołąbki bez zawijania, kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody, majeranek, papryka słodka(...)sól, pieprz czarny Kłos Pol . Przygotowanie: Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony
Aga w kuchniogóle z warzywami liściowymi. Nawet jeśli kupuję i część wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła... W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem w postaci oliwy lub majonezu), i właściwie tyle. Sałata jedynie rzymska ale tylko takie małe główeczki(...)powrotem wkładamy mięso, skórkę i tymianek. Podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z surówka i sosem z patelni. Surówka z fenkułu i młodej kapusty 1 szkl. młodej kapusty, poszatkowanej 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
Dzieje kuchennej WiewióryPomału na straganach pojawi się młoda kapustka. Naszła mnie na nią wielka chęć i zrobiłam. Ale tym razem nie skorzystałam ze starego przepisy na kapustę wg mojej babci. Teraz zrobiłam taką bez zbędnych dodatków zmieniających smak. Chciałam się cieszyć smakiem samej młodej kapustki. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku sól,pieprz kilka ziaren ziela ang 4 liście(...)laurowe 2 łyżki masła śmietankowego 2 -3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, aby tylko woda zakryła kapustę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości, ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany koperek. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż powstanie sosik bez grudek. Gotowy wlewamy do garnka z kapustą. Mieszamy, odstawiamy. Podajemy
Z Majeczką w kuchniLubicie młoda kapuchę? Ja uwielbiam! Polecam smaczną i bardzo sycącą kapustę z boczkiem, która na pewno zasmakuje mięsożercą. Dietetyczna z pewnością nie jest ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami. Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) 1-2 cebule 300g surowego(...)kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą
Pyry na Gazjuż nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu na właściwości warto regularnie spożywać - szczególnie w okresie zimowym kiedy trudno o świeże warzywa. Składniki(...)niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko
Kuchnia po mojemuwyobrażam sobie wiosennych obiadków bez tej pozycji w naszym menu :) Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć(...)wodę i poszatkować kapustę jak na bigos. Następnie doprawić solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso. Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli
MarciochaKucharzyDziś przepis na danie, które gości na moim stole od lat. Co prawda przyznam szczerze, że jako mała dziewczynka zawsze wolałam wersję z kapustą kiszoną. Ale obecnie przekonałam się również do łazanek z białej kapusty. Garść przypraw, kilka modyfikacji i ... jest idealnie. Pyszne, sycące łazanki, które znikają z talerzy w oka mgnieniu. Dziś w wersji z miksem makaronowym. Jedni domownicy(...)tradycyjną wersję, a inni wolą ze świderkami. Więc, aby zaspokoić gusta wszystkich dodałam do łazanek oba rodzaje makaronu ;) Wy możecie po prostu zrobić z ulubionym. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 1/2 szklanki wody 2 czerwone cebule około 250 g pieczarek około 120-150 g kiełbasy z piersi kurczaka (można dodać również inną, ale tą cenię za delikatność i smak
Słodkie okruszkiKolejne smaczne, w miarę szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Łazanki, u mnie najbardziej lubiane właśnie z kapusta kiszoną. Makaron dowolny, może być typowy do łazanek, ale sprawdza się także każdy inny. Ja polecam świderki :) Składniki - makaron 35-40 dkg - laska kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej - pieczarki ok. 4- 5 dużych sztuk - kapusta kiszona 30-35 dkg. - sól, sos sojowy, majeranek(...)odrobina oleju Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobno, zalewam w małym garnku wodą ( tylko trochę aby przykryła kapustę ) i gotuje do miękkości ( ok. 40-45 minut. ) Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju dodaje pokrojoną kiełbasę, chwilkę obsmażam i wrzucam pieczarki. Zmniejszam ogień i smażę do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję
Kuchnia z widokiem na ogródPierogi z kapustą i grzybami to przysłowiowy klasyk, który jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Mama i ja robimy farsz tylko ze swoich suszonych grzybów leśnych i własnoręcznie ukiszonej kapusty. Nie stosujemy zamienników takich jak pieczarki, bo to już nie jest to samo. Cóż mam powiedzieć....po prostu niebo w gębie. Te ze zdjęć były przygotowane na Wigilię(...)mały dwumiesięczny poślizg :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto SKŁADNIKI NA FARSZ; 500 g kapusty kiszonej 100 g suszonych podgrzybków 2 duże cebule 3 łyżki masła sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić ( wody nie wylewać). Kapustę wrzucić do garnka
Gosia gotujeKapusta kiszona zawiera bardzo dużo witaminy C oraz bardzo ważnej dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki(...)liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną
kgwjanczewoZanim zacznę gotować kapustę kiszoną, zawsze jej kosztuję. Jeśli jest bardzo kwaśna, przelewam ją zimną wodą, aby straciła na kwasowości. Do gotowania czasem dorzucam parę suszonych grzybków. Smakuje wtedy o wiele lepiej i nabiera ciemniejszego koloru . Wywaru, powstałego z gotowania kapusty, nie wylewaj. Możesz go wypić lub wykorzystać do zupy. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 400 g kiszonej kapusty 800 ml zimnej wody parę suszonych grzybków - opcjonalnie Przygotowanie umieść kapustę i grzybki w szybkowarze całość zalej zimną wodą zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem Kapusta kiszona przed gotowaniem i... ...po ugotowaniu
Szybko SzybkowarZgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza, oczywiście z moimi zmianami. Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty- 700g surowych żeberek wieprzowych- 800g wędzonego boczku- 1 łyżka stołowa kminku- kilka ząbków czosnku- 4 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól i pieprz do smaku- majeranek (daję, bo lubię)- ziemniaki
mojewypiekiinietylkobigos robiłam [ praktycznie to nic nie robiłam, tylko wrzuciłam składniki do wolnowaru i gotowe] kilka dni temu w wolnowarze...był z samej kapusty kiszonej [ na życzenie starszej córki- lubi tylko z kiszonej kapusty]...a dziś w sumie znów robiłam..ale z samej kapusty słodkiej...z myślą o młodszej córce , która właśnie jedzie do domu..Wolnowar super sprawa..jestem bardzo zadowolona(...)ugotuje..Córka powiedziała nawet, że jest smaczniejszy niż gotowany tradycyjnie..Wolnowar jest wyposażony w ceramiczną misę, którą można postawić z daniem na stole..U mnie ten bigosik był z kapusty kiszonej z dodatkiem kiełbasy, wędlin..po prostu było czyszczenie lodówki..kapusta kiszona przyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowykiełbasa, wędzonkaKapustę , pokrojone wędliny, kiełbasę wymieszać , dodać przyprawy i koncentrat .Wymieszać , przełożyć do wolnowaru
Moje domowe kucharzenie