Pierogi z kapustą i grzybami 159Pierogi z kapustą i grzybami to przysłowiowy klasyk, który jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Mama i ja robimy farsz tylko ze swoich suszonych grzybów leśnych i własnoręcznie ukiszonej kapusty. Nie stosujemy zamienników takich jak pieczarki, bo to już nie jest to samo. Cóż mam powiedzieć....po prostu niebo w gębie. Te ze zdjęć były przygotowane na Wigilię(...)mały dwumiesięczny poślizg :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto SKŁADNIKI NA FARSZ; 500 g kapusty kiszonej 100 g suszonych podgrzybków 2 duże cebule 3 łyżki masła sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić ( wody nie wylewać). Kapustę wrzucić do garnka
Gosia gotuje
Kapusta zasmażana 559Kapusta kiszona zawiera bardzo dużo witaminy C oraz bardzo ważnej dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki(...)liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną
kgwjanczewo
Gotujemy kapustę kiszoną w szybkowarze 362Zanim zacznę gotować kapustę kiszoną, zawsze jej kosztuję. Jeśli jest bardzo kwaśna, przelewam ją zimną wodą, aby straciła na kwasowości. Do gotowania czasem dorzucam parę suszonych grzybków. Smakuje wtedy o wiele lepiej i nabiera ciemniejszego koloru . Wywaru, powstałego z gotowania kapusty, nie wylewaj. Możesz go wypić lub wykorzystać do zupy. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 400 g kiszonej kapusty 800 ml zimnej wody parę suszonych grzybków - opcjonalnie Przygotowanie umieść kapustę i grzybki w szybkowarze całość zalej zimną wodą zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem Kapusta kiszona przed gotowaniem i... ...po ugotowaniu
Szybko Szybkowar
Kwaśnica 237Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza, oczywiście z moimi zmianami. Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty- 700g surowych żeberek wieprzowych- 800g wędzonego boczku- 1 łyżka stołowa kminku- kilka ząbków czosnku- 4 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól i pieprz do smaku- majeranek (daję, bo lubię)- ziemniaki
mojewypiekiinietylko
Bigos z wolnowaru 206bigos robiłam [ praktycznie to nic nie robiłam, tylko wrzuciłam składniki do wolnowaru i gotowe] kilka dni temu w wolnowarze...był z samej kapusty kiszonej [ na życzenie starszej córki- lubi tylko z kiszonej kapusty]...a dziś w sumie znów robiłam..ale z samej kapusty słodkiej...z myślą o młodszej córce , która właśnie jedzie do domu..Wolnowar super sprawa..jestem bardzo zadowolona(...)ugotuje..Córka powiedziała nawet, że jest smaczniejszy niż gotowany tradycyjnie..Wolnowar jest wyposażony w ceramiczną misę, którą można postawić z daniem na stole..U mnie ten bigosik był z kapusty kiszonej z dodatkiem kiełbasy, wędlin..po prostu było czyszczenie lodówki..kapusta kiszona przyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowykiełbasa, wędzonkaKapustę , pokrojone wędliny, kiełbasę wymieszać , dodać przyprawy i koncentrat .Wymieszać , przełożyć do wolnowaru
Moje domowe kucharzenie
Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 295zamknęłam rękaw z obu stron (jak cukierek; związałam nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka(...)Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka
W kuchni Karmel-itki
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 212Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku(...)smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też
W Mojej Kuchni Lubię
Pęczak z sosem grzybowym i modrą kapustą z jabłkami 281sałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki Rozmaryn(...)miękki, a woda by została – odlejcie ją. Ugotowany pęczak mieszacie i zostawiacie od przykryciem, żeby doszedł… Cebulę krocie w kostkę i podsmażacie na dnie garnka na oleju. Kapustę obieracie z wierzchnich liści, myjecie i kroicie ogromnym nożem na paseczki. Uważajcie na place, dłonie i w ogóle na ręce. Jeden nieostrożny ruch i… Pociętą kapustę wkładacie do garnka
GRUBY WAŁEK
Gołąbki z pasztetem paprykowym 194Gołąbki Paprykowo- Pasztetowe Składniki: ( 6 małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl 2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty blanszujemy aż będą(...)pół miękkie, pół twarde, jak na gołąbki. Zawijamy w liście zimny farsz, formując gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem jeżeli ktoś lubi :) Przepis
W Moim Magicznym Domu
Surówka z kapusty 182Szybka, smaczna i zdrowa surówka do obiadu, często przyrządzam ją do mięsa lub ryby. Składniki: pół główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 łyżka musztardy angielskiej Roleski sól,pieprz cukier sok z cytryny olej Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy, solimy i odstawiamy na pół godziny aż kapusta puści sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny, dodajemy olej, musztardę, doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuję na następny dzień
Bajeczna Kuchnia
Fuczki, czyli placki z Bieszczad. 228Fuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą(...)takiej użyłam do moich placków. Podawałam z sosem czosnkowym. Bardzo szybkie i sycące danie. Polecam. Składniki: 2 szkl. mleka 2 szkl. mąki pszennej 200 g kapusty kiszonej 1 jajko sól pieprz kminek, cząber oliwa do smażenia Wykonanie: Kapustę kiszoną odsączyć i drobno posiekać. Wymieszać z mlekiem, mąką, jajkiem i przyprawami. Smażyć z obu stron
zadanie-gotowanie
Surówka z czerwonej kapusty 185font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu czy nawet śniadania. Mój mąż zachwyca się nią za każdym razem i zjada zawsze ogromną porcję. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nawet jeśli robimy to bez pomocy robota(...)kuchennego. Składniki: 1/3 kapusty czerwonej (ok. 350g) 1/2 białej rzodkiewki (ok. 200g) 4 rzodkiewki czerwone 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Kapustę i białą rzodkiew obieramy, czerwone rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, białą i czerwoną rzodkiewkę ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy z łyżką majonezu i doprawiamy pieprzem. Swoją surówkę przygotowałam w robocie kuchennym Desire
Gotowanie i blogowanie
Bigos pieczony z czerwonym winem 222jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych(...)wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku - smażę na złoto. Kapustę rozkładam na desce i tnę na mniejsze kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko
Gotowanie i blogowanie
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną 216Składniki: Farsz 1,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka wieprzowa) 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule olej do smażenia cebuli około 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy. Kapustę(...)podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy aż zmięknie. Następnie przelewamy na durszlak i odstawiamy aby ostygła. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. wystudzoną kapustę dokładnie odsączamy z soku i drobno szatkujemy. Cebulę, mięso i kapustę łączymy ze sobą w garnku i podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i powoli podgrzewamy mieszając aby składniki farszu dobrze
Qchnia po prostu
Kapuśniok golōnkowy (Kapuśniak golonkowy) 206kapuśniok, ale jak na dworze bōł 8 chic, 9 to czowiek myśloł yno 10 jak by sie tu ochōdzić. 11 I trza jeszcze bōło 12 poczekać na świyżo kiszonoł kapusta… Tera prziszoł czas na kapuśniok. Co potrza? 13 wywar ze golōnek abo 1-2 golonka, piwo, trocha ziela angelskego, listkōw bobkowych 14 i pieprzu grincojg 15 2-4 kartołfli(...)zależy czy sōm sroge 17 ) 0,5 kg kiszononyj kapusty (keby bōła za kwaśnoł, to mogecie 18 jōm trocha łodcedzić 19 ) 2-3 łeżki mōnki trocha masła klarowanego abo fetu 20 do zasmażki sōl mogecie tyż dać trocha lubczyku i kminku Jak byjście sie chcieli zrobić ta zupa ze wywaru po golonkach, to zbiercie z niego z wiyrchu trocha fetu
Chop w kuchni