Kapustę duszoną podaję jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. Wszystkie składniki są tanie a wykonanie jest proste i szybkie. Świetnie się sprawdza jako ciepły posiłek po pracy w zimowych miesiącach. Qchnia po prostu Składniki: 1 średnia biała kapusta 4 kawałki kiełbasy (około 70 dag) 1 cebula 1 duży koncentrat pomidorowy papryka ostra i słodka w proszku sól(...)Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, wkładamy do dużego garnka i dolewamy trochę wody (tak aby kapusta nie przywarła do dna). Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu gdy będzie lekko miękka. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy do kapusty. Wytopiony tłuszcz z kiełbasy odlewamy zostawiając na patelni niewielką jego ilość. Cebulę szatkujemy
Qchnia po prostugotowania zabrakło mi czasu na umieszczenie przepisów na stronie. Tym razem łazanki które są moim ulubionym daniem. Trochę są czasochłonne ale za to smakują wyśmienicie. Składniki: - 1 biała kapusta (ok. 2kg) - 40 dkg pieczarek - 2 cebule czerwone - 2 łyżki masła - 2 paczki makaronu łazanki - sól i pieprz do smaku W pierwszej kolejności kroję kapustę na mniejsze kawałki, wkładam(...)garnka, zalewam wodą i lekko solę. Kapustę gotuję do miękkości a następnie odcedzam i szatkuję. W garnku na masełku duszę pokrojoną cebulkę a następnie dorzucam do tego kapustę, mieszam i duszę ok. 30 minut. W osobnym garnku również na masełku duszę cebulkę razem z pieczarkami. Pod koniec duszenia lekko solę pieczarki (nie wcześniej bo puszczą za dużo wody i szybciej
Kuchenne WariacjeKminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty(...)ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1 szklanki bulionu rodzynki - opcjonalnie przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. W głębokiej dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę wraz z czosnkiem poddusić na patelni
Stare GaryPĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z kaszy pęczak z dodatkiem polędwiczki i młodej kapusty oraz plasterków marchewki. Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko delikatnie ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku(...)akurat taki miałam zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta oraz chrupiące plasterki marchewki. Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około 4 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g) 2 duże ząbki czosnku
Słodko-Słony Świat IlonyKapusta włoska, niskokaloryczna, pełna witamin, najbardziej lekkostrawna spośród wszystkich kapustnych. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa kapustę białą. Zawiera magnez, wapń ( w 100 g -77 mg ), sód, potas, mangan, fosfor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy. Najwięcej też zawiera siarki, która korzystnie wpływa na wygląd i kondycję włosów oraz paznokci - wzmacnia je, zapobiega ich łamliwości i kruchości. Najłatwiejsza(...)najszybsza w przygotowaniu, bo lużne główki z kędzierzawymi liśćmi łatwo pokroić i w 10 minut możesz podać duszoną jarzynkę. Świetny dodatek do każdego drugiego dania. Składniki : 1/2 główki kapusty włoskiej 1 łyżeczka mąki sól, pieprz spora szczypta cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny Wykonanie: kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie po świątecznej przerwie!Zostało Wam trochę kiszonej kapusty? Macie może nadmiar pomarańczy? Pewnie niejedna osoba odpowiedziała twierdząco. A więc do roboty :) Zapraszam na super surówkę. Smak kiszonej kapusty został w tej surówce fajnie przełamany słodkimi pomarańczami. Polecam - bardzo nam smakowała! Przepis znalazłam u Danusi :)Składniki:1/2 kg kapusty1 duża pomarańcza1 mała cebulka1 marchewkakilka łyżek oleju2 łyżeczki miodupieprzSposób wykonania(...)Kapustę wypłukać, odcisnąć i drobno pokroić.2. Cebulkę drobno posiekać.3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.4. Obraną pomarańczę pokroić w kostkę.5. Wszystko wymieszać, dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.Smacznego!!!Źródło: Co mi w duszy gra Na blogu możecie znaleźć surówkę z kiszonej w wersji tradycyjnej i z rodzynkami. Obie pyszne! Polecam!Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej
Kuchnia domowa Anitradycyjne do których dodaje się biały ryż. Jeśli przepadacie za tym brązowym tak, jak ja, wypróbujcie ten przepis :) Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków: 2 średnie główki kapusty 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka 0,5 kg cebuli 250 g przecieru pomidorowego(...)smalcu pieprz, sól do smaku Przygotowanie:Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo wyjmować liście kapusty, które już zmiękły.Z liści odciąć zgrubienia żeby łatwiej się zawijało.Ryż ugotować w osolonej wodzie (kilka minut krócej niż podano na opakowaniu).Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić
Ze smakiem i z pasjąsię na dzisiejszą inspirację i zostaniecie ze mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 średnia główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego(...)soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka
kulinarnyJahodowli kiełków przeczytasz TU ). Kiełki słonecznika świetnie sprawdzają się jako baza do soku, dają więcej płynu niż marchewka. Mnie jednak bardziej smakują całe łodyżki, najlepiej w sałatce w towarzystwie kapusty. I tutaj kolejny hit właśnie...CZERWONA KAPUSTA. Pomocna przy leczeniu anemii, toksemii, a nawet raka; bogata w witaminy: A, C, E, K, minerały: wapń, magnez, żelazo - tak dobra(...)naszego zdrowia i samopoczucia jest czerwona kapusta . Najlepsza na surowo, bo w takiej formie niepozbawiona swych dobroczynnych właściwości. Jak ją ugryźć, by dobrze smakowała? Może tak?: Składniki: 1/4 dużej główki czerwonej kapusty, duża garść kiełków słonecznika, garść kiełków brokuła, 1/2 cebuli, 1/2 awokado. sos: 3/4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty
Jeść, by żyć w zdrowiuPonieważ gęś jest teraz towarem luksusowym ( i pomyśleć, że kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi. I nie mogłam sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak(...)wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec ( 1/2 łyżki ) -dwa ząbki czosnku -sól do smaku -1/2 kg kiszonej kapusty -1-2 marchewki W gęsiarce lub w głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy dobrze smalec. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kładziemy na gorący tłuszcz skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia skórki. Odwracamy mięso na druga stronę
Kulinarne przemysleniafasola z kapustą Te proste i smaczne danie możemy potraktować, jako propozycję na lekki posiłek, lub jako nieco inny dodatek do obiadu. składniki dla czterech osób 250 g czerwonej fasoli 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 niewielkiej główki kapusty sól, pieprz szczypta cukru szczypta zmielonego kminku 1/3 pęczka szczypioru sposób przygotowania Fasolę moczymy(...)przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości ( możemy również użyć fasoli z puszki). Do garnka dodajemy masło i oliwę, całość podgrzewamy a następnie wrzucamy kapustę pokrojoną w paski i przesmażamy ją na niewielkim ogniu przez pięć minut. Teraz kapustę bardzo lekko solimy i pieprzymy, wlewamy odrobinę wody, garnek przykrywamy nakrywką dusząc kapustę około 15-20 minut
Miód i pieprzMłode polskie ziemniaczki są już dostępne w sklepach w znośnej cenie, w połączeniu z młodą zasmażaną kapustą - wyśmienity obiad niekoniecznie z kawałkiem mięsa. Ziemniaczki możemy również podać ze skwarkami, bądź jeśli wolimy z sosem. SKŁADNIKI: 2 główki kapusty 0.5 kg. boczku świeżego 0,3 kg. boczku wędzonego 3-4 dojrzałe pomidory 1 średnia cebula 1-2 łyżki octu 1 łyżka(...)cukru lub miodu przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk lub kilka kropel maggi, czosnek granulowany WYKONANIE: kapustę szatkujemy, poprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet, cukier , mieszamy, zostawiamy na 2-3 godz. świeży boczek kroimy w paski, boczek wędzony w kostkę, smażymy z posiekaną w kostkę cebulą i wszystkimi przyprawami do 3/4 miękkości, usmażony boczek przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać
Kuchnia Beatyposiłki (w mniejszym lub większym stopniu), dlatego też w razie ochoty na fast-fooda zamiast lecieć na stację benzynową- lepiej zmykać do sklepu po pełnoziarnistą bułkę, dobrej jakości kiełbaskę, kapustę (w końcu jest młoda kapusta, mniam!) i marchewkę- tyle wystarczy, by przygotować wypasionego i pysznie smakującego hot-doga :) * podłużna bułka pełnoziarnista * ulubiona i dobrej jakości kiełbaska Surówka z młodej kapusty(...)proporcje na 4 hot-dogi) * poszatkowana młoda kapusta- 2 szklanki * marchewka- 1 mała * oliwa z oliwek- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * cukier- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz, świeży koper- do smaku Sos majonezowo-musztardowy: * majonez- 2 czubate łyżka * musztarda- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * syrop z agawy- 1/2 łyżeczki (ew. miód) Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić
Kraina Miodem PłynącaWiosna i początek lata to czas młodej kapusty. Z utęsknieniem wyglądam jej na straganach. Surówki, sałatki, zapiekana, zasmażana, gotowana... Można wymieniać w nieskończoność. Kapusta jest bardzo bogata w wartości odżywcze, dlatego warto po nią sięgać. Jednym z najprostszych i najszybszych dań jest najzwyklejsza surówka z młodej kapusty. Niewiele jej potrzeba dodatków, aby była smaczna. Przygotowanie jej zajmuje krótką chwilę, więc(...)jest idealna dla zabieganych. Składniki: mała główka młodej kapusty 3 średnie marchewki mały pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku spora szczypta cukru sok z cytryny do smaku Kapustę obrać z zewnętrznych, grubszych liści. Poszatkować nożem na dowolną ulubioną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorem posiekać. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą, cukrem, świeżo mielonym pieprzem
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g); 2 duże marchewki; Biała część średniego pora; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, czerwona cebula. Zalewa: 50 ml wody; 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno; 100 ml octu jabłkowego; 1 łyżeczka soli; 50 ml białego cukru. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Przełożyć(...)miski. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczakch (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokoić w cienkie pióra. Dodać do surówki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Dodać do surówki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w cienkie paski. Dodać do surówki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy przełożyć
Gospodyni Miejska