Biała kiełbasa, smażona kiszona kapusta i ziemniaczane puree…Iście polski obiad, który zawładnie sercem każdego kto takie danie spróbuje. Koleżanka z pracy bardzo lubi polską kuchnię, więc ją zaprosiłam na polski tradycyjny obiad . Obiad okazał się sukcesem, a na drugi dzień znajoma już poszukiwała kiszonej kapusty i polskiej kiełbasy. Danie przyrządzam w mig, iście szybki obiad . Kiszona kapusta smaży(...)patelni, na grillowej biała delikatesowa, a ziemniaki perkoczą w głebokim garnku. Ekstra touch i obiad gotowy . Komu porcję? Polski pyszny obiad nie obejdzie się bez polskiego piwa, prawda? Smażona kapusta i biała kiełbasa z ziemniaczanym puree Składniki: na 4 porcje Smażona kapusta 400 g kiszonej kapusty 1 cebula sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków
codojedzeniaSmak tak przyrządzonej kapusty kojarzy mi się z wakacjami spędzanymi u Babci. W upalne dni z siostrami nakładałyśmy ją sobie na pieczony przez Babcinkę chleb suto posypany kminkiem - jaki to był wspaniały smak... aż w głowie się kręci od wspomnień... MŁODA KAPUSTA ZE ŚMIETANĄ !!!Niech Was nie obrzydzi dodatek śmietany do kapusty - smak jest genialny!!! Składniki: spora główka młodej kapuchy(...)olej ziele angielskie liść laurowy 400 ml śmietany (ja dodałam 18%, można dodać 30%) 3 łyżki mąki koperek Do dzieła! Kapustę szatkujemy a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok 30 minut). Odcedzamy i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - smażymy ok 10 minut na oleju. Na suchą patelnię wsypujemy mąkę i chwilę ja prażymy aż nabierze delikatnie kremowego
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam młodą kapustę! Letnia surówka z młodej kapusty to hit lata. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku niż biała kapusta i pasuje wyśmienicie z innymi warzywami. Dzisiaj proponuję dodać do surówki nektarynki, które też już się pojawiły. Lubię dodawać owoce do surówek zamiast rafinowanego cukru. Kilka suszonych daktyli, dressing z oliwy i jabłkowego octu, trochę soli i pieprzu do smaku(...)niewiele potrzeba aby zrobić pyszna surówka do obiadu . Letnia surówka z młodej kapusty Składniki: 300 g młodej kapusty 1 młoda cebula ze szczypiorkiem 4 nektarynki 5 rzodkiewek 1 mała biała rzodkiew 6 daktyli bez pestek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki jabłkowego octu sól i pieprz do smaku Pokrój drobno kapustę, rzodkiewki i rzodkiew w talarki
codojedzeniaGołąbkowa Lazania, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym(...)idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego
Moja DelicjaUgotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już(...)gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe
głodny alergikGołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak(...)SKŁADNIKI : 2 duże główki młodej kapusty 700 g mielonej łopatki wieprzowej 3 spore cebule 6 łyżek oleju 500 g ryżu ugotowanego i ostudzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka do smaku 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 litr bulionu, może być z kostki rosołowej 1 słoiczek suszonych pomidorów liść laurowy
Kulinarne Fantazje MarioliŁazanki z kapustą, ale możecie do tego dania wykorzystać dowolny makaron i zawsze będzie smacznie. Jeśli nie macie ochoty na makaron to kapustę możecie podać jako oddzielne danie. Ja jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju dań z kapustą. Taka ze mnie kapuściana kobietka :) Zapraszam również po przepis na kapustę z kiełbaską . Składniki 1 opakowanie makaronu typu łazanki 1 główka młodej kapusty(...)marchewki 1 por 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru koperek sól pieprz Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną kapustę, marchewkę, pora i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Dodać wodę , cukier, sól i pieprz i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Kiedy warzywa będą miękkie dodać koperek i wymieszać. Makaron ugotować według
O kuchni z uczuciemBigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ... Niestety już później nie smakuje ona tak, jak na przełomie maja i czerwca, tak więc staram się w tym czasie gotować z niej najróżniejsze potrawy i robić najróżniejsze surówki. Na blogu jest już przepis na bigos z młodej(...)kapusty - wariacja nr 1 , bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 oraz lekki bigos z młodej kapusty - wariacja nr 3 . Dziś czas na wariację nr 4 :-) Zapraszam :))) Składniki: 1/2 kg schabu 200 g małych pieczarek 1 główka młodej kapusty 1 cebula koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) sól pieprz słodka papryka olej koperek Wykonanie
Walijskie Pichceniemnie jak to na tradycyjne gołąbki przystało, podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego, a jeśli zostaną na drugi dzień odgrzane podaję z sosem pieczarkowym. Polecam :) Składniki - 2 główki młodej kapusty - 1,20 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona(...)mielona Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam do większej miski, dodaję do niego ugotowany i ostudzony ryż, pokrojoną i przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i wszystkie przyprawy. Wyrabiam jak na mielone. Z liści kapusty, wybieram
Kuchnia z widokiem na ogródOdkąd w warzywniakach pojawiła się na półkach młoda kapusta gości ona u mnie jako dodatek do obiadu bardzo często. Szybka w wykonaniu mało pracochłonna a jak młoda to już słodka sama w sobie. Gorąco polecam. Składniki 1 główka młodej kapusty 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 kostki rosołowej (lub sól, pieprz do smaku) 1/3-1/4 szkl. wody (w zależności od wielkości(...)kapusty) 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła klarowanego lub normalnego masła mąka (opcjonalnie) W garnku rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym masłem i smażymy do zeszklenia. W tym czasie szatkujemy naszą kapustę i dorzucamy do zeszklonej cebuli, chwilę razem smażymy dokładnie mieszając. W wodzie rozpuszczamy połowę kostki rosołowej i dolewamy do kapusty. Dosypujemy
Piekielna Kuchnia Patisklepach i na targowiskach już pojawiła się młoda kapusta. Ja przygotowałam z niej pyszny bigos z dodatkiem wędlin i papryki. Młoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna(...)ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 pęczka koperku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Kapustę gotuję około 5 minut, następnie wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę około 5 minut. 2. Następnie kapustę zalewam wodą (tak by była zanurzona
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis ten podpatrzyłam w programie Karola Okrasy, zadziwił mnie dobór przypraw, dlatego postanowiłam poczuć smak tej kapusty. Muszę przyznać, że bałam się trochę-nie jestem aż tak odważna w swojej kuchni, ale lubię eksperymentować. Kapusta jest dość słodka, następnym razem dam tylko 1 łyżkę miodu, ale ogólny smak bardzo wyrazisty, myślę że do aromatycznego kurczaka super. SKŁADNIKI(...)białej kapusty 250 g. kiszonej kapusty 1 ząbek czosnku 4 ziarna kardamonu 8 goździków 2 łyżki miodu 1 cebula cytryna sól, pieprz trochę soku z kiszonej kapusty mały kieliszek białego wina kilka gałązek drobno posiekanego tymianku trochę oleju WYKONANIE: do rozgrzanego garnka wkładamy miód, czekamy aż zacznie się karmelizować, kardamon, goździki rozkruszamy w moździerzu, dodajemy do miodu, następnie dodajemy rozgnieciony
Kuchnia BeatyPierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona(...)kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi). Składniki: 500 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko farsz: 35 g suszonych grzybów 300 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Przepis: Grzyby
Gotowanie-ukKiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok. 6-7 dni składniki: 10 kg kapusty 1/2 kg marchewki 20 dag soli 3 dag nasion kminku 3 dag nasion kopru włoskiego 2 jabłka szare Renety ok. 12 ziaren ziela angielskiego kamienny garnek dębowa(...)przenikają się nawzajem. Następnie układamy warstwami i ubijamy, a nadmiar wody zlewamy, nie wylewamy! Przyciskamy deską, obciążamy z góry kamieniem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 doby. Kapusty nie ubijamy z całych sił, najważniejsze by puściły soki. Po 4 dniach trzeba kapustę przebić (3-4 dziury). Dzięki temu wyjdą kwasy, a kapusta nie będzie gorzka. Jeżeli jest mało
Ania i Marcin gotujągodziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!) Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonej(...)kapusty wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor już po 15 minutach!) Jajka fioletowe: kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, buraczki przygotowane jak na jajka różowe, jajka ugotowane na twardo Jajka ugotowane na twardo wkładamy na godzinę do wody
My Culinary ArtSKŁADNIKI: 1 główka kapusty 40 dkg mięsa mielonego 1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła i oleju sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego KROK 1: Z kapusty usunąć głąb W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie(...)zanurzać kapustę we wrzącej wodzie, gotować około 3 minuty, czynność tę powtarzać dopóki nie oddzielimy wszystkich liści KROK 2: Ryż ugotować al'dente (lekko twardy) i ostudzić Cebule zeszklić na łyżce masła i oleju W misce wymieszać ryż, mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy KROK 3: Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty Odkroić z nich dolną
smacznieinatematkapusta nie jest jedyną wersją kapusty zasmażanej jaką zdarza nam się serwować. Według tego przepisu przygotujecie delikatną, nietłustą kapustę na ciepło. Jak ją przygotować?ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIAModra kapusta zasmażana
Jakugotujesz.plSzybki bigos z kapusty pekińskiej, kiełbasy, pieczarek i pomidorów to znakomity przepis dla zapracowanych i zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie, gdyż wykonanie takiego bigosu zajmie nie więcej niż 30 minut. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki(...)porcji 1 duża kapusta pekińska 400 g cienkiej kiełbasy 300 g pieczarek 3 cebule 6 pomidorów olej do smażenia 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w niewielką kostkę a pieczarki w półplasterki, kapustę pekińską szatkujemy. W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy pokrojoną cebulę od czasu do czasu mieszając
Smakowite Daniazupa, u większości z nas zwana kapuśniakiem. Nie do końca tak jest, ponieważ między kwaśnicą, a kapuśniakiem jest trochę różnic. Kapuśniak może być z każdego rodzaju kapusty szatkowanej z główki. Może też być z kiszonej lub pół na pół z surową. Ma dodatek warzyw i coś z mięsa. Natomiast kwaśnica jest tylko z kiszonej kapusty, na wieprzowinie(...)najlepiej świńskiej głowie), czymś wędzonym, bez warzyw. Dopuszczalna jest marchewka, jeżeli nie było jej w kiszonej kapuście. Zupa powinna być kwaśna, tłusta, mocno doprawiona, a więc bardzo wskazana na chłodne mroźne dni. Dlatego jej kolebką są góry, bo nikt tak się nie zna na zimie i mrozie jak górale. A my cepry, możemy się tylko na nich wzorować. 😉 Kwaśnica
Dieta moja pasjaniedzielnym obiedzie nie może u mnie zabraknąć dania mięsnego, dlatego często piekę wieprzowinę. Schab zwinięty w roladę z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą. Tak przygotowane mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście. 1 1/2 kg schabu 400g kapusty kiszonej 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula sól pieprz czarny majeranek 1 płaska łyżeczka żelatyny Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam(...)osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować. Cebulę (u mnie czerwona) pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Smażyć około 10 min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę i wszystko wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kawałek schabu nacinać nożem rozwijając płat mięsa o grubości ok 1 cm. Oprószyć solą
https:KKuchniaMniamSzybki i smaczny dodatek do dań. Uwielbiam młodą kapustę w tej oto postaci. Co prawda brakuje jeszcze wtartej młodej marchewki ale i tak nie zmienia to faktu ,ze jestem w stanie zjeść cały garniec młodej zasmażanej kapusty mmm Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 1 pęczek pietruszki z 4 gałązki naci z selera 1 pęczek szczypiorku(...)łyżki stołowe śmietany 12 % / 18% Maggi, vegeta, pieprz, sól Wykonanie : Kapustę szatkujemy. Zieleninę siekamy i dodajemy do kapusty. Całość dusimy na maśle w garnku do miękkości kapusty. Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy około 2 stołowych łyżek śmietany i zagotowujemy i mieszamy co jakiś czas. Doprawiamy przyprawami. Podajemy na ciepło. No cóż, zdjęcia nie są jakieś mega świetne
W Moim Magicznym DomuKapusta włoska, jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. O wiele prostsza w obsłudze niż jej biała krewniaczka, dużo delikatniejsza w smaku, a przy tym lekkostrawna. Jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniesze dla zdrowia składniki. Z kapusty włoskiej wyczarujesz pyszną i bardzo zdrową surówkę. Zapraszam! Składniki: 1/2 włoskiej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz(...)łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu natka pietruszki Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, przeciąć na pół, wyciąć głąb i poszatkować. Posolić, wymieszać i ugnieść i pozostawić, by zmiękła obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, cebulę pokroić w piórka i dodać do poszatkowenej kapusty olej wymieszać z octem winnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oknem łapią nas wszelkiego rodzaju wirusy, a kiszonki są skarbnicą min. witaminy C i błonnika pokarmowgo. Tak więc proponuję Wam bardzo prostą i bardzo smaczną suróweczkę z kiszonej kapusty. Wg mnie najlepiej smakuje ze smażoną rybką...ale wzbogaci smak każdego obiadu. Pamiętajcie - kupując kapustę zapytajcie się czy jest bardzo ukiszona. Często sprzedawcy oferują nam kapustę mocno ukiszoną ( np. na bigos(...)średnio ukiszoną właśnie do jedzenia na surowo. Jeżeli natomiast kupiliście dość dobrze ukiszoną kapustę - po prostu ją przepłuczcie w wodzie, wyciśniejcie i już - można robić suróweczkę. I kolejna moja uwaga - kochani, kupujcie kapustę kiszoną nie kwaszoną ! Kiszona powstaje w sopsób naturalny poprzez fermentację - natomiast kwaszona dla przyspieszenia efektu - zalewana jest octem... pytajcie sprzedawcy bądź czytajcie etykiety jeżeli kupujecie kapustę
kawawszklanceŻeberka z zasmażaną kiszoną kapustą... Żeberka (grube) obsmażamy na patelni, następnie przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem... Przekładamy do brytfanki do nich dokładamy dwie cebule pokrojone w piórka, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu całego, sól, pieprz, majeranek, trochę papryki słodkiej, pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, wlałam również(...)wytopił podczas smażenia, podlałam wodą do wysokości żeberek... Gotujemy aż do miękkości mięsa, następnie albo redukujemy sos gotując bez przykrycia albo zaciągamy sos wodą z mąką. Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę
Pelusiowa Kuchnia