Wracamy po dość długiej przerwie. Tym razem chcemy was zachęcić do wypróbowania klopsów, czy jak to woli kotletów mielonych zapiekanych na włoskiej kapuście z sosem podobnym do beszamelowego. Mielone klopsy na pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie swoje(...)mięsa mielonego 2 cebule bułka tarta 2 jajka sól, pieprz wegeta 100 g masła 2 łyżki mąki 400 ml bulionu ważywnego 150 g gęstej śmietany 800 g włoskiej kapusty garść posiekanej pietruszki Przygotowanie: Przygotowujemy mielone kotlety, napiszemy raz jeszcze, na wypadek jakby ktoś nie czytał nagłówka, że najlepiej zrobić je po swojemu, tak jak robimy na co dzień i ominąć
KasiaiKrzysiu.plKiedy nadchodzą początki lata i pojawiają się coraz nowsze i wyczekane owoce i warzywa, kuchnia robi się tak przyjemnie świeżo zielona, czerwona, wielobarwna. Jak tu się nie cieszyć? Młoda kapusta pasuje nam wszystkim, więc nie mogło jej zabraknąć w wiosennym menu. Kapustę jedli już starożytni, jest zdrowa nie tylko z powodu zawartości witamin i mikroelementów, ma też pozytywny wpływ(...)układ trawienny. Starożytni żuli liście kapusty przed ucztami w przekonaniu, że ułatwia radzenie sobie z alkoholem. Może stąd ta popularność bigosu na dawnych weselach? :) Oczywiście jak wiadomo najlepiej jeść surowe warzywa, ale i na ciepło są także wystarczająco wartościowe. Oto wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej
I tu będę miała takie teWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem. Zupa jest smaczna i pożywna i jeżeli ktoś jeszcze takiego kapuśniaku nie gotował to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapuśniaku będziemy potrzebować: 2,5 l czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 350 g boczku wędzonego około 500 g ziemniaków(...)laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku do smaku sól, pieprz duży garnek o pojemności około 4-5 l Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z młodej kapusty Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam
Uwaga Babcia Gotujestraganikach i bazarkach pojawiły się już główki młodej białej kapusty. To czas gdy wielu z nas własnie po nią sięgnie. Klasyka kapusty to zasmażana bądź duszona z boczkiem i koprem. U nas dzisiaj pyszna alternatywa, a może wariacja klasyki? Zwał jak zwał - aromatyczna ale przede wszystkim pyszna kapusta na wiosnę. Podać można ją wedle uznania chociaż ostatnio usłyszałam - pyszny młody(...)bigos. Czemu by nie ? :) Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty białej 1 papryka czerwona 300 g boczku surowego (chudego) 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku woda PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, przekładamy do rondla, podlewamy około 250 ml wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu. Paprykę myjemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimłoda kapusta, 1,5 łyżki soku z cytryny, 500g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki cukru, 3 szklanki wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 pęczek koperku, olej do smażenia. Dzisiaj propozycja idealna na długi majowy weekend. Minimum poświęconego czasu w kuchni - maksimum efektu :) Danie jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a zaserwowane(...)młodymi ziemniaczkami na pewno zrobi wrażenie na każdym. Młodą kapustę opłukać, usunąć głąb, a następnie drobno pokroić. Kapustę przełożyć do garnka i zalać bieżącą wodą tak, aby przykrywała jej wierzch. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie kapustę odcedzić. Mięso z kurczaka drobno pokroić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni. Kapustę ponownie przełożyć do garnka, zalać
Świat Domowej KuchniSurówka z młodej kapusty Pyszna i bardzo prosta surówka z młodej kapusty. Świetna do grilla lub obiadu . W hamburgerach lub hot-dogach . Generalnie jedyna jaką moje dzieci są w stanie przełknąć , oczywiście nie dobrowolnie i nie bez przymusu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale przy innych surówkach , nawet przymus i perswazja nie pomagają , więc(...)można wynieść do rangi „przełykalnej” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 mała główka świeżej kapusty lub 1/2 większej 1 średnia marchewka kawałek białej części pora sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu ( gęstego ) Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , przekładamy do misko , dodajemy startą na grubej
Ogrodnik w podróżyZdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt znakomity(...)już kilkakrotnie testowany, więc mogę Wam go już przekazać. Składniki: - 1 mała główka czerwonej kapusty, do 1/2 kg - 1 duża marchew - 1 duże jabłko - 1 duża cebula - kilka łyżek krojonej zieleniny jaką lubicie, u mnie koper i szczypiorek - sól - pieprz - 2 łyżeczki majonezu - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - cukier do smaku - ocet winny lub owocowy
Apetyczna babeczkaKrokiety z mięsem i kapustą 2016-04-07 21:49:45 Ilość porcji: 12 Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe(...)Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę
Wędrówki po kuchniPyszniutkie żeberka łatwo odchodzące od kości i mięciutka kapusta. Takie właśnie jest to danie choć przyznam szczerze, że jak je robiłam po raz pierwszy nie do końca byłam przekonana. Danie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z innymi dodatkami. składniki: ok 1 kg kiszonej kapusty(...)smażenia Żeberka podzielić na małe kawałki. Następnie oprószyć dokładnie słodką i ostrą papryką,oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin, u mnie stały całą noc w lodówce. Kapustę kiszoną przepłukać jeden lub dwa razy w zależności jak jest kwaśna. Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam sie zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty
Monia miesza i gotujeDziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby(...)kroimy na paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy całość na małym ogniu do miękkości. Przesmażamy mąkę na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, rozprowadzamy trzema łyżkami zimnej wody i wlewamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje. Życzę smacznego
Kulinarne życietradycyjne danie, znane, popularne, zdrowe, jak to dania z kapusty. Cudownie pasuje do kopytek, klusek śląskich, ale także jako samodzielne danie, różni się od bigosu znacznie, dla miłośników zasmażanej kapustki polecamy tę jej wersję ... Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 mała główka kapusty białej 3 łyżki smalcu ze skwarkami 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki mąki(...)szczypcie tymianku papryki ostrej kminku i cząbru sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Główkę kapusty szatkujemy, następnie gotujemy. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Do garnka wkładamy ugotowane, odcedzone z wody oba rodzaje kapusty, dodajemy smalec ze skwarkami, umyte i pokrojone w plastry pieczarki przyprawiamy przyprawami, smażymy na wolnym ogniu często mieszając około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy
kgwjanczewoMłoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku to jedna z moich ulubionych potraw na wiosnę i lato. Danie to idealnie oddaje klimat leniwego letniego dnia kiedy się nie chce gotować. Jak w lodówce znajdziemy garnuszek takiej kapusty to można ją zjeść na ciepło lub zrobić sobie z niej kanapkę - tak na szybko! Młoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku(...)Składniki: 2 główki kapusty olej duży pęczek koperku klika listków młodego czosnku (zielona część czosnku) pietruszka sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy Do dzieła!!!Siekamy kapustę i gotujemy ją w osolonej wodzie ok 40 minut - aż kapusta będzie miękka. Odlewamy wodę a pod kapustę podlewamy troszkę oleju, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy aż nadmiar pozostałych płynów odparuje
sierotka maRysia w kuchniWczoraj na obiad znów postanowiłam dogodzić mężusiowi i nalepiłam całą michę pierogów. Tym razem były to pierogi z mięskiem, kapustą kiszoną i grzybami. Uwielbiam te pierogi na równi z ruskimi! Nie dość, że są pyszne, to wspaniale się je lepi. Ciasto swą cudowną miękkością spowija mięsne kulki farszu, który w trakcie lepienia jest zbity, nie kruszy się(...)wieczorem zamiast kolacji, a resztę zamroziłam by na wszelki wypadek mieć je pod ręką. Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami . Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g
Rozpustne gotowaniewarzyw. Uwielbiam ich kolor, zapach i smak. Dodatkowo, ich obróbka termiczna zajmuje niewiele czasu, co ułatwia nam przygotowanie pysznego obiadu w krótkim czasie. Dziś zapraszam na schab w młodej kapuście :) SKŁADNIKI: 700 g schabu pokrojonego w plastry 1 mała główka młodej kapusty 1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem) 1 cebula sól pieprz papryka mielona masło mąka(...)olej A jak to zrobić: Kapustę umyć i drobno poszatkować. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie szklista. Dodać poszatkowaną kapustę, którą chwilę przesmażyć. Całość podlać wodą i dusić, aż kapusta zacznie zmniejszać swoją objętość. Do kapusty wlać pomidory razem z sokiem i dusić jeszcze około 5 minut, doprawiając do smaku solą
Kuchnia w opałachMoja mama robi to danie często, bo wszyscy to bardzo lubimy. Ja zrobiłam je pierwszy raz, po obejrzeniu odcinka Karola Okrasy łamiacego przepisy :) Żeberka w kapuście (kiszonej i słodkiej) SKŁADNIKI 800 g żeberek wieprzowych 2 łyżki suszonego majeranku 2 cebule 2 ząbki czosnku 0,7-1l bulionu 600 g kiszonej kapusty połówka świeżej białej kapusty 3 łyżki masła(...)rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym
MarciochaKucharzyUrodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach(...)rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolać bulionu
MarciochaKucharzyświetnie pasuje do pierogów z grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfitujew suszone grzyby.Składniki:-1 kg białej kapusty-2 kg kapusty kiszonej-5 dkg suszonych grzybów-200 ml oleju-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu-cukier-woda Białą kapustę szatkujemy. Płuczemy grzyby a następnie moczymy(...)dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustęprzez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy. Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapustanie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka.Wsypujemy 4 łyżeczki przyprawy barbecue
Maminek kulinarnyMielona wieprzowina zawinięta w liściach młodej kapusty, pieczona w sosie pomidorowym. Uzupełnieniem dania są falujące płaty makaronu lasagne z żółtym serem, co sprawia, że danie jest kompletne. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny mielony 1 główka młodej kapusty 6 płatów makaronu lasagne 150 g sera żółtego gouda(...)plasterkach SOS: 3 szklanki przecieru pomidorowego czosnek granulowany sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Po paru minutach odkładać liście. Liście powinny być miękkie. Makaron lasagne ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Gotować krótko do 5min w dużej ilości wody. Wykładać na ściereczkę każdy płatek oddzielnie. Mięso
https:KKuchniaMniamPrzedstawiam doskonały pomysł na pyszny, sezonowy obiad dla całej rodziny. Pyszny gulasz z pikantną nutą, z dynią, kapustą i karkówką wieprzową z pewnością zadowoli podniebienia całej rodziny. Zamiast kapusty można dodać jarmużu, danie będzie jeszcze zdrowsze;) Polecam na sycący i rozgrzewający obiad w te zimowe dni. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą(...)ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oleju roślinnego 300 g karkówki wieprzowej pokrojonej na kawałki 1 cebula, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki bulionu drobiowego (ewentualnie wody) 2 duże garści posiekanej kapusty sól, pieprz i cukier do smaku 1 kg dyni, obrana i pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Przygotowanie: Umieść połowę pomidorów w pojemniku blendera, dodaj czosnek i zmiksuj
karmelowysosach. Wariacji jest dość sporo. Jak w przypadku większości tradycyjnych potraw- co dom, to nieco inny przepis. Ja przygotowałam ziemniaczane gołąbki tak, by w daniu dominował smak przede wszystkim kapusty i ziemniaków. Warto spróbować. W moim menu na pewno będą gościły często. Do przygotowania 8 niedużych gołąbków potrzebujcie: średnią główkę włoskiej kapusty około 1 kg ziemiaków dużą cebulę(...)ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek i lubczyk no i oczywiście woda :) Jeśli posiadacie, można udusić gołąbki w rosole lub bulionie warzywnym. Płynu musi być tyle by lekko przykrywał gołąbki. Kapustę, z wykrojonym głąbem, wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut. Dzięki temu liście łatwiej oddzielą się od główki; zdejmuję jeden po drugim. Lekko zblanszowane będą łatwiej się zwijały
Pichceniomaniamojej sałatkowo -surówkowej kuchni nadal królują kapusty. Dzisiaj zachęcam do zrobienia sałatki z kapusty pekińskiej, z dodatkiem koperku, kukurydzy i cebuli czerwonej. Składniki: mała kapusta pekińska 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu(...)sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z soku. Kapustę, cebulę i kukurydzę umieszczamy w misce. Dodajemy koperek i sok z cytryny. Cukier puder, jogurt i majonez łączymy, mieszamy i wlewamy do kapusty. Całość dokładnie mieszamy. W międzyczasie solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego
Smak mojego domuSezon na gruszki i kapustę trwa! Słońce świeci coraz krócej, temperatura powietrza jest coraz niższa, robi się słabo. Zajrzyjmy do kuchni naszych dziadków. Jakoś musieli sobie z tym radzić, skoro i my, i nasi rodzice przyszliśmy na świat i przeżyliśmy… I na pewno nie było to oglądanie ładnych zdjęć na Instagramie . Zaproście przyjaciół, najładniejszych sąsiadów i gotujcie, jedzcie, ewentualnie(...)chcecie… Składniki: kotleciki 30 dag mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 kajzerki 1 cebula 1 marchewka natka pietruszki kumin sól i pieprz olej do smażenia kapusta 1/2 główki kapusty zwykłej 1/2 główki kapusty karbowanej 4 gruszki 250 ml śmietany kminek majeranek listek laurowy ziele angielskie sól i pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie i siekacie. Natkę pietruszki myjecie, suszycie
GRUBY WAŁEKDziś kolejny post surówkowy. Nie wiem jak Wam, ale mi jesień kojarzy się z czerwonymi dodatkami do obiadu..buraczkami albo właśnie surówką z czerwonej kapusty. Tak naprawdę oprócz przypraw jest ona dwuskładnikowa: potrzeba do jej wykonania kapuchy i kwaskowatego jabłka. Ten kto miał już styczność z czerwoną kapustą w formie surówki, wie - że jest ona dość twardym warzywem(...)Jest na to prosta rada - należy ją odrobinę zmiękczyć....ale na Boga, nie róbmy tego za pomocą wrzątku! Jak sama nazwa wskazuje - jest to surówka - a nie parzona modra kapusta. A na czym polega to zmiękczanie? na użyciu odpowiedniej zaprawy .....i odrobiny siły mięśni :) Proporcja na 2-3 osoby: - ok. 1 kilograma czerwonej kapusty ( u mnie to stanowiło połowę główki
kawawszklanceSuper prosty przepis na młodą kapustę na ciepło. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Składniki: główka młodej kapusty pół kostki masła 3-4 łyżki bułki tartej sól Przygotowanie Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do miękkości. Młodej kapuście nie potrzeba na to dużo czasu. Miękką kapustę przecedzamy przez durszlak. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę(...)tartą, mieszamy i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy kapustę i mieszamy
e-PrzepisyKulinarneKapustę duszoną podaję jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. Wszystkie składniki są tanie a wykonanie jest proste i szybkie. Świetnie się sprawdza jako ciepły posiłek po pracy w zimowych miesiącach. Qchnia po prostu Składniki: 1 średnia biała kapusta 4 kawałki kiełbasy (około 70 dag) 1 cebula 1 duży koncentrat pomidorowy papryka ostra i słodka w proszku sól(...)Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, wkładamy do dużego garnka i dolewamy trochę wody (tak aby kapusta nie przywarła do dna). Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu gdy będzie lekko miękka. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy do kapusty. Wytopiony tłuszcz z kiełbasy odlewamy zostawiając na patelni niewielką jego ilość. Cebulę szatkujemy
Qchnia po prostugotowania zabrakło mi czasu na umieszczenie przepisów na stronie. Tym razem łazanki które są moim ulubionym daniem. Trochę są czasochłonne ale za to smakują wyśmienicie. Składniki: - 1 biała kapusta (ok. 2kg) - 40 dkg pieczarek - 2 cebule czerwone - 2 łyżki masła - 2 paczki makaronu łazanki - sól i pieprz do smaku W pierwszej kolejności kroję kapustę na mniejsze kawałki, wkładam(...)garnka, zalewam wodą i lekko solę. Kapustę gotuję do miękkości a następnie odcedzam i szatkuję. W garnku na masełku duszę pokrojoną cebulkę a następnie dorzucam do tego kapustę, mieszam i duszę ok. 30 minut. W osobnym garnku również na masełku duszę cebulkę razem z pieczarkami. Pod koniec duszenia lekko solę pieczarki (nie wcześniej bo puszczą za dużo wody i szybciej
Kuchenne WariacjeKminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty(...)ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1 szklanki bulionu rodzynki - opcjonalnie przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. W głębokiej dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę wraz z czosnkiem poddusić na patelni
Stare GaryPĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z kaszy pęczak z dodatkiem polędwiczki i młodej kapusty oraz plasterków marchewki. Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko delikatnie ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku(...)akurat taki miałam zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda kapusta oraz chrupiące plasterki marchewki. Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około 4 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g) 2 duże ząbki czosnku
Słodko-Słony Świat IlonyKapusta włoska, niskokaloryczna, pełna witamin, najbardziej lekkostrawna spośród wszystkich kapustnych. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa kapustę białą. Zawiera magnez, wapń ( w 100 g -77 mg ), sód, potas, mangan, fosfor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy. Najwięcej też zawiera siarki, która korzystnie wpływa na wygląd i kondycję włosów oraz paznokci - wzmacnia je, zapobiega ich łamliwości i kruchości. Najłatwiejsza(...)najszybsza w przygotowaniu, bo lużne główki z kędzierzawymi liśćmi łatwo pokroić i w 10 minut możesz podać duszoną jarzynkę. Świetny dodatek do każdego drugiego dania. Składniki : 1/2 główki kapusty włoskiej 1 łyżeczka mąki sól, pieprz spora szczypta cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny Wykonanie: kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie po świątecznej przerwie!Zostało Wam trochę kiszonej kapusty? Macie może nadmiar pomarańczy? Pewnie niejedna osoba odpowiedziała twierdząco. A więc do roboty :) Zapraszam na super surówkę. Smak kiszonej kapusty został w tej surówce fajnie przełamany słodkimi pomarańczami. Polecam - bardzo nam smakowała! Przepis znalazłam u Danusi :)Składniki:1/2 kg kapusty1 duża pomarańcza1 mała cebulka1 marchewkakilka łyżek oleju2 łyżeczki miodupieprzSposób wykonania(...)Kapustę wypłukać, odcisnąć i drobno pokroić.2. Cebulkę drobno posiekać.3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.4. Obraną pomarańczę pokroić w kostkę.5. Wszystko wymieszać, dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.Smacznego!!!Źródło: Co mi w duszy gra Na blogu możecie znaleźć surówkę z kiszonej w wersji tradycyjnej i z rodzynkami. Obie pyszne! Polecam!Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej
Kuchnia domowa Ani