Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku(...)smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też
W Mojej Kuchni Lubięsałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki Rozmaryn(...)miękki, a woda by została – odlejcie ją. Ugotowany pęczak mieszacie i zostawiacie od przykryciem, żeby doszedł… Cebulę krocie w kostkę i podsmażacie na dnie garnka na oleju. Kapustę obieracie z wierzchnich liści, myjecie i kroicie ogromnym nożem na paseczki. Uważajcie na place, dłonie i w ogóle na ręce. Jeden nieostrożny ruch i… Pociętą kapustę wkładacie do garnka
GRUBY WAŁEKGołąbki Paprykowo- Pasztetowe Składniki: ( 6 małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl 2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty blanszujemy aż będą(...)pół miękkie, pół twarde, jak na gołąbki. Zawijamy w liście zimny farsz, formując gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem jeżeli ktoś lubi :) Przepis
W Moim Magicznym DomuSzybka, smaczna i zdrowa surówka do obiadu, często przyrządzam ją do mięsa lub ryby. Składniki: pół główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 łyżka musztardy angielskiej Roleski sól,pieprz cukier sok z cytryny olej Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy, solimy i odstawiamy na pół godziny aż kapusta puści sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny, dodajemy olej, musztardę, doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej smakuję na następny dzień
Bajeczna KuchniaFuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą(...)takiej użyłam do moich placków. Podawałam z sosem czosnkowym. Bardzo szybkie i sycące danie. Polecam. Składniki: 2 szkl. mleka 2 szkl. mąki pszennej 200 g kapusty kiszonej 1 jajko sól pieprz kminek, cząber oliwa do smażenia Wykonanie: Kapustę kiszoną odsączyć i drobno posiekać. Wymieszać z mlekiem, mąką, jajkiem i przyprawami. Smażyć z obu stron
zadanie-gotowaniefont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu czy nawet śniadania. Mój mąż zachwyca się nią za każdym razem i zjada zawsze ogromną porcję. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nawet jeśli robimy to bez pomocy robota(...)kuchennego. Składniki: 1/3 kapusty czerwonej (ok. 350g) 1/2 białej rzodkiewki (ok. 200g) 4 rzodkiewki czerwone 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Kapustę i białą rzodkiew obieramy, czerwone rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, białą i czerwoną rzodkiewkę ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy z łyżką majonezu i doprawiamy pieprzem. Swoją surówkę przygotowałam w robocie kuchennym Desire
Gotowanie i blogowaniejest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych(...)wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku - smażę na złoto. Kapustę rozkładam na desce i tnę na mniejsze kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko
Gotowanie i blogowanieSkładniki: Farsz 1,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka wieprzowa) 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule olej do smażenia cebuli około 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy. Kapustę(...)podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy aż zmięknie. Następnie przelewamy na durszlak i odstawiamy aby ostygła. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. wystudzoną kapustę dokładnie odsączamy z soku i drobno szatkujemy. Cebulę, mięso i kapustę łączymy ze sobą w garnku i podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i powoli podgrzewamy mieszając aby składniki farszu dobrze
Qchnia po prostukapuśniok, ale jak na dworze bōł 8 chic, 9 to czowiek myśloł yno 10 jak by sie tu ochōdzić. 11 I trza jeszcze bōło 12 poczekać na świyżo kiszonoł kapusta… Tera prziszoł czas na kapuśniok. Co potrza? 13 wywar ze golōnek abo 1-2 golonka, piwo, trocha ziela angelskego, listkōw bobkowych 14 i pieprzu grincojg 15 2-4 kartołfli(...)zależy czy sōm sroge 17 ) 0,5 kg kiszononyj kapusty (keby bōła za kwaśnoł, to mogecie 18 jōm trocha łodcedzić 19 ) 2-3 łeżki mōnki trocha masła klarowanego abo fetu 20 do zasmażki sōl mogecie tyż dać trocha lubczyku i kminku Jak byjście sie chcieli zrobić ta zupa ze wywaru po golonkach, to zbiercie z niego z wiyrchu trocha fetu
Chop w kuchniwiększość z Was lubi smaki słodki-słony, słodki-ostry. 2 porcje Składniki: 2 filety jesiotra ok 350 g (możecie użyć flądry lub innej ryby) 400 g kapusty kiszonej mała garść suszonej żurawiny ok 40 g suszonych moreli 40 g orzechów nerkowca 0,5 łyżeczki kminu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku odrobina mąki(...)smażymy dość krótko chodzi tylko o to aby się zarumieniły i nabrały chrupkości. Filety osuszamy na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni z pozostałą oliwą smażymy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, kminem i miodem. Dodajemy żurawinę i posiekane drobno morele oraz orzechy. Smażymy do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Następnie kapustę dzielimy
Niezły MłynekSzybka, smaczna i lekka sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora i mozzarelli. Składniki: mała kapusta pekińska duża kulka sera mozzarella albo opakowanie małych puszka kukurydzy długi ogórek 2 pomidory ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, ugniatamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie z kapusty odciskamy wodę, która powstanie. Ogórka kroimy
e-PrzepisyKulinarneKrokiety z kapustą i grzybami przyrządzam często na kolację wigilijną, najlepiej smakują z podane z barszczem czerwonym, polecam również na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo(...)jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mielimy w maszynce na sitku o dużych
Bajeczna KuchniaDanie wigilijne, u mnie podajemy je zamiast bardziej znanej kapusty z grochem. Składniki: mała główka kapusty 250 g fasoli Jaś lub drobniejszej 1 cebula 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namaczamy na noc, następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy ok 3/4 szklanki wody z gotowania fasoli. Gotujemy do miękkości. Cebulę(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. 1/3 fasoli rozgniatamy widelcem na papkę. Fasolę, rozgniecioną i całą, dodajemy do kapusty z przecierem i cebulą. Przyprawiamy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut
e-PrzepisyKulinarnePierogi z młodą kapustą to moje smaki z dzieciństwa. Do tej pory je uwielbiam. Od małego wolałam pierogi z pikantnym farszem. Pamiętam jak stałyśmy z mamą w kuchni i lepiłyśmy razem całą masę tych pierogów. Zajadaliśmy się nimi na obiad a potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową. Pierogi podałam(...)głębokim talerzu Porcelana Bogucice "Antonio" , barszczyk w kubku "Filona" . Ciasto: 1 kg mąki 2 łyżki oleju jajko szczypta soli ok 1 szkl gorącej wody Farsz: 1 główka młodej kapusty 20 dag kiełbasy wiejskiej 3 łyżki oleju cebulka + szczypior sól, pieprz Farsz: najlepiej przygotować go dzień wcześniej. W dużym garnku ugotować drobno poszatkowaną kapustę do miękkości, odcedzić. Na oliwie przesmażyć pokrojoną
Smakołyki AsiUwielbiam krokiety, więc postanowiłam zrobić z farszem z białej kapusty i pieczarek. Składniki: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli Farsz: 1,2 główki białej kapusty 0,5 kilograma pieczarek 2 cebule sól,pieprz olej do smażenia jajka i bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Składniki ciasta(...)naleśnikowego łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki . Kapustę kroimy j na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Pieczarki myjemy , kroimy w kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju .Dodajemy pieczarki,podsmażamy razem do odparowania wody,doprawiamy solą i pieprzem.Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody,kroimy drobno i dodajemy do cebuli
Bajeczna KuchniaGołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne , najczęściej przyrządzam je z dodatkiem mięsa i kaszy jaglanej . Uwielbiam polane sosem pomidorowym . Składniki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 kajzerka 2 jajka sól ,pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz cukier(...)Sposób przygotowania: Z kapusty wycinamy głąb , przekładamy do większego garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut . Kapustę wyjmujemy z wody i delikatnie oddzielamy liście ,studzimy i ścinamy zgrubiałe części liści . Do mięsa mielonego dodajemy ugotowana kaszę jaglaną , namoczoną kajzerkę , jajka . Wszystko wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy
Bajeczna Kuchniatrochę czasu aby je przygotować. Całe szczęście ktoś wymyślił, że można obejść tę pracochłonną stronę dania jednocześnie ciesząc się ich tradycyjnym smakiem :) Mięso: 60 dag mięsa mielonego 60 dag kapusty włoskiej 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka 2 jajka bułka tarta Sos: 5 dag masła 1 średnia cebula 3 łyżki mąki bulion(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, maggi Mięso: kapustę drobniutko szatkujemy i zasypujemy 1 łyżeczką soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kapusta pod wpływem soli puści sok i stanie się bardziej miękka. Po upływie tego czasu odciskamy kapustę z powstałej zalewy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz doprawiamy według uznania. Całość dokładnie
My simple kitchenRoladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę(...)przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można
Pyry na GazPIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D Od kilku tygodni "chodzily" za mna pierogi z kapusta . Nie wiem skad taka zachcianka ... nigdy za specjalnie za nimi nie przepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec bo nie bylam na swietach(...)sprzet Myjemy rece Fartuch na klate iiii.... ZACZYNAMY !!! Ilosc skladnikow wystarcza na okolo 30-40 sztuk duzych pierogow (ja wykrawam kolka szeroka szklanka) SKLADNIKI NA FARSZ: -700 g kiszonej kapusty -500 g pieczarek -cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko
PychaDaniaMama pracowała i w tygodniu nie miała po prostu czasu i możliwości na czasochłonne gotowanie to gołąbki pojawiały się odświętnie. Tak mi się zresztą kojarzą. Wielki garnek, dwie główki kapusty, ogromne ilości ryżu i mięsa. Wszystko to skrupulatnie łączone i w smaku idealne. Nigdy nie mogłam się doczekać, aż ten wielki gar będzie gotowy, a ja będę mogła próbować. Upodobanie(...)mówię, że będę je gotować. Nigdy idealne równe, zawsze duże. Dzieci nie mogą się oderwać, ale właśnie dla takich chwil i zajadających buzi wiem, że warto Składniki: - 1 spora kapusta; - 0,5 kg mięsa mielonego; - 0,5 kg ryżu; - 10 dag pieczarek; - 2 duże cebule; - sól, pieprz; - 0,5 l bulionu Wykonanie: Ugotować ryż na półtwardo. Wsypać do miski, dodać
dom-agi.plKapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko. Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule(...)proszku- majeranek otarty- sól- pieprz- olej z pestek winogron- 2 łyżki mąki pszennej Cebulę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy cebulę do zeszklenia. Szatkujemy cienko kapustę, dodajemy do cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 sztuka kapusta włoska, 2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 litry woda, 1 łyżka olej rzepakowy, 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi z kapusty(...)wyciąć głąb i włożyć główkę do gotującej się wody - ściągać z kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito do ryżu dodać mielone, jajko, pieprz, całe opakowanie przyprawy do pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać odpowiednią porcję farszu
W Mojej Kuchni LubięWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Główka młodej kapusty, szklanka bulionu, 150 g boczku wędzonego, pęczek koperku, sól, pieprz, łyżeczka cukru brązowego, łyżeczka soku z cytryny, łyżka masła, łyżka mąki. Przygotowanie: Kapustę dzielę na cztery części, myję, szatkuję. Wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz i cukier. Zagotowuję(...)kostkę, podsmażam na średnim ogniu około 5 minut. Często mieszam. Dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści, następnie dodaję mąkę, mieszam i smażę około minuty. Stopniowo wlewam wodę z kapusty mieszając, aż mąka się rozpuści. Przekładam do garnka z kapustą, mieszam i zagotowuję. Na koniec dodaję posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniadobrze gotować a chcą dobrze zjeść i dla wszystkich kanapowców.Danie jest pyszne ,pełne warzyw i aromatu koperku.Polecam!. Danie na duży rondel. 4 kotlety schabowe 0.5 główki małej kapusty 1 duża papryka czerwona 1 pęczek koperku 1 cebula 1 łyżka śmietanki 0.5 litra bulionu sól i pieprz Olej Kilka ziemniaków Przyprawa uniwersalna 1 łyżka mąki lub mąki ziemniaczanej rozrobionej(...)odrobinie zimnej wody ****************************_************************************************ Kapustę obrać z wierzchni liści,poszatkować drobno.Cebulę obrać i posiekać w pióra.Koperek opłukać i drobno pokroić.Paprykę oczyścić , opłukać i pokroić w cienkie paski.Ziemniaki obrać , opłukać,przekroić na pół i podgotować lekko w osolonej wodzie,odcedzić.W rondlu rozgrzać odrobinę oleju,wrzucić cebulę,chwilę zeszklić,dodać kapustę,wymieszać,dorzucić paprykę i koperek,posolić, wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPaksoi z makaronem z czerwonej soczewicy Składniki: 2 kapusty pak choi 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula seler naciowy oliwa z oliwek sól makaron z czerwonej soczewicy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam kapustę pak choi i pokrojony na małe kawałki seler naciowy. Dodałam sól oraz niewielką ilość wody i wszystkie składniki dusiłam ok 15 minut(...)kapusta zagościła w towarzystwie makaronu z czerwonej soczewicy. Paksoi - Pak Choi, chińska kapusta :) Stanowi źródło m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy
nietadietaoczywiście się zdarzają, ważne natomiast, czy są dla Ciebie nauką, jak niektóre czynności wykonywać poprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek 5-6 łyżek oliwy extra vergine(...)wodzie gotujemy na półtwardo soczewicę (około 10-15 minut od zagotowania). Odcedzamy. W większym garnku na oliwie szklimy cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy przepłukaną na sitku kiszoną kapustę, sól, pieprz, goździki, liście laurowe, kminek, tymianek, kolendrę i gorczycę. Wlewamy 4 szklanki wody i gotujemy 60 minut. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę, jabłko starte na tarce razem ze skórką, grzyby
Moja Mama Gotujepracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1/2 małej kapusty • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela(...)ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, posolić. Po ugotowaniu odcedzić, wyjąć liście i ziele. • Kapustę pokroić w paski i ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, a następnie bardzo dokładnie wycisnąć wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach
To co kochammoja rodzina i goście podczas świąt będą się zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki: Naleśniki z TEGO przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 3/4 łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście(...)soli himalajskiej lub kamiennej. Panierka: 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych). Wykonanie: Naleśniki smażymy według TEGO przepisu. Część ciasta naleśnikowego odkładamy do panierowania. Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni, a następnie dusimy z kapustą
Jeść, by żyć w zdrowiukilku dni chodziły za mną krokiety z kapustą no i w końcu się zebrałam i zrobiłam, do tego barszczyk i obiad w sam raz. Polecam na święta lub rodzinne imprezy.Do ciasta naleśnikowego użyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl. Zapraszam :) Składniki na farsz : 500 g pieczarek 2 kg kapusty kiszonej(...)szklanki m ą ki pszennej Wrocławskiej Młynów Stoisław 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej do smażenia bułka tarta do obtaczania krokietów 4 jajka Wykonanie : Kapustę zalewamy wodą z łyżką soli, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i jak trzeba obieramy ścieramy na tarce jarzynowej o dużych
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 4 kg kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg cebuli 6 ogórków gruntowych 3 papryki zielone 1/2 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 3 szklanki cukru 3,5 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki, a ogórka w pół krążki. Pietruszkę(...)drobno posiekać. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać razem, Kapustę wymieszać z marchewką oraz cebulą, dodać całą marynatą. Podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę, a do drugiej ogórki. Odstawić na 4-6 godzin, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie zagotować 3 szklanki wody , przestudzić. Wodę dodać do kapust, dokładnie wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować
magiczna kuchnia KasiKartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym boczkiem, kiełbasą, zrumienioną cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych(...)SKŁADNIKI : 500 g kiszonej kapusty 600 g ziemniaków 2 łyżki masła 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 3 ziarnka pieprzu sól, pieprz do smaku kiełbasa lub boczek do podania
Kulinarne Fantazje Mariolioliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam z niej pikantną sałatkę z dodatkiem kukurydzy z chili, piersi z kurczaka, pomidorków, ogórka i pora. Oczywiście przygotowałam do niej pyszny sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku(...)sosu sweet chili. Wyszło bardzo pysznie! Polecam! SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY, KURCZAKA I KUKURYDZY Z CHILI. Składniki na 4 - 6 porcji: 350 g młodej kapusty 250 g piersi z kurczaka 10 cm kawałek białej części pora 1 puszka kukurydzy z chili Bonduelle (212 ml) 150 g ogórka szklarniowego 150 g pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
Zakątek rozkoszy kulinarnychbyła znana dzięki sąsiadom, którzy przepis przywieźli od swojej rodziny z jakiś Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej) - 0,5 kg mielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)dosyć intensywnego rosołu (może być z kostki) - 4 łyżeczki pasty pomidorowej - trochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej
I tu będę miała takie teInna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak. Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso(...)kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykurczakiem. Bez smażonej cebuli, pomidorów, a z wyrazistą zieloną cebulką, koperkiem... Jak na kapuśniak, to ten jest naprawdę bardzo lekki... dlatego właśnie wiosenny :-) no i obowiązkowo z młodej kapusty :-) Smacznego... SKŁADNIKI 1/4 główki młodej kapusty ok. 250 g fileta z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 2 cebulki ze szczypiorem koperek 2 listki laurowe(...)ziela angielskie sól, pieprz, vegeta ok. 2 l wody Fileta kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy ziele i listek i zagotowujemy. Warzywa obieramy. Kapustę cienko szatkujemy, marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej, ziemniaki kroimy w kostkę, cebulkę ze szczypiorem i koperek drobno siekamy. Gdy mięso zacznie wrzeć przykręcamy palnik, a do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę
Czary - gary w kuchniMłoda kapusta stwarza sporo kulinarnych możliwości. Jedną z nich jest... Artykuł KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z JAJKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDzisiaj robię kapustę, większą ilość, żeby była do obiadu na dwa dni i tak do podjadania np z chlebem. Teraz jest najlepsza i najtańsza. Trzeba więc korzystać. Składniki : * 3 główki młodej kapusty * 2 marchewki * sól, pieprz * 3 łyżki masła * koperek Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować, marchewkę pokroić w kostkę, bądź w większe kawałki. Gotować do miękkości kapusty, lekko
Magiczne Życie MartyDzisiaj prezentuję przepis na pyszne paszteciki z młodą kapustą i pieczarkami. Paszteciki są łatwe do przygotowania. Ciasto jest miękkie i rozpływa się w ustach. Ze szklanką domowego barszczyku paszteciki smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 50g margaryny, 1 łyżeczka soli, Farsz: 1/2 główki młodej kapusty, 150g pieczarek, 1 cebula(...)minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko, rozczyn, sól oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Farsz: Kapustę drobno kroję. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Smażę przez około 5 minut na maśle. Dodaję kapustę i mieszam
Tradycyjna kuchnia KasiSkoro czas na młodą kapustę to proponujemy podać ją w towarzystwie wędzonych dodatków...bossko. Składniki 1 główka młodej kapusty 4 młode marchewki 2 cebule duży pęczek świeżego koperku 3 wędzone udka z kurczaka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz Przygotowanie Kapustę poszatkowałem dość grubo. Obgotowałem ją do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedziłem. Boczek pokroiłem(...)posiekałem. Na rozgrzanej patelni podsmażyłem boczek. Dodałem do niego cebulę. Po kilku minutach dodałem startą marchew. Smażyłem wszystko razem kilka minut, po czym przełożyłem zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodałem mięso z udek. Dorzuciłem posiekany koperek, dokładnie wymieszałem i dusiłem razem przez ok.15 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym
R'n'G KitchenLekko, prosto i smacznie. Tym charakteryzuje się kaszotto z pęczaku i młodej kapusty. Składniki 1 szklanka kaszy pęczak 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 1/4 młodej kapusty 70 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego koperek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzane masło wrzucamy kaszę(...)bulionu. Cały czas mieszając dusimy na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Do kaszy dolewamy kolejną porcję bulionu, tym razem mniejszą, mniej więcej 100 ml. Wrzucamy posiekaną kapustę, dusimy do miękkości kaszy i kapusty, w miarę potrzeby dolewamy bulion. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenĆwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje! Składniki: 2 kg kapusty czerwonej lub białej 2 kg buraczków ćwikłowych 40 dag cebuli Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli ziele angielski liść laurowy Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować, obrać(...)zetrzeć. Cebulę zaś obrać i drobno pokroić. Z podanych składników i przypraw ugotować zalewę i wystudzić. Następnie kapustę wymieszać z buraczkami, cebulą, wlać zalewę i odstawić na dwie godziny. Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna KuchniaPYCHA!!!! <3 Składniki 600 g kapusty kiszonej 1 cebula 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminku cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę odciskamy z soku, grubo siekamy. Zalewamy z powrotem kwasem z kapusty, dolewamy szklankę wody. Dodajemy przyprawy i dusimy(...)małym ogniu przez 50 min. Cebulę siekamy, szklimy na smalcu, dodajemy mąkę i podsmażamy 3 min. Rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wody z duszenia kapusty. Łączymy z całością, chwilę razem dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchensmakiem i za każdym razem uzyskać inny efekt. Tym razem postawiłam na grillowanego kurczaka, marynowaną w sosie sojowym marchewkę, paprykę oraz rzodkiewkę i ulubioną ostatnio dla mnie kapustę pekińską. Gotowe Spring Rolls można podać z sosem sojowym, z marynowanym imbirem lub sosem słodko- kwaśnym, w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 2- 3 porcje): 8-9 sztuk papieru ryżowego(...)papryka 1 marchew 4-5 rzodkiewek 200 gram piersi kurczaka marynata do piersi kurczaka: szczypta soli, pieprzu, papryki wędzonej, chili oraz ulubionych ziół mała kapusta pekińska sos sojowy marynowany imbir ulubiony sos do podania Pierś kurczaka marynuję w składnikach marynaty przez 30 minut, następnie grilluję na patelni przez 5-6 minut z każdej strony. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Paprykę
Mango PapajaSałatki z kapusty pekińskiej lubię przegotowywać tuż przed podaniem. Zazwyczaj są one bardzo szybkie i proste, a to cenna ich zaleta. Ta którą dzisiaj proponuję powstała w kilka minut. W dzisiejszej sałatce znalazły się produkty, które akurat znajdowały się w lodówce - tak zwane sporządzanie lodówki, a efekt smaczny :) Cenna rada przy sałatkach z fetą to ta, że przed pokrojeniem(...)warto włożyć opakowanie na 10 -15 minut do zamrażarki, ser nie będzie się nam rozpadał.A już teraz zapraszam na pyszną kompozycję smaków :-) Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim SKŁADNIKI : około 300-400 g kapusty pekińskiej 200 g szynki konserwowej 1 opakowanie sera feta 1/2-1 puszki mieszkanki meksykańskiej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzywami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 plastry schabu 2 łyżki dobrego sosu teriyaki 3 cm świeżego imbiru 2 cebule 1 duża marchewka 1/2 małego brokuła 1/2 małej kapusty pekińskiej olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w paski. Imbir obieramy łyżeczką i drobno siekamy. Do miski wlewamy sos, dodajemy imbir i mięso, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut(...)Cebulę i marchewkę obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki, a cebulę w spore kawałki. Brokuła dzielimy na małe różyczki, a kapustę kroimy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso. Gdy będzie usmażone przekładamy je do miski i przykrywamy. Na woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj proponuję przepis na lekką, zdrową i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka ta to prawdziwa bomba witaminowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 łyżeczka octu spirytusowego Parczew , 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam(...)gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Kapustę pekińską drobno kroję. Solę i odstawiam na 15 minut. Następnie do kapusty dodaję paprykę, ogórki, cebulę i szczypiorek. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet spirytusowy
Tradycyjna kuchnia KasiCały obiad w jednym naczyniu. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka -2 ząbki czosnku -olej Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek, skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki. Kroimy w ćwiartki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty. Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka. Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę. Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnypęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju 1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb i zalać wodą, gotować na małym ogniu aż liście lekko zmiękną, ale nie za długo żeby się nie rozpadały podczas zawijania, muszą(...)być leciutko twardawe.Ugotowaną kapustę wyjąć z wody i odłożyć do przestygnięcia. Z każdego liścia ściąć grube łyko które przechodzi przez zewnętrzną środkową część liścia. Do garnka wlać około 2 litrów wody i gdy zacznę się gotować dodać troszkę soli i wrzucić kaszę.Gotować tak długo aż woreczek cały napęcznieje.Wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody, rozerwać woreczek i przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliKlasyk – ryba i kiszona kapusta. Ten klasyk przedstawiam Wam w bardzo nie klasycznej formie. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można podawać na obiad lub ciepłą przekąskę/przystawkę. Na 4 porcje potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400 g białej ryby, ok. 200 g kiszonej kapusty. Kapustę wyciskamy, żeby pozbyć się jak najwięcej soku. Rybę przyprawiamy solą(...)kroimy na 4 paski wzdłuż krótszego boku ciasta. Każdym paskiem wykładamy małą foremkę tak, by został kawałek do “zamknięcia” foremki. Na spód wykładamy 100 g ryby, przykrywamy kapustą kiszoną i zamykamy ciastem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 160=170 st. C. Smacznego
Kucharzycalubimy typowe, polskie dania...min łazanki. Raczej u nas nigdy nie wyjdą z "mody". To danie, do którego zawsze chętnie wracamy. Składniki 200 g makaronu łazanki 250 g kiszonej kapusty 1 liść laurowy 1 duża cebula 2 łyżki oleju 100 g boczku wędzonego (plastry) kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron ugotowałem(...)przepisu zawartego na opakowaniu. Przelałem zimną wodą i odcedziłem. Kapustę posiekałem przełożyłem do rondla. Dolałem zimnej wody (ok. 100 ml), wrzuciłem liść laurowy i dusiłem na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Odparowałem nadmiar płynów. Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju, dodałem drobno pokrojony boczek, chwilę podsmażyłem. Dodałem do kapusty. Doprawiłem do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Do całości dodałem łazanki, chwilę
R'n'G Kitchenjuż połra 7 razy i zawsze gościōm smakowoł. Niyftorzi gołdali, że to taki trocha inkszy 8 bigos i cojś w tym je, bo przeca 9 je tam kiszōnoł 10 kapusta, ale połōnczynie ji 11 ze ananasym i śmiytōnkōm dołwo 12 już całkym inksze doznania smakowe- jak to niyftorzi gołdajōm. Co potrza? 500 g miysa 13 wołowego (moge 14 być ligawa(...)cebuli 500 g śmietōnki (12 abo 18%) 250 g wyndzōnki 15 0,5 świyżego ananasa 500 g kiszonyj kapusty 0,5 szklōnki łoleju 16 połra łeżek masła klarowanego 2 zōmbki czosku 2 łeżki kōncyntratu ze tōmatōw 17 1 szklōnka buliōnu wołowego lampka czerwōnego wina 1-2 łeżki sezamu trocha mōnki 18 Prziprawy: 1 łyżeczka słodki papryki 1 łyżeczka ostryj papryki
Chop w kuchnigyros tak przyprawiony jest idealny. Składniki (około 10 porcji): 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska 8 łyżek keczupu łagodnego 350 g jogurtu naturalnego (duże opakowanie) 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz(...)jest dodana do kurczaka. Kurczaka studzimy. Wykonanie sałatki: Najpierw przygotowujemy sos czosnkowy. W tym celu w misce mieszamy jogurt, majonez, koperek i czosnek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kapustę kroimy w cienkie, małe paski. Ogórki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. W szklanej misce układamy kolejne warstwy sałatki: kapustę, kurczaka, ogórki, cebulę, 4 łyżki keczupu + połowę przygotowanego
Smak mojego domukojarzyłam. Ale piekne włoskie kokradki tak mnie urzekły że do dzis pamietam przepis. Co bedzie potrzebne? 10 plasterkøw cienko pokrojonego boczku zabek czosnku garsc swierzych lisci tymianku duza wloska kapusta tarty parmezan (Parmegianno Regiano) 500 g makaronu farfall bezgluenowego, bezjajecznego sol, pieprz oliva z olivek Zacznij od rozgrzania patelni, na nia wrzuc pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Należy je usmażyć(...)złoty kolor. Nastepnie naley dodać posiekany czosnek, pokrojona na cienkie paseczki liscie wloskiej kapusty. W osobnym naczyniu należy zagotować wode i ugotować farfalle all dente. Do smażacego sie 5 min mixu kapusty dodać starty parmezan, ciagle mieszać aż kapusta bedzie miekka. Gdy poczujemy że jest juz gotowa dodajemy pachnacego zmielonego świeżo pieprzu, soli oraz swieżej oliwy z oliwek. Calość
Lajtkraft food intoleranceSmaczna, prosta w wykonaniu. Sprawdza się do różnych mięs, jak i do ryb. Składniki 1 mała kapusta pekińska 1 średnia marchewka Sos : 1 łyżka musztardy 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz trybula Przygotowanie Umytą kapustę poszatkowałem, posoliłem. Marchewkę starłem na grubych oczkach, dodałem do kapusty, wymieszałem. Składniki sosu wymieszałem, polałem kapustę
R'n'G KitchenTradycyjne gołąbki to te, w których farsz jest zawinięty w liście kapusty. Dzisiaj mam dla Was przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są o wiele szybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiam surówki z czerwonej kapusty. Takie są najlepsze do dań obiadowych mięsnych ale również rybnych. Surówka ta jest łatwa do wykonania i nie zajmuje za dużo czasu. W dodatku potrzebujemy tylko 3 składników plus sos jogurtowo majonezowy. Nie używam śmietany, uważam, że jest zbędna. Zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI: 1/2 Główki Kapusty Czerwonej 1 Duże Jabłko 1 Duża Marchewka(...)Łyżka Majonezu Kieleckiego, 3 Łyżki Jogurtu Naturalnego, Sól i Pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czerwoną kapustę obieram z 1 warstwy, myję. Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram a a następnie trę na tarce o grubych oczkach. Jabłko również obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Na koniec wszystko ze sobą mieszam. Dodaję
Gotowanie PatkiDziś mam dla Was pyszny zamiennik mięsnych kotletów. Pyszne, lekkie, nie ociekają tłuszczem. I co najważniejsze pełne zdrowia. Kapusta czerwona to przede wszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniaczy), którym zawdzięcza swój piękny kolor. A więc mamy tu walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia. Do tego mnóstwo wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B czy witaminy A. Te kotlety zdecydowanie wygrywają(...)tradycyjnymi mielonymi pod względem wartości odżywczych. No i jak wyglądają! :) Składniki (20 sztuk): 900 g posiekanej kapusty czerwonej (bez zewnętrznych liści i głąba) 150 g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej) 40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz 1,5 łyżeczki kminku mielonego łuskany słonecznik na panierkę - ok 200 g powinno wystarczyć
Powiedz dietom nieDzisiaj zapraszam na sałatkę. Warzywa bardzo lubię i mogłabym je jeść codziennie. Zimą w mojej sałatkowej kuchni królują kapusty. Sałatka colesław jest prosta w wykonaniu, pyszna i pasuje do większości dań mięsnych. Kto z nas jej nie zna? Składniki: pół niewielkiej białej kapusty 2 marchewki 1 cebula garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2,5 łyżki soku z cytryny(...)łyżki białego octu winnego 3 czubate łyżki majonezu 50 ml mleka 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę, marchewkę, cebulę i natkę pietruszki wrzucamy do miski. Pozostałe składniki sałatki łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Smak mojego domuPyszny bigos nie tylko w święta Składniki • 2 kg kapusty kiszonej • 80 dag mięsa z karczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis(...)przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną .Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni 2. • Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę zalać wszystko przecierem
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g boczku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskie 1 łyżeczka kminku sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć boczek razem z cebulą, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć(...)czasu do czasu mieszając. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Dolać wody, dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka. Do kapusty dodać zasmażkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe, smacznego
magiczna kuchnia Kasikomentarze i te krytykujące. Dziękuję za porady, podpowiedzi i za to, że piszecie do mnie. Bardzo, bardzo Wam dziękuję . A teraz mam dla Was kolejny przepis na uszka z kapustą i pieczarkami. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula(...)łyżki masła klarowanego sól pieprz Kapustę ugotować w wodzie do miękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać
O kuchni z uczuciemChwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć w wodzie, następnie(...)gotować około 2 godzi. Kapustę dociskamy z nadmiaru wody następnie drobno siekamy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kapustę oraz masła dodać do wywaru grzybowego i dusić na małym aż do odparowania płynu, pod koniec dodać przesmażoną cebule. Całości doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia. Ciasto Do przesianej mąki dodać, jajko, sól, oraz pół szklanki wody, wszystkie
RAROSSAknedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe(...)szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić
Czerwień i błękitnimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 duża główka kapusty 1 opakowanie kaszy jaglanej od Eco Blik 1 duża cebula 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 łyżka oregano od Skworcu 2 łyżki przyprawy(...)mielonego od Skworcu sol , pieprz do smaku 5 łyżek oliwy Wykonanie : Kapustę myjemy wycinamy głąb , wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy tak długo aż liście będą miękkie ale nie mogą się rozpadać. Kaszę wsypujemy do garnka zalewamy wrzącą wodą tak na 3 cm powyżej kaszy , gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając
Sama słodycz i szczypta chiliukładamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut. Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami*: Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pomidora oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka ziemniaków Kapustę pekińską tarkujemy na dużych oczkach, pomidorka kroimy na malutkie kawałeczki wrzucamy(...)kapusty, przyprawiamy i polewamy oliwą - wszystko razem mieszamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy wykładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Ziemniaki posypujemy bazylią, smażymy aż będą złote. Smacznego :) *można podawać bez ziemniaczków jeśli chcemy bardziej dietetycznie
Moje-pitraszenieSurówka z czerwonej kapusty Czas na surówkę z czerwonej kapusty, którą tak rzadko robimy, a teraz jest jej pełno w każdym sklepie. Skusiłam się i zrobiłam. Składniki: 1/2 kg czerwonej kapusty 1 por 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić w półplasterki. Jabłka
talerz przyjemnościwyjdzie taka pyszna,a wszystko z lenistwa i braku chęci pójścia do sklepu po olej.Tak więc teraz mam nowy ,zdrowy przepis na pyszną i niecodzienną surówkę z KISZONEJ KAPUSTY ha ha.:)))... 30 dag.KISZONEJ kapusty z beczki słoiczek suszonych pomidorów w oleju ( ją dalam swoje co robiłam w tamtym roku z ziołami i czosnkiem) 1 cebula 1 łyżka dobrego miodu(...)sól i pieprz posiekana natka pietruszki 1 marchewka *************************************** Kapustę płuczemy, osuszamy i siekamy.Marchewkę obieramy, płuczemy i scieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę obieramy ,płuczemy i drobno siekamy.Pomidory suszone odcedzamy z oliwy ,zachowując olej do sałatki ,kroimy drobno.Polewamy kapustę wymieszana z marchewką ,oliwą ,solimy ,pieprzymy ,dodajemy miód i natkę ,dokładnie mieszamy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik(...)przykryciem aż zmiękną warzywa Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i parzyć pod przykryciem doprawić 2. W wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę z wyciętym głąbem i partiami oddzielać liście, Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem zawinąć gołąbki włożyć na blachę zalać rosołem a górę posmarować oliwą przykryć folią aluminiową
W królestwie smaków BeatyPierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy(...)kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą
Bajeczna KuchniaSałatki z kapusty pekińskiej są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Lubi ę je przyrządzać na wiele sposobów. Moja wersja nr I to: Kapusta pekińska z pomidorkiem Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę pokrój w cienkie paseczki. 2. Pomidory umyj
Darcia w kuchnijednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie woda 1 indycza szyja 500 g kapusty kiszonej(...)Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy, wlewamy sok. Gotujmy około 5 minut. Przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatityfarszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły. Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką(...)gotowałam około 40 minut. Wlałam do niej wywar z grzybów. Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam. Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam
potrawyregionalneSurówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża(...)bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę. Kalarepkę. Czerwoną paprykę. Rzodkiewki. Fenkuł. Dymkę i papryczkę chili. Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny. Do miseczki przełożyłam
potrawyregionalneDzisiaj zapraszam na pyszne domowe łazanki :) Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapustę kiszoną z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberka . I czegóż można chcieć więcej , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :) Składniki na ciasto : 2 kopiaste szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka Farsz : 1 słoik(...)kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek 2 cebulki sól. pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 3 łyżki masła Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę wyrobić ciasto .Jeśli będzie wam się jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki , jeśli będzie za gęste wody , ja używam mąki Bolesławieckiej lub Basia .Ciasto ma być
Sama słodycz i szczypta chiliPrzygotowałam tą potrawę zainspirowana Zapiekanką z ziemniaków, dorsza, boczku i kapusty kiszonej Karola Okrasy. Miałam możliwość zobaczenia małej cząstki programu, w którym właśnie przygotowywał to danie. Urzekł mnie wygląd tej potrawy(widziałam końcówkę programu-niestety- nad wyglądem mojej muszę popracować, ale smak...) postanowiłam, więc przygotować coś w tym stylu. Co prawda tylko główne składniki są takie same- reszta(...)ugotowanych ziemniaków mączystych 4 plastry wędzonego boczku 0.5 kg. łopatki- zmielić 3 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1 cebula 50 dag. kiszonej kapusty 1 łyżka miodu 1 łyżka smalcu kilka kropel maggi 1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych 200 ml słodkiej śmietanki 18% ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki
Kuchnia BeatyŚwięta, pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. Dzisiejsza propozycja pierożków to wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy
Podróż w kulinariarazem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło. Każdego
VioletoweKucharzenies.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PĘCZAK Z WARZYWAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ Składniki: - 600 mililitrów wody - 1 szklanka kaszy pęczak - 2 - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 por - 150 gram kapusty kiszonej - 1-2 łyżki masła - 2-3 liście laurowej(...)ziele angielskie. Warzywa obieramy, myjemy i dowolnie kroimy, podsmażamy na maśle, a następnie wrzucamy do przyprawionej, wrzącej wody. Gotujemy aż nieco zmiękną. Dodajemy wtedy wypłukaną kaszę pęczak i kapustę kiszoną. Raz jeszcze gotujemy do miękkości, tym razem kaszy i kapusty. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Gdyby zaszła taka potrzeba, dodajemy wrzącej wody (w przypadku zbyt dużej gęstości). Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakugołąbki są tak pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku. Składniki: kapusta 1,5 szklanki bulionu warzywnego Nadzienie: puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół(...)paseczki 1 tarta marchew na dużych oczkach pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 1 spora cebula kostka sól pieprz Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie. Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure. Dodaj do niego ugotowany wystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty
AZgotuj!dzisiaj przepis na ten specjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki, ziemniaki , marchew i pietruszkę(...)kociołka wykładamy folią aluminiową. Robimy taki zapas folii żeby na bokach było jej dużo za dużo, aby można było potam owinać nią jeszcze górę potrawy. Na nią wykładamy liście kapusty. Obkładamy nimi też boki kociołka, aby nasze danie, było tymi liśćmi ,,otulone". Na dno wykładamy plastry boczku, na niego plastry ziemniaków, następnie marchwi i pietruszki. Wszystko posypujemy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchninich zawarte jest wszystko co lubię. Składniki 1/2 główki kapusty włoskiej 200 g surowego boczku pęczek koperku cebula łyżka masła liść laurowy 2 pomidory malinowe 200 g pieczarek 150 g startego sera edam sól .pieprz Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Dodatkowo do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie(...)Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ,dodajemy kapustę ,dolewamy 100 ml wody ,łyżeczkę soli ,liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni i razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do kapusty. Pomidory sparzamy ,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do całości. Pieczarki kroimy w kostkę
R'n'G KitchenDanie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 800 g kiszonej kapusty 4 cebule 60 g smalcu 250 ml śmietany ząbek czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka mąki sól Przygotowanie Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą(...)szkl) ,solimy ,dodajemy paprykę ,kminek przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 40 min na wolnym ogniu. Kapustę siekamy ,dodajemy do mięsa ,zalewamy wodą (kapusta musi być zakryta wodą) ,gotujemy do jej miękkości. Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy kilka minut ,cały czas mieszając. Podajemy razem z ziemniakami i polewamy pozostałą śmietaną
R'n'G KitchenNietypowy przepis na kapustę - idealny dodatek do obiadu. Składniki: 1 główka kapusty, 1 cebula, 2 łodygi rabarbaru, 1 pęczek koperku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki cukru, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Wykonanie: Kapustę obrać, umyć, poszatkować, zalać wrzątkiem z solą i gotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojony rabarbar z cukrem. Cebulę obrać, drobno posiekać(...)poddusić na oleju z mąką , następnie włożyć do kapusty. Dodać posiekany koperek, przyprawy do smaku, wymieszać i przysmażyć
Tradycyjna Kuchniadaniu to Przyprawa do smalcu domowego firmy Rafex . Zapraszam :) Składniki : 1 paczka makaronu łazankowego 1 mała młoda kapusta 1 duża cebula 2 upieczone udka z kurczaka 1/2 łyżeczki Przyprawy do smalcu domowego firmy Rafex 3 łyżki ketchupu 4 łyżki masła 2 łyżki suszonego szczypiorku(...)pieprz, sól do smaku Wykonanie : Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie. Kapustę umyć i poszatkować , włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż zmięknie ( nie rozgotować ). Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki . Na patelni rozpuścić 4 łyżki masła wrzucić cebulkę i pokrojonego kurczaka. Dodać troszkę Vegety , pieprzu i przyprawy do smalcu domowego
Sama słodycz i szczypta chiliGołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule(...)jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1. Kaszę ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso
Kto ugości moich gości?Kotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku(...)łyżki bułki tartej sól, pieprz olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą
Symfonia smakowaTradycyjna, regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku(...)łyżeczka Bazyli 3 ząbki czosnku 3 goździki sól, pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć przez kilka godzin. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę i wraz z fasolą i włożyć do garnka. Cebulę obrać, naszpikować goździkami, włożyć również do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucić wędzonki , przyprawić do smaku i dogotować do miękkości
Tradycyjna KuchniaSposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli(...)seler pokrojone w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu zmięknięcia warzyw pod przykryciem
Kuchenne aromatypiersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa, średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera 500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut(...)wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera
królestwo garówPojawiły się już młode warzywa. Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić(...)pół,wsadzić do dużej miski i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos, marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki. Następnie doprawić solą i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone. Po podsmażeniu mięsa wkładać
MarciochaKucharzypodwawelskim grodzie i wtedy znalazła jakiś hotel. Dziś nie wie jaki to był hotel, ale pamięta, że gdy weszła do restauracji poczuła aromatyczny zapach ni pomidorów ni ...kapusty. Zamówiła to co tego dnia serwowała tamtejsza kuchnia. Podana zupa bardzo jej smakowała, choć nie była zbyt wyszukana. Kiedy odwiedziła mnie dziś, poczęstowałam ją ...zupą. Stwierdziła, że zna już taki smak(...)minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ? Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :) Składniki : 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki masła klarowanego 5 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier do smaku, oregano, tymianek
Proste PotrawyProste przepisy zawsze się cieszą dużą popularnością. Właśnie takiego przepisu szukałam, aby wykorzystać farsz z kapusty i grzybów. Pomysł zaczerpnęłam od Magdy i skorzystałam z komentarzy czytelników różnych blogów. Tak powstał poniższy przepis na paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 35g drożdży instant(...)wyłożonej matą lub papierem do poieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc samo przygotowanie
mojewypiekiinietylkosałatek? Surówka z pora z dodatkiem jabłka, marchewki i majonezu jest prosta i szybka w przygotowaniu. Inne propozycje surówek: surówka z marchewki Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z kapusty kiszonej i jabłka Przepis na łatwą i pyszną surówkę z pora: 1 por 1 jabłko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię