z kapusty - 1000 przepisów (strona:2/67)

Kapusta kiszona w domowym zaciszu 373

Kiszona kapusta jest chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników kulinarnych na całym świecie. Albo ją kochasz albo jej nienawidzisz. Albo jesz ją garściami, albo nawet nie możesz na nią patrzeć. Nigdy nie spotkałam się z rekacją „pomiędzy”. „Pomiędzy” rozpoczyna się, kiedy w grę wchodzi proces zakwaszania kapusty. To pozornie „prostackie” warzywo ma bowiem swoją „duszę(...)najbardziej „wyrafinowana” kapusta kiszona (wiem, że to brzmi jak oksymoron!) jest naturalnie fermentowana, tak jak wino. Zachowuje ona głęboki, ziemisty profil smakowy, naturalną chrupkość zielonej kapusty i bardzo zbalansowaną kwasowość. Masowo produkowana kiszona kapusta często nie jest naturalnie fermentowana. Przemysłowy dodatek, który przyspiesza proces zakwaszenia powoduje, że staje się ona kwaśna jak ocet i maziowata w teksturze. Rzadko

Jem więc Jestem
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 170

zapytaliśmy dzieciaczki jakie naleśniki chciały zjeść. Odpowiedź była jasna i prosta hehehehe na słodko. Jednak kiedy zaczęliśmy bardziej dopytywać to wybór padł na klasyczne krokiety z kiszoną kapustą. Wszyscy je uwielbiamy. Jednak chcieliśmy zrobić je nieco w bogatszej wersji. I tak też zrobiliśmy. Zamieszaliśmy nieco składnikami i wyszły przepysznie. Zobaczcie jak pięknie wyglądają i przeczytajcie przepis. Krokiety z kapustą kiszoną(...)Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę

vegetanie
Żeberka duszone w kapuście 179

Dzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej(...)smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy  PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy, przekładamy na patelnie, doprawiamy przyprawą do żeberek, papryką solą i pieprzem, podlewamy olejem i przesmażamy.    Część ugotowanej kapusty przekładamy na żeberka i razem przesmażamy, podlewając delikatnie wodą z kapusty by całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żeberka w kapuście 137

Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba(...)jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 184

się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki(...)jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 338

okazuje się Mąż, a już zwłaszcza taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :)))  A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce(...)płaską albo kilka  CALZONE  (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest planowana akcja, najlepszy efekt uzyskamy z kapustą wcześniej podgotowaną, doprawioną pieprzem i podsmażoną na oleju cebulką

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kapusta mieszana z fasolą 161

jest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym.Składniki:1 kg kapusty kiszonej1/2 główki małej kapusty białej2 cebulki2 marchewki1 mały seler1 pietruszka2 szklanki drobnej suchej fasoli100 g boczkusólmajeranekkminek w ziarenkachliść laurowyziele angielskie Sposób wykonania:1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka(...)podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości.2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować.4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 425

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty(...)smażenia (ok. 50 g)sól pieprzCiasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Słodka Strona
Postna kapusta z grzybami 207

Kapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż(...)sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :)Składniki:ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty,3 garście suszonych grzybów,1 większa cebula,3 średnie liście laurowe,1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru,sól, świeżo mielony pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab ze śliwką na kapuście 173

Pyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)SKŁADNIKI600g schabu bez kości100g wędzonego boczku300g kiszonej kapustyok 15 sztuk suszonej śliwki2 jabłka2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku(...)małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. Pyszny schab z kapustą i śliwką

Moje Kuchenne Rewelacje
Krokiety z kapustą i grzybami 170

Składniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy(...)bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo

Blondynka Gotuje
Modra kapusta 183

Modra kapusta Młoda kapusta zawitała właśnie do warzywniaków, więc aż szkoda nie zrobić z niej pysznego użytku! Modra kapusta to dodatek do obiadu najbardziej rozpowszechniony na Śląsku (modro kapusta), ale znany również w Wielkopolsce. Do przygotowania modrej kapusty nie potrzeba wielu składników - oprócz kapusty i przypraw dodaje się bowiem podsmażoną cebulkę i boczek. Znam przepisy, gdzie dodaje się np. jabłko(...)dziś jednak zdecydowałam się na klasyczną wersję modrej kapusty! A! I równie ważna rzecz podczas przygotowywania modrej kapusty - najlepsza jest na drugi dzień, kiedy już trochę odstoi, a smaki przypraw się zmieszają! Kiedy tak na nią patrzę, mam ochotę jeść ją z samymi kluskami - np. ziemniaczanymi!  Zobacz również inne przepisy na -----> kapustę Modra kapusta - przepis: Składniki: niewielka główka

Moje Qulinaria
Kapusta duszona z parówkami i lubczykiem 109

Kolejna kapusta na blogu, dzisiaj w wersji samodzielnego dania. Idealna na obiad lub ciepłą kolację. Pasuje zarówno do tłuczonych ziemniaków jak i wszelkiego pieczywa. Zapraszam też na : kapustę z papryką i białą kiełbasą                                kapustę z koperkiem do obiadu(...)kapustę z biała kiełbasą, jabłkiem i grzybami Składniki: 1 główka białej kapusty ( moja nie była bardzo zbita) 500 g parówek wieprzowych krótkich 2 dojrzałe pomidory kilka gałązek lubczyku 1 pęczek szczyoiorku 2 zabki czosnku 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i drobno pokroić, wrzucić do garnka,  zalać wodą, dodać soli, pieprzu i dusić

Gosia gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 203

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości  dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest(...)tyle dużo,że pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę.Kolorowo i zdrowo,zapraszam do przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty II 190

Prawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty. Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy,  więc polecam. składniki 2 porcjeok 250 g kapusty czerwonej kiszonej1 nieduża czerwona(...)pietruszki1 łyżka kaparów1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterkipapryka w płatkach do smaku3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia1 łyżka octu balsamicznego - lub do smakusólpieprzprzygotowanieZioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, kaparami, czosnkiem, dolać olej, ocet balsamiczny, sól i pieprz i płatki paprykowe do smaku. Smacznego

Stare Gary
Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą 169

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość witaminy(...)oraz mnóstwo soli mineralnych.  Składniki na farsz: 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy  2 szklanki kiszonej kapusty 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek  1 duża cebula lub dwie mniejsze 2-3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy sól morska gruboziarnista lub zwykła pieprz  Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. 1. Soczewicę opłukać i gotować

Apetyczna babeczka
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 167

Już nie wiem skąd się wziął pomysł aby w wolnowarze to Alzackie danie zrobić. Tak na prawdę,  jeżeli w przepisie jest kiszona kapusta i mięcho, to dla mnie sygnał że należy to wykonać w wolnowarze i będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej(...)się przepisem z  tej  strony składniki   1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki  sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g   kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki

Stare Gary
Duszona kapusta ze śmietaną 163

Jeśli lubicie od czasu do czasu podać do drugiego dania ciepłą jarzynkę, to ta kapusta z pewnością powinna Wam posmakować.Składniki:1/2 niedużej główki kapusty białej1 duża cebula2 łyżki masłaodrobina oleju2 liście laurowe5 kulek czarnego pieprzu50 ml bulionu (dowolnego)ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)sok z cytrynysiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę poszatkować.2. Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę.3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić.4. Dodać kapustę, liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem.Smacznego!!!Źródło: Eksplozja smaku

Kuchnia domowa Ani