Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba(...)jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić
UgotujmyTo.plsię za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki(...)jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennaokazuje się Mąż, a już zwłaszcza taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :))) A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce(...)płaską albo kilka CALZONE (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest planowana akcja, najlepszy efekt uzyskamy z kapustą wcześniej podgotowaną, doprawioną pieprzem i podsmażoną na oleju cebulką
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym.Składniki:1 kg kapusty kiszonej1/2 główki małej kapusty białej2 cebulki2 marchewki1 mały seler1 pietruszka2 szklanki drobnej suchej fasoli100 g boczkusólmajeranekkminek w ziarenkachliść laurowyziele angielskie Sposób wykonania:1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka(...)podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości.2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować.4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć
Kuchnia domowa AniDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty(...)smażenia (ok. 50 g)sól pieprzCiasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości
Słodka StronaKapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż(...)sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :)Składniki:ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty,3 garście suszonych grzybów,1 większa cebula,3 średnie liście laurowe,1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru,sól, świeżo mielony pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)SKŁADNIKI600g schabu bez kości100g wędzonego boczku300g kiszonej kapustyok 15 sztuk suszonej śliwki2 jabłka2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku(...)małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. Pyszny schab z kapustą i śliwką
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy(...)bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo
Blondynka GotujeModra kapusta Młoda kapusta zawitała właśnie do warzywniaków, więc aż szkoda nie zrobić z niej pysznego użytku! Modra kapusta to dodatek do obiadu najbardziej rozpowszechniony na Śląsku (modro kapusta), ale znany również w Wielkopolsce. Do przygotowania modrej kapusty nie potrzeba wielu składników - oprócz kapusty i przypraw dodaje się bowiem podsmażoną cebulkę i boczek. Znam przepisy, gdzie dodaje się np. jabłko(...)dziś jednak zdecydowałam się na klasyczną wersję modrej kapusty! A! I równie ważna rzecz podczas przygotowywania modrej kapusty - najlepsza jest na drugi dzień, kiedy już trochę odstoi, a smaki przypraw się zmieszają! Kiedy tak na nią patrzę, mam ochotę jeść ją z samymi kluskami - np. ziemniaczanymi! Zobacz również inne przepisy na -----> kapustę Modra kapusta - przepis: Składniki: niewielka główka
Moje QulinariaKolejna kapusta na blogu, dzisiaj w wersji samodzielnego dania. Idealna na obiad lub ciepłą kolację. Pasuje zarówno do tłuczonych ziemniaków jak i wszelkiego pieczywa. Zapraszam też na : kapustę z papryką i białą kiełbasą kapustę z koperkiem do obiadu(...)kapustę z biała kiełbasą, jabłkiem i grzybami Składniki: 1 główka białej kapusty ( moja nie była bardzo zbita) 500 g parówek wieprzowych krótkich 2 dojrzałe pomidory kilka gałązek lubczyku 1 pęczek szczyoiorku 2 zabki czosnku 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć i drobno pokroić, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać soli, pieprzu i dusić
Gosia gotujeSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest(...)tyle dużo,że pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę.Kolorowo i zdrowo,zapraszam do przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty. Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcjeok 250 g kapusty czerwonej kiszonej1 nieduża czerwona(...)pietruszki1 łyżka kaparów1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterkipapryka w płatkach do smaku3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia1 łyżka octu balsamicznego - lub do smakusólpieprzprzygotowanieZioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, kaparami, czosnkiem, dolać olej, ocet balsamiczny, sól i pieprz i płatki paprykowe do smaku. Smacznego
Stare GaryPyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość witaminy(...)oraz mnóstwo soli mineralnych. Składniki na farsz: 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki kiszonej kapusty 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula lub dwie mniejsze 2-3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy sól morska gruboziarnista lub zwykła pieprz Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. 1. Soczewicę opłukać i gotować
Apetyczna babeczkaJuż nie wiem skąd się wziął pomysł aby w wolnowarze to Alzackie danie zrobić. Tak na prawdę, jeżeli w przepisie jest kiszona kapusta i mięcho, to dla mnie sygnał że należy to wykonać w wolnowarze i będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej(...)się przepisem z tej strony składniki 1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3 - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki
Stare Gary