Proste i smaczne Składniki 4 plastry schabu 1 główka młodej kapusty 3 pomidory pęczek koperku sól, pieprz mąka Sposób przygotowania Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. … Czytaj dalej Schab duszony w młodej kapuście
czarrna od kuchniwymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też wie, czy przypadkiem w dawniejszych czasach weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko! Składniki: 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł 3 marchewki - 1 zł 2 pietruszki - 0,70 zł mały kawałek selera - 0,30 zł 2 cebule - 0,80 zł 1 kg ziemniaków(...)Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki i seler oraz przyprawy. Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając. Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu. Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Zalać w rondelku białym winem i dusić około 20 minut. Połączyć z resztą zupy. Dodać cukier i koncentrat. Gotować jeszcze około
zadanie-gotowanieminuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Swoją patelnię natłuszczam tylko raz - wlewam kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieram ręcznikiem papierowym. Składniki: 12 naleśników 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła 50g sera żółtego startego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli 2 jajka 200ml mleka 4 łyżki mąki ( używam(...)Młynu Kopytowa ) olej do smażenia Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut. Na środek naleśnika nakładam
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli 2 łyżki mleka do smarowania Rozpuszczam 6 łyżek masła, odstawiam(...)ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz. Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut. Piekarnik nagrzewam
Gotowanie i blogowanieIdealna sałatka. Mega szybka tania i smaczna. Porcelana Bogucice Martha platin Składniki: 1 kapusta pekińska 1 średnia marchew 1 mała cebula pieprz ziołowy, czarny, sól do smaku 3 łyżki majonezu mała kwaśna śmietana Wykonanie: Oczyszczoną kapustę przekrajamy wzdłuż na pół i drobno w poprzek. braną marchew ścieramy na tarce, cebulę siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy
Malinowe PocałunkiPyszna sałatka na stół karnawałowy i nie tylko :) Należy ją jednak przygotować niedługo przed podaniem, ponieważ po dłuższym odstaniu podchodzi wodą. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 opakowanie serka typu feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 2 pomidory posiekana świeża bazylia (lub suszona) 1 ząbek czosnku pieprz olej Sposób wykonania(...)Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać. 2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle uznania. 3. Ser pokroić w kostkę. 4. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, odrobinę oleju i zmiażdżony ząbek czosnku. Smacznego!!! Źródło: Agatka gotuje i smakuje
Kuchnia domowa AniKilka miesięcy temu prezentowałam tu ryżową sałatkę z kurczakiem, którą można zamówić w różnych chińskich jadłodajniach. Tym razem proponuję jej bardziej warzywne wydanie. Składniki : ok. 500 g kapusty pekińskiej podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasa 4-6 łyżek majonezu łyżeczka kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pieprz czarny łyżeczka soli + ewentualnie(...)doprawić przyprawami. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Jeśli pomijamy marynowanie mięsa, polecam dodać więcej kozieradki. Przerzucić kurczaka z przyprawami na patelnię i usmażyć. Przełożyć kawałki do salaterki. Kapustę pekińską poszatkować na drobno. Dodać do kurczaka. Kukurydzę odcedzić i dodać do kurczaka. Plastry ananasa pokroić na kawałki. Dodać do salaterki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Ewentualnie
Weekendy w domu i ogrodzieProste i bardzo smaczne danie. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 0,5 kilograma makaronu łazanki 0,5 kilograma wędzonego boczku 2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Kapustę kiszoną przekładamy do garnka,dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego,zalewamy wodą.Gotujemy pod przykryciem do miękkości(...)Ostudzoną odciskamy i kroimy.Boczek i cebulę kroimy w kostkę,na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy boczek i cebulę . smażymy do momentu aż cebula i boczek się zrumieni.Dodajemy pokrojoną kapustę i smażymy na małym ogniu przez kilka minut.Dodajemy ugotowany makaron.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smażymy jeszcze przez 5 minut
Bajeczna Kuchniapłynnej, polecam także: gołąbki z ryżem i gołąbki w dwóch wersjach: z kaszą gryczaną i w nowej odsłonie . Składniki: - 500g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 400g kapusty włoskiej - 100g ryżu (u mnie basmati) - 1 duża cebula - 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy - 0,5l bulionu - sól i pieprz do smaku - 600ml domowej passaty (lub ok400-500ml gotowej(...)kostkę cebulę, zeszklić ją. Następnie dorzucić mielone mięso i podsmażyć. Po kilku minutach wlewamy bulion, dolewamy także trochę wody, wsypujemy ryż i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i gotujemy jeszcze ok.5 minut. Dodajemy passatę, przecier pomidorowy i ketchup (gdy dajemy). Doprawiamy także solą i świeżo mielonym pieprzem. Gęstość zupy regulujemy ilością dolewanej wody w trakcie gotowania. Smacznego
Smaczne Zdrowegłówka kapusty młodej 1 puszka pomidorów całych 1 cebula szczypta kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 250 g młodych ziemniaczków małych koperek natka pietruszki kawałek kiełbasy ok 200 g 2-3 łyżki tłuszczu od pieczeni drobiowej Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, odcedzić, dodać posiekaną cebulę, lekko rozdrobnione pomidory z puszki, pokrojoną drobniutko kiełbasę i przyprawy tłuszcz (ja dałam
Gotowanie jest łatweJeżeli sałatka ma być posiłkiem a nie przystawką - zwiększmy ilość ryby - 2 płaty miruny ze skórą ( lub jeden duży ) *łyżeczka otartej skórki z cytryny pieprz sól - mała kapusta pekińska / sałata lodowa - 1 dojrzałe awokado - 4 jajka ugotowane na miękko - 1 ogórek szklarniowy - 2 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka(...)łyżki ciętego szczypiorku Rybę doprawiam solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smażę na oleju, studzę i delikatnie palcami rwę na kawałki. Kapustę szatkuję, awokado i ogórka kroję na cząstki, każde jajko tnę w 6 części. Na dużym półmisku układam sałatę, obkładam ją ciętymi warzywami, jajkami, rybą i ciętym szczypiorem. Składniki dressingu mieszam
kawawszklanceSurówka jest idealnym dodatkiem do ryb i dań mięsnych. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 cebula 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę lekko odcisnąć z soku, a następnie pokroić. Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych
magiczna kuchnia KasiSkładniki ćwierć główki kapusty czerwonej 2 jabłka garść zielonej pietruszki ,około 1 szklanki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 plasterki imbiru. Wykonanie Podawać pojedynczo listki, na koniec twardy owoc lub warzywo (np. kawałek jabłka, ) Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: liście zielonej pietruszki, ,jabłko,kapusta czerwona w kawalkach,pomarańcza ,imbir i tak na przemian do konca składników
w mojej kuchniJeśli więc ktoś będzie chciał wykorzystać przepis to proponuję poeksperymentować z czosnkiem marynowanym w oleju:) Może być bardzo ostro :) Składniki: filety ze śledzia ( ja użyłam tych ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1/2 słoiczka czosnku marynowanego w oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sól pieprz Wykonanie: Filety namoczyć w wodzie z dodatkiem octu ( na 1,5 litra(...)wody 1/4 szklanki octu), ja zaś swoje wyjęłam z zalewy i pokroiłam w paski. Do filetów dodaję poszatkowaną kapustę pekińską i marynowany czosnek pokrojony w plasterki.Kukurydzę osączam na sicie, część dodaję do sałatki, a resztę wrzucam do blendera i miksuję z majonezem i śmietaną. Sos doprawiam do smaku, polewam sałatkę i mieszam by wszystkie składniki były dokładnie pokryte sosem
Bea(u)ty kitchenmają też odkażające i przeciwzapalne działanie a także świetnie zabijają drożdżaki. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Garść pokrojonej w paski kapusty pekińskiej 3-4 plasterki sera brie z zielonym pieprzem 1 ugotowane na twardo jajko EKO 3 suszone pomidory z zalewy olejowej Mała garstka kiełków rzodkiewki łyżeczka nasion CHIA 2 łyżeczki żurawiny (w słoiczku, dosładzanej(...)Łowicz) 6 łyżeczek oleju ryżowego Odrobina soku z cytyny Przygotowanie: 1/ Na spód salaretki kładziemy pokrojoną kapustę pekińską, dodajemy pokrojone na 4 części jajko, plastry sera brie przekrojone na pół oraz pokrojony w paski suszony pomidor. 2/ W małej szklance mieszamy olej z żurawiną i odrobiną soku z cytryny a następnie polewamy nim sałatkę. Dodajemy kiełki rzodkiewki oraz posypujemy wszystko
Kuchnia PROzdrowotna