ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:277/361)

Faworki z mąki jęczmiennej 145

została zapożyczona z języka francuskiego. Faveur, znaczy wąska wstążeczka, tasiemka. Jak donoszą niektóre źródła, faworki przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. Mogą mieć różne kształty począwszy od wstążeczek po różyczki. W oryginalnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mąka pszenna, ja zmieniłam na jęczmienną i zamiast araku, dodałam kieliszek spirytusu. Dodatkowo musiałam dosypać 100g mąki, ponieważ ciasto było zbyt luźne

Leśny Zakątek
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 123

Jeśli macie w domu pomarańczę to możecie z jej słodkiego soku przyrządzić pyszny syrop pomarańczowy do naleśników.  Gotuje je się w gęstym syropie pomarańczowym. I

potrawyregionalne
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 149

Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składnikizaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej10 g mąki chlebowej żytniej90 g wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe730 g mąki pszennej chlebowej40

Stare Gary
Kwiatuszki z różaną konfiturą 86

francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej z jajkiem, żółtkami i śmietaną. • Zagnieść ciasto

To co kocham
Pistacjowe kopytka z zielonego groszku z estragonem 142

groszku. Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek  ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską do zielony grosze i estragon, no i pistacje;)  kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego jajko szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)masło świeży estragon sól Ziemniaki przeciśnij przez praskę groszek zmiksuj na gładka masę Przełóż na stolnicę i z mąką i jajkiem zagnieć ciasto. Podziel na trzy części i uformuj z nich wałki, potnij pod skosem na kopytka. Gotuj 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj z serem i natką lub z masełkiem

AZgotuj!
Chowder kukurydziany 154

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Cztery Fajery
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 140

Jeśli masz ochote zjeść coś naprawdę smacznego, a nie chce ci się spędzać pół dnia w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie :) Przygotowanie jest

kuchnia doski
Bouillon i zupa z czarnej rzepy 128

Zamek w Bouillon. Zupa z czarnej rzepy. Edyta Guhl. Bouillon, czyli bulion to pyszna, rozgrzewająca zupa, która chroni przed przeziębieniem, dodaje siły, a nawet może poprawić

dolcevitainmykitchen
Sztuka i jedzenie 128

sztuki tę barwę odkryli postimpresjoniści na czele z van Goghiem i Gauguin’em. Ich pomarańczowe obrazy to fantazja, ekspresja i energia różnych odcieni pomarańczy. Martwa natura z francuskimi powieściami i różą van Gogha , jego Wierzby o zachodzie słońca , Taras kawiarni w nocy – artysta udowadnia, że kolor pomarańczowy może pojawić się także tam, gdzie się go zupełnie nie spodziewamy(...)sposób pokolorować na pomarańczowo kuchnię pod koniec zimy? W naturalny sposób zrobią to marchewki, które przecież chętnie traktujemy jako motywy ozdobne współtworzące plastykę kuchenną. Taką w nieco rustykalnym stylu. Ciasto marchewkowe Proste i z dr owe ciasto marchewkow e może stać się naszym sposobem na przełamanie późnozimowej monotonii codzienności. Kolor i smak uzupełnią się wówczas doskonale. Ciasto marchewkowe Składniki : Ciasto

KulinarneImpresje.pl
Zielone kopytka z serowo-łososiowym sosem 145

musztardy francuskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Osobiście preferuję ziemniaki ugotowane dzień wcześniej:)  Szpinak podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków,  dodajemy do nich przestudzony szpinak i  wszystkie składniki zagniatając ciasto. Formujemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 180

roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki

Przepisy Aleksandry
Quiche ze szpinakiem i łososiem 150

Od dawna miałam ochotę na takie połączenie. Zainspirowana przepisem w "Moich smakach życia" postanowiłam zakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią

Pasja Smaku
Kuchnia francuska jest prosta :) 149

wiele przydatnych porad,  nie jest jedynie poradnikiem kulinarnym. To także pełna ciepła, inspirująca opowieść o życiu Mimi Thorisson, która swoje dzieciństwo spędziła w Hong Kongu i na Riwierze Francuskiej. To także opowieść o tym, że życie potrafi być piękne, a czas spędzony w kuchni nie jest czasem straconym. Pasja do eksperymentów kulinarnych towarzyszyła Mimi od najmłodszych lat, nie zmieniły(...)jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cukiniowo cytrynowe ciasto bez pieczenia 110

zblendowanej cukinii) 5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe sok z 1 cytryny Warstwa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 5 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody Spód: paluszki francuskie Brześć Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Miękką cukinię blendujemy na gładki mus.  Do musu z cukinii dodajemy do smaku cukier(...)puszystości i wykładamy ją na spód z ciasteczek. Blachę wkładamy do lodówki, aby masa jogurtowa całkowicie stężała. Na stężałą masę jogurtową wykładamy masę cukiniową, wygładzamy i wkładamy do lodówki. Ciasto po 24 godzinach jest bardzo łatwe do pokrojenia i co najważniejsze - pyszne! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Domowy makaron z truskawkami 144

Puszyste ciasto maślane z truskawkami Truskawkowe chipsy Truskawkowo waniliowa zebra Knedle z truskawkami Rolada bezowa z truskawkami Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Jogurt granatowo truskawkowy Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji Tort piankowo truskawkowy Domowe lody truskawkowe Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Sushi owocowe Ciastka francuskie z truskawkami

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania