ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:268/361)

Tarta z warzywami! 120

Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:) Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko

Kuchnia Pani Wiosny
Wegańskie brioszki 150

Brioszki mają opinię skomplikowanego francuskiego pieczywa, domagającego się poświęcenia sporej ilości czasu i wielogodzinnego chłodzenia. Niekoniecznie. Owszem, potrzebują odrobinę leżakowania w lodówce, jednak łączny wkład pracy potrzebny na przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe

Roślinna - blog wegański
Francuskie makaroniki cytrynowe 112

sylwestra podjąłem drugie podejście do francuskich makaroników z małą modyfikacją smakową. Stwierdziłem, że zamiast smaku czekoladowego spróbuję zrobić cytrynowy ale na tym samym przepisie co poprzednio . Chciałem też zobaczyć czy robiąc podobnie ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty

Kuchenne Wariacje
Domowa pizza na białym sosie! 186

miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.  Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy. SOS biały do pizzy: - 5 łyżek śmietany - 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej) - 1 ząbek czosnku - 1/4 szklanki białego wina - chili posiekane W/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej

SMYKWKUCHNI
PAIN BOUILLIE 164

Jest to tradycyjny francuski chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek. Zakwas: 22 dag mąki żytniej 450 ml wrzątki 1 łyżeczka płynnego miodu Ciasto: 35 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłej wody

Apetyczna babeczka
Sałatka z figami, serem wensleydale, soczewicą oraz musztardowym sosem. 129

wensleydale pochodzi z Wensleydale w północnym Yorkshire natomiast obecnie produkowany jest na terenie całej Anglii. Jego produkcję zapoczątkowali francuscy mnisi z rejonu Roquefort, którzy osiedli w Wensleydale. Produkowany z mleka owczego następnie krowiego, porastający niebieską pleśnią. Obecnie bardzo rzadko spotyka się ser wnesleydale z niebieską pleśnią. W smaku jest kremowy i trochę przypomina polski twaróg jednak jest twardy, lekko się(...)jedzony jako dodatek do tradycyjnego ciasta Bożonarodzeniowego lub jabłecznika. Mają nawet powiedzenie „an apple pie without the cheese is like a kiss without the squeeze” czyli - jabłecznik bez sera jest jak pocałunek bez przytulania. Hmmmm bardzo ciekawe:-) Składniki na 2 porcje: 4 dojrzałe figi 100g sera wensleydale 50g ugotowanej czerwonej soczewicy czubata łyżka musztardy francuskiej łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy

wysmienity
Zupa rybna z kluskami francuskimi 151

białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie: - 4 jajka - 4 łyżki miękkiego masła - mąka tortowa - sól Podstawą zupy rybnej jest wywar ugotowany na resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny(...)żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rybną podajemy z kluskami francuskimi i posypujemy natką pietruszki. Zupa rybna z kluskami francuskimi – bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa

mojewypiekiinietylko
Ganache z biszkoptem. 86

Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów czy deserów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukier. Zaś schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna

Kuchnia Beaty
Francuska tarta jabłeczna… 104

mój piekarnik nie za bardzo chce trzymać temperaturę i za pierwszym razem ciasto na spód za mocno się skurczyło i całość wyglądała średnio ładnie, ale też i dlatego, że pierwsza zniknęła w przeciągu może dziesięciu minut i o… Continue reading Francuska tarta jabłeczna

brunetkawkuchni
Quiche z kurczakiem i pomidorami 301

Danie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką. Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest wyjątkowo smaczne. Quiche doskonale sprawdza się na niedzielny obiad lub kolacje ze znajomymi. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 1000g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej

Pyry na Gaz
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 182

który pomimo podobnej nazwy nie ma nic wspólnego z naszą polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny

KUCHARNIA
Wędzone Ganache – wędzony krem czekoladowy z grilla 126

Ganache to francuska nazwa określająca połączenie kremowej śmietanki i czekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób

naRuszcie
Domowy sok marchwiowy z buraczkiem 170

Akurat siły dodała na zmaganie się z kolejną warstwą kurzu na szafkach pokojowych, pejzażem plam kafelkowych w łazience i przywęglonym piekarnikiem w kuchni. Sokiem delektowałam się w towarzystwie ciasteczek francuskich z marmoladą od BRZEŚĆ . No w końcu trzeba było jakoś nadrobić te utracone kalorie i nadwątlony sprzątaniem organizm ! Składniki na 2 szklanki: 4 marchewki - bardzo duże 2 jabłka - duże(...)resztki czysty odpad marchewkowy, który można potem wykorzystać do pieczenia ciasta, czy chleba . Następnie nakarmić maszynę pozostałymi warzywami i owocami. Otrzymany sok dokładnie wymieszać i przelać do szklanek. Pić od razu po przyrządzeniu - świeży ma najwięcej wartości odżywczych i jest najsmaczniejsz. Do szklanicy soku skusić się na ciasteczko francuskie z marmoladą - albo i dwa.. . - połączenie smaków będzie razem obłędne

Grunt to przepis!
Tarta z cukinią i szynką 157

U mnie cukinia wciąż na topie, tym razem w parze z tartą, którą pokochałam. Połączenie kruchego ciasta i warzyw robi na mnie niesamowite wrażenie smakowe. Nie

Pasja Smaku
Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami 151

wtedy bierze na ręce. Rodzice są stanowczy, dzieci mają jasno określone ramy. Mali Francuzi wiedzą, że np. wieczór jest dla rodziców i potrafią same się bawić. W efekcie tych francuskich metod wychowawczych dzieci są sto razy mniej „problematyczne” niż mali Amerykanie. Mały Francuz nie przerywa dorosłym, je z apetytem i zawsze mówi „dzień dobry”. Książka jest bardzo ciekawa - czytając(...)plusy i minusy, ale książkę bardzo polecam. Warto się zastanowić, który system wychowania jest nam bliższy, może coś warto zmienić? W książce autorka podaje przepis na bardzo popularne ciasto weekendowe pieczone wspólnie z dziećmi. Upiekłam je zmieniając trochę tu i ówdzie

Posadzone i zjedzone
Francuski klasyk: galette 173

przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania,  ciasto z jeżynami  to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest  to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a  galette . Co to takiego? Najprostsza z najprostszych, o francuskim rodowodzie, zyskała więc już poklask w wielu kręgach, mimo swego(...)wyborna! Na ciepło, z gałką lodów... Poezja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - to jest właściwa chwila. Przepis od  Patrycji , nie zawiera więc jajek. Margarynę zamieniłam na masło, dzięki czemu ciasto pięknie nim pachnie i smakuje, ale nie jest już bezlaktozowe. Nam to nie przeszkadza, alergii bowiem nie mamy. Dorzuciłam też trochę borówek amerykańskich, bo samych jeżyn wydawało mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepisy sylwestrowe. 15 pysznych pomysłów. 839

drożdżach – inne przepisy na pizze znajdziecie tutaj (klik)   Imprezowe parówki w chrupiącym cieście  Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej Chrupiące pieczarki w panierce Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską Imprezowa sałatka śledziowa Kolorowa sałatka z kabanosem   Cebulowe przekąski imprezowe Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa

Słodkie okruszki
Tarta z kremem czekoladowym i sezonowymi owocami 150

Kiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere,mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :)Czytaj więcej

bistro mama
Strogonow 127

Dzisiaj 1 grudnia, za oknem pogoda nie zachęca do wyjść. Czas na rozgrzewające danie Moja propozycja to pożywny gulasz z wołowiną. Strogonow to kombinacja kuchni francuskiej

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania