ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:271/361)

Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 180

smaku francuskiej tradycji :) Quiche Lorraine Potrzebujesz: Spód: 110g mąki 50g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 140g wędzonego boczku 75g sera Gruyere (lub innego wyrazistego, ja użyłam długo dojrzewającej Goudy) 2 jajka 1 żółtko 280ml śmietany (18%) szczypta soli 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
LConcept 13 Kraków 104

wpadłam co cudowne, ręcznie wyrabiane praliny, trufle, czekoladki, kolorowe makaroniki i domowe ciasta. Drodzy, tak właśnie wygląda miłość od pierwszego wejrzenia, a potem już było tylko „gorzej”. Delikatesy 13 Kolejne pomieszczenia przyprawiły mnie o zawrót głowy… Szlachetne oliwy, trufle, pasty truflowe, octy balsamiczne, wybór najlepszych francuskich i włoskich serów oraz wędlin. Kawy, herbaty, tradycyjne pieczywo, miody, ręcznie robione makarony. Istne

Kate's Kitchen
Knedle serowe z morelami 169

zmielony biały ser. Wsypuję kisiel, mąkę, wbijam jajka i zagniatam miękkie ciasto.  Odrywam po kawałku, nakładam połówkę moreli, lub całą mniejszą i formuję kluski.  Wrzucam na wrzątek, gotuję około 4 minut od momentu wypłynięcia. Podaję ze śmietaną i cukrem trzcinowym, można oprószyć cynamonem. lubicie francuskie tosty? zapraszam po przepis:) KLIK albo, chrupiące tosty z ricottą? KLIK

Takie tam pichcenie
Eklerki z kremem waniliowym i malinami 139

śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać, że jest naprawdę doskonały, a jego zdecydowanym plusem jest to, że nie wymaga dodatku masła, aby zachować odpowiednią sztywność. Eklerki każdy zna i lubi, więc polecam je na rodzinne uroczystości :) Ciasto: 180 g mąki pszennej 250 ml wody 80 g masła szczypta soli

Chocolate Muffin Blog
Francuskie gofry na początek. 121

Francuskie gofry z dom.sosem waniliowym,  z malinami i borówkami  inspiracja Robiłam dokładnie tak jak w przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz

More food, love and dreams
Sos karmelowy z maslem i sola czyli Slodki Czwartek odc.64 175

Pyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 116

Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię, rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse.W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek

Grahamka, weka i kajzerka
ŚLIWKI 135

kształt typowej węgierki. Skórka granatowoczarna z charakterystycznym jasnym nalotem. Miąż zielonkawożółty w niektórych miejscach niezbyt dobrze oddzielający się od pestki, soczysty i słodki. Najlepsze do jedzenia na surowo, do ciast mniej polecane z racji dużej zawartości wody. Można przeznaczyć je także na dżemy i powidła.  Mirabelka - małe kuliste owoce o złotożółtej barwie. Ich miąż jest miękki i szklisty, słodki(...)powidła.  Renkloda - odmiana francuska, owoc duży lub bardzo duży, kulisty nieco owalny. Skórka żółtozielona, dość gruba, w pełni dojrzałości żółta pokryta białym nalotem. Miąż żółty, miękki bardzo soczysty, słodki i smaczny, średnio dobrze odchodzący od pestki. Dojrzewają od połowy sierpnia. Można z nich robić kompoty i dżemy. Niezbyt nadaje się do ciast z uwagi na to, że łatwo się

Ciastka - domowe słodkości
Zupa cebulowa 87

Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i tradycyjnie sporządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym, z dodatkiem dużej ilości smażonej cebuli, pod grubą warstwą

PysiaGotuje.pl
Zupa serowa 148

zostawiała wystarczającą ilość kluch robionych ze zwykłego ciasta pierogowego , mogła być to również zupa serowa. Odkryję dzisiaj nasz rodzinny sekret. To przepyszna, gęsta zupa rodem z podlwowskich Maliczkowic. Moja nieznana mi babcia ją przygotowywała i tak samo robi moja mama. Zupa serowa, ale nie robiona na twardym serze, jak wersje francuskie czy znane z czeskich restauracji, serowa(...)Wystarczy boczek, najlepiej surowy wędzony. Kroję także cebulkę. Gdy ziemniaki się gotują, boczek powolutku wytapia się na bardzo niewielkim ogniu, pora z mąki i ciepłej wody zagnieść  elastyczne ciasto. Wodę dodaję stopniowo, czasem wchodzi mniej, czasem więcej. Formuję kulę z ciasta, następnie spłaszczam ją i rozwałkowuję. Kroję na pasy i następnie dosyć grube kluchy. Zresztą ich wielkość jest

I tu będę miała takie te
Lekkie ciasto jogurtowe 112

doskonałe z dodatkiem konfitury malinowej, z kubkiem kakao lub jako podstawa tostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki: (na małą keksówkę) 1 1/3 szklanki

Cakes By Kejt
Francuskie cudo! 124

podawane na ciepło, równie dobrze smakują na zimno. Tarty to takie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól

Kuchnia Pani Wiosny
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 179

Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt.  Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo wysmażonej konfitury truskawkowej

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania