Fajne, smaczne i bardzo proste ciasteczka z twarogu sernikowego, w smaku przypominające trochę ciastka francuskie. SKŁADNIKI: 150 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli twaróg jest rzadki) 3 łyżki cukru z wanilią 1 szkl twarogu sernikowego (z wiaderka) szczypta soli jajko do posmarowania ciastek (może być samo białko) cukier kryształ do posypania ulubiona konfitura(...)mnie jagodowa) ewentualnie 1 banan 1. Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Ciasto rozwałkować na ok 4 mm. 2. Rurki z konfiturą jagodową : rozwałkować okrąg, podzielić na trójkąty, przy szerszym końcu wyłożyć konfiturę, zwinąć rurkę. 3. Trójkąty z bananem : banana pokroić na plasterki, z ciasta wycinać kwadraty
Kto ugości moich gości?kilkoma łyżkami waniliowego cukru pudru i polałam nimi pierożki. Recenzje? Pozytywne- KonQbek docenił ciasto i rozmiar pierożków. Jeśli jednak chcecie, żeby wasze pierogi były bardzo miękkie to zróbcie ciasto tylko z mąki i wody. A wy jakie pierogi lubicie najbardziej? Pierożki jedliśmy jeszcze dziś na śniadanie, bo 80 to liczba, która przerosła rodzinę- szczególnie, że ja nie jadłam dużo(...)pojechaliśmy na pchli targ, gdzie udało mi się upolować piękny drewniany koszyk (za 5zł) i trzy talerze (po złotówce sztuka). W domu okazało się, że talerze wyprodukowane są przez francuską firmę K & G Luneville- istniejącą od osiemnastego wieku i będąca swojego czasu Fabryką Królewską Króla Polski (za anglojęzyczną wikipedią ). Logo świadczy o tym, że wyprodukowano je po 1968 roku
les mirabellesDziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej
Kulinarne przygody GatityNaszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli
Kolizje SmakówDość dawno nie publikowaliśmy już przepisów na kaczkę, warto więc trochę poszerzyć ich katalog. Dzisiaj będzie coś z kuchni francuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu(...)orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia
Kulinarna Pokusazwykle robiłam na oko i nie spisałam sobie proporcji. Jako, że jutro Święto Trzech Króli, a pozostało mi jeszcze maku i wszyscy w domu są przejedzeni wszelkimi ciastami ciasteczkami, stwierdziłam, że wykorzystam ten fakt i jeszcze raz tym okresie świątecznym przygotuje makówki, tym razem nie takie zabiegane. Składniki: wek krojony* 30 dag zmielonego maku 2 litry mleka(...)łyżki miodu 4 łyżki cukru** 100 g rodzynek 80 g płatków migdałowych (bądź posiekanych) 80 g orzechów włoskich 80 g orzechów laskowych wiórki kokosowe do ozdoby * wek = bułka paryska (francuska) , można też użyć pokrojone bułki pszenne lub chałkę **Jeśli wolicie mniej słodkie rzeczy można całkowicie zrezygnować z cukru, najlepiej dosłodzić wedle własnego upodobania. Przygotowanie: Mleko zagotować z cukrem, miodem
My sweet a lifeminut, żeby odpoczęło. Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich przygotowany farsz. Ciasto nie wysycha, nie klei się. Do końca jest miękkie. Pięknie zawija się pierogi, nie pęka i nie rozchodzi się. Podczas gotowania pierogów (około 1-2 minut(...)półmisek nie sklejają się. Nie ma więc potrzeby dodawać oleju do wody do gotowania pierogów. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Grażynki. Wyczytała go w książce " Kuchnia polsko-francuska" Antoniego Teslara Polecam ten przepis, bo łatwy, bo pierogi wychodzą SUPER, bo... warto. Powodzenia i życzę SMACZNEGO Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz
Kuchnia u KrysiLubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a
W kuchni Karmel-itkipierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber, prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. HamelmanaPrzepis i rysunki z bloga AmberFougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„J. HamelmanSkładniki na 2 chlebkipâte fermentée122 g mąki chlebowej79 g wody3 g soliszczypta drożdżyciasto właściwe320
Stare Garykońca jest prawdziwa prawda w tym, co ktoś napisał. Co nie zmienia faktu, że natrafiłem, moim amatorskim zdaniem, na bardzo dobry przepis niejakiego Raymonda Blanc’a, znanego francuskiego szefa kuchni. Z racji tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego(...)trafił póki co na szczyt mojej króciutkiej listy deserów. Wykonanie jest dość proste ale i czasochłonne. Niemniej jednak warto wytrwać do końca i skosztować kruchej tarty cytrynowej Raymonda. Ciasto kruche: 120 g masła o pokojowej temperaturze 75 g cukry pudru przesianego przez sito 3 żółtka 250 g mąki 2 łyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy: 5 średnich
Right Behind The KitchenQuatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim. Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana do potrawa
Kulinarne przygody GatityKrucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia
Pociąg Do KuchniEksperymentów ciąg dalszy. Koncepcja była już od dawna ułożona w mojej głowie, brakowało jedynie czasu. Wczoraj wieczorem miałam go aż nadto, postanowiłam więc zabrać się
W poszukiwaniu inspiracjitrafił na początku XVII wieku dzięki francuskiemu podróżnikowi i odkrywcy Samuelowi de Champlain. w Polsce pojawił się około 1730 roku. Źródła historyczne podają, że w 1612 roku, kolonizujący Kanadę francuscy osadnicy przeżyli klęskę suszy dzięki dzięki tej roślinie, trzy lata później, w 1615 roku, papież Paweł V poświęcił topinambur jako roślinę chroniącą ludzkość przed głodem i chorobami. Obecnie topinambur(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukinii na grilla, tym razem pojechały ze mną do znajomych na grilla. Tak, jak już wspomniałam powyżej uwielbiam cukinię , można ją nafaszerować, można ją dodać do ciasta, można z niej zrobić placki. Jak widać można z niej zrobić same pyszności na różne strony. Tym razem jadąc do znajomych chciałam ją zabrać jako dodatek do dań z grilla. Pomysłów(...)się bardzo dobrze spisał. Ruloniki z cukinii na grilla 2 długie, ale nie za duże cukinie kilka suszonych pomidorów patyczki do szaszłyków sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy ( u mnie krem z gorczycy z miodem ) pół łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku szczypta chilli Cukinię umyłam zimną wodą, odcięłam końcówki. Cukinię pokroiłam w długie plastry
Kuchnia na wzgórzuParę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany(...)pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej.Tradycyjnie Czak Czak powinien mieć formę piramidy .U mnie jest w innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć [ 1 opak.] 100 g cukru 200 g miodu
Moje domowe kucharzenieCzasami są takie dni, że nie wypędzicie mnie z kuchni, no chyba że siłą lub ewentualnie może mi zabraknąć produktów :), kończę robić drożdżówki a francuskie fugassy już czekają w kolejce :). Lubie kucharzenie, czasem przesadzę i zrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem!. No cóż(...)każdy ma jakiegoś bzika.... Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: słoik konfitury z dyni cukier puder 1. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże
Apetyczna babeczkałyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier(...)miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki
Czerwona Porzeczka