Tarta na zamówienie dla mojej przyjaciółki Aurelii. Że tak powiem truła mi du... już od dawien dawna. W końcu uległam :) Tarta idealna z sezonowymi owocami.Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :)Składniki na spód o śr. 24 cm:200 g mąki pszennej (przesianej)2 łyżki cukru(...)preferencji)można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytryn1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)Dodatkowo:+ 2 cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny
Bon Appetit Małgorzatypółkę ogłaszająca wszystkim klientom, że w tym tygodniu mogą na niej znaleźć wspaniałe francuskie przysmaki. Tym sposobem zapakowałam do koszyka kozi niefermentowany ser. Tak, głównie dlatego, że jeszcze go nie jadłam ;D Szperałam, szperałam i znalazłam się w alzackiej kuchni, gdzie na bazie chlebowego ciasta wypieka się tam cienkie tarty. Tradycyjne zawierają śmietanę, boczek i cebulę, ale owy kozi
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu 0,5 łyżeczki
Made By Mom And Sondzisiaj dla Was propozycję na ni to chlebka ni ciasto :)Do jego upieczenia użyłam foremki sylikonowej do babki ale można go upiec w keksówce.Taki chlebek wybornie smakuje z masłem i np: dżemem na śniadanie a także do kawy, jest delikatny i lekko wilgotny.Nadaje się również na tost francuski. Do chlebka użyłam ekologicznej i bezglutenowej mąki kukurydziane od firmy(...)Wykonanie : Do ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i 3 łyżki mąki pszennej, odstawiamy do podrośnięcia rozczynu.Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą i pszenna, dodajemy żurawinę i zarabiamy ciasto, dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy tak około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, jeśli Wam się spieszy miseczkę można postawić przy grzejniku. Wyrośnięte ciasto
Sama słodycz i szczypta chilisobą na piknik do parku bądź lasu, wystarczy, że w domu przygotujecie tosty, owoce spakujecie do pudełeczka, a podczas pikniku, każdy może przygotować na swój ulubiony sposób tosta francuskiego. Szczególnie dla najmłodszych pociech to idealny posiłek, bo mogą sobie wybierać dowolne owoce, takie jak lubią i mieć mały ale jednak, wkład w przygotowanie posiłku. Te tosty to też ulubione danie(...)wanilią, dodaj do miski. Dodaj miód. Całość zagniataj. Ciasto powinno być długo wyrabiane minimum 30 min. Odstaw na 1 godzinę. Przełóż do formy do pieczenia na chałki, jeśli takiej nie masz, zapleć warkocz i piecz na blaszce. Temp. 180 stopni C. Czas: 1 godzina Chałkę studzimy całkowicie. PRZEPIS NA TOSTY FRANCUSKIE: - 3 łyżki Optima Omega 3 - 1 szklanka mleka
SMYKWKUCHNI04.04.2018 Delikatna słodka przekąska, zawsze znajdzie zwolenników w Waszych domach:)) W związku z tym szczerze polecam słodkie tosty francuskie, u mnie się sprawdziły w 100%. Składniki
gotuj ze mnągrube i brzydkie. Jeśli szukacie idealnego przepisu na naleśniki CREPES czyli cieniutkie naleśniki francuskie to przepis jest TUTAJ . Bardzo go polecam. Ale jeżeli szukacie przepisu bez laktozy to dziś właśnie taki Wam serwuję. Naleśniki na wodzie, a nie na mleku. 5 ZASAD PRZY ROBIENIU NALEŚNIKÓW - ciasto przed smażeniem odstaw na minimum kwadrans, w amerykańskich książkach z przepisami na naleśniki
SMYKWKUCHNIQuiche to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Od tarty różni się tym że zalana jest masą śmietanowo-jajeczną. Jej niewątpliwą zaletą jest to że każdy może ją upiec ze swoimi ulubionymi dodatkami i zawsze będzie pyszna! Składniki : ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżeczki papryki w płatkach 2 łyżki kwaśnej śmietany sól nadzienie: 500g piersi z kurczaka masło klarowane
Pyry na GazSłynne, francuskie naleśniki Suzett z pomarańczami. Wzbogaciłam je o twarożek i orzechy, słodkie, pachnące i wręcz wyśmienite. Polecam na śniadanie lub podwieczorek. Naleśniki podałam na pięknym stoliku wygrawerowanym przez sklep internetowy ePrezenty.pl(...)Składniki ciasta : 150 g mąki pszennej 1 duże jajko szczypta soli 200 ml mleka 50 ml wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Mariolienergię. Rezultat będzie nagrodą za cierpliwość i wytrwałość w poszukiwaniu idealnej przyjemności. FRANCUSKIE BAGIETKI - HOMEMADE FRENCH BAGUETTES 5 1/2 filiżanek mąki (użyłam mąki typu 450) 2 łyżeczki soli 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 filiżanki ciepłej wody (temp. ok. 35 stopni) ETAP 1 - przygotowanie ciasta Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najniższych obrotach przez
KUCHARNIASłoiczek konfitury pomarańczowej (u mnie francuska konfitura z dodatkiem imbiru) Garść orzechów włoskich 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim dno formy
Kulinarne InspiracjeCzasem gdy mam zly dzien lubie zamknac sie w kuchni i cos upichcic. To ciasto jest wlasnie wynikiem takiego szybkiego odreagowania. Zamiast zloscic sie na czlonkow mojej rodziny spozytkowalam energie w bardziej przyjemny sposob. Przepis na ten marmurek czekoladowy pochodzi z francuskiej ksiazki "Chocolat". Polaczenie czekolady z aromatem pomaranczy jest ostatnio moim ulubionym zestawieniem. Te dwa smaki wspaniale przenikaja
Przysmaki Karolkismaku francuskiej tradycji :) Quiche Lorraine Potrzebujesz: Spód: 110g mąki 50g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 140g wędzonego boczku 75g sera Gruyere (lub innego wyrazistego, ja użyłam długo dojrzewającej Goudy) 2 jajka 1 żółtko 280ml śmietany (18%) szczypta soli 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto
Kuchnia w Słońcu Skąpanawpadłam co cudowne, ręcznie wyrabiane praliny, trufle, czekoladki, kolorowe makaroniki i domowe ciasta. Drodzy, tak właśnie wygląda miłość od pierwszego wejrzenia, a potem już było tylko „gorzej”. Delikatesy 13 Kolejne pomieszczenia przyprawiły mnie o zawrót głowy… Szlachetne oliwy, trufle, pasty truflowe, octy balsamiczne, wybór najlepszych francuskich i włoskich serów oraz wędlin. Kawy, herbaty, tradycyjne pieczywo, miody, ręcznie robione makarony. Istne
Kate's Kitchenzmielony biały ser. Wsypuję kisiel, mąkę, wbijam jajka i zagniatam miękkie ciasto. Odrywam po kawałku, nakładam połówkę moreli, lub całą mniejszą i formuję kluski. Wrzucam na wrzątek, gotuję około 4 minut od momentu wypłynięcia. Podaję ze śmietaną i cukrem trzcinowym, można oprószyć cynamonem. lubicie francuskie tosty? zapraszam po przepis:) KLIK albo, chrupiące tosty z ricottą? KLIK
Takie tam pichcenieśmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać, że jest naprawdę doskonały, a jego zdecydowanym plusem jest to, że nie wymaga dodatku masła, aby zachować odpowiednią sztywność. Eklerki każdy zna i lubi, więc polecam je na rodzinne uroczystości :) Ciasto: 180 g mąki pszennej 250 ml wody 80 g masła szczypta soli
Chocolate Muffin BlogFrancuskie gofry z dom.sosem waniliowym, z malinami i borówkami inspiracja Robiłam dokładnie tak jak w przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz
More food, love and dreamsPyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu
Dzieje kuchennej WiewióryKonwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię, rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse.W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek
Grahamka, weka i kajzerka