Dutch baby z malinami, porzeczką i jagodami! Czym jest dutch baby? To w telegraficznym skrócie naleśnik z piekarnika. Ale nie jest to do końca taki
SMYKWKUCHNIFrancuskie bagietki - ćwiczenie czyni mistrza- Kupiłam upragnione od dawna foremki do bagietek ... no i sie zaczeło testowanie przepisów..... Nie pytajcie ile napiekłam bagietek....zapasu bułki tartej mam na najbliższe pół roku! Szukałam wszedzie. Wypróbowałam wszystkie przepisy dostepne w mojej biblioteczce(...)było to! Okazało sie ze przepis czekał na mnie u Doroty na blogu Moje wypieki . Przepis genialny praktycznie nic nie zmieniałam tylko dodałam wiecej soli i dłuzej popracowałam z ciastem. Bagietki genialne. Polecam :) Przepis na 4 bagietki - szklanka mleka - 2 łyżeczki masła -2 łyżeczki cukru - szklanka wody w temperaturze pokojowej - 8 g suchych drozdzy lub 16 g świeżych (używając świeżych
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktylko jarmużu i buraków, nie pije tylko herbatki z czystka, którą dosładzam ksylitolem. Zasadę mam taką: na co dzień cukru nie używam prawie w ogóle, ale jak już upiekę ciasto raz na dwa tygodnie, to z normalnym cukrem, ewentualnie z brązowym. Pisałam w tym moim poście, że na "lunch" w pracy jem często to, co zostało mi z drugiego(...)domu z dodatkiem mięsa, drugiego dnia odgrzana w pracy. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przepis podejrzałam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a, w rozdziale poświęconym kuchni francuskiej. Składniki: 200 g ryżu (dowolnego, najlepiej basmati) 2 mniejsze cukinie 2 średnie cebule 2 łyżki masła (w oryginalnym przepisie - kaczego tłuszczu) 1 łyżka oliwy ok. 500 ml wywaru
bistro mamaFrancuskie kluseczki - przepis 3 jaja 2 łyżki masła szczypta soli mąka, około 1 szkl. Masło utrzeć z solą. Białka ubić na pianę. Do masła dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierając. Dodać bianę i mąkę - tayle, żeby ciasto nie było rzadkie. Ciasto kłaść na gotującą się wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki. Gdy kluski wypłyną na wierzch, poczekać
kolorowotorcikowoFrancuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam! Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody 100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać(...)Przykryć folią lub szmatką i zostawić na 6-8 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto: 310 g wody w temperaturze 32-35ºC 180 g zaczynu (zostanie nam kilka łyżek) 370 g mąki pszennej 30 g mąki pszennej razowej 10 g soli 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 2 g drożdży świeżych W misce wymieszać 370 g mąki pszennej
Przepisy na domowy ser i chlebInspirację na przepis zaczerpnęłam z francuskiej strony. Po ujrzeniu na niej zdjęcia warkocza, postanowiłam go zrobić :) Tam warkocz był z Nutellą, ale ja akurat Nutelli nie małam więc poradziłam sobie inaczej :) Pierwsze podejście było totalną klapą... Wszystko szło gładko do momentu, gdy nie włożyłam do piekarnika. Nie napiszę, co zobaczyłam po 10 minutach... :) Tak się zdenerwowałam (poważnie!), że nie mogłam(...)tego zostawić na inny dzień. Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChyba najprostsze ciastka na świecie. A do tego przepyszne więc znikają w oka mgnieniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 25dag sera białego 25 dag mąki pszennej
Cukiernia PychotkiMiękki, biały chleb na tradycyjnym francuskim zaczynie. Zadziwiająco delikatny, pachnący masłem. Używamy w tym przepisie pate fermentee dzięki czemu chleb zyskuje niepowtarzalną strukturę i charakter. Dla nas chleb z wyższej półki, ale prosty w przygotowaniu. Polecam na nadchodzące święta. Dodatkowo upiekłam go w doniczce, więc będzie pięknie ozdabiał nasz wielkanocny stół. Tu znajdziesz jak przygotować doniczkę(...)pieczenia. Pate fermentee 90 ml wody o temperaturze pokojowej 1,5 g drożdży instant 113 g mąki pszennej uniwersalnej 2 g soli Ciasto właściwe 283 g mąki chlebowej 7 g soli 21 g cukru 2 g drożdży instant 1/2 szklanki tłustego mleka 1/2 (115g)szklanki miękkiego masła Przygotuj Pate fermentee : Połącz wodę, drożdże, mąkę i sól. Zamieszaj dokładnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktrafił na początku XVII wieku dzięki francuskiemu podróżnikowi i odkrywcy Samuelowi de Champlain. w Polsce pojawił się około 1730 roku. Źródła historyczne podają, że w 1612 roku, kolonizujący Kanadę francuscy osadnicy przeżyli klęskę suszy jedząc dziko rosnący topinambur, trzy lata później, w 1615 roku, papież Paweł V poświęcił go, jako roślinę chroniącą ludzkość przed głodem i chorobami. Obecnie topinambur(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić
Cztery FajeryKolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne(...)wcześniej parę razy, ale pizza nigdy mnie nie zachwyciła dopóki nie spróbowałam wersji na grubym spodzie. Polecam każdemu :) Na koniec deser, który był moim hitem w sierpniu, czyli tosty francuskie. Jadałam je bardzo często w przeróżnych kombinacjach i każda była pyszniejsza od poprzedniej. Przepis na nie można znaleźć tutaj. Pierwszym ulubieńcem pielęgnacyjnym jest mydło z Aleppo. Pierwszy
wegujemyCrème pâtissière. Co to takiego? To francuski klasyk, który zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się cukiernictwem. Smakuje trochę jak klasyczny krem budyniowy, składniki również są podobne. Jednak jego konsystencja i "zachowanie" na wypieku jest zupełnie odmienne! Jakoś nigdy nie było mi z nim po drodze, zawsze inne przepisy czekały na wypróbowanie. Przełamałam się i absolutnie nie żałuję(...)Małżonkowi też zasmakował, a uwierzcie mi, komplement z jego ust to najwyższe wyróżnienie! Krem wyszedł bardzo dobry. W połączeniu z kakaowym kruchym ciastem i pysznymi malinami wychodzi doskonały deser. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady :) Składniki: CIASTO: 90g zimnego masła 100g cukru pudru 180g mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka kakao KREM: 300ml mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej
Cakes By KejtMoje Wypieki i Desery i był to słuszny wybór. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki(...)galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy brązowym lub białym cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika
Smakowity Blog Kulinarnysetki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki pysznych dań z rejonu kuchni bliskowschodniej, włoskiej, francuskiej, polskiej oraz tak zwanej fusion. Życzą Wam, aby kolejny rok obfitował w cudowne zapachy i wyrafinowane smaki, tworzone w zaciszach Waszych kuchni. Życzę Wam, abyście zawsze znaleźli czas na wspólne(...)miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu 6. Mąkę mieszamy z cukrem
Słodki KompromisHasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze
W kuchni Karmel-itkikuchenne wykonane z drewna. Łyżeczki, łyżki,chochle czy pędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych. Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem
Magiczne Życie Marty