pozwolenie na serwowanie czegokolwiek księciu? Inne źródła mówią zatem, że potrawa powstała dwa lata później i jest dziełem monsieur Josepha, właściciela restauracji Matrivaux. Miał on dostarczyć naleśniki aktorom Komedii Francuskiej, jako jadalne rekwizyty. Aby ułatwić sobie zadanie, monsieur Joseph zamiast zwyczajnie odgrzać naleśniki, po postu je podpalił, przy okazji dodając dodatkowe widowisko do przedstawienia. Imię zaś powstało od pseudonimu artystycznego(...)masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego
Przepysznik - BLW i nie tylkodrożdży instant 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Jajka roztrzepać i dodać tyle mleka, by otrzymać 200 ml płynu. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 8 części, z każdej uformować kulki i układać obok siebie w formie keksowej (u mnie 22 cm). Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem(...)razu na ciepło, ale część zostawcie do zrobienia grzanek. Ja czasami piekę brioszkę tylko po to, by ją odstawić lub nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie. SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU /cytuję za Beą / 20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy
KUCHARNIAFugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę. Składniki na jeden bochenek fugasse: 35 dag mąki pszennej 3,5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłej wody 3 łyżki(...)wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść na kształt podłużnego wałka. Blat kuchenny oprószyć mąką, ciasto połączyć z pokrojonymi
Apetyczna babeczkadlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam(...)pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.Miękkie masło rozcieramy.Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni układamy
Słodkie Przyjemnościtostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb nazywa się właśnie francuski. Tak się nazywał na blogu, na którym podejrzałem przepis ( www.przepisnachleb.pl ) więc i ja go tak nazwałem. Swoją drogą niezła strona, będę więcej chlebów stamtąd testował. A wracając do nazwy to pewnie(...)będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym
Marder&Marder Manufacturemoich pasji kulinarnych i fotograficznych zeszło na dalszy plan. Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam(...)bycie odbiorcą tych wszystkich apetycznych treści mi nie wystarcza, dziś dzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach.Składniki:ciasto na tartę1 szklanka mąki krupczatkiszczypta soli85g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna kisz1 jajko100ml śmietany 18%szczypta soliszczypta pieprzupozostałe składniki2 gruszkipołowa sera camembert2 garście orzechów włoskich3 gałązki świeżego tymiankudodatkowoforma na tartęmasło
W kuchni wieczoremPłatki owsiane u nas nadal rządzą. Dziś w postaci pysznego słodkiego rarytasu, który może być bezglutenowy , jeśli uda nam się kupić bezglutenowe płatki owsiane . Mnie się
Kawa z mlekiemmają w sobie język włoski, francuski i hiszpański takiego, że w tych językach nawet „pierdnięcie” brzmi ładnie. No przecież te całe gnocchi to nic innego jak NASZE kopytka, tyle że dziabnięte widelcem, ale w sumie jak miałabym to nazwać ” batatowe kopytka dziabnięte widelcem”, sami rozumiecie… Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g ugotowanych batatów(...)utłucz” razem z bananami na jednolitą masę Dodaj pozostałe składniki i wyrób najlepiej ręcznie na jednolita masę, w razie potrzeby podsyp mąką ale tylko do momentu aż ciasto przestanie się kleić, bo ma być delikatne, a jak przesadzisz z mąką to wyjdą twarde gluty Ciasto podziel sobie na części dla ułatwienia pracy, z każdej uformuj wałek i potnij
greenscarfprzesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 10-12 minut w 180 st. C.Ostudzić.Kremówkę ubić(...)niemalże zbrodnia, że mieszkam w Danii tyle czasu, a jeszcze się tam nie wybrałam. A ponieważ hotel zaoferował nam darmowe wejściówki, grzechem byłoby nie skorzystać. Zabraliśmy ze sobą francuskich praktykantów (biedaki, potwornie się nudzą) i bawiliśmy się naprawdę wyśmienicie. Do tego pogoda była całkiem znośna, więc był to naprawdę udany dzień. Po powrocie padłam jak mucha - jednak bycie na nogach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodatek idealny do gulaszu jak i pieczonego mięsa - kluski francuskie kładzione przygotowane z mąki, mleka, masła klarowanego i jajek. Proste do przyrządzenia, miękkie i bardzo smaczne! Jasne w kolorze oraz delikatne w smaku :) Składniki na 3-4 porcje: 1,5 szklanki mąki pszennej (około 220 g) 1/2 szklanki mleka 3 jajka (rozmiar m) 3 łyżki masła klarowanego (60 g) sól(...)wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Do masy na kluski wsypać pozostałą mąkę oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Za pomocą łyżki (lub łyżeczki) nakładać porcje ciasta do wrzącej wody. Najlepiej nakładać niewielką ilość ciasta, a także należy pamiętać o tym, aby za każdym razem
Ugotowaćprzepisu na opakowaniu. Smak był niesamowity. Od tamtej pory mąż ciągle wspominał ich smak. Dziś mu je zrobiłam i on jeszcze o nich nie wie. "Prawdziwy brioche - klasyczny francuski chleb drożdżowy, bogaty i złoty z masłem i jajkami, mający cienką jak papier skórkę i jedwabisty, delikatny miękisz - to rzadka i cudowna rzecz. Ale tak wyjątkowe, brioche nie jest trudne(...)zrobiłam na środku dołek. Do środka wlałam ciepłe mleko, przestudzone rozpuszczone masło, miód i wkruszyłam drożdże. Odstawiłam na 15 minut. Zaczyn urósł. Wsypałam sól i wbiłam jaja. Zagniotłam ciasto. Wyrabiałam 10 minut ręką. Przykryłam ściereczką i włożyłam na noc do lodówki. Rano ponownie wyrabiałam ciasto 10 minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 2 godziny ( można krócej). Rozgrzałam piec
AZgotuj!Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu. Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz(...)koperkiem i połową startego sera. Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę . Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku. Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera. Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie. Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową. Podajemy
Kulinarny karnet Christopherarozmaryn i cynamon 9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny… 10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe z truskawkami) 11. Co powinnam zmienić na swoim blogu?-jesli taki Tobie się podoba to NIC)) Pytania z bloga Kulinarne zmagania(...)makaronem 2. Które danie sprawia Ci największą trudność? Te, których jeszcze nie zrobiłam… 3. Jaka kuchnia jest bliska Twojemu sercu? (Polska, włoska, tajska, francuska, itd.) włoska 4. Z czego czerpiesz inspiracje kulinarne? internet/książki/programy kulinarne 5. Jaka czynność kuchenna sprawia Ci najmniejszą przyjemność? krojenie
Mia Cucina SofietaUwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawszystkich łasuchów. W ciastkach co prawda nie ma żadnych smaków świątecznych (może suszona żurawina? Choć mi osobiście się ona nie kojarzy ze Świętami), ale nazwa zobowiązuje. Nie znam francuskiego, ale wujek Google podpowiada, że Noël oznacza wszystko, co z Bożym Narodzeniem związane: kolęda, prezent gwiazdkowy, gwiazdka... aż po Boże Narodzenie właśnie. Same ciasteczka w smaku są bardzo dobre. Szczególnie smaczne(...)mikserem z cukrem (ok. 2 min., aż masa stanie się jasna i puszysta). Dodać mleko i ekstrakt, zmiksować. Dodać mąkę, sól, ponownie zmiksować. Dorzucić orzechy i żurawinę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować z każdej rulon o dł. 20 cm i średnicy 5 cm. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Piekarnik nagrzać
Słodkie inspiracje