ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:296/361)

Truskawkowe studio 144

wierzchu. Wersja z masełkiem Wersja z Truskawkowego Studio Niestety nie widziałam tych wypieków od lat, ich popularność skończyła się z pojawieniem się bardziej nowoczesnych piekarni. Dziś z łatwością kupimy francuską bagietkę czy włoską ciabattę, ale nie znajdziemy skromnego chlebka, który koło tureckiego pewnie nawet nie stał. Szkoda, bo choć myślę, że był on peerelowskim wynalazkiem turecko-podobnym, to za jego(...)przestygnięcia. Następnie dodajemy płyn do mąki z drożdżami, dosypujemy brązowy cukier, kawę i rodzynki i wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego dwa bochenki- ja musiałam dodać mąki, bo mocno się kleiło. Połowę ciasta położyłam po prostu na blasze przykrytej papierem do pieczenia- wyszedł płaski placek. Drugą połowę umieściłam

les mirabelles
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

beta karoten, stąd w procesie odparowywania sól nabiera lekko brzoskwiniowego koloru. Ma postać cienkich płatków, w smaku delikatna, nazywana też „jedwabiem” przez swoją lekką, aksamitną konsystencję.   Sól morska francuska Guerande , zwana też fleur de sel i kawiorem wśród soli, jest szaro-beżowa i zawsze lekko wilgotna (od 5-10% wilgotności). Pochodzi z atlantyckiego wybrzeża Bretanii, a jej szarawe zabarwienie(...)średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée

Karo in the Kitchen
Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 133

   A oto kolejny owoc mojej letniej pracy nad darami lata. w tym roku szczególnie postawiłam na nalewki, gdyż są łatwe do zrobienia a przy

Mango Papaja
MAGDALENKI Z MĄKI GRYCZANEJ WG DAVIDA LEBOVITZ'A 102

Składniki 115 g masła  2/3 szkl mąki gryczanej 1/3 szkl mąki pszennej (typ 650) 3/4 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2

OliveandThyme
Omlet ze szczypiorkiem, szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi 270

Śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania i zrobić omlet . Bardzo szybki i przepyszny pomysł na przemycenie warzyw i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 132

może oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane klasyczną metodą francuską. Choć makaroniki przygotowane tym sposobem nie są najłatwiejsze w przygotowaniu to warto poświęcić czas na ich pieczenie. Wysiłek i serce włożone w ich przygotowanie zostaną w stu procentach wynagrodzone efektem końcowym:) Mają(...)krążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasteczka nie będą się rozlewały i powstaną ładne stopki. Po tym czasie pierwszą blachę wkładam do piekarnika

Magiczna kuchnia Darii
Restauracja Bez Tytułu - wykwintna kuchnia w Warszawie 95

pozwala się czuć nam tutaj komfortowo, a bardzo profesjonalna obsługa podkreśla, to, że jesteśmy tu bardzo mile widziani. Wizyta w Bez tytułu jest też istną ucztą dla naszego podniebienia. Francuski szef kuchni Erwan Debono czyni cuda na talerzu. Jego dania są idealnie skomponowane, a ich prezentacja to prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. Zapraszam serdecznie, poczytajcie co dobrego Was może tutaj spotkać(...)salsą warzywną. Gęsty, aromatyczny  sycący. Z drugich dań wybrałyśmy jedno danie z karty, a drugie spoza niej.  Pierwszym daniem były obłędne ravioli z polikami wołowymi bourguignon. Ciasto delikatne i cienkie, w  środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka

Kulinarne przygody Gatity
Słodka Babeczka u Prezydentowej 174

Było wspaniale! Zagryzając pysznymi serami, domowym chlebkiem na zakwasie i popijając rewelacyjne, francuskie wino (jeszcze raz bardzo, bardzo dziękujemy Kasi, bo to ona uświetniła wieczór tym  wspaniałym winem i swoim przepisem na chleb na żurku, który strasznie wszystkim smakował!) gadaliśmy do późnych godzin nocnych. Następnego dnia po śniadaniu udaliśmy się na Karlsplatz i Marienplatz (starówka Monachium) oraz na Viktualienmarkt(...)powrocie do domu, oddaliśmy się błogiemu lenistwu oraz rozmowom o ulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu  oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka

Kuchnia Prezydentowej
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 221

Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast

Kuchnia PROzdrowotna
Domowe krakersy z solą i rozmarynem 148

Kiedy nikt nie patrzy, po cichu, w kąciku, Karo zajada się chipsami. Stety/niestety – te cieniutkie, solone skurw…ny są moją największą junkfood’ową słabością (zaraz obok

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 167

dania od niedzieli do wtorku zrobiliśmy w niedzielne popołudnie z tym, że ciasto do kebaba zagnietliśmy w sobotni wieczór (15 minut roboty), choć można to zrobić również w niedzielę (ciasto musi tylko odpocząć regulaminową godzinę kub dwie). Grunt to dobry plan i rozłożenie pracy w czasie. Plan pracy W niedzielę najpierw przygotowaliśmy zaprawę do kebaba i zmacerowaliśmy mięso. Potem obraliśmy(...)papryka Mała zielona papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka Szpinak Kilogram świeżych pomidorów 250 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek

Niedzielny kucharz
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 184

BATATÓW Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie, które możecie przygotować na przykład na zbliżające się Walentynki. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów(...)środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit!   *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Orkiszowo- migdałowe clafoutis z truskawkami 110

Przepis na przepyszne clafoutis z truskawkami na bazie mąki orkiszowej oraz mąki migdałowej z dodatkiem roślinnego mleka migdałowego to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy

Mango Papaja
Likier z czarnych porzeczek (cassis) oraz "Julia i jej córki" 176

Czarne porzeczki są właśnie u szczytu swojej dojrzałości, więc wspaniale nadają się na przetwory, w tym na wino i inne alkohole na ich bazie. Cassis jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaroniki- przepis podstawowy 406

metody włoskiej i zdecydowanie polecam tę drugą opcję. Jest nieco trudniejsza, ale makaroniki wychodzą z niej (moim zdaniem) o wiele lepsze niż z francuskiej. Makaroniki na bezie francuskiej polegają jedynie na prawidłowym ubiciu białek i połączeniu ich z resztą składników. Makaroniki na bezie włoskiej wymagają przygotowania syropu cukrowego i połączeniu go w odpowiedniej temperaturze z ubitymi na sztywno białkami(...)beza będzie miała temperaturę ok. 40 st.C i wyraźnie zgęstnieje (potrwa to kilka minut). Bezę partiami wmieszać do migdałowej masy w misce. Mieszać najlepiej szpatułką w jedną stronę zgarniając ciasto z boków miski. Nie mieszać zbyt długo- składniki mają się jedynie połączyć. Zbyt długie mieszanie może skutkować płaskimi makaronikami i brakiem charakterystycznej falbanki u podstawy. A kiedy ciasto ma odpowiednią

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania