ściereczką. Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Do miski z ciastem dodać pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć(...)sprzątanie, pranie, prasowanie i inne domowe prace jej nie stłamsiły, codziennie po wyjściu męża do pracy i starszych córek do szkoły odrabia ćwiczeniówki, ucząc się hiszpańskiego, włoskiego, niemieckiego i francuskiego. Choć bohaterce zdarzają się chwile słabości, nie wszystko idzie po dobrej myśli oraz denerwuje ją rutyna, to ma wiele powodów do dumy i jest kobietą spełnioną, szczęśliwą, kochaną i kochającą
Weekendy w domu i ogrodziePascal jeszcze nie raz coś smacznego dla mnie przygotuje:) A więcej o tym magicznym miejscu poczytasz tutaj: Domaine La Francoise... Na początek przystawki: Pyszny ser na kromeczce prawdziwie francuskiej bagietki polany lawendowym miodem, posypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:) Kolejna pyszność- kawałki słodkiego(...)podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany
In my kitchenklasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu!Składniki (na 12 babeczek):120 g miękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1 łyżeczka proszku(...)wsypać do masła. Wlać mleko (w temperaturze pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać 1 czubatą łyżkę ciasta, a następnie umieścić je w formie na muffiny. Piec 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.Składniki na lukier dokładnie utrzeć i polać nimi babeczki. Ozdobić malinami.* Przepis pochodzi
Food Squareciasta budyniowe uwielbiam to Wy wiecie, prawda? No wiecie, wiecie, bo przecież pisałam o tym milion piecet sto dziewięcet razy :D Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń. Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje! Dziś mam dla Was przepis(...)wiecie, że 31 marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu?! Budyń znany jest od czasów średniowiecznych. Źródło polskiej nazwy „budyń” (oraz angielskiej „pudding”) wywodzi się od francuskiego „boudin”, co jednak oznaczało wcale nie słodki deser a… krwawą kiszkę. W dawnym francuskim „boudin” znaczyło bowiem tyle, co „wnętrzności”, a potrawa o której
Ostra na SłodkoW Prowansji ten bezglutenowy i wegański placek z cieciorkowej mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach
zadanie-gotowanieNiedziela była niesamowita. Razem z Kasią, prowadzącą stronę W KRAINIE SMAKU wybrałyśmy się na RESTAURANT DAY. Aha, już od razu powiem, że niepodpisane zdjęcia pochodzą od
W kuchni Karmel-itkiA dokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z niąna warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim
W kuchni Karmel-itkisię, że t akie połączenie może tak dobrze smakować. Sernik w nowej odsłonie był delikatny i puszysty. Jako nałogowa "seroholiczka" nie mogłam odmówić sobie zjedzenia więcej niż jednej porcji ciasta. Dla gości oprócz degustacji specjałów przygotowanych przez szefa kuchni Tomasza Łagowskiego, czekał również open bar, losowanie atrakcyjnych nagród oraz prezent na zakończenie zabawy. Trudno mi się wypowiedzieć na temat poziomu(...)tego miejsca wrócić - ja na pewno wrócę . Serdecznie zachęcam Was do odwiedzenia tego miejsca abyście i Wy poczuli miętę :) ..... Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim The One ul. Francuska 3 , 03-906 Warsaw Telefon: 22 616 35 97 http://www.theonefrancuska3.pl/ Pon - Czw: 09 :00 - 2 3 :00 Pt - Sob: 09 :00 - 24:00 Niedz
Projekty ze smakiemPiyrszy rołz jołd 1 żech takoł tarta we Lotaryngii (to je tyn regi ōn zaroz przi Niymcach) i tak mi ł ōna 2 zasmakowała , że musiołech
Chop w kuchniciast - przyznaję, że takie prezenty ucieszyłyby mnie najbardziej. Mam tutaj swoich faworytów - to formy firmy Nordic Ware . Niestety nie należą one do najtańszych, ceny za formy do babek i ciast zaczynają się od około 180 pln za sztukę, ale za to jak pięknie się prezentują. Znacznie tańsze są formy silikonowe np. firmy Silikomart dostępne m.in. tutaj . Kształty(...)informacja - od dzisiaj do 28 listopada w księgarni internetowej platon24.pl trwa " Black firiday " (do 70% rabatu na wybraną ofertę) Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji - Joanna Furgalińska W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków - Susan Herrmann Loomis Smaki Izraela - Nida Degutiene Zielone koktajle. 365 przepisów Zdaję sobie sprawę, że w poście ba blogu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami , już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj brak(...)też upiekła tartę. Wielkie umysły myślą podobnie ? Chyba tak i dzięki temu na weekend macie dwie propozycje na pyszne figowe wypieki - moja tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba. Figi nadają się nie tylko do deserów - spróbujcie sałatki z fig i pieczonego kurczaka albo sałatki z figami i wątróbką ROZWIŃ
Smaczna PyzaWczoraj dla mojego MG (wiadomo z jakiej okazji) przygotowałam przepyszne naleśniki truskawkowe naleśniki wzorowane na słynnym francuskim deserze "Crepes Suzette". Po całodniowym treningu z kijami NW w miłym towarzystwie "Tarnogórskich Łazęg" mój Mężczyzna nie miał ochoty nawet na zupę dyniowa z batatami, którą tak lubi. Ale gdy zobaczył specjalnie dla niego przygotowany deser - nabrał apetytu. Wcale się(...)starta czekolada do dekoracji Za pomocą trzepaczki zmiksuj mleko z jajkiem i szczyptą soli. Cały czas mieszając dosypuj kakao i mąkę, a na końcu wlej stopione masło. Gdy ciasto będzie miało jednolita konsystencję odstaw ciasto na pół godziny. W tym czasie zajmij sie sosem. Truskawki wysyp do miseczki, lekko je rozmroź w mikrofalówce lub nad parą. Na rozgrzanej patelni
Gotuj Sam!Jeżeli zdecydujecie się zrobić te babeczki i zjecie choćby jedną, to poczujecie niedosyt i niesamowity smak. Wnętrze tych babeczek to coś pomiędzy ”muffinką” a francuską „magdalenką”. Wiem co mówię, bo piekłam i jedne i drugie. Koniecznie spróbujcie upiec i podać z takim lukrem. Można się rozmarzyć. Trudno o nich zapomnieć. Po prostu niebo w gębie(...)się wmieszało do masy. Wsypałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam. Na koniec wlałam mleko i wszystko delikatnie wymieszałam łopatką. Masa ma mieć konsystencję kaszkowatą. Ciasto nałożyłam do papilotek w foremkach do ¾ wysokości. Wstawiłam do piekarnika na około 17 – 20 minut. K iedy osiągnęły złocisty kolor, sprawdziłam patyczkiem, czy są już upieczone. Upieczone babeczki
Kuchnia u Krysitych maślanych ciasteczek – z przygotowaniem masy i pieczeniem włącznie – nie zajmie więcej niż pół godziny. Jako ciekawostkę powiem Wam, że nazwa ciasteczka maślane ‚Tuile’ pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej tylko ‚dachówka’, bo z założenia ma właśnie swoim kształtem ją przypominać… W smaku są delikatne i kruche, po prostu rozpływają się w ustach(...)jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi
UgotujmyTo.plpiec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyć J 3. Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4. Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina, przyjaciele i radość w życiu. 5. Impreza w klubie czy domówka ze znajomymi(...)szczęście? Szczęście to zdrowie bliskich, miłość, czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi. 8. Pies czy kot? Niestety nie posiadam zwierzaka, ale marzy mi się Buldog Francuski, czyli wybieram psa J 9. Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu lato J 10. Wspomnienie z dzieciństwa... Bezy z kremem kawowym kupowane przez
Mania Gotowania