ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:291/361)

Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 131

Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy

Cztery Fajery
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 180

Składniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy

Luźna Kuchnia
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 205

Składniki: 50 gram mąki orkiszowej 80 gram mąki gryczanej 120 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 sól 4 jaja (1 jajo do ciasta/3 jaja do farszu

Mango Papaja
Clafoutis z wiśniami 96

Clafoutis jest to Francuski deser, tradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował.  Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki się dobrze połączą, ciasto powinno wyjść bardzo rzadkie, ale dobrze wymieszane. Pieczemy 35 - 40 minut  w 180 stopniach aż wierzch będzie złoto brązowy. Jeżeli będziemy piec zbyt długo ciasto wyjdzie gumowe. Odstawiamy na kilka

Delusional Trine
,,Czekoladowe makaroniki z nutellą’’ 105

Zabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe beziki, łączone ze sobą w pary i przekładane najróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki(...)białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną

Podróż w kulinaria
Domowe Bagietki. 133

Bagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka. Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz takie dużego piekarnika chyba nikt nie będzie miał, więc bagietki robiłem ok. 30 centymetrów długości, ale to nie mieniało smaku. Także nie mam formy na bagietki, więc musiałem robić je bez niej(...)dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godzinę.  Mąkę mieszamy z solą, dodajemy cały rozczyn i wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 5-10 minut. Ciasto po wyrabianiu będzie bardzo lepkie, ale nie należy do jego dodawać mąki, bo bagietki wyjdą suche. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

Kuchnia Łukasza
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 141

ściereczką.   Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Do miski z ciastem dodać pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć(...)sprzątanie, pranie, prasowanie i inne domowe prace jej nie stłamsiły, codziennie po wyjściu męża do pracy i starszych córek do szkoły odrabia ćwiczeniówki, ucząc się hiszpańskiego, włoskiego, niemieckiego i francuskiego. Choć bohaterce zdarzają się chwile słabości, nie wszystko idzie po dobrej myśli oraz denerwuje ją rutyna, to ma wiele powodów do dumy i jest kobietą spełnioną, szczęśliwą, kochaną i kochającą

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszności w Domaine La Francoise 146

Pascal jeszcze nie raz coś smacznego dla mnie przygotuje:) A więcej o tym magicznym miejscu poczytasz tutaj:   Domaine La Francoise... Na początek przystawki: Pyszny ser na kromeczce prawdziwie francuskiej bagietki polany lawendowym miodem, posypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:)   Kolejna pyszność- kawałki słodkiego(...)podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany

In my kitchen
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 183

klasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu!Składniki (na 12 babeczek):120 g miękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1 łyżeczka proszku(...)wsypać do masła. Wlać mleko (w temperaturze pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać 1 czubatą łyżkę ciasta, a następnie umieścić je w formie na muffiny. Piec 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.Składniki na lukier dokładnie utrzeć i polać nimi babeczki. Ozdobić malinami.* Przepis pochodzi

Food Square
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 235

ciasta budyniowe uwielbiam to Wy wiecie, prawda? No wiecie, wiecie, bo przecież pisałam o tym milion piecet sto dziewięcet razy :D Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń. Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje! Dziś mam dla Was przepis(...)wiecie, że 31 marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu?! Budyń znany jest od czasów średniowiecznych. Źródło polskiej nazwy „budyń” (oraz angielskiej „pudding”) wywodzi się od francuskiego „boudin”, co jednak oznaczało wcale nie słodki deser a… krwawą kiszkę. W dawnym francuskim „boudin” znaczyło bowiem tyle, co „wnętrzności”, a potrawa o której

Ostra na Słodko
Socca. Placek z cieciorki. 185

W Prowansji ten bezglutenowy i wegański placek z cieciorkowej mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach

zadanie-gotowanie
Restaurant Day - Poznań, 19.08.2012 209

Niedziela była niesamowita. Razem z Kasią, prowadzącą stronę W KRAINIE SMAKU wybrałyśmy się na RESTAURANT DAY. Aha, już od razu powiem, że niepodpisane zdjęcia pochodzą od

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1934

A dokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z niąna warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania