ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:291/361)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 124

W tym miesiącu Amber w swojej piekarni zaproponowała nam Tarte Flambée (w tłumaczeniu bezpośrednim - podpłomyk). Jak podaje Amber na swoim bogu , wypiek ten wywodzi się z

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarte Flambée 145

Sierpniowa Piekarenka, sierpniowe wyzwanie. Czas w tym roku nie jest dla mnie łaskawy, po wspaniałym i urodzajnym w wydarzenia urlopie spędzonym w Śladkowie Małym wróciliśmy wypoczęci

Moje Małe Czarowanie
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 144

Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc

Weekendy w domu i ogrodzie
SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY 148

SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY Dzisiaj zapraszam Was do skosztowania aromatycznej i soczystej surówki, która może stanowić oryginalną przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami 124

Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Nie Katarzyny, lecz moje, ale dla króla… też mogą być – Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami. Składniki: - 1 litr maślanki - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 3 szklanki mąki tortowej(...)mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli jest za gęste dodajemy wody mineralnej). Rozprowadzamy po całej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowy przekładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem, aby naleśniki

mojewypiekiinietylko
Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami 145

Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Nie Katarzyny, lecz moje, ale dla króla… też mogą być – Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami. Składniki: - 1 litr maślanki - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 3 szklanki mąki tortowej(...)mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli jest za gęste dodajemy wody mineralnej). Rozprowadzamy po całej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowy przekładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem, aby naleśniki

mojewypiekiinietylko
Quiche z brokułem i fetą 129

Miałam szczęście pracować w bardzo dobrej restauracji. Restauracja owa przygotowywała klasyczne potrawy angielskie (wbrew opinii przepyszne) ... zahaczaliśmy też o kuchnię francuską. Quiche robiliśmy niemalże codziennie. Farsz był zależny od pory roku, zawartości restauracyjnej chłodni i nastroju kucharza. Mój osobisty M quiche je na ciepło, zimno, z sałatą lub bez. Przepis niemalże(...)czosnku  ser feta 60 g parmezanu (opcjonalnie) 4 duże jajka  200 ml śmietany kremówki  Z mąki, tłuszczu, soli i reszty składników zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i na 1h do lodówki Po schłodzeniu rozwałkować na wielkość formy (wałkuję przez folię spożywczą, łatwiej mi przenieść ciasto i nie klei się do wałka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
541. Tosty i takie tam leniwe... kluski? 149

cynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*) * z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć(...)ok.1/2 jajka) szczypta  soli Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. To samo robię z serem( zrobiłam to dwa razy ). Dodaję żółtko, sól, mąkę i zagniatam na jednolite ciasto. Rozwałkowuje ciasto( na oprószonym mąką blacie ) na długi wałek i kroję. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę, mieszam( aby nie przywarły ) i czekam, aż kluski wypłyną na powierzchnię, przykręcam trochę

More food, love and dreams
Kuchcik - niezastąpiony kuchenny pomocnik 124

Kuchcik firmy Tupperware to wyjątkowe urządzenie, które służy do ubijania białka jajek, śmietany, przygotowania majonezu, mieszania różnego rodzaju deserów. Przekonaj się, że ubicie piany z czterech

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PIZZA TRZY SERY 132

jakże pysznej okazji, dla wszystkich miłośników wszelkiego rodzaju sera przygotowałam pizzę, ale nie taką zwykłą, a serową, a jeszcze dokładniej PIZZĘ TRZY SERY  🧀 . Wyszła przepyszna! Wysokiej jakości oryginalne francuskie sery od marki Temar nadały pizzy niebywałego smaku. Po raz pierwszy też postanowiłam dodać więcej rodzajów sera, aniżeli tylko jeden, żółty, jak to było do tej pory. I muszę przyznać(...)tego pierwiastka.  Zatem pozostaje mi tylko zachęcić Was do spróbowania takiej serowej wersji pizzy i koniecznie dajcie mi znać czy Wy też obchodzicie Światowy Dzień Sera  🧀 ? Ciasto: 125 g mąki orkiszowej 125 g mąki gryczanej 8 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli  1 łyżka oliwy z oliwek  150 ml ciepłej wody  Sos pomidorowy

Zdrowie na języku :P
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 127

Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy

Cztery Fajery
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 176

Składniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy

Luźna Kuchnia
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 199

Składniki: 50 gram mąki orkiszowej 80 gram mąki gryczanej 120 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 sól 4 jaja (1 jajo do ciasta/3 jaja do farszu

Mango Papaja
Clafoutis z wiśniami 93

Clafoutis jest to Francuski deser, tradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował.  Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki się dobrze połączą, ciasto powinno wyjść bardzo rzadkie, ale dobrze wymieszane. Pieczemy 35 - 40 minut  w 180 stopniach aż wierzch będzie złoto brązowy. Jeżeli będziemy piec zbyt długo ciasto wyjdzie gumowe. Odstawiamy na kilka

Delusional Trine
,,Czekoladowe makaroniki z nutellą’’ 102

Zabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe beziki, łączone ze sobą w pary i przekładane najróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki(...)białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną

Podróż w kulinaria
Domowe Bagietki. 129

Bagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka. Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz takie dużego piekarnika chyba nikt nie będzie miał, więc bagietki robiłem ok. 30 centymetrów długości, ale to nie mieniało smaku. Także nie mam formy na bagietki, więc musiałem robić je bez niej(...)dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godzinę.  Mąkę mieszamy z solą, dodajemy cały rozczyn i wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 5-10 minut. Ciasto po wyrabianiu będzie bardzo lepkie, ale nie należy do jego dodawać mąki, bo bagietki wyjdą suche. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania