Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast
Kuchnia PROzdrowotnaKiedy nikt nie patrzy, po cichu, w kąciku, Karo zajada się chipsami. Stety/niestety – te cieniutkie, solone skurw…ny są moją największą junkfood’ową słabością (zaraz obok
Karo in the Kitchendania od niedzieli do wtorku zrobiliśmy w niedzielne popołudnie z tym, że ciasto do kebaba zagnietliśmy w sobotni wieczór (15 minut roboty), choć można to zrobić również w niedzielę (ciasto musi tylko odpocząć regulaminową godzinę kub dwie). Grunt to dobry plan i rozłożenie pracy w czasie. Plan pracy W niedzielę najpierw przygotowaliśmy zaprawę do kebaba i zmacerowaliśmy mięso. Potem obraliśmy(...)papryka Mała zielona papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka Szpinak Kilogram świeżych pomidorów 250 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek
Niedzielny kucharzBATATÓW Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie, które możecie przygotować na przykład na zbliżające się Walentynki. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów(...)środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit! *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzepis na przepyszne clafoutis z truskawkami na bazie mąki orkiszowej oraz mąki migdałowej z dodatkiem roślinnego mleka migdałowego to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy
Mango PapajaCzarne porzeczki są właśnie u szczytu swojej dojrzałości, więc wspaniale nadają się na przetwory, w tym na wino i inne alkohole na ich bazie. Cassis jest
Weekendy w domu i ogrodziemetody włoskiej i zdecydowanie polecam tę drugą opcję. Jest nieco trudniejsza, ale makaroniki wychodzą z niej (moim zdaniem) o wiele lepsze niż z francuskiej. Makaroniki na bezie francuskiej polegają jedynie na prawidłowym ubiciu białek i połączeniu ich z resztą składników. Makaroniki na bezie włoskiej wymagają przygotowania syropu cukrowego i połączeniu go w odpowiedniej temperaturze z ubitymi na sztywno białkami(...)beza będzie miała temperaturę ok. 40 st.C i wyraźnie zgęstnieje (potrwa to kilka minut). Bezę partiami wmieszać do migdałowej masy w misce. Mieszać najlepiej szpatułką w jedną stronę zgarniając ciasto z boków miski. Nie mieszać zbyt długo- składniki mają się jedynie połączyć. Zbyt długie mieszanie może skutkować płaskimi makaronikami i brakiem charakterystycznej falbanki u podstawy. A kiedy ciasto ma odpowiednią
Nastoletnie Wypiekanie~tosty francuskie z domowego chleba bezglutenowego z duszonymi śliwkami z przyprawą korzenną~ Tostów francuskich nie jadłam na prawde bardzo długo...Za rzadko je robię - były przepyszne! Ale rzadko się zdarza, że zostaje u mnie trochę chleba - zawsze szybko znika... :D Teraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez wczorajszą(...)znać! Krótka przerwa na Starówce... Pierwszy raz kupiłam piwo! :D No, już mogę na legalu... :> Potem wyruszamy dalej - kierunek Vege Miasto. Niestety nie mieli już lodów, ale ciasto było! Potem - ostatni już przystanek - lody, La Fragola (?) w Złotych Tarasach. Smacznie, aczkolwiek nic nie urywa :D I ceny też nieco przesadzone... Lód Ewy :) I Sylwii :) Iiiii mój :D Zdecydowałam
breakfast of dreamsardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam(...)drożdży instant 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego wyrastania (minimum 12h, u mnie 20h). 2. Ponownie ciasto wyrobić, uformować bochenek i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2h. 3. Chleb piecze się przez 10 minut w temperaturze 220 o C (7-gaz), po czym należy zmniejszyć temperaturę
coolinarnastrefa.blogspot.comOmlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wspólnie usiąść na kanapie, przytulić się, przykryć cieplutkim kocykiem i… po prostu być razem. Nam naprawdę nie trzeba wiele. Takie chwile lubimy najbardziej. Mąż z ostatniej delegacji przywiózł francuskie wina. Była okazja by któreś otworzyć i je wypróbować. Ja na tą okazję nabyłam specjalnie dwa wyjątkowe kieliszki do wina ze sklepu MyGifdDNA, idealny prezent dla Pary . Czerwone wino(...)mała szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę (warto ją wcześniej przesiać), dodajemy masło (siekamy je szybko). Następnie wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje cukru i odrobinę soli. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (najlepiej rozwałkowywać porcie ciasta, reszta niech zostanie w lodówce). Uwaga! Najpierw rozwałkowujemy
Słodkie okruszkiświąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku przez francuskiego kucharza Marie-Antoine Carême na cześć rosyjskiego dyplomaty i dowódcy wojsk Pawła Aleksandrowicza Stroganowa. Przyjęła się jednak (błędna) nazwa tej potrawy: strogonow, pod którą występuje ona od dawna(...)świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi.Kluski kładzione (ilość na 1 porcję):1 jajko,4 łyżki mąki,szczypta soli.Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą łyżeczką (kluski dość mocno "rosną") i kładziemy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaniż cokolwiek innego. Dlatego wymyśliłam sobie mały projekt, który będzie patronem mojego bloga przez następny rok. Jakiś czas temu zrobiłam podobną rzecz na trzy miesiące, pierwszy pod patronatem kuchni francuskiej, drugi włoskiej, a trzeci węgierskiej. Projekt był bardzo przyjemny i ułatwiał mi nieco planowanie menu na kolejne dni, a przy tym znacznie zwiększył ilość zamieszczanych na stronie postów. Mam nadzieję(...)przecisnąć przez praskę, bądź bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do niego miękkie masło i dokładnie zagnieść, żeby się połączyły. Następnie partiami podsypywać mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zwarte, uformować z niego kulkę, umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać i usunąć gniazda nasienne z jabłek, a następnie pokroić
Przepysznik - BLW i nie tylkorozgniecionych liści laurowych i 6 lekko roztartych w moździerzu ziaren ziela angielskiego. Do czosnku z przyprawami dodałem kawałki wołowiny i dokładnie wymieszałem. Następnie całość zalałem czerwonym wytrawnym winem. Oczywiście francuskim, ale to oczywiście nie warunek, choć polecam użyć dobrego wina. Tak zamarynowane mięso odstawiłem do lodówki na 48 godzin, absolutne minimum czasu marynowania to 24 godziny. Kiedy upłynął czas(...)oraz 200 gram mąki pszennej. Oczywiście ilość mąki może się zmieniać w zależności od tego jak dokładnie odciśnięte z wody zostały ziemniaki oraz od ich gatunku. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno być zwarte i gęste. Tak przygotowane ciasto rozłożyłem na talerzach, tak aby tworzyło centymetrową warstwę. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę. Do wrzącej wody za pomocą łyżki wkładałem
Wyprawy kulinarneJeśli lubicie zupy (a my bardzo) to mamy dla Was idealną propozycję – zupa krem z dyni . Skorzystajcie z przepisu jeśli jeszcze jest czas i możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!