przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki(...)zachowuje kształt i konsystencję. Dekorować ciasteczka.:)) Moc kamieni - Perła Perły są niesamowicie kobiece. Perły to jedne z tych ozdób, które dodają kobiecie urody . Stara legenda z wysp Polinezji Francuskiej głosi, że perła była darem od bóstwa Orala, władcy wojny i pokoju, dla ukochanej księżniczki Bora Bora. Oral stworzył perłę ze wszystkich kolorów ryb i rafy koralowej. Perła powiązana
w mojej kuchninaleśnika, postanowiłyśmy wspólnie z Justinka , Panna Malwinna , Gin , Sianko i Mirabelka przedstawić nasze ulubione przepisy na to fantastyczne danie. Naleśniki można przygotowywać na milion sposobów, mogą być cienkie jak francuskie crepes lub grube placuszki jak amerykańskie pancakes, mogą być podawane na słodko lub wytrawnie, ilość możliwości jest po prostu nieograniczona. Ja pozostałam dziś przy wersji słodkiej, a placuszki przygotowałam(...)sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt oraz aromat waniliowy - wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką, jednolitą masę. Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu formując placuszki. Smażyć, aż ciasto na wierzchu będzie prawie suche, delikatnie odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z cukrem pudrem, syropem
Codzienne GotowanieSkładniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru
Luźna KuchniaWszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażde duszone mięso wieprzowe doskonale smakuje jeśli podamy je w sosie cebulowo – musztardowym. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy będzie doskonałym pomysłem na pyszny obiad. schab w
sierotka maRysia w kuchnigdzie mieszkam, czyli na Wyspach, niezwykle trudno kupić dobry, smaczny chleb. Tutejsze pieczywo to głównie wszelkiego rodzaju chleby tostowe lub nadmuchane a la francuskie pieczywo z marketów. Jest tu co prawda polska piekarnia i w polskich sklepach można kupić tradycyjne pieczywo, jednak ja w sumie rzadko chadzam do tych sklepów, w związku z czym raczej nie kupuję polskiego pieczywa. Poza(...)już od dawna, lecz jakoś przez dugi czas nie mogłam się zmobilizować. Dziś jednak korzystając z weekendu i dużej ilości wolnego czasu, na spokojnie i bez pośpechu przygotowałam ciasto, postawiłam pod grzejnikiem do wyrośnięcia, wstawiłam do piekarnika, a następnie przez szybkę patrzyłam jak pięknie rośnie i się rumieni;) Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na chleb dla laika
Codzienne GotowanieWiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania
Gotowanie to kochanieWreszcie i ja jako organizatorka akcji 100 lat Julio! mogę dodać swój wpis z wypróbowanym przepisem Julii Child. Przyznam się, że w pierwszej kolejności na
W kuchni wieczoremMagda Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 1 jajko łyżka oleju(...)jajko, dodajemy mleko, olej, sól, cukier waniliowy i zwykły – wszystko razem mieszamy dokładnie. Następnie, do mokrych składników przesiewamy mąkę i wszystko razem mieszamy rózgą na jednolite, dość rzadkie ciasto. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na delikatnie przesmarowanej olejem patelni – najlepiej przecierać ją kawałkiem ręcznika papierowego umoczonego w oleju. Upieczone naleśniki odkładamy na talerz. Jabłka myjemy, kroimy
Smaczna StronaNie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapowiem Wam, że forma do bagietek robi dobrą robotę, idealny kształt, charakterystyczny wzorek na spodzie, równomierne pieczenie. Ja używam formy Kitchen Craft - Crusty Bake , pisałam o niej w poście Francuskie Bagietki z Sezamem (pszenne) . Dostaję coraz więcej maili, w których pytacie o produkty i akcesoria jakie używam, więc jak będzie coś godne uwagi tak jak ta forma to będę pisać(...)wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek (można olejem), miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1,5 h. Chodzi o to aby ciasto podwoiło swoją objętość
Blondynka Gotujepracowałam za dużo i za wcześnie, więc wszystko mnie usypiało - czytanie, oglądanie telewizji, nawet najciekawszych programów kulinarnych i wyczekiwanych filmów. Do kuchni nie wchodziłam z obawy, że zasnę wpół ciasta... Teraz wszystko wraca do normy, minimum pięćdziesiąt stron dziennie i niedługo znów wyprzedzę plan. Póki co o książce, którą udało mi się wchłonąć jeszcze przed tym feralnym okresem...Z Amelią(...)zawsze i z wielką radością przywitała możliwość zamieszkania w Tokio. Nauka języka, którego nie używała od lat okazała się nie tak prosta, jak się spodziewała. Postanowiła więc dawać lekcje francuskiego, które okazały się idealnym sposobem poznania japońskiego. Jej uczniem zostaje 21letni student, Rinri. Chłopak pochodzi z dobrej rodziny, jednak jako dziecko nie zdał ważnego egzaminu i teraz najlepsze japońskie uczelnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypomina włoską focaccię. Zazwyczaj nadaje się mu charakterystyczny ażurowy kształt liścia, choć niektórzy doszukują się w nim kształtu liry. W książce Petera Mayle'a i Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza" z kolei fougasse to spłaszczony chleb ponacinany w dekoracyjny wzór i złożony na pół, napełniony słodkim lub pikantnym nadzieniem. Na taki rodzaj fougasse też przyjdzie czas. Na razie ziołowy(...)wierzchu łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól i zioła prowansalskie. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby się okazało, że składniki wciąż nie chcą się połączyć, dolać więcej wody. Jej ilość jest zależna od wilgotności powietrzu w dniu wyrabiania ciasta i od wilgotności mąki. Ciasto polać
Weekendy w domu i ogrodzieFougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka foccacia. Wypiek ten jest charakterystyczny oczywiście dla Prowansji, jednak w różnych wersjach można spotkać także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą(...)podgrzać, dodać cukier, łyżkę mąki, drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, sól, dwie łyżki oliwy i wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). Wyrośnięte ciasto podzielić na sześć części, każdej nadać kształt liścia, ostrym nożem zrobić nacięcia. Następnie posmarować oliwą
zadanie-gotowaniePtysie pochodzą z Włoch a są wzorowane na francuskim chou a la creme. To danie było po raz kolejny zainspirowane moją miłością do słodkości, a męża do rzeczy wytrawnych. Postawiłam jednak tym razem na coś karnawałowego. W końcu jutro tłusty czwartek. Oczywiście nie znaczy to, że nie możemy ptysi przygotować poza karnawałem. Masa jest delikatna ale zarazem charakterna dzięki fecie(...)SKŁADNIKI: CIASTO: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 1/2 kostki masła 4 łyżki startego sera 4 jajka FARSZ: 2 awokado sok z połowy cytryny 1 op. sera feta 1 pęczek koperku 1 cebula ząbek czosnku
Kuchnia w oparach