ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:284/361)

Crepes Suzette - płonące naleśniki 130

deseru dla księcia Walii Edwarda i jego przyjaciół. Jak się można domyślić, biedaczek tak bardzo się denerwował, że przez przypadek sos na bazie kirszu i likieru pomarańczowego zapalił się. Francuski kucharz w chwili rozpaczy spróbował mieszanki i ku swojemu zaskoczeniu odkrył, że smakuje wyśmienicie. Naleśniki włożył więc do sosu, a przed podaniem deser podpalił jeszcze raz. Zachwycony zarówno smakiem(...)porcje): 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki śmietanki 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia Mąkę, mleko, śmietankę, ekstrakt i jajka wymieszać na jednolite ciasto (można zmiksować blenderem), odstawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, usmażyć kolejno 4 lub 6 cienkich naleśników (w zależności od wielkości patelni). Sos: 3 pomarańcze sok z połowy cytryny

Obiad gotowy
Zielone kopytka- szpinakowe ;) 641

I co by tu zjeść nowego? Ostatnio mam straszny problem ze znalezieniem pomysłów na obiad.Z braku koncepcji wyszły zieloniutkie, bardzo pozytywne i pyszne kopytka z sosem

Czerwona Porzeczka
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 174

składniki: 250 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej lub białej cebuli wykonanie: Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy

Domowy Smak Jedzenia
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 108

Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wwodzi się od starofrancuskiego słowa „cassa” i oznacza „rondel”, alb patelnię(...)Wielkiej Brytanii i krajach korony brytyjskiej caserole to duszona potrawka. Kryzysowe danie Generalnie przeważa jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie casserole występuje głównie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, choć są tacy, którzy uważają, że casserole to również włoska lasagna i grecka musaka. Szczególnym uczuciem darzą casserole Amerykanie, co ma swoje głębokie uzasadnienie historyczne i psychologiczne. Dania jednogarnkowe były

Niedzielny kucharz
Rogaliki drożdżowe 246

Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe  - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka(...)żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką

Salonik smaków
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 150

Dzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a (pełna relacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski.  Jestem bardzo rada, że

W kuchni Karmel-itki
Fougasse - chleb z Prowansji 150

Fougasse to pochodzący z Prowansji francuski chleb w kształcie liścia . Jest on trochę podobny do włoskiej foccacii. Jest to płaski chleb z dużą ilością pysznej chrupiącej skórki. Można go robić z różnymi dodatkami, ziołami, gruboziarnistą solą, suszonymi pomidorami czy oliwkami. Składniki na 2 chlebki:  Zaczyn (poolish) 170 g - mąka pszenna t 550 lub 650 170 g - woda(...)drożdże świeże prasowane Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, wymieszać do jednorodnej konsystencji. Fermentacja 60 minut w temperaturze pokojowej, następnie 10-20 godzin w lodówce przy 4-10oС. Ciasto  330 g - mąka pszenna t 550 lub 650 170 g - woda 3,5 g - ekstrakt słodowy diastyczny (zastąpiłem 1 g słodu jęczmiennego jasnego + 2,5 g syropu trzcinowego

Przepisy na domowy ser i chleb
Pain de Campagne 186

skarbnicą wiedzy o pieczeniu chleba. Jej zawartość była dla mnie wielkim zaskoczeniem! Piękne zdjęcia, ciekawe przepisy i bezcenne porady. Dzisiaj jeden z chlebów, który zdecydowałam się wypróbować. Francuski chlebek na zakwasie, o łagodnym kwaskowatym smaku, małymi dziurkami i bardzo chrupiącą skórką. Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że efekt jest tego wart. Sposób przygotowania ukazałam(...)bochenki)   Zakwas: 100 g aktywnego, dojrzałego zakwasu * 400 g białej mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 400 g wody o temperaturze 29-32 st.C   Ciasto: 740 g białej mąki pszennej 60 g mąki pszennej razowej 620 g wody o temperaturze 32-35 st.C 21 g drobnej soli morskiej 2 g suszonych drożdży instant 360 g powyższego

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z figami i wątróbką drobiową 139

Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie. Jeśli będziecie na wakacjach w Grecji, Włoszech, Chorwacji czy Turcji skorzystajcie z możliwości skosztowania świeżych fig prosto z

Smakowity Blog Kulinarny
Puszysta Brioche z żurawiną 124

Kolejny leniwy poranek, tym razem niestety bez słońca. Postanowiłam zafundować więc sobie (oraz rodzince) coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie. Na brioche miałam ochotę już od dawna. Widząc zdjęcia lekkich jak puch bułeczek, ślinka napływała mi do ust, a wyobraźnia już widziała mnie siedzącą na tarasiku z mym lubym, przykrytą kocami ,popijającą gorącą kawę(...)taki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;)Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:)Składniki : 20 g świeżych drożdży

Gotowanie to kochanie
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 181

Wpisując w wyszukiwarkę hasło dołki przepis, wyskakuje masa propozycji. Kruche, francuskie, półkruche z wgłębieniem. Są nawet takie smażone na patelni do sadzenia jajek. Tylko że nie o takie dołki mi chodzi. Aby nie być gołosłowną i nie narazić się nikomu, że obalam czyjeś racje, postanowiłam znów pogrzebać w archiwach, później zajrzałam do  MRiRW   . Na stronie rządowej opisali(...)wyrostki Kształt: Nieregularny; na przekroju owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu  2007-03-26 kategoria  Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo  woj. śląskie Ta potrawa

Dieta moja pasja
Czekoladowy clafoutis z czereśniami 128

  Ucząc się ostatnio do egzaminu bardzo zamarzyło mi się zjeść coś słodkiego. Tak bardzo, najbardziej i mowy nie było o tym żeby mi przeszło. Jedyne

Mango Papaja
Pączki wiedeńskie (pączki ptysiowe) 152

Wieczorna rozmowa z mężem:- Wiesz co teraz bym sobie zjadł?- Nie wiem- Takie pączki z dziurką, które kiedyś kupowałem na Ozimskiej, tam była taka budka i

bistro mama
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 188

pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami(...)pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania