ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:282/361)

Rożki półfrancuskie z jabłkiem 124

Chyba najprostsze ciastka na świecie. A do tego przepyszne więc znikają w oka mgnieniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki:  25dag sera białego  25 dag mąki pszennej

Cukiernia Pychotki
Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 146

Miękki, biały chleb na tradycyjnym francuskim zaczynie.  Zadziwiająco delikatny, pachnący masłem. Używamy w tym przepisie pate fermentee dzięki czemu chleb zyskuje niepowtarzalną strukturę i charakter.  Dla nas chleb z wyższej półki, ale prosty w przygotowaniu.  Polecam na nadchodzące święta. Dodatkowo upiekłam go w doniczce, więc będzie pięknie ozdabiał nasz wielkanocny stół. Tu  znajdziesz jak przygotować doniczkę(...)pieczenia. Pate fermentee 90 ml wody o temperaturze pokojowej 1,5 g drożdży instant 113 g mąki pszennej uniwersalnej 2 g soli Ciasto właściwe 283 g mąki chlebowej 7 g soli 21 g cukru 2 g drożdży instant 1/2 szklanki tłustego mleka 1/2 (115g)szklanki miękkiego masła Przygotuj Pate fermentee : Połącz wodę, drożdże, mąkę i sól. Zamieszaj dokładnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Topinambur wraca do łask 114

trafił na początku XVII wieku dzięki francuskiemu podróżnikowi i odkrywcy Samuelowi de Champlain. w Polsce pojawił się około 1730 roku. Źródła historyczne podają, że w 1612 roku, kolonizujący Kanadę francuscy osadnicy przeżyli klęskę suszy jedząc dziko rosnący topinambur,  trzy lata później, w 1615 roku, papież Paweł V poświęcił go, jako roślinę chroniącą ludzkość przed głodem i chorobami. Obecnie topinambur(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić

Cztery Fajery
Czekoladowa wieża ptysiowa z pierniczkami i nutą pomarańczy 167

Każdy z nas ma marzenia- większe, mniejsze, ale marzenia, o których często nikomu nie mówimy. Od dłuższego czasu marzy mi się Paryż!! Chciałabym poznać francuską kulturę, kuchnię, zobaczyć Łuk Triumfalny, zwiedzić muzeum Luwr i przede wszystkim usiąść pod wieżą Eiffla i podziwiać ją w końcu na żywo ;). Spytacie, co to ma wspólnego z dzisiejszym przepisem? Ta czekoladowa wieża ptysiowa(...)Eiffla, która od tej chwili walczy w konkursie "Apetyt na Kopernika" . Trzymajcie kciuki! Kto wie, może za jakiś czas wyślę Wam pozdrowienia z Paryża...?  :D #appetytnakopernika #fckopernik Składniki: Ciasto ptysiowe: 250 ml mleka 250 ml wody 200 g masła 1 łyżka cukru 350 g mąki pszennej 40 g naturalnego ciemnego kakao 9 jajek rozmiar M Posypka piernikowa: 2 pierniki

Nastoletnie Wypiekanie
Ulubieńcy lipca i sierpnia 119

Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć  tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne(...)wcześniej parę razy, ale pizza nigdy mnie nie zachwyciła dopóki nie spróbowałam wersji na grubym spodzie. Polecam każdemu :) Na koniec deser, który był moim hitem w sierpniu, czyli tosty francuskie. Jadałam je bardzo często w przeróżnych kombinacjach i każda była pyszniejsza od poprzedniej. Przepis na nie można znaleźć tutaj.  Pierwszym ulubieńcem pielęgnacyjnym jest mydło z Aleppo. Pierwszy

wegujemy
Tartaletki z crème pâtissière i malinami 134

Crème pâtissière. Co to takiego? To francuski klasyk, który zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się cukiernictwem. Smakuje trochę jak klasyczny krem budyniowy, składniki również są podobne. Jednak jego konsystencja i "zachowanie" na wypieku jest zupełnie odmienne! Jakoś nigdy nie było mi z nim po drodze, zawsze inne przepisy czekały na wypróbowanie. Przełamałam się i absolutnie nie żałuję(...)Małżonkowi też zasmakował, a uwierzcie mi, komplement z jego ust to najwyższe wyróżnienie!  Krem wyszedł bardzo dobry. W połączeniu z kakaowym kruchym ciastem i pysznymi malinami wychodzi doskonały deser. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady :) Składniki: CIASTO: 90g zimnego masła 100g cukru pudru 180g mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka kakao KREM: 300ml mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej

Cakes By Kejt
Sernik z polewą Crème brûlée 171

Moje Wypieki i Desery i był to słuszny wybór. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki(...)galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy brązowym lub białym cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe supełki z makiem 106

setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki pysznych dań z rejonu kuchni bliskowschodniej, włoskiej, francuskiej, polskiej oraz tak zwanej fusion. Życzą Wam, aby kolejny rok obfitował w cudowne zapachy i wyrafinowane smaki, tworzone w zaciszach Waszych kuchni. Życzę Wam, abyście zawsze znaleźli czas na wspólne(...)miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu 6. Mąkę mieszamy z cukrem

Słodki Kompromis
JAJKA Z PASTĄ SURIMI. 192

  Hasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze

W kuchni Karmel-itki
Zielona Góra Winobranie 7-15 września 117

kuchenne wykonane z drewna. Łyżeczki, łyżki,chochle czy pędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych.  Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem

Magiczne Życie Marty
Tatar ze śledzia z musztardą francuską 153

Kochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj  . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman

Niezły Młynek
Francuska tarta tatin z pomidorami - Wielki test !!! Aż 7 obiadów za100zł. "Moje Smaki Życia" 153

Moje Smaki Życia - strona 45. Numer 7 lipiec 2014   ---> KLIK Składniki: 250 g mąki pszennej Złote Pola 120 g masła Ekstra Mleczna Dolina 9

ClauditteMissCooking
Ciasto na naleśniki - crepes! 110

Naleśniki francuskie- crepes, to bardzo delikatne, cieniusieńkie naleśniki. Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej(...)jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki

SMYKWKUCHNI
Francuski chleb pszenny na zakwasie 142

siedzi. Ale wybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :) Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni  (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem). Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki(...)wody Zakwas musi oczywiście być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin w ciepłym miejscu, ewentualnie w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 800 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej typ 2000 450 g wody 2 łyżeczki soli cały zaczyn Najpierw mieszamy mąkę z wodą, aż nam się ładnie połączy. Przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa 198

skórke,a przepis znalazłam tutaj.Jedyne co zmieniłam to dodatek drożdży,użyłam drożdży instant i w większej ilości.Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa.Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający,potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu.Zapewniam jednak ,iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych co wykluczyli ze swej kuchni zwykłą pszenną mąkę.Ta naprędce upieczona(...)jasnej 630170-200 ml wody30 g masła lub oliwy1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki soli1,5 łyzeczki drożdży instantWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak  długo ,aż ciasto będzie jednorodne,błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów miski.Ilość dodanej wody zależy od rodzaju mąki,ciasto powinno być mięciutkie.Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania