ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:286/361)

Crepe - francuskie naleśniki 182

Crepe- francuskie naleśniki Mając siostrę "Paryżankę", nie mogło zabraknąć tego przepisu. Naleśniki francuskie - bardzo cienkie, ale jednocześnie  naprawdę bardzo elastyczne  (co początkowo mnie to zaskoczyło -  pomimo braku wody są cieniutkie). Można wykorzystać je zarówno do dań słodkich, jak i bardziej wytrawnych. Przepis otrzymany od mojej siostry - w oryginale dodatkowo występował cukier wanilinowy (ale chęć wykorzystania(...)soli 25 g masła + 25 g do smażenia Przygotowanie: Podane składniki połączyć (najlepiej zmiksować) na gładką masę. Smażyć na niewielkiej ilości masła aż do zarumienienia z każdej strony. Ciasto najlepiej nalewać chochelką na środek patelni i rozprowadzić po całej powierzchni. (propozycja podania) Smacznego

My sweet a life
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 241

dobry kolega ze Strasbourga i stwierdził, że czas nas zapoznać z chlubą alzackiej kuchni — tarte flambée, zwanymi również z niemieckiego Flammkuchen . Pamiętam, że obok  pomme dauphine mojej francuskiej współlokatorki te podpłomyki stały się wtedy jednym z moich ulubionych dań kuchni kraju nad Loarą. Arthur, który nam je przyrządził, sam nawet ukwasił kilka dni wcześniej śmietanę, bo w lokalnych supermarketach(...)się robić. Ale wracając do samych podpłomyków, bo historia ich powstania jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą  crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem

Food Square
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 154

myśli mordercze i samobójcze. Oczywiście są kobiety, które mają wszystko poukładane jak w zegarku i święta przechodzą bezboleśnie. Tym zazdroszczę prawdziwie.Musimy pamiętać, że oprócz tego, że przy stole siadają francuskie pieski, to jeszcze mamy osoby, które czegoś nie jedzą, bo nie mogą, bo uczulenie, bo promienie kosmiczne źle na nie działają. Tym osobom też należy dogodzić kulinarnie. Najcierpliwszy nie może(...)przedstawięPIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMICiasto na pierogi:1kg przesianej mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu2 łyżki olejumocno ciepła wodaDo tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy przerwą ciasto i będzie dziura :) Wbrew zabobonom dodanie jajka nie spowoduje skamienienia ciasta. Fakt, troszkę ciężej się je wałkuje, ale w gotowaniu robi się cudownie miękkie

ladykitchen
Makaroniki - esencja Paryża 134

zdobyły ogromną popularność w popkulturze po pojawieniu się filmu Marie Antoinnete w reżyserii Sofii Coppoli. Same ciastka oryginalnie wywodzą się z Włoch. Przywiezione zostały na francuski dwór przez Katarzynę Medycejską, by później się stać jednymi z najsłynniejszych ciastek świata. Przez wiele lat nosiłem się z zamiarem sprawdzenia swoich możliwości we własnoręcznym ich wykonaniu(...)opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie

Food Square
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1015

szczyptą chilli, ma więc nieco pikantny, ale świetnie komponujący się z barszczem smak. Buraki i kmin rzymski to świetny duet, co udowodniałam Wam przy okazji buraczanego hummusu . Paszteciki z ciasta filo to według mnie fajny pomysł na wigilię firmową czy organizowaną w gronie przyjaciół, gdy chcecie spróbować czegoś nowego lub zabłysnąć inwencją kulinarną. Możecie je również podać dla urozmaicenia(...)ciepło. Co dla mnie ważne, ma odporną na temperaturę rączkę , dzięki czemu można jej używać w piekarniku do 240 st. C. Na takiej patelni przygotujecie więc tradycyjną włoską frittatę , francuski deser tarta tatin , czy farinatę - pizzę z mąki z ciecierzycy. Podoba mi się, że patelnia pokryta jest nieprzywierającą powłoką Teflon® Platinum Plus, dzięki czemu możemy ograniczyć użycie tłuszczu

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaroniki-francuskie ciasteczka 112

25.05.2018 Wspaniałe ciasteczka ,szczerze polecam. Czy wymagają wprawy? Raczej cierpliwości są trochę chimeryczne jak beza ale warto uzbroić się w cierpliwość i upiec. Przepisów jest bardzo

gotuj ze mną
Pyszne ciasteczka (jak francuskie) 125

Bardzo stary przepis na pyszne ciasteczka a`la francuskie. Mam go od swojej szwagierki,  Beatki. Ostatnio gdzieś mi się zapodział, bo oczywiście nie przepisałam z karteczki..:) Przedświąteczne, wszechobecne porządki zrobiły swoje i karteczka się znalazła:) Nie mogłam  więc nie upiec małego zapasiku na Święta:) Polecam, bo są na prawdę pyszne a przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Składniki(...)jajko 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka octu oraz cukier puder z cukrem waniliowym ( najlepiej z prawdziwą wanilią) do obtaczania Z podanych składników (oprócz cukru) jak najszybciej zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 4-5 mm na oprószoną mąką blacie. Wykrawać ciasteczka i piec na jasno złoty

Maślane ciasteczko
Babeczki truskawkowe 180

spoko babeczki truskawkowe dla spoko babeczki, którą jest moja Mama. Różowe maleństwa są w prezencie za 26 lat zaplatania włosów w warkocz francuski, za zaokrąglanie godzin („Wstawaj, już 11!” o 10:15), za tysiące ulepionych pierogów, za niemierzalną ilość cierpliwości do mnie i do mojego brata, za to, że nas kocha i jest z nas dumna. Napisałam(...)powstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo w metalową miskę z surowym ciastem, zastanawiałam się o co chodzi. Wyrosły oczywiście krzywe (dla mnie to żadna nowość), musiałam ściąć trochę ich wierzchy, żeby pokryte kremem prezentowały się co najmniej znośnie. Porwał mi się rękaw

wcinaj to
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 137

tylko salony masażu, spa czy hotelowe strefy wellness. Odwiedzając pierwszą lepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych(...)laboratoriach zadbał o nasze pozytywne wrażenia. Sztuczna chrupiąca skórka na bagietce, otulająca cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu.    Obok stoiska serwującego kawę z ciastkiem uderza intensywny zapach świeżo palonej kawy, tak intensywny jak w  pracującej na pełnych obrotach

SzczyptaSmaQ
Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 131

hydracje,w razie potrzeby dolewajac wody,by ciasto bylo srednio luzne.Na II predkosci mieszac kolejne 2-3,5 minuty.FERMENTACJA WSTEPNA 1 godzinaDZIELENIE I FORMOWANIE :jesli robimy z 1 porcji ciasta nie mamy co dzielic.Uformowac wobec tego okragly lub podluzny bochenek,w zaleznosci od ksztaltu koszyka jakiego uzyjemy do wyrastania.FERMENTACJA KONCOWA : okolo 1 godziny w temperaturze 24,5°C.Zlozyc chleb(...)ZYCZE SMACZNEGO !Uwagi:lavain-to nic innego jak zakwas,tylko z maki pszennej w terminologi francuskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kalendarz przygotowań Świątecznych 655

prababci Wandy, która uparcie powtarzała, że to nie pierogi ruskie, a€ polskie. I rzeczywiście, w Rosji danie to tak jest właśnie nazywane.   Przygotowane ciasto na pierogi dzielić będziemy na 3 części (po jednej części na  pierogi ruskie , z kapustą i na uszka ). Ugotowane pierogi możemy przelać warstwą oleju(...)wyczuwalny smak. Dlatego do farszu zawsze dodawaliśmy sera pleśniowego oraz dużą ilość świeżo mielonego pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej. Jeśli nie mamy pod ręką francuskiego roquefort€™a możemy użyć naszego rodzimego rokpola lub innego sera z niebieską pleśnią o wyrazisty i ostrym smaku. Ziemniaki do pierogów gotować będziemy w mundurkach

kuron.com.pl
Bezglutenowe kluski półfrancuskie 334

Normalnie zakochałam się w kluseczkach francuskich!  Są banalnie proste w wykonaniu, szybkie i nie trzeba brudzić rąk. Do tego są miękkie, pulchne i smakowite.  Doskonale smakują z gulaszem czy sosem jak i z bułką tartą i masełkiem. Następnego dnia, podgrzane na patelni, nie tracą niczego ze smaku i struktury.  Polecam 😊 Składniki: 3 jaja 6 łyżek masła(...)sól i masło roztrzepać mikserem - nie należy ubijać całości a jedynie rozbić jajka i masło.  Dodać do mąki wymieszanej ze lnem i mikserem wymieszać całość na gładką masę. Ciasto nie może być lejące ale też nie może być zwarte na tyle aby dało się je wziąć w rękę.  W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek małą łyżeczką

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek 101

wegańskie coraz częściej goszczą w mojej kuchni. Staram się eksperymentować z ciastami jak i z daniami wytrawnymi. Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek Jak Wam już raz wspominałam ciasta wegańskie dla mnie osobiście są dość trudne do upieczenia. To, że zastąpić trzeba jajka , masło etc. innymi składnikami pochodzenia wegańskiego, czasami może być wyzwaniem. Jeśli chodzi o dania wytrawne(...)pieczarek 1 duża cebula 1 duża żółta papryka 1 łyżka brązowego cukru 1 duży pomidor 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcesteshire 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżka oleju słonecznikowego 300-350 ml wody 1 i 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować wegański gulasz z czarnej fasoli i pieczarek . Fasolę namoczyć w zimnej

mecooks
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 190

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 202

przepisów na desery. Osoby które lubią gotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn(...)migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego   1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas

Mała Cukierenka
Tarta ze szparagami 111

Jak już zakupiłam w końcu szparagi to królowały na moim stole prawie przez tydzień. Jednak jakoś nie miałam czasu wrzucić żadnego przepisu na bloga, choć nie

Pasja Smaku
Kminkowe krakersy słodzone jabłkiem 199

Fajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 dużych krakersów: 200 g mąki żytniej 1/2 łyżki nasionek kminku 3 g drożdży instant 1/2 łyżeczki szczypta cukru 1 średniej wielkości jabłko do 80 ml ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA(...)się uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe prostokąty, a na środku każdego z nich wycinamy serduszko przy pomocy foremki. Pędzelkiem strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania