Normalnie zakochałam się w kluseczkach francuskich! Są banalnie proste w wykonaniu, szybkie i nie trzeba brudzić rąk. Do tego są miękkie, pulchne i smakowite. Doskonale smakują z gulaszem czy sosem jak i z bułką tartą i masełkiem. Następnego dnia, podgrzane na patelni, nie tracą niczego ze smaku i struktury. Polecam 😊 Składniki: 3 jaja 6 łyżek masła(...)sól i masło roztrzepać mikserem - nie należy ubijać całości a jedynie rozbić jajka i masło. Dodać do mąki wymieszanej ze lnem i mikserem wymieszać całość na gładką masę. Ciasto nie może być lejące ale też nie może być zwarte na tyle aby dało się je wziąć w rękę. W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek małą łyżeczką
Ze smakiem bez glutenuwegańskie coraz częściej goszczą w mojej kuchni. Staram się eksperymentować z ciastami jak i z daniami wytrawnymi. Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek Jak Wam już raz wspominałam ciasta wegańskie dla mnie osobiście są dość trudne do upieczenia. To, że zastąpić trzeba jajka , masło etc. innymi składnikami pochodzenia wegańskiego, czasami może być wyzwaniem. Jeśli chodzi o dania wytrawne(...)pieczarek 1 duża cebula 1 duża żółta papryka 1 łyżka brązowego cukru 1 duży pomidor 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcesteshire 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżka oleju słonecznikowego 300-350 ml wody 1 i 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować wegański gulasz z czarnej fasoli i pieczarek . Fasolę namoczyć w zimnej
mecooksmojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis naprzepisów na desery. Osoby które lubią gotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn(...)migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas
Mała CukierenkaJak już zakupiłam w końcu szparagi to królowały na moim stole prawie przez tydzień. Jednak jakoś nie miałam czasu wrzucić żadnego przepisu na bloga, choć nie
Pasja SmakuFajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 dużych krakersów: 200 g mąki żytniej 1/2 łyżki nasionek kminku 3 g drożdży instant 1/2 łyżeczki szczypta cukru 1 średniej wielkości jabłko do 80 ml ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA(...)się uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe prostokąty, a na środku każdego z nich wycinamy serduszko przy pomocy foremki. Pędzelkiem strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy
My Culinary ArtNaleśniki Suzette chodziły za mną już jakiś czas, bardzo chciałam spróbować klasycznego deseru kuchni francuskiej. Muszę przyznać, że do końca nie wiedziałam czego się spodziewać...otóż były przepyszne, delikatne, a słodycz ich powalał subtelnością. Polecam każdemu do wypróbowania.Zapraszam... Skala smaku 10/10 naleśniki mają ten minus, że nie można ich zrobić w większej ilości od razu. 4 szt. wchodzą(...)soli Sos: skórka otarta z ½ pomarańczy 3/4 szkl. soku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni(wsypujemy cukier na suchą patelnie
Kubki smakuktóre również mają intensywny aromat, ale jakże bardziej przyjazny smak dla polskiego podniebienia. Pierwsza zmiana pociągnęła za sobą kolejne odstępstwa i z planowanej prowansalskiej wyszła raczej alpejska, choć z francuskimi dodatkami. Składniki : 300 g mąki chlebowej ok. 2 dag świeżych drożdży ok. 200 ml ciepłej wody ćwierć łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 300 g grzybów obgotowanych w słonej wodzie kopiasta(...)ruszyły. Mąkę wymieszać z połową łyżeczki ziół prowansalskich i solą. Do suchych składników dodać aktywne drożdże. Całość wymieszać, a potem wyrabiać ręką, stopniowo dolewając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, polać je dwoma łyżkami oliwy, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Obgotowane grzyby posiekać dużym nożem
Weekendy w domu i ogrodziepodpłomyków Składniki: podpłomyki 1 szklanka mąki pszennej woda sól dodatki 1 filet z kurczaka wewnętrzne liście sałaty masłowej 1 łyżka słodkiej papryki w proszku około 4 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano 1/2 cytryny olej do smażenia oliwa z oliwek do skropienia sól do smaku Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyszczamy. Kroimy na paski(...)zewnątrz, ale w środku musi pozostać soczysty, nie suchy. Złociste kawałki kurczaka odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Przykrywamy, aby pozostały ciepłe. Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąkę pszenną. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki. Każdą rozpłaszczamy i tworzymy małe podpłomyki. Na rozgrzanej, suchej patelni układamy krążki ciasta
Moja smaczna kuchniaimprowizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem(...)paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem i Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2. Szybkie i zdrowe dania do pracy Autor: Karolina i Maciej Szaciłło
Ugotowane pozamiataneKwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem(...)Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniamiTort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowymCIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotkiBabeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami
Kuchnia domowa Ani"W Paryżu najlepsze kasztany są na Placu Pigalle - Zuzanna lubi je tylko jesienią" słynny cytat z serialu "Stawka większa niż życie". Wtedy
Moje Małe CzarowanieCzy znacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna!Pani Julia Child!Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i
W kuchni Karmel-itkiFatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita przepis na wegetariańskie śniadanie Fatteh - ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita to popularne w Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie
Cztery Fajerychleb francuski Wypiek, do którego używamy pszennego zakwasu i zwykłej mąki jest niezwykle delikatny i puszysty. Sprawdzi się wprost idealnie jako dodatek do konfitury, czy też miodu. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego zakwasu 2 szklanki letniej wody wypiek 6 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin ( najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy mąkę pszenną, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy
Miód i pieprz