ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:278/361)

Fileciki z kurczaka w zupie cebulowej 530

francuskiej zupy cebulowej Knorr 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 100 ml mleka 100 g startego żółtego sera garść ziaren łuskanego słonecznika Umyte i oczyszczone mięso kroimy na małe kawałeczki. Do garnuszka wlewamy mleko, wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę, zupę cebulową w proszku i mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser i ziarna słonecznika. Do przygotowanego ciasta wkładamy fileciki

Smaki Na Talerzu
CHLEB BEZGLUTENOWY JASNY 589

tosty francuskie, kanapki, po prostu świetny codzienny chleb :) SKŁADNIKI: - 100 g mąki ziemniaczanej - 100 g mąki ryżowej - 20 g mąki kukurydzianej - 14 g świeżych drożdży - 280 ml mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego - 1 małe jajko - łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć

Kuchnia bezglutenowa Loli
Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko 123

francuskie naleśniki, które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, ale niebawem podam wersję urozmaiconą.   1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 250g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli   Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić

Di gotuje
Czereśniowe Clafoutis 177

Clafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Z historii tyle:)  Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie

Blondynka Gotuje
Chlebek bananowy 125

problemu.  Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie.  Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła 3 banany 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka szczypta cynamonu cukier(...)mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem

Cakes By Kejt
Zazie Bistro - francuska kuchnia w Krakowie 131

poziomy, po schodkach schodzi się do piwnicy. Jego prosty wystrój przywodzi na myśl francuskie bistra. I te myśli zdecydowanie idą w dobrym kierunku, ponieważ zjemy tu dania kuchni francuskiej. W bistro jest miło, nastrojowo, bez zadęcia i przytulnie. Nad głowami gości góruje wieża Eiffla, a na ścianach  są cegły i nastrojowe latarenki. Lokal posiada rekomendację przewodnika Michelin, który przyznał(...)idealnie do siebie pasuje. Sałatka jest idealnie przyprawiona, a kałamarnica zrobiona w punkt. To danie doskonałe, a to dopiero początek... kozi ser z konfiturą z cebuli, zapiekany w cieście filo, podawany z sałatka z gruszka i orzechami laskowymi (21 zł). Danie pięknie się prezentuje i doskonale smakuje sałatka z krewetkami, pomidorowym pistou i camembertem w cieście filo z prażonym słonecznikiem

Kulinarne przygody Gatity
Chleb musztardowo-miodowy 134

francuskiej (takiej z kuleczkami) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Najpierw robimy zaczyn: 100 g mąki, wodę, wkruszamy drożdże i sypiemy cukier. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut, niech zacznie rosnąć. W międzyczasie do dużej miski wrzucamy całą resztę składników. Jak zaczyn wyrośnie to dodajemy go do reszty i całość mieszamy w misce przez 20 minut (ciasto będzie

Marder&Marder Manufacture
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 158

czekać do przyszłego roku, a teraz przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań na każdą porę jest francuski quiche, który przyrządzam na tysiące sposobów z tego, co akurat znajdę pod ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami(...)jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem:  codzisw.menu , a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko

Food Square
Wielkanocna sałatka szczypiorkowa 2275

Szczypiorek w pewnym stopniu może kojarzyć się ze zbliżającymi się świętami Wielkanocy, ale też jest wspaniałym dodatkiem który jest dostępny cały rok. W dzisiejszej sałatce zagra

Kuchnia PROzdrowotna
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 112

francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto

Food Square
Liebster Blog Award 185

gotował, kogo  byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia

Smaki Edyty
Emilio Moro w Casa Pablo 74

francuskiego ) tego wina zrobiono niestety tylko 3000 butelek. Krzewy do jego produkcji zajmują niecały hektar w Pago de Sanchomartin (w okolicy Pesquera del Duero). W kolorze jest intensywnie czerwone z fioletowymi refleksami. Dominują aromaty ciemnej morwy, jeżyn , lukrecji. Garbnik jest gładki i idealnie gęsty. Wino bardzo skoncentrowane o długim bardzo przyjemnym finiszu. Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta

królestwo garów
547. Wielki powrót. 138

bananowo-kakaowe tosty francuskie* z nutellą i bananem*z domowego chleba tostowegoJak ja dawno nie jadłam nutelli :O Już nawet zapomniałam jak ona genialnie smakuje *.*Składniki:kilka kromek chlebajajko1/2 zmiksowanego banana2 czubate łyżeczki naturalnego kakaakapka mlekacynamon, sól, aromat waniliowyWszystkie składniki (oprócz chleba) mieszamy ze sobą. Do powstałej masy wkładamy kromki chleba obtaczamy je całe w cieście i pozostawiamy

More food, love and dreams
Kruche rogaliki z kremem pâtissière i gruszką 186

pudru 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii + gruszka       Przygotowanie zaczynamy od zrobienia kremu waniliowego - jednego z najbardziej klasycznych dodatków cukierniczych z kuchni francuskiej. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste, za to efekt - pierwszorzędny.       Żółtka mieszamy trzepaczką z cukrem pudrem, dodajemy mąkę, W rondelku zagotowujemy mleko z laską wanilii, cały(...)chwila nieuwagi skutkuje pojawieniem się grudek. Krem przelewamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, co zapobiegnie powstaniu kożucha i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.      Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, możliwie jak najszybciej, żeby nie ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania