owoców, a zapewniamy będą wspaniałą słodką przekąską, mięciutkie w sam raz w rączkę naszych najmniejszych zjadaczy smakołyków i starszych łasuchów również...atuty tych ciasteczek - w smaku podobne do ciasteczek francuskich i tylko trzy składniki i jabłka!, łatwe i pyszne, zapewniamy.... Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 1 kostka białego twarogu (250 g) cukier waniliowy, cynamon do posypania(...)cukier waniliowy, tłuszcz i twaróg, łączymy składniki ze sobą, zagniatamy w kulę, schłodzić zawinięte w foli, w lodówce. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w cienkie plasterki lub słupki. Ciasto wyjąć, wałkować dość cienko, wycinać szklanką kółeczka, na nie położyć jabłko posypać z lekka cynamonem i sklejać placuszek z jabłkiem pośrodku. Układać na blaszce, piec w temp. 180 st. około
kgwjanczewopewnością lemon curd kojarzyć się powinien z słynnym lemon meringue pie, czyli kruchym spodzie wypełnionym cytrynowym kremem i pokrytym śnieżną czapą bezową. Ciasto swoją popularność zawdzięcza filmowi " Tost . Historia chłopięcego głodu" , czyli opowieści o życiu Nigela Slatera. Film został nakręcony na podstawie książki, a sam autor powiedział o nim: „jest to najbardziej intymny pamiętnik jaki kiedykolwiek napisano o jedzeniu(...)Potter. Ich relacje stają się wielką rywalizacją, o to kto upiecze lepszą bezę i o to kto zdobędzie więcej uwagi taty Nigela. Mój lemon curd wykorzystałam do przekładania francuskich makaroników, ale o tym następnym razem.....;) Składniki Czas przygotowania: 2 duże jajka 2 żółtka 160 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła skórka otarta
Słodki KompromisGdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w smaku i tak jest bajeczna :) Mi chałka najlepiej smakuje posmarowana masłem i podana z mlekiem – tak po prostu. Jeśli szukacie inspiracji na inne pyszne śniadaniowe przepisy polecam Wam serdecznie wpisy z przepisami na francuskie bułeczki brioche lub bułeczki z ziarnami . Składniki(...)przestudzenia. Z mleka wyciągamy łupinki laski wanilii. Kiedy jest jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera (lub zwykłej jeśli wyrabiamy ciasto rękami) wsypujemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Mieszamy do połączenia składników Kolejno dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Ciasto przekładamy
CiastkozercyMój synek jest miłośnikiem francuskich hot-dogów. Często kupuję specjalne bułki do takich hot-dogów, ale tym razem postanowiłam upiec swoje domowe bułki. Synek zjadł całą a nie są to małe bułki. Ciasto nie jest puszyste tylko dość zwarte, dzięki czemu można w zupełności najeść się takim jednym hot-dogiem :) Składniki: 1/3 kostki drożdży ze 100g
Amatorka kuchennasmak Chocolate Brownie – jeden z ulubionych! Wiecie, że Carte d’Or w języku francuskim oznacza „Złotą kartę” Pudełko skrywa aż 900 ml obłędnie czekoladowych, niesamowicie kremowych, delikatnych i rozpływających się w ustach lodów. Absolutnie nie za słodkich, wręcz przeciwnie , obsypanych dużą ilością kawałków ciasta brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko
Ostra na SłodkoOdkrywam kuchnię francuską Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte
greenscarfnieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna! Składniki: Ciasto na pizze: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant
Smakowity Blog Kulinarnyspędziłam na pilnych poszukiwaniach i stworzyłam już wstępne menu. Jako osoba, która zdecydowania przedkłada pieczenie nad gotowanie, przygotowałam same desery i ciasta. Nie każdy z przepisów jest łatwo dostępny. Kilku nie ma wcale (przeszukałam polski, angielski, francuski, niemiecki i rosyjski internet). Nie będę się poddawać i zrobię sobie wycieczkę do miejskiej biblioteki. Na moje szczęście w Liverpoolu jest ogromny księgozbiór
Przepisy Aleksandrysię to kilka osób ze sobą, zasiadło wspólnie do stołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą. Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło. Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą kobiet - był z nami jeden rodzynek
W kuchni Karmel-itkiłososia - szynka. Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie sprawdziła się przy pieczeniu i uroczo wyeksponowała gotowy wypiek. (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy/oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej (płaskie) 100g mąki pszennej(...)Wierzch: żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego
Di gotujemarmolada będą gorzkie. W Chinach płatki róży francuskiej używane są do aromatyzowania herbaty. Młode pędy i liście jadane są na surowo lub ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość lub też chowamy do lodówki na całą noc. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat (jeśli ciasto rosło w lodówce najpierw musi ocieplić się ok 40 minut nim zaczniemy z nim pracować). Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go konfiturą z róży. Zwijamy w roladę i teraz możemy
Dzieje kuchennej Wiewióryfrancuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo zgłębiając tajniki doskonałej receptury. Dziś już wiem, że wcale nie są trudne, choć na pewno wymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki
maniapieczeniaorzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę, bo jedynym minusem tej książki jest aneks potraw, gdzie ciasto czekoladowe jest oczywiście pod B jak błyskawiczne ciasto czekoladowe, więc jak będę chciała je upiec to najpierw sprawdzę w “Lunchu…” pod C, potem w “Pikniku” a potem będę czytać aneks pozycja po pozycji. Jak zaczyna się(...)wielu lat i zżyć się z rodziną męża. Poznaje typowo francuskie smaczki jak tradycyjny bal u strażaków z okazji 14.07, chodzenie na demonstracje polityczne jako hobby narodowe (prawie jak u nas), pochwałę przeciętności zamiast amerykańskiego wyścigu szczurów czy przekonanie, że rzeczy mają tylko jedno zastosowanie i nie można upiec ciasta w foremce do pasztetu. Jej historia kończy się dobrze
Ugotowane pozamiatane