ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:260/361)

Bułka mleczna 192

zastąpi zapachu wypiekanego w domu pieczywa. Naprawdę polecam, bo smak… niebo w gębie Nie trzeba od razu startować z bagietką francuską robioną na 12-godzinnym zaczynie zwanym „biga”, kilkukrotnym wyrabianiem i leżakowaniem podczas którego ciasto odpoczywa w misce z dobrej jakości oliwą. Można zacząć od czegoś prostszego – bo w sumie nie da się ukryć, że zawsze

Jacob Tastes
FRANCUSKIE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI 124

FRANCUSKIE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI Najsłynniejsze chyba francuskie naleśniki crepes suzette z pomarańczami. Są słodkie, pachnące i wyśmienite! Polecam ślicznie :) SKŁADNIKI : Ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli masło do smarowania patelni Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy: 4 pomarańcze 50g masła 2 łyżki cukru

Moja Książka Kucharska
Ciasto z jagodami wg Ani 154

Ciasto pieczemy w foremce 25 x 30 cm.                                    Polecam również : z jagodami , to najprostsze , francuskie jagodzianki  oraz                                       czekoladowe z jagodami  oraz

Proste Potrawy
Rogale francuskie z pulled pork 139

wodę, czy na grille. W takich sytuacjach warto mieć ze sobą coś dobrego do zjedzenia, kanapkę, która będzie miłym przerywnikiem. Polecam rogale francuskie z pulled pork, czyli rwana wieprzowina. Rogale co prawda nie przygotowane z domowego ciasta, wybaczcie, ale całość smaczna. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3968

Pamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet

Blondynka Gotuje
SZPARAGI W TEMPURZE 196

szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować(...)durszlaku. Przygotowanie tempury : w misce wymieszaj energicznie trzepaczką rózgową żółtko, sól, lodowatą wodę, do uzyskania jednolitej masy, choć mogą w niej pozostać grudki. Tempura ma bardziej gęstą konstystencję od ciasta naleśnikowego, ważne jest, aby ciasto było mocno schłodzone, więc jeśli przygotowujesz je wcześniej pozostaw je w lodówce, a tuż przed smażeniem dodaj do niego kilka kostek lodu i wymieszaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę 119

French press - co to jest  French press znany również jako cafetière, coffee press, prasa francuska lub tłokowy zaparzacz do kawy to proste w obsłudze i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Quiche z brokułami i gorgonzolą 143

Kruche delikatne ciasto, dużo brokułów i wyrazisty w smaku ser pleśniowy Gorgonzola. Jedno z najlepszym połączeń smakowych! Prosto, szybko i bardzo smacznie. Quiche [czyt.: kisz] to francuska odmiana tarty ze stanowczo większą ilością pysznego nadzienia. Jest bardzo sycący więc wspaniale nada się na samodzielny posiłek, sprawdzi się również podczas wszelkich imprez, można go zjeść również na zimno, nadal będzie pyszny

maniapieczenia
Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 164

Formowane na postać sześciopłatkowego kwiatu, albo sześcioramiennej gwiazdy. Początkowo wypiekane na czas święta winiarzy z okolic francuskiego miasta Nantes, które odbywało się w połowie września, później i na inne okazje Rejon Nantes do dziś jest głównym obszarem, na którym wypieka się to ciasto, stąd też jego nazwa. W smaku i fakturze przypomina naszą typową drożdżową babkę wielkanocną, ale o intensywnym

Grahamka, weka i kajzerka
Suflet brokułowy 180

białka jajek. Idealnie nadaje się na lekką kolację dla diabetyków, bo przecież nikt nie lubi chodzić spać głodny. Słowo „suflet” pochodzi od francuskiego słowa „souffler”, oznaczającego dmuchanie i nadymanie. Jak sama nazwa wskazuje, suflet to napompowane powietrzem ciasto. Najczęściej spotykane jest w wersji na słodko (może dlatego, że suflety są super pyszne), ale można również przygotować suflet w wersji wytrawnej

Dietolog
Sernik buraczany z kozim serem - Thermomix TM5 171

idealny do owsianki, naleśników, jogurtów, szejków białkowych i wielu innych produktów.  Syropy Calorie Free Sauce doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów, lodów, wspaniale uzupełnia soczysty smak owoców, doskonale pasuje do gofrów, naleśników czy tostów francuskich. Połączony z mlekiem stanowi doskonałą bazę do orzeźwiających shaków latem, lub rozgrzewających słodkich napoi w zimowe wieczory

ClauditteMissCooking
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 155

tradycyjne danie z kuchni francuskiej. Przepis podany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania