taką właśnie pierogomanię...która posłuży nam nie tylko do robienia pierogów czy ravioli..a także do ciastek..Ja już wypróbowałam ten przyrząd do różnego rodzaju ciast... były pierogi- ravioli z grzybami były ciasteczka francuskie z makiem i przed chwilą pieczone .. ciasteczka kruche z jagodami W planach mam jeszcze inne pomysły z wykorzystaniem pierogomanii..a jakoś czasu brak
Moje domowe kucharzenieciasto na 3 porcje (proszę się nie obawiać, że będzie twarde, po chwili stanie się podatne do wałkowania). Jedną zostawiamy do wałkowania, a pozostałe dwie ponownie wkładamy do lodówki. Ciasto musi „czekać” w chłodzie. Stolnicę oprószamy mąką i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość maksymalnie 5mm. Ja rozwałkowałam cieniej. Tniemy na paski szerokości(...)podana jest gęsta śmietana 18%. Ponieważ mieszkam w Irlandii i takiej śmietany nie ma - używam dostępnej Crème fraîche (fr. świeża śmietana) – francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu. Moja akurat miała 30% i w tym cieście sprawdza się idealnie. Najlepszym zamiennikiem crème fraîche dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona
mojewypiekiinietylkoodpalanie piekarnika. Mimo to, chciało by się zjeść ciasteczko do kawki. Moja propozycja to ciasto bez pieczenia, wystarczy je schłodzić około 3 godzin w lodówce. I gotowe. Podane na talerzyku lub wzięte do ręki. Zawsze smaczne! Składniki 2,5 paczki paluszków francuskich u mnie Brześć 1 opakowanie gotowej mieszanki do karpatki ( + potrzebne produkty z opakowania, u mnie(...)krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W naczyniu (u mnie szklane) poukładaj jedną warstwę paluszków francuskich. Możesz spryskać gorzkim, zimnym espresso. Przykryj ją kremem, ostrożnie rozsmaruj. Na wierzchu poukładaj kolejną warstwę paluszków. Posyp kakao. Przykryj folią, włóż do lodówki. Po kilku godzinach można kroić. Ciasto szybkie, idealne w tym czasie kiedy jest bardzo gorąco. Jeśli macie silną wolę nawet poleży
Z Kuchni Do Kuchnizastąpi zapachu wypiekanego w domu pieczywa. Naprawdę polecam, bo smak… niebo w gębie Nie trzeba od razu startować z bagietką francuską robioną na 12-godzinnym zaczynie zwanym „biga”, kilkukrotnym wyrabianiem i leżakowaniem podczas którego ciasto odpoczywa w misce z dobrej jakości oliwą. Można zacząć od czegoś prostszego – bo w sumie nie da się ukryć, że zawsze
Jacob TastesFRANCUSKIE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI Najsłynniejsze chyba francuskie naleśniki crepes suzette z pomarańczami. Są słodkie, pachnące i wyśmienite! Polecam ślicznie :) SKŁADNIKI : Ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli masło do smarowania patelni Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy: 4 pomarańcze 50g masła 2 łyżki cukru
Moja Książka KucharskaCiasto pieczemy w foremce 25 x 30 cm. Polecam również : z jagodami , to najprostsze , francuskie jagodzianki oraz czekoladowe z jagodami oraz
Proste Potrawywodę, czy na grille. W takich sytuacjach warto mieć ze sobą coś dobrego do zjedzenia, kanapkę, która będzie miłym przerywnikiem. Polecam rogale francuskie z pulled pork, czyli rwana wieprzowina. Rogale co prawda nie przygotowane z domowego ciasta, wybaczcie, ale całość smaczna. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet
Blondynka Gotujeszparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować(...)durszlaku. Przygotowanie tempury : w misce wymieszaj energicznie trzepaczką rózgową żółtko, sól, lodowatą wodę, do uzyskania jednolitej masy, choć mogą w niej pozostać grudki. Tempura ma bardziej gęstą konstystencję od ciasta naleśnikowego, ważne jest, aby ciasto było mocno schłodzone, więc jeśli przygotowujesz je wcześniej pozostaw je w lodówce, a tuż przed smażeniem dodaj do niego kilka kostek lodu i wymieszaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaFrench press - co to jest French press znany również jako cafetière, coffee press, prasa francuska lub tłokowy zaparzacz do kawy to proste w obsłudze i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKruche delikatne ciasto, dużo brokułów i wyrazisty w smaku ser pleśniowy Gorgonzola. Jedno z najlepszym połączeń smakowych! Prosto, szybko i bardzo smacznie. Quiche [czyt.: kisz] to francuska odmiana tarty ze stanowczo większą ilością pysznego nadzienia. Jest bardzo sycący więc wspaniale nada się na samodzielny posiłek, sprawdzi się również podczas wszelkich imprez, można go zjeść również na zimno, nadal będzie pyszny
maniapieczeniaFormowane na postać sześciopłatkowego kwiatu, albo sześcioramiennej gwiazdy. Początkowo wypiekane na czas święta winiarzy z okolic francuskiego miasta Nantes, które odbywało się w połowie września, później i na inne okazje Rejon Nantes do dziś jest głównym obszarem, na którym wypieka się to ciasto, stąd też jego nazwa. W smaku i fakturze przypomina naszą typową drożdżową babkę wielkanocną, ale o intensywnym
Grahamka, weka i kajzerka