ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:258/361)

Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami 115

O to wyprawa do lasu w wydaniu Fudskłera! Etap pierwszy: znaleźć drwala, który rąbnie nam pieniek. Etap drugi: napełnić go bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami. Etap

Food Square
LEKKO SŁONA TARTA CZEKOLADOWA Z KAJMAKIEM 129

Czekoladowo u nas ostatnio, a weny jakby mniej. Jesień sprawia, że potrzebujemy (jeszcze więcej) energii. Pieczemy więc, gotujemy i … gramy w planszówki. Znacie może

OliveandThyme
Suflet serowy (262 kcal) 102

Klasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Suflet serowy (262 kcal) 184

Klasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 176

kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula

Pyry na Gaz
Flammkuchen 108

niemieckiej Badenii-Witembergi, a tarte-flambee z fr. to juz tradycyjne alzackie danie.Skad wlasciwie dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i francuska i niemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto wykonane jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki z serem 178

Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy nie przygotowywałam bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście się. Jestem pewna, że nie będziecie żałować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 197

przypalić naszego sosu.Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina.Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro. Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić!Ogólnie na 15 łyżek cukru pudru

Malinowe Pocałunki
Ciasto ze słonecznymi śliwkami 150

złe! Lubię jesień, która otula nas szeleszczącym płaszczem spokoju. Trochę zagubiona, poddaję się jej nastrojom. Kroczymy ramię w ramię, ku nieznanemu. I dzisiaj mam dla Was prawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem(...)śliwek. Słonecznie żółte, dziko rosnące niemal wszędzie: mirabelki . Ach, jaka śliczna to nazwa! Nie wiem dlaczego, kojarzy mi się z Paryżem i francuską elegancją. Dlatego moje słonecznie kuleczki, jeszcze z Polski przywiezione, połączyłam z migdałami. Tarte w cieście i płatki na wierzchu, które razem z cukrem tworzą cudownie chrupiącą skorupkę. Moje śliwki były bardzo soczyste; na zdjęciu widać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą 156

Clafoutis to jedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu(...)przez Gienio Miętkiewicza. Próbowaliśmy wtedy różnych nietypowych zestawień smakowych, m.in. właśnie gorgonzoli z czekoladą oraz popijanego miodem pitnym. W czekoladowym clafoutis gorgonzoli nie jest dużo, ale wystarczająco, aby dodać ciastu interesującej słoności, gdy natchniemy się na jej mały kawałeczek. Jeżeli jednak boicie się tego eksperymentu lub też nie lubicie gorgonzoli, możecie ją po prostu pominąć. Przepis na czekoladowe clafoutis

Chilli Czosnek i Oliwa
TARTA ZE SZPINAKIEM 152

Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami   z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur

potrawyregionalne
Savarinki. 170

Savarinki. Duża babka Savarin nosi nazwę na cześć francuskiego smakosza, prawnika i polityka Anthelma Brillat-Savarina. Napisał on pełną humoru książkę pt."Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej" ,z której sporo myśli przypadło mi do gustu.  Babka Savarin jest drożdżowa ,z otworem w środku ,nasączona obficie ponczem rumowym , wypełniona bitą śmietaną i owocami. Dzisiaj proponuję jej miniaturki czyli(...)odstawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem i wanilią, solą, dodać roztopione masło i połączyć z mąką z zaczynem. Wyrobić mikserem luźne ciasto ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30min. Małe foremki, najlepiej z kominkiem, natłuścić ,obsypać mąką i wypełnić ciastem do połowy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w temp.160stop

Kulinarny karnet Christophera
Jogurtowiec z truskawkami 241

tego wyszło możecie zobaczyć na zdjęciach. Co do smaku to zdecydowanie lekkie ciasto, niezbyt słodkie, mocno truskawkowe, posmakuje małym i dużym łasuchom.  Składniki: 1 kg jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 500 g truskawek  5 łyżeczek żelatyny  opcjonalnie 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie ciastek francuskich Brześć Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy(...)wylewamy na mus, w jogurt można wetknąć kilka truskawek, będą ładnie wyglądały przy krojeniu. Na warstwie jogurtowej układamy ciastka francuskie i odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki ustawiamy foremkę do góry dnem np na deseczce, ciasto powinno ładnie wyjść z formy, odklejamy folię i możemy podawać

Cynamonowe szczęście
Pizza z pesto, ziemniakami i cebulą 152

wychodzenia poza konwenanse. W ten sposób powstała dość nietypowa pizza :) Zawiera ona fuzja francuskiego pesto z typowo polskimi elementami takimi jak ziemniaki, czy boczek. .  Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcię + 12-14 minut pieczenia Składniki (na dwie okrągłe pizze): Na ciasto: 170ml ciepłej wody 150g mąki pszennej 150g maki pszennej pełnoziarnistej* 15-20g świeżych(...)drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 300g sera mozzarella 6 łyżek pesto prowansalskiego (szczególnie polecamy oryginalne francuskie pesto z serii Reflets de France, które możecie kupić w Carrefour) 4 plasterki boczku 3 małe ugotowane ziemniaki 1 cebula *jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej można dać 300g zwykłej mąki pszennej Do miski miksera przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i oliwę

Kolizje Smaków
Tarta z budyniem i jabłkami 157

jakie efektowne - tarta na cieście kruchych z budyniem waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą .  Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła(...)duże opakowanie) 3 szklanki zimnego mleka 2 łyżki cukru 4-5 dużych jabłek cynamon dodatkowo kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier puder Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą

Ugotować

Proponowane wyszukiwania