ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:258/361)

Letnie śniadanie: Czereśnie zapiekane w naleśniku 171

Pyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden

Niedzielny kucharz
Naleśniki (najlepsze) 156

Przepis Julii Child na najlepsze, francuskie 'crepes' czyli naleśniki. Przepis nie różni się zbytnio od polskiego odpowiednika, jednak idealnie dobrane proporcje składników składają się na pyszne, cieniutkie, delikatne ciasto. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki

Pyry na Gaz
Kanapki na słodko z frangipane 184

wersję frangipane, którą można lekko rozsmarować na kromce chleba. Do tej pory używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki, które przypominają francuskie tosty . Kanapki na słodko Składniki: 4 kanapki Frangipane 50 g zmielonych migdałów 50 g masła 1 jajko

codojedzenia
Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 245

pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka a potem usmażone na maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się

Smaczna Pyza
Kluseczki francuskie. 240

Kluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie

Kuchnia Beaty
Drożdżowa szarlotka warstwowa 153

Kolejny przepis z francuskiej strony (i na pewno nie ostatni) :) Szarlotka to jedyny sposób na to, żeby moje dziecko zjadło jabłko... :) Do szkoły - jak znalazł! Samo ciasto drożdżowe wyśmienite! Trzykrotnie przełożone jabłkami jest niesamowicie wilgotne. Po prostu kapitalne! Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto.  Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik Składniki: 500 gramów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 224

Bieszczadach :) Nie myśląc wcale o śniegu piekłam w sobotni poranek babkę drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was!  Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki brioche 169

całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki(...)jajkami. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej odrywamy mały kawałek. Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek

Ciastkozercy
Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami 151

Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci jaglanych pulpecików owiniętych plastrami cukinii. Składniki: Ciasto kruche słone: 200g mąki pszennej 50g mąki orkiszowej 125g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciastka Francuskie z Kremem 113

Tak mnie naszedł smak na... Ciacho z Kremem :P i mam.... Pyszne Ciastka francuskie z  mascarpone i śmietaną... PRZEPIS NA OKRĄGŁĄ FORMĘ O ŚREDNICY : 19CM

Dziś Ja gotuje
CHMURKA malinowa 354

             Ciasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej   2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru

Luźna Kuchnia
Pieczarki bezowe 191

ilości kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów. Historia powstania sięga 7000 lat. Ślady osadu „winnego kamienia” stwierdzono w słojach używanych do produkcji wina, odkrytych w ruinach wsi w północnym Iranie. Nowoczesny proces produkcji Cream(...)potasu w soli. Zastosowania i proces przygotowywania zostały później udoskonalone w kuchni francuskiej. Pieczarki bezowe są bardzo spektakularnym wypiekiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku zachowają świeżość przez kilka tygodni (3 – 4 na pewno). Nadają się nie tylko na deser. Mogą być prezentem, czy też ozdobą innych ciast, np. Bûche de Noël („bożonarodzeniowe polano”). Dzieci będą nimi niewątpliwie

mojewypiekiinietylko
Szarlotka najlepsza, na kruchym maślanym cieście 170

się na kwaśno-winną odmianę szara reneta, która ma cudowny aromat. Poza tym już francuska nazwa  reinette , wskazuje na to, że to królowa wśród jabłek. Cudownie w sezonie sprawdzą się również polskie papierówki. Kruchy spód upiekłem z babcinego przepisu z dodatkiem śmietany, dzięki czemu ciasto jest jednocześnie kruche i delikatne. Ale dosyć gadania, bo mógłbym ją zachwalać godzinami. Spróbujcie

Food Square
Pączki - krążki francuskie 215

Zbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie pączki  jak donuty amerykańskie, ale jednak bardzo polskie. To jest przepis ze starych zapisków kulinarnych mojej mamy czyli przepis z PRL'u i jest doskonały, ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 20 pączków-krążków(...)końcu. Miksujemy nadal na średnich obrotach. 3. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 4. Następnie dodajemy stopniowo rozdrobniony twaróg i dalej miksujemy. Gdy już cały ser zostanie wymieszamy z ciastem, dosypujemy pozostałą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. 5. Następnie masę przekładamy na blat mocno obsypany mąką. Zagniatamy ciasto. Klei się początkowo, dlatego można sporo mąką podsypywać i zagniatać. Bez problemu udaje

Kawa z mlekiem
Pączki - krążki francuskie 185

Zbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie pączki  jak donuty amerykańskie, ale jednak bardzo polskie. To jest przepis ze starych zapisków kulinarnych mojej mamy czyli przepis z PRL'u i jest doskonały, ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 20 pączków-krążków(...)końcu. Miksujemy nadal na średnich obrotach. 3. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 4. Następnie dodajemy stopniowo rozdrobniony twaróg i dalej miksujemy. Gdy już cały ser zostanie wymieszamy z ciastem, dosypujemy pozostałą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. 5. Następnie masę przekładamy na blat mocno obsypany mąką. Zagniatamy ciasto. Klei się początkowo, dlatego można sporo mąką podsypywać i zagniatać. Bez problemu udaje

Kawa z mlekiem
52. Placek ryżowy z awokado i mango 215

bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami  Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć!  Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz ze słodkim mango tworzy wyborną całość

Be Fit Be Strong
Jabłecznik francuski 335

podzielić i który zrobił małą furorę wśród klientów jest jabłecznik francuski. Dlaczego francuski? Albowiem wymyślił go szef kuchni David Lebovitz, od lat mieszkający we Francji i dbający o podniebienia paryżan. Jabłecznik ten jest bardzo szybki, mięciutki i naprawdę smaczny. Do tego, co najważniejsze, nie należy do drogich ciast.   Składniki: 4 jabłka 200g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru

Jacob Tastes
OGÓRKI MAŁOSOLNE 198

    Polski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie  po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki.     Gdy byłam

W kuchni Karmel-itki
Bułeczki brioche 159

całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki(...)jajkami. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej odrywamy mały kawałek. Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek

Ciastkozercy