ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:250/361)

Quiche z zielonymi szparagami 158

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz

Anioły w kuchni
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 149

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI   Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować.     8 porcji Przygotowanie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO Z DYNI 173

CIASTO Z DYNI Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki.     6 porcji Składniki: 1 kg miąższu z dyni

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Quiche z zielonymi szparagami 106

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz

Anioły w kuchni
Drożdżowy wieniec dyniowo-cynamonowy 90

można go upiec, gdy spodziewamy się gości. Jest też mało słodki, jak większość moich drożdżówek, więc sama podałam go na śniadanie. Po dwóch dniach, gdy ciasto było już przesuszone, zrobiłam z niego pyszne tosty francuskie. Nic się nie zmarnowało :) Jeśli jesteście fanami cynamonek, dyniowych wypieków lub ciast drożdżowych, to koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało :) ciasto: 420 g mąki

Mienta blog
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 208

wszystkich rodzajów ciast tarty kocham najbardziej. Mają wszystko to, czego szukam w słodkich wypiekach. Różnorodność struktur, smaków, konsystencji.  I tak wielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń.  Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza.  Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam(...)Podaję ją zawsze mocno schłodzoną, bowiem w takiej formie jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Każdy kęs to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca.  Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo

KUCHARNIA
Paryż - Brest z owocami 227

Paryż- Brest to przepyszne ciasto, które w 1891 roku wymyślił pewien francuski cukiernik dla upamiętnienia wyścigu kolarskiego Paryż - Brest - Paryż. Kształtem przypomina koło roweru a jego smak to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Chrupkie ciasto ptysiowe, delikatny, rozpływający się w ustach, mocno waniliowy krem i kwaskowe owoce lata... Poezja! Bardzo polecam :-) Ciasto: 125 g mąki pszennej 150 ml wody

maniapieczenia
Brioche 164

Najlepszy przepis na drożdżową babę, idealną na Wielkanoc. Francuska maślana brioche z przepisu mistrzyni kuchni Julii Child. Ciasto najlepiej zagnieść wieczorem i pozostawić na noc w lodówce. Składniki na 2 sztuki: 1/3 szklanki ciepłego mleka 3,2 % 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 5 jajek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 1/3 szklanki cukru 170 g miękkiego masła

wyzwania kuchenne
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 186

Dzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:) W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego galette . W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze(...)przygotowują na Święto Trzech Króli ( galette des Rois  raczyłam Was na blogu w tym roku,  przepis tutaj ). Jednak obecnie jest to najczęściej  ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej w wielu francuskich cukierniach. Możecie zrobić  galette również w wersji wytrawnej - w zeszłym roku przygotowałam pyszną tartę z pesto i pomidorami . Zresztą "galette" to współcześnie przede wszystkim

Chilli Czosnek i Oliwa
Rurki z bitą śmietaną 167

Rurki ze śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace

Kulinarny Pamiętnik
Clafoutis z truskawkami 116

Clafoutis to francuski rustykalny deser, oryginalnie przygotowywany z czereśni zapiekanych pod warstwą ciasta. Z uwagi na jego popularność doczekał się wersji z innymi owocami. Do jego przygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie(...)mąką. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i mleko. Do każdej kokilki dajemy garść truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki i zalewamy ciastem. Clafoutis wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 99

owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka

Rita creative
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 187

owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru

RITA food channel
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 151

czekała w lodówce, tak więc dzisiaj przetestowałam przepis , który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE !  Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej(...)następnym razem nie dam wcale) + konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru i konfitura wiśniowa ) Wszystkie składniki zagnieść razem. Można schłodzić wówczas lepiej się rozwałkuje, ale nie trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowo-kokosowe 252

Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy(...)formy przekładamy marchewkową masę, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 h do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, przez pół godziny studzimy w formie, następnie formę ściągamy, a ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania