Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz
Anioły w kuchniCIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować. 8 porcji Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCIASTO Z DYNI Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki. 6 porcji Składniki: 1 kg miąższu z dyni
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaQuiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz
Anioły w kuchnimożna go upiec, gdy spodziewamy się gości. Jest też mało słodki, jak większość moich drożdżówek, więc sama podałam go na śniadanie. Po dwóch dniach, gdy ciasto było już przesuszone, zrobiłam z niego pyszne tosty francuskie. Nic się nie zmarnowało :) Jeśli jesteście fanami cynamonek, dyniowych wypieków lub ciast drożdżowych, to koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało :) ciasto: 420 g mąki
Mienta blogwszystkich rodzajów ciast tarty kocham najbardziej. Mają wszystko to, czego szukam w słodkich wypiekach. Różnorodność struktur, smaków, konsystencji. I tak wielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń. Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza. Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam(...)Podaję ją zawsze mocno schłodzoną, bowiem w takiej formie jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Każdy kęs to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca. Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo
KUCHARNIAParyż- Brest to przepyszne ciasto, które w 1891 roku wymyślił pewien francuski cukiernik dla upamiętnienia wyścigu kolarskiego Paryż - Brest - Paryż. Kształtem przypomina koło roweru a jego smak to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Chrupkie ciasto ptysiowe, delikatny, rozpływający się w ustach, mocno waniliowy krem i kwaskowe owoce lata... Poezja! Bardzo polecam :-) Ciasto: 125 g mąki pszennej 150 ml wody
maniapieczeniaNajlepszy przepis na drożdżową babę, idealną na Wielkanoc. Francuska maślana brioche z przepisu mistrzyni kuchni Julii Child. Ciasto najlepiej zagnieść wieczorem i pozostawić na noc w lodówce. Składniki na 2 sztuki: 1/3 szklanki ciepłego mleka 3,2 % 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 5 jajek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 1/3 szklanki cukru 170 g miękkiego masła
wyzwania kuchenneDzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:) W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego galette . W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze(...)przygotowują na Święto Trzech Króli ( galette des Rois raczyłam Was na blogu w tym roku, przepis tutaj ). Jednak obecnie jest to najczęściej ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej w wielu francuskich cukierniach. Możecie zrobić galette również w wersji wytrawnej - w zeszłym roku przygotowałam pyszną tartę z pesto i pomidorami . Zresztą "galette" to współcześnie przede wszystkim
Chilli Czosnek i OliwaRurki ze śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię wyrabiać ciasta kruchego, o francuskim nie wspominając, dlatego długo nie mogłam się zmobilizować do zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace
Kulinarny PamiętnikClafoutis to francuski rustykalny deser, oryginalnie przygotowywany z czereśni zapiekanych pod warstwą ciasta. Z uwagi na jego popularność doczekał się wersji z innymi owocami. Do jego przygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie(...)mąką. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i mleko. Do każdej kokilki dajemy garść truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki i zalewamy ciastem. Clafoutis wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnyowoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka
Rita creativeowoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru
RITA food channelczekała w lodówce, tak więc dzisiaj przetestowałam przepis , który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE ! Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej(...)następnym razem nie dam wcale) + konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru i konfitura wiśniowa ) Wszystkie składniki zagnieść razem. Można schłodzić wówczas lepiej się rozwałkuje, ale nie trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się
Smaczne ZdrowePyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy(...)formy przekładamy marchewkową masę, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 h do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, przez pół godziny studzimy w formie, następnie formę ściągamy, a ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch
My Culinary Art