ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:246/361)

COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ 134

COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ Dzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i żurawiną. Dla 4- 6 osób Przygotowanie: 15 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MAGDALENKOWE MUFFINKI 172

MAGDALENKOWE MUFFINKI Nazwałam je tak dlatego, że przygotowuję je z ciasta na magdalenki, uważam, że smakują równie dobrze w kształcie muffinek co magdalenek. Ale jeśli posiadacie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI 240

Clafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki

Ostra na Słodko
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois ( ciastem Trzech Króli ). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa - kto odkrył ją w swoim kawałku ciasta stawał się królem i zakładał specjalną koronę. Całkiem przyjemna

Chilli Czosnek i Oliwa
Grecka przekąska 166

Grecją przekąska, jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Można ją zjeść z sałatką, albo na ciepło z sosem cacyki możliwości jest wiele. Wszystko zależy od wyobraźni. Produkty: Ciasto filo (może być francuskie), Szpinak około 450 gr, Feta, 3 duże pomidory (obrane), 2 ząbki czosnku, Troszkę startej gałki muszkatołowej, Sól, Pieprz Olej Wykonanie: W dużym garnku rozgrzać olej dodać szpinak(...)smaku, dodać gałkę muszkatołową. Pomieszać i chwilę pogotować. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory. Kiedy składniki dobrze się połączą dodać 2 ząbki czosnku. 1 wersja Na mokry ręcznik wyłożyć ciasto filo. Posmarować je oliwą. Powycinać w nim koła włożyć do miseczek do pieczenia a do środka włożyć 2-3 łyżki nadzienia. Wstawić je do piekarnika na 30 minut. 2 wersja

Smaki Przyprawy i Kolory
Naleśniki z dżemem i musem malinowym 173

Naleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie naleśniki z cukrem pudrem 188

Szybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczne naleśniki z jogurtem 175

Klasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z kremem Rafaello 291

Naleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuska szarlotka 309

postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu  Ciasto na niedzielę.  Naszym zadaniem było upieczenie szarotki .  My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika -  francuską szarlotkę, ( tarte )  jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła  7 łyżek wody szczypta soli   Wierzch 8 jabłek  1/2 cytryna 100 g  cukru  120 ml wody

cookpl
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 194

się te malutkie - Brioche a tete oraz cudownie zawijane Brioche Dough. Wzwiązku z tym, że do Francji trafię nie prędko, postanowiłam wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;) Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie, jak bym sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu

Spektrum Smaku
Całoroczne ciasto w 10 minut z kremem mascarpone, malinami i białą czekoladą 117

może w 12! Zniknęło również ekspresowo, ponieważ nie sposób mu się oprzeć. Krem na bazie serka mascarpone, lekko kwaskowate maliny oraz biała czekolada i pysznie chrupiące ciasteczka francuskie tworzą naprawdę idealne połączenie. Ciasto widoczne na zdjęciach sfotografowałam po około 10 minutach chłodzenia, choć można ten etap pominąć lub wydłużyć, aby ciastka lekko zmiękły. Przyznam, że uwielbiam tą ciasteczkową cukrową posypkę(...)ściśle ułożyć paluszki francuskie. (Ciastka można także dodatkowo ułożyć na bokach, aby powstało ich podwyższenie.) Część paluszków, które pozostaną należy pokruszyć, a resztę odłożyć do dekoracji. Na ciastkach ułożyć maliny (mrożone odmrozić i delikatnie odcedzić z nadmiaru wody/soku) oraz krem mascarpone. Całość obficie posypać ciasteczkowymi okruchami z uprzednio posiekaną białą czekoladą i udekorować całymi paluszkami. Gotowe ciasto nadaje się

Di gotuje
Nieco inne pierogi 221

także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich pierożków. Zapraszam

Ratunku obiad
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 364

pieczenia szczypta soli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na paszteciki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki(...)odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta półkruchego na paszteciki: Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję proszek do pieczeni, sól i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy posiekać nożem. Gdy masło połączy

Uwaga Babcia Gotuje
Pączki 210

Już Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości(...)miski wsypujemy make, cukier, cukier waniliowy, sól I drożdze. Wszystko mieszamy. Rozbijamy jajka, dodajemy mleko I spirytus. Wlewamy do mąki. Łączymy składniki. Ugniatamy. Na koniec dodajemy masło. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco spreżyste, podsypujemy make. Odstawiamy pod przykryciem na min 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto urosło , a my jesteśmy zadowolone:) przenosimy je na blat

Smaki Edyty